Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Honor 200 Pro

Parempi kuin hintaluokkansa verrokit

Honor 200 Pro tarjoaa huippuominaisuuksia lippulaivapuhelimia edullisemmin, mutta ei toki ole täydellinen.

Julkaistu 19.08.2024 - 14:40
Honor 200 Pro
Peter Gotschalk

Kiinalainen Honor tekee paluuta Pohjoismaiden markkinoille. Suomessa merkin asema on ollut vahva jo pidempään, ja Honoria myydään kaikissa isoissa kodinelektroniikkaketjuissa sekä teleoperaattoreiden kautta. Ruotsissa ja Tanskassa puhelimia myydään tällä hetkellä vain pienempien jälleenmyyjien kautta, ja Norjassa homma lähtenyt nyt käynnistelemään kunnolla, kun Honorin ensimmäiseksi viralliseksi Norjan-jälleenmyyjäksi on saatu Power, ja oma toimistokin pyritään maahan avaamaan – Helsingistähän oma haarakonttori jo löytyykin.

Huawei julkaisi Honor-brändinsä yli kymmenen vuotta sitten, ja vuonna 2019 Huawei myi maailmanlaajuisesti 70 miljoonaa Honor-puhelinta. Yhdysvaltain samana vuonna asettamana boikotti iski Huaweihin lujaa, minkä seurauksena Honor myytiin erikseen kiinalaiselle yritysryppäälle. Marraskuusta 2020 lähtien Honor on toiminut itsenäisenä yrityksenä.

Honor 200 Pro on lanseerattu Pariisissa kesäkuun puolivälissä. Hintaluokaltaan se asettuu samaan kategoriaan kuin Motorola Edge 50 Pro ja OnePlus 12R, eli kyseessä on keskihintaisten puhelinten yläpää, josta on vielä pari sataa euroa matkaa Samsung Galaxy S24:n tapaisiin huippupuhelimiin.

Mainos

Honor 200 Pro vedonneekin yleisöön, joka kaipaa lippulaivaominaisuuksia ilman lippulaivamallien hintalappua. Onneksi Honor näyttäisi tehneen fiksuja valintoja sen suhteen, mistä nipistää, jotta hintaa on saatu alas.

Honor 200 Pro
Takaosa on kovaa muovia eikä sitä ole suojattu Gorilla Glassilla tai muullakaan lasilla. Kuva: Peter Gotschalk

Ulkonäkö ja rakenne

Honor 200 Pro on saatavilla kolmessa värissä: sinivihreänä, valkoisena ja mustana, joista testiin sain tyylikkään mattapintaisen valkoisen.

Takaosa on kovaa muovia eikä sitä ole suojattu Gorilla Glassilla tai muullakaan lasilla. Puhelin ei ole vedenkestävä eikä siis selviä uittamisesta vessanpöntössä, mutta se sietää roiskeita IP65-suojausluokituksen mukaisesti.

Honor 200 Pro
Moni puhelinvalmistaja on luopumassa reunojen yli jatkuvista kaarevista näytöistä, mutta Honor pitää ratkaisusta yhä kiinni. Kuva: Peter Gotschalk

Honor 200 Pro ei kuitenkaan tunnu mitenkään halvalta tai heikkolaatuiselta. Puhelin on melko litteä ja 199 gramman paino tuntuu kevyeltä. Vaikka materiaaleissa onkin vähän pihistelty, tuntuu rakenne silti laadukkaalta.

Näyttö ja ääni

Siinä, missä moni puhelinvalmistaja on luopumassa kaarevista näytöistä, pitäytyy Honor edelleen kaarevuudessa. Pitkillä sivuilla näyttö siis kaareutuu hieman reunoilta, mikä tekee puhelimen tuntumasta kädelle mukavamman, mutta hankaloittaa myös kosketusnäytön käyttämistä reunoilla ja pienentää aktiivisen ruudun pinta-alaa. Itse en kaarevuudesta perusta, mutta kyse on kuitenkin makuasioista.

OLED-näytön resoluutio on FHD+ (2700 x 1224 pikseliä), virkistystaajuus dynaaminen (1–120 Hz) ja enimmäiskirkkaus 4 000 nitiä. Näyttö tukee HDR-sisältöjä.

Honor 200 Pro
OLED-näytön resoluutio on FHD+ (2700 x 1224 pikseliä), virkistystaajuus dynaaminen (1–120 Hz) ja enimmäiskirkkaus 4 000 nitiä. Näyttö tukee HDR-sisältöjä. Kuva: Peter Gotschalk

Jos Honor 200 Prota vertaa vierekkäin vaikkapa iPhone 15 Pron kanssa, huomaa, että kiinalaispuhelimen näyttö sinertää hiukan. Värisävyä ja -lämpötilaa voi säätää manuaalisesti, mutta lämpiminkin asetus tuntuu Honorilla viileämmältä kuin iPhonella.

On makuasia, miellyttääkö iPhonen neutraali värintoisto enemmän, mutta harva varmaankaan jättäisi Honor 200 Pron ostamatta vain tästä syystä.

Ääni taas on erittäin mehukas ja luja. Täydellinen äänenlaatu videoiden katseluun tai pelaamiseen ilman kuulokkeita.

Honor 200 Pro
”Magic Capsule” on lähes suora kopio Applen ”Dynamic Islandista”. Kuva: Peter Gotschalk

Kamera

Honor 200 Pro on varustettu kolmoiskameralla, joka koostuu 50 megapikselin pääobjektiivista (f/1,9) , 50 megapikselin teleobjektiivista 2,5-kertaisella optisella zoomilla sekä 12 megapikselin ultralaajakuvaobjektiivista. Edessä on 50 Mp:n kamera 2D-syvyyskameralla.

Honor 200 Pro
Honor 200 Pro on varustettu kolmoiskameralla, joka koostuu 50 megapikselin pääobjektiivista (f/1,9) , 50 megapikselin teleobjektiivista 2,5-kertaisella optisella zoomilla sekä 12 megapikselin ultralaajakuvaobjektiivista.Kuva: Peter Gotschalk

Honor markkinoi 200 Pro -mallia kamerapuhelimena, jonka pitäisi sopia etenkin muotokuvaukseen. 50 megapikselin selfiekamera todistaa kelpoisuudesta. Kiinalaisyritys on aloittanut yhteistyön ranskalaisen, mustavalkoisista muotokuvistaan (esimerkiksi Roger Federeristä ja Jordanian kuningatar Raniasta) tunnetun Harcourt-studion kanssa. Studio Harcourt on auttanut Honoria luomaan muotokuvafilttereitä, jotka emuloivat Harcourtin ikonista tyyliä, jossa kuvaaja menee usein hyvin lähelle kohdettaan, jota valo ympäröi kauniisti.
Kokeilin tietysti Harcourt-filttereitä, eikä lopputulos ollut lainkaan pöllömpi. Filtterit hyödyntävät tekoälyä luomaan kuviin Harcourtille ominaista valoa, ja yhdessä korkearesoluutioisen teleobjektiivin ja hyvän optisen zoomin kanssa onnistuvat asetuksilla todella hienot kuvat – eikä tarvitse muuta kuin valita filtteri ja painaa laukaisinnappia.

Honor200pro_harcourt1 Honor200pro_harcourt2
<
>
Kahdella Harcourt-filtterillä (dynaaminen ja klassinen) otetut kuvat. Kuvat painottavat kohteen kontrastia etenkin valojen ja varjojen osalta, mikä tuo kuviin upeaa syvyyttä ja eläväisyyttä. Kuva: Peter Gotschalk

Muutoin kamera on hyvä mutta ei loistava. Jos yrittää päästä lähemmäksi kohdettaan digitaalisen zoomin avulla kuin mitä 2,5-kertainen zoom mahdollistaa, ovat tulokset aika huonoja. Haastavista valaistusolosuhteista kamera sen sijaan selviää hyvin, ja makrokuvista tulee tarkkoja.

Honor on varustanut kameransa erilaisilla tekoälytoiminnoilla. Esimerkiksi automaattinen kuvaus käyttää liiketunnistusta ottaakseen kuvan oikealla hetkellä esimerkiksi kesken hypyn. Täydellinen ja oikeasti toimiva toiminto urheilun ja muun liikkeen kuvaamiseen.

Suorituskyky

Honor 200 Prossa on sama Snapdragon 8s Gen 3 -prosessori kuin Motorola Razr 50 Ultrassakin. Prosessori on edullisempi ja riisutumpi versio Snapdragon 8 Gen 3:sta, ja muistuttaa suorituskyvyltään enemmän Snapdragon 8 Gen 2:a, vaikka sukupolveltaan prosessori onkin uudempi ja siten paremmin varusteltu tämän päivän tekoälytoimintoja varten.

Kuten mainittua, on Honor 200 Pro hinnaltaan samaa luokkaa kuin OnePlus 12R ja Motorola Edge 50 Pro, joista OnePlus pyörii viime vuoden Snapdragon 8 Gen 2:lla ja  Motorola Snapdragon 7 Gen 3:lla. Honorilla on siis etulyöntiasema kilpailijoihin verrattuna, vaikka siinä ei supernopeaa Snapdragon 8 Gen 3 -prosessoria olekaan.

Etulyöntiasema näkyy myös benchmark-testeissä. Honor 200 Pro suoriutuu paremmin kuin edellä mainitut puhelimet, eikä arkikäytössä ole mitään ongelmia. Tallennustilaa on huimat 512 GB, mikä on todella paljon ja hyvä uutinen etenkin paljon kuvaaville.

Vain akunkesto on pieni pettymys, etenkin kun huomioi, että Honor 200 Pron akun kapasiteetti on vaikuttavat 5 200 mAh. Onneksi puhelin tukee 100 watin latausta ja 66 watin langatonta latausta.

honor200pro_1xzoom honor200pro_2_5xzoom honor200pro_5xzoom honor200pro_10xzoom
<
>
Kohde on kuvattu laajakuvaobjektiivilla ilman zoomia sekä teleobjektiivilla 2,5-kertaisella optisella zoomilla, 5-kertaisella digitaalisella zoomilla ja 10-kertaisella zoomilla. Kameralla on selviä vaikeuksia, kun optisen zoomin ulottuvuus loppuu. Kuva: Peter Gotschalk

Suorituskyky on siis hyvä. Honorin MagicOS-käyttöliittymä ja ominaisuudet ovat kuitenkin ne tekijät, jotka erottavat puhelimen muista.

Toiminnot

Makuasiat tulevat vastaan tässäkin: jos on aiemmin käyttänyt Huawein puhelinta ja pitänyt EMUI-käyttöliittymästä, tuntuu MagicOS nopeasti tutulta.

Muille Honorin käyttöliittymä tarjoaa totuttelua, sillä se eroaa huomattavasti Androidista. Kaikki sovellukset löytyvät Honorin kotivalikosta, kun taas Android-puhelimilla yleensä pitää pyyhkäistä näytön alareunaa saadakseen kaikki sovellukset näkyviin.

MagicOS on varustettu monella iPhonesta muistuttavalla toiminnolla. Esimerkiksi  Magic Capsule on lähes suora kopio Applen Dynamic Islandista eli siitä mustasta ruudun yläosan kuplasta, johon ilmoitukset ja muistutukset tulevat näkyville. Magic Capsule toimii samalla idealla, eli siinä näkyy vaikkapa soitettava musiikki tai ajastin – mutta eri sovellusten tuki ja siten sen käyttömahdollisuudet ovat aika rajalliset.

Honorin käyttöliittymässä silmään pistävät merkin monet omat sovellukset. Honorilla on jopa oma sovelluskauppansa vaihtoehtona Google Playlle.

Honor200pro selfie
Selfie ilman filtteriä. 50 megapikselin objektiivilla ja syvyysanturilla tulokset ovat säälimättömiä. Kuva: Peter Gotschalk

Toisaalta MagicOS tarjoaa monia omia toimintoja, jotka tietysti alkavat sanalla Magic: Magic Text antaa käyttäjän merkitä ja leikata tekstiä kuvista (ei järin mullistavaa) ja Magic Portal, jolla voi raahata kuvia vaikkapa somekuvia toisiin sovelluksiin, esimerkiksi sähköpostiin – se on jo vähän mullistavampi toiminto.

Yhteenveto

Honor 200 Pro on erinomainen ja edullinen kiinalaispuhelin. Se toimii hyvin Pohjoismaiden markkinoilla, sillä meillä päin maksetaan mielellään hyvästä näytöstä ja hyvästä kamerasta. Moni entinen Huawein käyttäjä tuntee olonsa kotoisaksi Honorin puhelin kädessään.

Kamera on monipuolinen ja Harcourt-muotokuvafiltterit toimivat kuten kuuluukin. Puhelimessa riittääkin kuville tallennustilaa: 512 GB. Näyttö on terävä ja kirkas, ja suorituskyky on hintaan nähden hyvä.

Puhelin voi kuitenkin tuntua vähän muoviselta, eikä kameran zoom ole pitkillä etäisyyksillä kovin hyvä. Eikä kannata pudottaa Honor 200 Prota vessanpönttöön.

Yleisesti ottaen Honor on tehnyt fiksuja valintoja, joilla hinta on saatu pysymään kurissa, joten 200 Pro on ehdottomasti parempi ostos kuin muut saman hintaluokan puhelimet.

Karakter
Honor 200 Pro
Premium

Kameran Harcourt-muotokuvafilttereillä ja 50 MP:n selfiekameralla saa tyylikkäitä kuvia. Näyttö on terävä ja kirkas. Hyvä suorituskyky ja paljon tallennustilaa. Iso 5 200 mAh:n akku tukee 100 watin pikalatausta ja 66 watin langatonta latausta. Ei Gorilla Glassia. “Vain” IP65-suojaus. Kaareva näyttö sinertää. Digitaalinen zoom ei ole parhaasta päästä. MagicOS-käyttöliittymä on täynnä Honorin omia sovelluksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huippupuhelin hieman halvemmalla

Hyvin jäähdytetty pelipuhelin

Pixel Pro vakuuttaa edelleen

Pieni ja supernopea, mutta design kaipaisi päivitystä

Supertehoa pikkupakkauksesta

Nerokas tabletti kodin keskusyksiköksi

Ääni & Kuva
Scroll to Top