Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sony Xperia 5 V

Pieni huippupuhelin huippukameralla

Intohimona valokuvaaminen, mutta isot rohjakkeet eivät innosta? Kompakti Sony Xperia 5 V on passeli valinta.

Julkaistu 29.09.2023 - 11:00
Sony Xperia 5 V
Peter Gotschalk

Perinteiseen tapaansa on Sony on tänä vuonna jo julkaissut kompaktin version mallistonsa Sony Xperia 1 V -lippulaivamallista. Viime vuoden tapaan uusi Sony Xperia 5 V muistuttaa 1 V -mallia monin tavoin, mutta on pienempi ja edullisempi.

Ulkonäkö ja rakenne

Sitten vuoden 2022 ei suuria muutoksia ole tehty. Tai oikeastaan vuoden 2021 tai 2020 jälkeen. Xperia 5 V näyttää aivan samalta kuin edeltäjänsä: kulmikasta muotoa kehystää metallireunus, mutta tänä vuonna uutta on sentään Gorilla Glass Victus 2 sekä etu- että takapuolella. Xperia 5 V on saatavilla kolmessa värissä: mustana, platinahopeana ja sinisenä. Vaikka takaosa onkin lasia, ovat värit mattapintaisia, joten puhelin tuntuu mukavalta kädessä eivätkä sormenjäljet jää ikävästi näkyviin.

Neljän edellisen sukupolven tapaan on uusimmassakin 21:9-formaatin näyttö. Sen vuoksi puhelin on litteä ja korkea, mikä saa sen istumaan käteen sopuisasti. Ekstrakorkeutta puhelin on saanut vielä näytön ylle lisätyllä etukameralla ja kaiuttimella.

Mainos
Sony Xperia 5 V
Kulmikas Sony Xperia 5 V muistuttaa edeltäjiään, mutta nyt sekä etu- että takapuoli on pinnoitettu Gorilla Glass Victus 2 -lasilla. Kuva: Peter Gotschalk

Kameramoduuli on takaosan vasemmassa ylänurkassa. Näin yläosaan mahtuu myös kuulokeliitäntä, mikä on mukava lisä kaikille audiofiileille.

Sormenjälkilukija on integroitu oikean reunan virtanappiin. Samalta reunalta löytyvät myös volyyminappi ja kameran laukaisija, jollaista ei monesta puhelimesta löydykään.

Sony Xperia 5 V
Puhelimessa on 6,1-tuumainen OLED-näyttö FHD+-resoluutiolla. Kuva: Peter Gotschalk

Näyttö ja ääni

Xperia 5 V:n näyttö on sama kuin viime vuonnakin, mikä ikävä kyllä tarkoittaa, ettemme pääse eroon melko leveästä mustasta viisteestä, joka alkaa näyttää vanhanaikaiselta näin loppuvuodesta 2023.

Näyttö on siis FHD+-resoluution OLED. Laajan värikirjon Creator Mode -toiminto tekee väreistä mahdollisimman luonnolliset ja eläväiset. 10-bittinen HDR tekee värisiirtymistä vivahteikkaampia.

Muun muassa Netflixin tukema tekniikka saa kuvanlaadun näyttämään todella vaikuttavalta. Sonyn ruutu näyttää kuin elokuvateatterin valkokankaalta tai markkinoiden parhailta televisioilta – ja tietysti erityisen hyvältä, jos sisältökin on 21:9-formaatissa.

Sony Xperia 5 V
Hei, eikös tästä puutu jotakin? Kyllä vain, nimittäin tänä vuonna Xperia 5 tyytyy kaksoiskameraan kahdella linssillä. Mukana on sama 48 megapikselin Exmor T -kenno kuin Xperia 1 V -mallissakin. Kuva: Peter Gotschalk

Netflixillä noin kaksi kolmasosaa elokuvista on 21:9-kuvasuhteella, kun suurin osa sarjoista esitetään 18:9-formaatissa. Eli sarjoja katsoessa kuvan oikeaan ja vasempaan reunaan ilmestyvät ikävät mustat palkit.

21:9-formaatin ansiosta voi myös pyörittää ruudulla kahta sovellusta samanaikaisesti, ja se toimii oivallisesti.

Elokuvateatterin tunnelmaa vahvistaa, jos käyttää kunnon kuulokkeita 21:9-formaatin sisältöjä katsoessa. Puhelimen kaiuttimissa on ihan hyvä äänenlaatu, vaikka Xperia 5 V:stä puuttuukin hieman syvyyttä ja volyymia Xperia 1 -mallin uusimpiin sukupolviin verrattuna.

Sony Xperia 5 V
Sony on tänäkin vuonna sijoittanut etukameran kaiuttimen viereen, näytön yläpuolelle. Kuva: Peter Gotschalk

Puhelimessa on kuulokeliitännän lisäksi tuki Dolby Atmokselle ja Hi-Res Audiolle, kuten  Sonyn LDAC-formaatille ja DSEE Ultimate -tekniikalle sekä Sonyn 360 Spatial Sound -tilaäänelle.

Kamera

Viime vuoden malliin nähden merkittävin ero on ehkäpä kameran pieni heikennys. Xperia 5 V -mallin teleobjektiivissa ei nimittäin ole edeltäjiensä tapaan käytetty periskooppitekniikkaa. Sen sijaan pikkupuhelimessa on sama Exmor T -kenno kuin isommassa Xperia 1 V -mallissa. 48 megapikselin kennossa luvataan olevan suurempi valoherkkyys, joten Xperia-mallien suurimpiin heikkouksiin kuuluneeseen hämäräkuvaukseen on ilmeisesti luvassa parannus.

Sony Xperia 5 V
Kameran laukaisija löytyy oikeasta reunasta, kun puhelinta pitää vaaka-asennossa. Kuva: Peter Gotschalk

Kamera toimii Photography Pro -sovelluksella, joka on käyttöliittymältään käytännössä sama kuin Sonyn Alpha-kameroissa, eli siitä löytyvät manuaaliasetukset valotukselle, valkotasapainolle, suljinnopeudelle ja sen sellaiselle. Kamera on muutenkin oppinut temppuja Alpha-malleilta: puhelimessakin on nyt kaikilla linsseillä toimiva, silmiä seuraava ja niihin tarkentava Real-Time Eye-AF -toiminto.

Vaikka ei olisikaan hurahtanut kuvaamiseen, on Sony Xperia 5 V silti hyvä puhelinmalli. Photography Pron Basic-asetuksella onnistuu tumpelonkin ottamaan hyviä kuvia, sillä lähes kaikki toimii Basic-asetuksella automaattisesti.

Aina ensimmäisistä Xperia 1- ja Xperia 5 -malleista asti automaattitoiminto tosin kärsi ohjelmiston heikkouksista – kuvat usein joko yli- tai alivalottuivat – mutta Sony on vihdoin saanut ongelman korjattua. Myös Basic-asetuksella otetut kuvat ovat siis oikein hyviä ja valotus on kohdillaan.

Alpha-käyttöliittymä on kuitenkin se erikoisuus, joka erottaa Sony Xperia 5 V muista. Japanilaisvalmistaja tuntee yleisönsä: moni Xperia-käyttäjä nimittäin valitsee puhelimensa nimenomaan niiden yhteensopivuuden vuoksi yhtiön järjestelmäkameroiden kanssa.

Toisin sanoen Sony Xperia 5 V on markkinoiden tämän hetken kiinnostavimpia puhelimia valokuvauksesta kiinnostuneille käyttäjille, jotka mielellään säätävät manuaaliasetuksia itse.

SonyXperia5V_galleri1 SonyXperia5V_galleri2 SonyXperia5V_galleri3
<
>
Prahan Grotta kuvattuna ultralaajakuvalla, laajakuvalla ja 2x-zoomilla. Tätä lähemmäksi ei optisella zoomilla pääse. Sony Xperia 5 V:llä ei ole vaikeuksia valotuksen kanssa. Kuva: Peter Gotschalk

Sama pätee videokuvaajiin. Tarjolla on peräti kaksi videosovellusta: Video Pro ja Cinema Pro, joka tarjoaa liudan erilaisia väriprofiileita (Looks), jotka värikäyriä, kontrastia ja kylläisyyttä säätämällä luovat eri elokuvagenreille tyypillisiä ilmeitä.

Uusi Video Creator -sovellus taas sopii Instagram- tai Tiktok-videoiden tekoon ilman aiempaa editointikokemustakin. Video Creator muuttaa käyttäjän videon yhdellä klikkauksella haluttuun someformaattiin sopivaksi ja valmiiksi jaettavaksi.

Suorituskyky ja ominaisuudet

Kalliimman Xperia 1 V:n tapaan myös Xperia 5 V on varustettu Snapdragon 8 Gen 2 -prosessorilla, jollainen löytyy esimerkiksi myös OnePlus 11:stä ja Motorola Edge 40 Prosta.

Benchmark-testeissä Xperia 5 V jopa ohittaa Xperia 1 V:n, vaikka molemmissa on sama prosessori ja 5 V -mallissa on muistia vain 8 GB verrattuna 1 V:n 12 GB:iin.

Muihin huippupuhelimiin verrattuna Xperia 5 V:n suorituskyky on huippuluokkaa, mikä tahtoo sanoa, että Sony Xperia 5 V on kirjoitushetkellä markkinoiden kaikkein nopeimpia Android-puhelimia.

Lue myös: Sony Xperia 1 – Lähentelee täydellisyyttä

Sormenjälkilukijan integroiminen virtanappiin on loistava ratkaisu, joka toimii joka kerta. Edeltäjänsä tapaan Sony Xperia 5 V on veden- ja pölynkestävä (IP65/68).

5 000 mAh:n akku tarjoaa erinomaisen akunkeston, joka on viime vuodesta jopa parantunut todennäköisesti Snapdragon 8 Gen 2:n virransäästöominaisuuksien ansiosta. Puhelimessa on 30 watin pikalataus ja tietenkin langaton lataus.

Muutamaa aiempaa Xperia-mallia on vaivannut ylikuumeneminen suoritustehoa haastaessa, jolloin puhelinta on ollut mahdotonta pitää kädessä. Myös Sony Xperia 5 V kuumenee, mutta kuitenkin vähemmän. Ehkäpä Sony on oppinut käsittelemään paremmin pelaamista tehostavaa ohjelmistoa, joka ammentaa lisää muistia käynnissä olevalle pelille. Toivottavasti tämä ylikuumenemisilmiö saataisiin ensi vuoden malliin kokonaan korjattua.

SonyXperia5V bokeh
Bokeh-kuvista tulee melko teräviä Sony Xperia 5 V:llä. Bokeh-efektin määrää voi säätää manuaalisesti kamerasovelluksesta. Kuva: Peter Gotschalk

Yhteenveto: Sony Xperia 5 V

”Don’t mess with a working system” sanotaan rapakon takana, eli härmäksi: ei pidä mennä räpelöimän sitä, mikä ei ole rikki. Tätä mantraa Sony noudattaa kompaktin Sony Xperia 5 V:n kohdalla, joka on aina hieman halvempi ja pienempi versio vuoden lippulaivamallista, joka vuonna 2023 on siis Xperia 1 V. Huippumallilta on lainattu Snapdragon 8 Gen 2, uusi 48 megapikselin Exmor T -kennolla varustettu kamera ja 5 000 mAh:n akku, mutta 5-versiossa ei ole telefotolinssiä. Pienen puhelimen ongelmana on myös taipumus ylikuumentumiseen.

Ehkä Sony voisi kuitenkin kokeilla rohkeamminkin, sillä Xperia 5 V on pieniä muutoksia lukuunottamatta kopio edellisten sukupolvien malleista, ja etenkin kulmikas muotoilu leveine näytönkehyksineen alkaa jo näyttää vanhanaikaiselta näin kohti vuoden 2023 loppua kulkiessa.

 

Karakter
Sony Xperia 5 V
Premium

Loistava kamerapuhelin puoliammattilaisille, erillinen laukaisin. Iso akku ja pitkä akunkesto. Kompakti. Huippuluokan prosessori. Hitusen vanhahtava ulkonäkö, joka on pysynyt vuosikaudet samana. Ei Xperia-sarjan perinteistä teleobjektiivia. Kuumentuu suorituskykynsä ylärajoilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hyvin jäähdytetty pelipuhelin

Pixel Pro vakuuttaa edelleen

Pieni ja supernopea, mutta design kaipaisi päivitystä

Supertehoa pikkupakkauksesta

Nerokas tabletti kodin keskusyksiköksi

Kaikkien aikojen paras Sony Xperia 1

Ääni & Kuva
Scroll to Top