Google noudattaa pari vuotta sitten keksimäänsä perinnettä, jossa vuoden pääpuhelimen julkistuksesta kuluu kuusi kuukautta budjettimallin lanseeraamiseen. Budjettiversio tarjoaa suuren osan päämallin ominaisuuksista, mutta hinta on saavutettavampi.
Niinpä tänäkin vuonna nähdään Google Pixel 9a -versio, jonka hinta on täsmälleen sama kuin Pixel 8a -mallilla oli julkaisuajankohtanaan – eikä tässä ole edes huomioitu inflaatiota.
Pienesti parempi näyttö
Näyttö on parempi kuin Pixel 8a -mallissa, mutta suurin osa parannuksista on niin pieniä, että tarvittaisiin maalikameraa niiden huomaamiseen. Google Pixel 9a on varustettu 6,3-tuumaisella OLED-näytöllä – se on viidesosatuuman suurempi kuin Pixel 8a -mallin 6,1-tuumainen näyttö. Ja samankokoinen kuin Pixel 9- ja Pixel 9 Pro -malleissa.
Näytön resoluutio on 2 424 x 1 080 pikseliä. Pituudessa mittaa on 24 pikseliä enemmän!
Yksi parannus näkyy ihan paljaalla silmälläkin: kirkkaus on noussut 1 800 nitiin Pixel 8a:n 1 400 nitistä. Virkistystaajuus on 120 Hz, kuten kaikilla muillakin Pixel-puhelimilla.
Veden- ja pölynkestävyyttä on parannettu IP68-luokitukseen, eli puhelin on niin vedenkestävä kuin olla voi. Etulasi on Gorilla Glass 3 -lasia edeltäjänsä tapaan. Se ei ole yhtä vahva kuin Gorilla Glass Victus 2, mutta hinnan huomioiden valinta on järkevä. Takaosa on muovia – eikä muovi ole edes uutta…
Kuten perinne velvoittaa, on Pixel 9a saatavana uusissa väreissä. Mustan Obsidianin ja luonnonvalkoisen Porcelainin lisäksi valittavana ovat Iris (vaaleanvioletti) sekä Peony (pinkki). Valitsipa minkä värin vain, ei sitä enää näe, kun puhelimen on sujauttanut suojakuoreen.
Sama prosessori
Ulkopuolelta katsoen puhelinten erot ovat pieniä, mutta sisäpuolen komponenteissa ei eroa ole senkään vertaa. Kaikki Pixel 9 -sarjan laitteet – Pro-mallit mukaan lukien – käyttävät samaa Tensor G4 -prosessoria. Siitä on merkittävää hyötyä, koska Tensor G4 ei yllä Qualcomm Snapdragon 8 Eliten tasolle puhtaassa laskentatehossa, vaan kompensoi sitä AI-toiminnoilla niin rauta- kuin ohjelmistopuolellakin.
Vähemmän on enemmän
Googlen mukaan Pixel 9a:n kamera on parannut viime vuoden budjettimalliin verrattuna. Numeroita katsellen väite yllättää, koska kennon resoluutio on aiempaa heikompi. Google Pixel 9a on varustettu 48 megapikselin kennolla, kun taas edeltäjän pääkamerassa oli 64 megapikselin kenno.
Toisaalta kaikissa luksusmalleissa on 50 megapikselin kenno, joten pelkkää pikselimäärää ei kannata tuijottaa. Uuden kennon uutuuksia on esimerkiksi makrokuvaus, jolla kuvia saa otettua todella läheltä kohdetta.
Matalamman resoluutio kennoon vaihtaminen on voinut tuoda lisää tilaa kennolle kameraosiossa. Pixel 9a:n kohdalla Google on luopunut tunnistettavasta kameraosiostaan, joka työntyi takakuoresta hieman esiin. Nyt puhelimen saa laitettua näyttö ylöspäin pöydälle ilman, että se heiluu. Pixel 8a vaatii kotelon pysyäkseen litteänä tasoa vasten.
Polttovälit ovat samat kuin edeltäjässäkin, samoin 2-kertainen optinen zoom. Itse asiassa vain Pro-malleissa on 5-kertainen optinen zoom.
Käyttökelpoinen digitaalinen zoom
Tekoälypohjainen superzoom suoriutuu jopa 8-kertaisesta digitaalisesta zoomista, ja vaikka lopputulos ei vastaakaan aidon optisen zoomin laatua, ovat kuvat kuitenkin käyttökelpoisia. Muissakaan budjettipuhelimissa ei ole pitkän polttovälin teleobjektiiveja.
Ultralaajalinssin resoluutio on 13 Mp, samoin kuin etukameran selfiekennolla. Molemmat ovat samaa resoluutiota kuin Pixel 8a -mallissakin.
Iso akku, hidas lataus
Akku on parantunut tälle vuodelle. Aiemmin A-puhelimissa oli pienemmät akut kuin lippulaivamalleissa, mutta Pixel 9a:n 5 100 mAh:n akku on itse asiassa suurempi kuin missään muussa Pixel-puhelimessa.
Kaapelilla Google Pixel Pro 9a lataa 23 watilla. Ei mikään huippunopeus, mutta hieman hitaampi kuin Pixel 9 Pro -malleilla. Langaton lataus tapahtuu vain 7,5 watilla, mikä on lievästi sanottuna verkkainen vauhti.
Latauskaapeli tulee paketissa mutta laturi ei. Budjettipuhelimelle ratkaisu on hyväksyttävä – mutta vain budjettimalleille. Ikävä kyllä tämä on nykyään yleistä kaikilla puhelimilla.
Tekoälyllä on väliä
Artificiell intelligens (AI) on ollut kunnon pöhinäsana jo vuosien ajan, eikä into laannu tänäkään vuonna. Google on kuitenkin pitänyt lupauksensa ja päivittää jatkuvasti myös olemassa olevia mallejaan tekoälytoiminnoilla. Etenkin valokuvaukseen tulee uusia toimintoja usein.
Viime vuoteen verrattuna uutta on esimerkiksi Lisää minut -toiminto, jolla valokuvaaja pääsee itse osaksi ottamiaan ryhmäkuvia. Se yhdistää epätarkkoja kuvia parantavaa Poista sumennus– ja useista kuvista yhdistelevän Paras otos -toimintoja, jolloin kaikki kuvassa olevat näyttävät parhaimmiltaan. AI-pohjainen taustamelun poisto puheluissa on niin koukuttava, etten haluaisi enää ilman sitä.

Benchmarkit
Google Pixel 9a on varustettu samalla prosessorilla kuin kalliimmatkin 9-sarjan puhelimet, mutta muistia on hiukan vähemmän (8 GB eikä 12 GB RAM). Niinpä budjettimallin pitäisi käytännössä olla lähes yhtä nopea kuin kalliimpien puhelimien. Siksipä niiden vertailukaan ei ole järin jännittävää.
Jos sen sijaan uutuutta vertaa Google Pixel 8a -malliin, Tensor G4 on nyt nopeampi. Mutta ei hullun paljon nopeampi. Geekbench-testissä laskentatehon erot tulevat hyvin esille: Pixel 9a saa 1 659 pistettä (singlecore) ja 3 967 (multicore), kun taas Pixel 8a:lla vastaavat kuvut olivat 1 430 ja 3 353 pistettä. Suorituskyky on siis parantunut 10–20 prosenttia.
Sama parannus näkyy myös grafiikoissa. AnTuTu 10 -testistä pisteitä tulee 1,2 miljoonaa, mikä on viidenneksen enemmän kuin Pixel 8a:lla.

Toki markkinoilta löytyy nopeampiakin puhelimia, mutta Google Pixel 9a on yhtä nopea kuin muut saman hintaluokan puhelimet.
Google Pixel 9a:ssa on Pixel-puhelinten kaikkien aikojen suurin akku. Se näkyy akkutestissä, jossa virtaa riittää näytön täydellä kirkkaudella hieman alle 11 tuntia. Tulos on parhaimpia samoissa olosuhteissa mittaamiamme.

Yhteenveto
Google Pixel 9a on budjettipuhelin, joka ei tunnu halvalta. Siinä on sama erinomainen prosessori kuin muissa saman sukupolven Pixel-puhelimissa, ja tekoälytoiminnot näyttävät parantuvan aina vain.
Google Pixel 9a maksaa kaksi kolmasosaa Pixel 9 -mallin hinnasta, mutta puhelinten erot ovat pieniä. On kuitenkin syytä huomioida, että Pixel 9 on säilyttänyt lanseeraushintansa, kun taas Pixel 9 Pro on halventunut kolmanneksella, joten se on nyt edullisempi kuin Pixel 9 – mutta silti hiukan kalliimpi kuin Pixel 9a.
Kameraosion parannukset ovat maltillisia, mutta makrokuvien laatu on parantunut. Googlen erinomaisen ohjelmiston ansiosta myös kennosta ja objektiiveista saa enemmän irti.
Uusille ostajille Google Pixel 9a on mainio ostos. Jos omistaa jo Pixel 8a -mallin ei vaihtamisessa ehkä ole mieltä, sillä mallien suurin ero on prosessorin suorituskyvyssä, joka on viime vuoteen verrattuna parantunut noin 10 prosenttia.
