Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Asus Zenfone 12 Ultra

Huippulaadukas Android-puhelin

Asus Zenfone 12 Ultra on arkisempi versio ROG Phone 9 -mallista. Ja ilman peliominaisuuksiakin puhelin on todella suorituskykyinen!

/ 12.02.2025 - 12:30
Asus Zenfone 12 Ultra

  • Monin tavoin markkinoiden nopein puhelin. Loistavat tekoälytoiminnot. Kameraosio on erinomainen. Snapdragon 8 Elite -prosessori on huikea.
  • Prosessoria ja ohjelmistoa lukuun ottamatta puhelin on samanlainen kuin edeltäjänsä.

Edelleen liian harva tietää, että Asus tekee myös puhelimia. Taiwanilaismerkki on valmistanut puhelimia jo vuodesta 2014 alkaen, ja usein niiden suorituskyky on aivan huippuluokkaa.

Zenfone 12 Ultra on puhelinmalliston uusin tulokas, ja nimensä mukaisesti se edustaa Asusin osaamisen tämän hetken huippua.

Zenfone 12 Ultra on samalla sarjan ainoa malli tänä vuonna. Aivan kuten vuonna 2024, myös tänä vuonna Asus julkaisee vain yhden Zenfone-mallin. Ja siiloinhan se voi saman tien olla Ultra-malli.

Asus ROG Phone 9 Pro Edition

Zenfone 12 Ultra ei kuitenkaan edusta yksinään Asusin puhelinmallistoa. Se on lähes identtinen kolme kuukautta sitten testaamamme Asus ROG Phone 9 Pro Edition -pelipuhelimen kanssa. Eikä ole ensimmäinen kerta, kun Asus tekee siviiliversion raskaan sarjan pelipuhelimestaan. Onhan taloudellisestikin järkevää hyödyntää valmista alustaa sen sijaan, että lähtisi kehittelemään kokonaan uutta.

AsusZenfone12Ultra-Green-08 AsusZenfone12Ultra-Black-08 AsusZenfone12Ultra-Green-03 AsusZenfone12Ultra-Black-03
<
>
Zenfone 12 Ultra on saatavilla vihreänä, mustana ja valkoisena. Kuva: Asus

Asus Zenfone 12 Ultra on laadukas puhelin erinomaisella 6,78-tuumaisella AMOLED-näytöllä. Näyttö on tuttu jo viime vuoden mallista. Sen resoluutio on 2 400 x 1 080 pikseliä ja virkistystaajuus 144 Hz. Peliversio ROG Phone 9:ssä virkistystaajuus on 185 Hz.

Ehdottomasti kiinnostavin ominaisuus Zenfone 12 Ultrassa (ja ROG Phone 9:ssä ennen sitä) on prosessori, joka tämän hetken nopein prosessori Androidille eli Qualcomm Snapdragon 8 Elite. Asus on yleensä ensimmäisten joukossa julkaisemassa puhelimia uusimmalla Snapdragonilla, eikä tämä vuosi ole poikkeus.

RAM-muistia on 16 GB RAM ja tallennustilaa 512 GB.  Samaa luokkaa kuin muillakin merkeillä, siis.

Pieni mutta käytännöllinen uutuus on eSIM-tuki. Puhelimeen saa kaksi SIM-korttia, joista toinen voi olla eSIM tai fyysinen SIM.

2024 12 18 0031
Kameraosio on sama kuin viime sukupolven mallillakin. Kuva: Asus

Tekoäly apuna

Pelkän nopeuden sijaan puhelinvalmistajat panostavat nyt myös tekoälytoimintoihin. Google on menestynyt hyvin AI-avustajilla varustetuilla Pixel-puhelimillaan.

Myös Asus on lisännyt liudan AI-avustajia Zenfone 12 Ultraan. Kuvapuolella on jo tutuksi tulleita toimintoja, kuten kohteen poistoa ja sumennusta. Tekoälypanoraamaus mahdollistaa liikkuvan kohteen seuraamisen sumennettua taustaa vasten, esimerkiksi urheilukuvauksessa, kun taas AI-tarkennus pitää valitun kohteen videon keskellä.

Scenario 6 Axis Hybrid Gimbal Stabilizer 2
6-akselinen kuvanvakain tekee videoista terävämpiä ja tekoäly pitää kohteen tarkennettuna. Kuva: Asus

Ja puhelin osaa kääntää keskusteluita!

Toistaiseksihan olemme täällä Pohjoismaissa saaneet seurata vierestä, kun AI-simultaanitulkkaus on vyörynyt puhelimiin osaten englantia, espanjaa ja ranskaa. Hyvällä tuurilla ehkä saksaakin.

Mutta Zenfone 12 Ultrapa osaa suomea – ja ruotsia, norjaa ja tanskaa. Puhelin pystyy kääntämään keskusteluja reaaliaikaisesti, ja se oikeasti toimii. EU-parlamentin tulkkien ei vielä tarvitse keksiä itselleen uutta ammattia, mutta tekoälyn suoritus on silti vaikuttava.

Kanal-x0.7 Kanal-x1.0 Kanal-x2.0 Kanal-x3.0 Kanal-x10
<
>
10x digitaalinen zoom. Tekoälyn ansiosta terävyys on oikein hyvä. Kuva: John Alex Hvidlykke

Tuttu kameraosio

Zenfone 11 Ultra oli ensimmäinen teleobjektiivilla varustettu puhelin. Asus sai siitä ansaittua kiitosta – vaikka 3x optinen zoom itsessään ei ollutkaan erityisen vaikuttava.

Asus Zenfone 11 Ultra

Tänä vuonna budjettia ei ole tuhlattu kameraosion parantamiseen, vaan sillä saralla kaikki on kuten viime vuonnakin. Edellä mainitun 32 megapikselin 3-kertaisen zoomin lisäksi tarjolla on 50 megapikselin pääkamera ja 13 megapikselin ultralaajakuva. Pääkamerassa on Asusin integroitu gimbaali 6-akselisella kuvanvakauksella.

Selfiekamerassa on 32 megapikseliä, ja zoom-vaihtoehtoja on kaksi: 0,7x ja 1x.

Havn-x0.7 Havn-x1.0 Havn-x2.0b Havn-x3.0b Havn-x10 selfie2
<
>
Selfiekameralla saa erinomaisia kuvia, ja AI luo taustalle kauniin bokehin. Kuva: John Alex Hvidlykke

On pieni pettymys, ettei rautaa ole kameroiden osalta paranneltu. Vaikkei 60 megapikselin pääkameralla tai 32 megapikselin selfiekameralla ehkä tee mitään. Asus ei ole kuitenkaan jäänyt yksinään jäänyt laakereilleen lepäämään, sillä moni muukin puhelinvalmistaja, Samsung mukaan lukien, on päätynyt pitämään välivuoden merkittävistä innovaatioista.

5 500 mAh:n akku on sama kuin Zenfone 11 Ultrassa. Kuten aiemminkin, lataus onnistuu jopa 65 watin kaapelilla tai langattomasti 15 watin laturilla. Tähän saakka Asus on muuten aina toimittanut laturin puhelimen mukana, mutta ikävä kyllä ei enää. Harmillista!

2024 12 18 0066
Asus on tähän saakka toimittanut laturin puhelimen mukana, mutta ei enää. Kuva: Asus

Benchmarkit

Snapdragon 8 Elite on tämän hetken nopein Android-mobiiliprosessori. Tähän mennessä olemme testanneet vain muutaman sitä käyttävän puhelimen, mutta ne ovat olleet salamannopeita.

Asus ROG Phone 9 Pro Edition on edelleen kaikkein nopein gaming-tyyppisissä 3D-testeissä, kuten Antutu 10 -testissä. Joskin vain todella pienellä erolla (2 944 282 pistettä versus 2 812 456).

Puhtaassa laskentatehossa Zenfone 12 Ultra on huomattavasti nopeampi kuin ROG-malli.

Suorin kilpailija Zenfone 12 Ultralle on kuitenkin vain hiukan kalliimpi OnePlus 13. Niiden tulokset ovat suurelta osin samanlaiset. Suurin ero tulee AnTuTu-grafiikkatestissä, jossa Asus (2,81 miljoonaa pistettä) on kolmanneksen nopeampi kuin OnePlus (1,97 miljoonaa pistettä).

Scenario AI Transcript 1
Zenfone 12 Ultra ymmärtää suomea – ja ruotsia, norjaa ja tanskaa. Se osaa kääntää reaaliaikaisesti. Kuva: Asus

Vahva AI

Tekoälystä on tullut, jos ei nyt myyntivaltti, niin ainakin kilpailuetu. AItutu 3 -tekoälytestissä Zenfone 12 Ultra sai 1,95 miljoonaa pistettä. Koska testi on melko uusi, ei vertailukohtia kauheasti ole, mutta tulos on samaa luokkaa edellä mainitun OnePlus 13:n kanssa.

Ne puhelimet, joista meillä on dataa tästä testistä, ovat yleensä saaneet kymmenesosan Asusin ja OnePlussan pisteistä. Vain Samsung Galaxy Z Fold 6, Honor Magic 6 Pro ja Honor Magic7 Pro ovat saaneet niiden rinnalla yli miljoona pistettä.

Geekbench AI -testin tulokset ovat tasaisempia, mutta Zenfone on Snapdragon 8 Eliten ansiosta silti luokkansa parhaimmistoa. Pisteet ovat linjassa OnePlus 13:n ja iPhone 16 Pron kanssa, kun taas Samsung Galaxy S24 FE saa noin puolet vähemmän pisteitä.

Akunkesto on kohtalainen, mutta ei erityisen vaikuttava. Intensiivisellä toimisto-ohjelmistotestillä (PCMark) ja näytön kirkkauden ollessa täysillä kului akku tyhjäksi hieman yli seitsemässä tunnissa. Se on noin kolmanneksen vähemmän kuin edeltäjällä, jossa oli sama näyttö – mutta tehottomampi prosessori.

Zenfone-12-Ultra_Ebony-Black_2 Zenfone-12-Ultra_Sage-Green_2
<
>
Zenfone 12 Ultra on saatavilla mustana, vihreänä ja valkoisena. Kuva: Asus

Yhteenveto

Olemme sanoneet sen ennenkin, mutta kertaus on opintojen äiti: Asus-puhelimet ansaitsevat laajemman levikin. Ne ovat markkinoiden nopeimpia ja kalleudestaan huolimatta ne tarjoavat todella hyvää vastinetta rahalle.

Tämä pätee myös Asus Zenfone 12 Ultraan, joka on ROG Phone 9 -pelipuhelin siviiliversio. Peliominaisuuksia, kuten air triggersejä ja siistiä takanäyttöä, ei ole, mutta prosessori on sama salamannopea Snapdragon 8 Elite. Hintaakin on vähemmän, mikä tekee Zenfone 12 Ultra todella kilpailukykyisen puhelimen, mikäli haluaa tämän hetken parasta laatua ja kovinta tehoa.

Harvoja syitä olla ostamatta Zenfone 12 Ultraa on se, että omistaa jo Zenfone 11 Ultran. Prosessoria lukuun ottamatta puhelimet ovat oikeastaan identtiset. Koska Asusin puhelimia myydään suhteellisen vähän, on toki suuri todennäköisyys, ettei sellaista kotoa valmiiksi löydy…

Karakter
Asus Zenfone 12 Ultra
Premium
John Hvidlykke
(s. 1964): Toimittaja. John on pyörinyt tekniikkatoimittamisen maailmassa jo vuodesta 1982 (!) ja LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 2013. Hän on työskennellyt monipuolisesti eri rooleissa ja eri medioissa sekä kirjoittanut kirjoja ja oppaita IT-puolelta. John kirjoittaa LB-sivustolle hifi-, kaiutin-, tietokone-, peli- ja historia-aiheista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huipuista huipuin?

Huippunopea pelipuhelin

Taittuva puhelin uudella tapaa

Parempi kuin hintaluokkansa verrokit

Huippupuhelin hieman halvemmalla

Hyvin jäähdytetty pelipuhelin

Pixel Pro vakuuttaa edelleen

Pieni ja supernopea, mutta design kaipaisi päivitystä

Supertehoa pikkupakkauksesta

Nerokas tabletti kodin keskusyksiköksi

Kaikkien aikojen paras Sony Xperia 1

Pixel 7a - keskihintaisten puhelinten uusi kunkku

Ääni & Kuva
Scroll to Top