Asusin erinomaiset Zenfone-puhelimet taitavat ainiaaksi jäädä suurelle yleisölle tuntemattomiksi, mutta ROG-mallit ovat onneksi tunnetumpia. Niiden kohdalla Asus onkin kotikentällään, sillä moni tuntee merkin nimenomaan pelilaitteistaan.
Asus ROG Phone 8 esiteltiin tammikuun alussa Las Vegasin CES-messuilla, ja saimme jo nyt puhelimen lähempään tarkasteluun. Samoin kuin vastauksen siihen, kenelle näin äärimmäinen puhelin oikein sopii.
Ulkonäöltään hillitty
Muotoilultaan ROG Phone 8 eroaa edeltäjistään. Muotoilu ei nimittäin erotu enää joukosta. Poissa ovat scifi-värit, RGB-valot ja takanäyttö. Vain Anime Vision eli 341 ledin matriisinäyttö paljastaa, mitä puhelimen sisälle kätkeytyy. Mutta kun puhelinta pitää kädessä, se näyttää samalta kuin kaikki muutkin highend-mallit.
ROG Phone 8:n näyttönä on upea 6,8-tuumainen AMOLED-näyttö. Edellisiin ROG Phone -sukupolviin verrattuna näyttö ei ole saanut lisää kokoa, resoluutiota tai nopeutta. Mutta 2 448 x 1 080 pikseliä ja 165 Hz:n virkistystaajuus ovatkin toki enemmän kuin riittävät. Kirkkauteen on panostettu: joustavan Samsungin paneelin keskimääräinen kirkkaus on 1 600 nitiä ja enimmäiskirkkaus peräti 2 500 nitiä.
Teleobjektiivi – vihdoin
ROG Phonen aiempia sukupolvia on moitittu erillisen telefotolinssin puuttumisesta, mutta nyt pyyntöön on vastattu 32 Mp:n teleobjektiivilla, jossa on 3-kertainen optinen zoom ja käytössä pixel binning -tekniikka. Lisäksi käytössä on 32-kertainen digitaalinen zoom, jonka luomat kuvat eivät ole veitsenteräviä, mutta ihan käyttökelpoisia. Se on poikkeuksellista.
Muut kamerat noudattavat edellisistä puhelimista tuttua reseptiikkaa. Useimmin käytössä lienee 50 Mp:n laajakuvaobjektiivi 120 asteen kuvakulmalla. Maisemakuvaukseen taas sopii 13 Mp:n ultralaajakuva.
Myöskään 32 megapikselin etukamera ei tarjoa yllätyksiä, mutta miksi vaihtaa voittajareseptiä? Asus ROG Phone 8 valitaan ennen kaikkea nopeutensa, ei valokuvausominaisuuksiensa vuoksi.
Olisi ollut mielenkiintoista nähdä tässä mallissa Zenfone 10 -puhelimesta tuttu kekseliäs gimbaalijärjestelmä, jonka ansiosta saa kuvattua erittäin vakaata videota.
Ulkoinen jäähdytys
Pelilaitteilla kuumeneminen aiheuttaa usein ongelmia, kun nopea prosessori ja nopea näytönohjain (joka puhelimissa on integroitu prosessoriin) pyörivät isoilla tehoilla. Pelaamisesta syntyvästä lämmöstä pitää päästä eroon, mikä on hankalaa kannettavillekin, pienistä puhelimista puhumattakaan – tilaa kun ei vain riitä tuulettimille.
Asus on ratkaissut ongelman AeroActive Cooler X -nimisellä ulkoisella tuulettimella, joka napsautetaan puhelimen takapuolelle. Virtansa se ottaa keskimmäisestä USB-portista. Tuulettimen lisäksi käytössä on peltier-elementti eli puolijohdekomponentti, joka siirtää lämpöä elementin läpi jäähdyttämällä samalla toista puolta. Tuuletinta voi käyttää puhelimen akun varassa, mutta raskaiden pelien kanssa on puhelin kytkettävä USB-laturiin. AeroActive Cooler toimii jäähdyttämisen lisäksi myös peliohjaimena.
Ei langatonta latausta
Asus on varustanut ROG Phone 8:n 5500 mAh:n akulla. Aiemmissa malleissa on ollut kuta kuinkin samankokoinen akku. Tällä kertaa tila ei valitettavasti ole riittänyt langattomalle lataukselle. Sen sijaan pakkauksessa toimitetaan laturi, mikä on tänä päivänä harvinaista herkkua. Se lataa 30 watilla, mikä on ihan käyttökelpoista mutta toisaalta puolet vähemmän kuin nopeimmilla kilpailijoilla.
Benchmarkit
Ei ole ensimmäinen kerta, kun altavastaaja-Asus vie ensimmäisen sijan nopeudessa. Viimeksi sama tapahtui kesällä 2023 Zenfone 10 -mallin kanssa. Mutta näin vakuuttavaa voittoa ei ole ennen nähty kuin nyt ROG Phone 8:lla!
Geekbench 6 -prosessoritestissä ROG Phone 8 saa pisteitä 2 264 (singlecore) ja 7 204 (multicore). Etenkin jälkimmäinen on upea tulos, sillä se on noin 20 % parempi kuin Zenfone 10:llä (joka pyörii Snapdragon 8 Gen 2:lla), joka oli lanseeraushetkellään viime kesänä markkinoiden nopein puhelin.
Jyvät erottuvat akanoista kunnolla vasta 3D-grafiikkatesti AnTuTu 10:ssä, jossa ROG Phone 8 rikkoo vaa’an 2,1 miljoonalla pisteellään. Se on peräti kolmanneksen parempi kuin Zenfone 10:n vanha ennätys, joka toki on ehditty kesän jälkeen rikkoa.
Lue myös: Zenfone 10 – Taskukokoinen lippulaivapuhelin
AnTuTun oman listauksen mukaan vain iPad Pro 6:n pisteet ovat paremmat. Voi siis hyvin sanoa, että ROG Phone 8 on kirjoitushetkellä maailman nopein puhelin.
Jopa GFXBench T-Rex -testissä ROG Phone 8 lyö ennätykset 9 312 ruudullaan, mikä on kolmanneksen enemmän kuin Snapdragon Gen 2 -pohjaisilla puhelimilla.
Akkutesti päättyy keskinkertaisemmin, 7 tuntiin 56 minuuttiin. Käytännössä puhelin jaksaa yhdellä latauksella siis päivän tai pari, ja on akunkestoltaan näin ollen samaa luokkaa kuin kilpailijoiden lippulaivapuhelimet.
Yhteenveto: Asus ROG Phone 8
Asus ROG Phone 8 sementoi Asusin aseman markkinoiden nopeimpien puhelinten valmistajana. Äärimmäinen nopeus on pääosin Snapdragon 8 Gen 3 -prosessorin ansiosta, joka tekee ison loikan suorituskyvyssä edellisen sukupolven versioon verrattuna.
Koska Snapdragon-prosessorit ovat puhelinvalmistajien keskuudessa suosituimpia, näemme vuoden mittaan varmasti useita aivan yhtä nopeita puhelinmalleja. Kunnes loppuvuodesta esitellään uusi prosessorisukupolvi – ja kiertokulku alkaa jälleen alusta.
Tällä kertaa jokin tosin on toisin, sillä Snapdragon 8 Gen 3 on niin kallis, että moni valmistaja on päätynyt halvempiin prosessoreihin. Ainakin kalleimpia lippulaivamalleja lukuun ottamatta.
Aiemmin ROG Phone -mallit ovat olleet hyvin erityislaatuisia. Myös ROG Phone 8 tarjoaa erikoisominaisuuksia, kuten Air-ohjaimet ja tehokkaan ulkoisen tuulettimen. Muotoilultaan Asus on kuitenkin päätynyt perinteisempään ilmeeseen ja vaimentanut puhelimen gaming-piirteitä. Toivottavasti Asus saa tällä ratkaisulla tavoitettua suuremman yleisön.
Hinta: 1300 €
Faktat
- Näyttö: 6,8-tuumainen AMOLED FHD+ (2448 x 1080), 165 Hz, 1 600 nitiä, 107 % DCI-P3, HDR10, Gorilla Glass Victus 2
- Prosessori: 3,3 GHz Qualcomm Snapdragon 855 octacore
- Näytönohjain: Adreno 7500
- Muisti: 24 GB RAM/1 TB tallennustila
- Käyttöjärjestelmä: Android 14
- Päivitykset: 2 x Android + 3 vuoden tietoturvapäivitykset
- Pääkamera: 50 Mp (Sony IMX890) f/1,9, autofokus, vastaa 23,8:a 35 mm-filmillä
- Ultralaajakuva: 13 Mp, autofokus, vastaa 12,7 mm:ä 35 mm-filmillä
- Teleobjektiivi: 32 Mp f/2,4, 3x optinen zoom, pixel binning
- Etukamera: 32 Mp, pixel binning
- Video: 8K/24, 4K/60, slowmotion 4K/120, FHD 240 fps
- Suojausluokitus: IP68
- Liitännät: 2 x USB-C, 3,5 mm kuulokeulostulo
- Langaton käyttö: 5G, Bluetooth 5.3, Wi-Fi 7, NFC
- SIM: Dual Nano
- Ääni: LDAC, aptX, aptX Lossless, aptX HD, AAC
- Akku: 5500 mAh, Quick Charge 5.0, PD
- Väri: Phantom Black
- Mitat/paino: 76,1 x 163,8 x 8,9 mm/225 g
- Verkkosivusto: Asus.com
Suorituskyky
- Geekbench 6: 2 264 singlecore, 7 204 multicore
- Basemark GPU (OpenGL), medium: 26 934
- AnTuTu 10: 2 112 113
- PCMark Work 3.0: 20 447
- 3DMark Solar Bay: 8 702
- 3DMark Wild Life: (Max out)
- 3DMark Wild Life Extreme: 5 230
- GFXBench: T-Rex: 9 312 frames
- PCMark-akkutesti: 7:56 h