Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sony Xperia 1 V

Sony Xperia 1 V lähentelee täydellisyyttä

Jos rakastaa kuvaamista ja kamera on puhelimen tärkein toiminto, ei kannata sivuuttaa Sony Xperia 1 V:tä.

Julkaistu 01.08.2023 - 13:05
Sony Xperia 1 V
Peter Gotschalk

Don’t mess with a working system”, sanovat englanniksi, ja Sony noudattaa tuttua strategiaansa myös Xperia 1 V -puhelimensa kohdalla. Sony luottaa jälleen kameranörttien ja puoliammattilaisten tukeen tehdessään puhelimen, joka tarjoaa kameran manuaalisäätömahdollisuuksia ja korkearesoluutioista ääntä ihmisille, jotka voivat helposti striimata Twitchiä tuntikausia pelatessaan samalla puhelimella. Toki japanilaisvalmistaja on tehnyt pientä hienosäätöä siellä täällä, jotta Xperia 1 V vastaa vuoden 2023 vaatimuksiin. Mutta periaatteessa kyseessä on päivitys aivan uuden puhelinmallin sijaan.

Sony Xperia 1 V
Sony Xperia 1 V näyttää aivan edeltäjältään. Muotoilu on tyylikästä, ja metallikehyksen erottamia näyttöä ja takaosaa suojaa Gorilla Glass Victus 2. Kuva: Peter Gotschalk

Ulkonäkö ja rakenne

Siksipä Sony Xperia 1 V näyttää aivan edeltäjältään. Muotoilu on tyylikästä, ja metallikehyksen erottamia näyttöä ja takaosaa suojaa Gorilla Glass Victus 2. Viime vuoden mallin tapaan puhelin on saatavilla kolmessa värissä, jotka tänä vuonna ovat musta, hopea ja khaki. Uutta on takalasin nypyläisyys, jonka ansiosta puhelin pysyy paremmin kädessä. Eikä sormenjälkiäkään jää näkyviin. Kiitos, Sony!

Neljän edeltäjänsä tapaan tämän vuoden mallin näyttö on 21:9-formaatissa. Puhelin on siis pitkä ja kapea, joten sitä on helppo pitää kädessä suuresta 6,5-tuumaisesta näytöstä huolimatta. Sony on vielä lisännyt korkeutta lisäämällä etukameran ja kaiuttimen näytön yläpuolelle.

Mainos
Sony Xperia 1 V
Sony Xperia 1 V:n virkistystaajuus on 120 Hz. Enimmäiskirkkaus on 1 000 nitiä, joten näytön näkee hyvin auringonpaisteessakin. Kuva: Peter Gotschalk

Kameramoduuli on tuttuun tapaan takakuoren vasemmassa yläreunassa. Yksi syy sijoitteluun on 3,5-millisen kuulokeliitännän olemassaolo, mikä on audiofiileille ehdoton plussa.

Sormenjälkilukija on integroitu oikean reunan virtanappiin. Sieltä löytyy myös volyyminappi ja erillinen kameranappi, joka toimii laukaisijana – tällaista ei kovin monesta puhelimesta löydy.

Kun puhelinta pitää vaakatasossa, on kameranappi oikeassa kulmassa. Sen nypyläisyyden ansiosta laukaisija on helppo löytää kuvaa ottaessa. Todella hieno ja käytännöllinen yksityiskohta!

Näyttö

Xperia 1 V:n näyttö on lähes identtinen viime vuoden mallin kanssa. Virkistystaajuus on 120 Hz, mikä tekee käyttökokemuksesta saumattoman mukavaa valikoita ja sovelluksia selatessa.

OLED-näytön resoluutio on 4K ja enimmäiskirkkaus noin 1 000 nitiä, mikä tekee puhelimesta käyttökelpoisen myös ulkona päivänvalossa. Esimerkiksi ulkona kuvia ottaessa kirkkaudesta on hyötyä, kun näyttö toimii etsimenä.

Sony Xperia 1 V
Kameranappia on siirretty alemmas, joten vaakakuvia ottaessa se löytyy oikeasta kulmasta. Nappi on helppo paikantaa näppituntumalla nypyläisen pintansa ansiosta. Kuva: Peter Gotschalk

Xperia 1 V on harvoja markkinoilla olevia puhelimia näin hyvällä resoluutiolla, ja edeltäjänsä tapaan Creator Mode tekee kuvista värikylläisiä ja eläväisiä. Tekniikan ansiosta väriavaruus on laajempi, ja 10-bittinen HDR toistaa värisiirtymät vivahteikkaammin.

Tällä hetkellä muun muassa Netflix tukee tekniikkaa, ja Netflixin kuvanlaatu onkin todella upea. Kuva on kuin elokuvateatterissa tai parhailla televisioilla. Erityisen hyvältä sisällöt tietysti näyttävät, jos ne ovat valmiiksi 21:9-formaatissa.

Ääni

21:9-kuvasuhteen elokuvatunnelma vahvistuu, jos käyttää samalla kunnon kuulokkeita. Kuten mainittua, on puhelimessa kuulokeliitäntä, ja lisäksi tuki Dolby Atmokselle ja Hi-Res Audiolle, mukaan lukien Sonyn oma LDAC-formaatti ja DSEE Ultimate sekä Sonyn 360 Spatial Sound. Viimeisin muistuttaa Applen Spatial Audiota – josta kerromme tarkemmin täällä – ja Applen version tapaan 360 Spatial Sound luo kuulijalle 3D-äänen, jonka pitäisi tehdä musiikista realistisemman ja autenttisemman tuntuista. Testissämme koimmekin näin tapahtuvan, ainakin osittain.

Applen ratkaisu toimii tietysti vain Apple Musicin ja Applen kuulokkeiden, kuten AirPods Pron tai AirPods Maxin kanssa, kun taas 360 Spatial Sound toimii useimpien suoratoistopalveluiden kanssa. Tidalissahan on jopa oma 360 Reality Audio -osastonsa 3D-musiikille, mutta toimintoa voi käyttää myös esimerkiksi Deezerin kanssa.

Sony Xperia 1 V
Sonyn puhelimessa on kolme Zeiss-linssiä. Laajakulmalinssi on saanut uuden 48 MP:n Exmor T -kennon. Kuva: Peter Gotschalk

Sonyn tekniikka rajoittuu kuitenkin raudan tuen suhteen vain Sonyn omiin tuotteisin. Ilman Sonyn kuulokkeita – esimerkiksi WH-1000XM5 tai WF-1000XM4 – ei 360 Spatial Sound toimi. Oikeiden kuulokkeiden kanssa ääni on sitä paitsi loistava, sillä sisäänrakennetut kaiuttimet tarjoavat niin dynaamista ja täyteläistä äänikuvaa, että pelaaminen ja videoiden katselu on todellinen nautinto.

Kamera

Sony Xperia 1 V on varustettu kolmoiskameralla. Viime vuoden mallin tapaan käytössä on 24-millinen laajakuva, 16-millinen ultralaajakuva sekä telefoto, kaikki 12 Mp:n resoluutiolla. Laajakuva on kuitenkin saanut uuden 48 megapikselin Exmor T -kennon, jonka pitäisi parantaa valoherkkyyttä ja siten hämäräkuvausta. Se olikin aiempien Xperia-mallien suurin ongelma. Sony lupaa Exmor T:n tekevän myös ihonsävyistä luonnollisempia.

 

kronborg1 kronborg2 kronborg3 kronborg4
<
>
Kronborgin linna kuvattuna ultralaajakuvalla, laajakuvalla, 85-millisellä telefotolla ja 125-millisellä telefotolla. Kuva: Peter Gotschalk

Teleobjektiivi on tälläkin kertaa varustettu vaihtelevan polttovälin periskooppitekniikalla perinteisen optisen zoomin sijaan. Xperia 1 V:n polttoväli vaihtelee 85 ja 125 mm:n välillä (85 mm tarjoaa 3,5-kertaisen zoomin ja 125 mm 5,2-kertaisen), ja portaaton optinen zoomaus onnistuu koko asteikolla. Jos siis zoomaa alle 3,5- tai yli 5,2-kertaisesti, tapahtuu se digitaalisesti, kun taas kaikki mainittujen lukujen välille asettuva zoomaus on aitoa optista zoomia.

bokeh
Sony Xperia 1 V:llä saa melko teräviä bokeh-kuvia. Bokehin määrää voi tietysti säätää manuaalisesti sovelluksesta. Kuva: Peter Gotschalk

Kameraa käytetään Photography Pro -sovelluksella, joka käytännössä toimii kuten Sonyn Alpha-kameroiden käyttöliittymä. Esimerkiksi valotusta, valkotasapainoa ja suljinnopeutta voi säätää manuaalisesti. Kamera on muutenkin oppinut temppuja Alpha-kameroilta, sillä käytössä on myös nyt kaikilla linsseillä toimiva, kohteen silmiin tarkentava Real-Time Eye-AF-toiminto.

Vaikka ei olisikaan kamerafanaatikko, on Sony Xperia 1 V silti hyvä valinta puhelimeksi.  Photography Pro -sovelluksen Basic-asetus näyttää nimittäin yksinkertaisemman käyttöliittymän, ja hoitaa lähes kaiken kuvaukseen liittyvän automaattisesti.

Aiemmin (itse asiassa ensimmäisestä Xperia 1 -mallista lähtien) olemme surkutelleet Sonyn ohjelmiston heikkoutta kameran automaattitoiminnoilla. Vuosia Xperiaa vaivasi esimerkiksi HDR-ongelma, jossa kuvat joko yli- tai alivaloittuvat – mutta nyt Sony on vihdoin voittanut nämä vaikeudet. Myös Basic-asetuksella saa siis hyviä kuvia, joissa valotus on kohdillaan.

selfie
Etukameran resoluutio on 12 megapikseliä ja kennona Exmor RS. Kuva: Peter Gotschalk

Alpha-käyttöliittymä kuitenkin erottaa Sony Xperia 1 V:n muista, ja Sony todella tuntee yleisönsä tarjoamalla ammattimaisen kamerasovelluksen. Moni Xperian uskollinen käyttäjä pitäytyy puhelinmallissa nimittäin nimenomaisesti Sonyn järjestelmäkameroiden yhteensopivuuden vuoksi.

Toisin sanoen Sony Xperia 1 V on varmastikin markkinoiden kiinnostavin puhelin valokuvaamisesta innostuneille käyttäjille, jotka mielellään leikkivät kameran manuaalisäätöjen parissa.

Sama pätee videokuvaajiin, sillä puhelimessa on peräti kaksi videosovellusta: Video Pro ja Cinema Pro, joista jälkimmäinen tarjoaa lukuisia väriprofiileja (Looks), jotka säätävät värikäyriä, kontrastia ja kylläisyyttä eri elokuvagenreille tyypilliseen tapaan.

HDR SonyXperia
Sony Xperia 1 V ei kärsi valotusongelmista jyrkissäkään valaistuseroissa. Kuva: Peter Gotschalk

Suorituskyky ja toiminnot

Xperia 1 V käyttää samaa Snapdragon 8 Gen 2 -prosessoria kuin esimerkiksi Motorola Edge 40 Pro, OnePlus 11 5G ja Xiaomi 13 Pro.

RAM-muistia on 12 GB, joten nopeuden pitäisi olla kunnossa. Useimmat benchmark-testit osoittavatkin, että Sony on yhtä nopea kuin nopein samaa Snapdragonin prosessoria käyttävä puhelin eli Motorola Edge 40 Pro. Toisin sanoen Sony Xperia 1 V on kirjoitushetken nopeimpia puhelimia – sitä ei olisi osannut odottaa. Arvostan!

Sormenjälkilukija ei tosiaan ole näytössä tai puhelimen takapuolella, vaan virtanapissa, mikä on loistoratkaisu ja toimii joka kerta. Edeltäjänsä tapaan Sony Xperia 1 V on veden- ja pölynkestävä (IP65/68).

Suuri 5000 mAh:n akku tarjoaa – viime vuoden mallin tapaan – erinomaisen akunkeston, joka on tänä vuonna vieläkin parempi luultavasti Snapdragon 8 Gen 2:n erilaisten virransäätöominaisuuksien ansiosta. Lisäksi puhelimessa on 30 watin pikalataus ja tietenkin myös langaton latausmahdollisuus.

Yhteenveto: Sony Xperia 1 V

Sony Xperia 1 V on Sonyn kaikkien aikojen paras puhelin. Ja se on kova väite, sillä jo viime vuoden malli paikkasi monia sarjaa aiemmin vaivanneita puutteita.

nattemodus
Uuden Exmor T -kennon ansiosta Sony Xperia 1 V tarjoaa vihdoin erillisen hämäräkuvausasetuksen. Tämä kuva on otettu keskellä yötä. Kuva: Peter Gotschalk

Sony Xperia 1 V tarjoaa kirkkaan ja korkearesoluutioisen näytön, pitkän akunkeston, huippunopean suorituskyvyn ja ehkäpä markkinoiden parhaan mobiilikameran, joka sopii harrastajien ja puoliammattilaisten vaativaan makuun.

Karakter
Sony Xperia 1 V
High End

Kirkas 4K-näyttö, hieno ääni, pitkä akunkesto, huippunopea suorituskyky ja paras mobiilikamera. Näytön 21:9-kuvasuhde luo mustat palkit joidenkin videoformaattien ympärille. Puhelin myydään ilman laturia. Kameralla voi joissain tilanteissa olla ongelmia HDR:n kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huippupuhelin hieman halvemmalla

Hyvin jäähdytetty pelipuhelin

Pixel Pro vakuuttaa edelleen

Pieni ja supernopea, mutta design kaipaisi päivitystä

Supertehoa pikkupakkauksesta

Nerokas tabletti kodin keskusyksiköksi

Ääni & Kuva
Scroll to Top