Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Google Pixel 8 Pro

Google Pixel 8 Pro nostaa rimaa

Joskus kannattaa valita fiksuin puhelin nopeimman sijaan.

Julkaistu 12.10.2023 - 12:42
Google Pixel 8 Pro
Jonas Ekelund

Vuosikausia saimme kadehtia Google-puhelimien omistajia, kunnes vihdoin viime vuonna Google toi mobiilimallistonsa myös Pohjoismaihin. Google Pixel 7 Pro, Pixel 7 ja Pixel 7a pärjäsivät heti erinomaisesti testeissämme. Niiden lisäksi mallistoon saatiin Pixel Buds Pro, mutta ei Pixel Watch -älykelloa. Tämän vuoden lanseerauksessa ei mitään enää jätetty pois, vaan kaikki mallit tulevat Suomessakin kauppoihin. Vuoden 2023 mallistoon kuuluvat Google Pixel 8 ja Pixel 8 Pro sekä älykello Pixel Watch 2. Budjettimalli Pixel 8a on tulossa myyntiin keväällä.

pixel 8 pros 1
Pixel 8 Pro on saatavana mustana, valkoisena ja sinisenä. Kuva: Google

Ulkonäkö ja rakenne

Onneksi Pixel 8 Pro ei ole ulkonäöllisesti juuri muuttunut viime vuoden mallista. Kamerapaneelin kolme kameraa on suojattu tavallisella lasilla. Viime vuoden päivityksessä paneeli muuttui matasta metalliseksi, mikä erottaa puhelimen mukavasti massasta. Salamaa on hiukan siirretty, jotta on saatu tilaa uudelle lämpömittarille. Puhelin on saatavana mustana (obsidian), valkoisena (porceline) ja vaaleansinisenä (bay), joka on vähän eläväisempi kuin viime vuoden murretut sävyvaihtoehdot. Lisäksi takaosa on mattalasia (Gorilla Glass Victus), jonka ansiosta puhelin ei tunnu niin liukkaalta. Näyttö puolestaan on Gorilla Glass Victus 2 -lasia.

Pixel 7 Pro vs 8 Pro
Pixel 7 Pro valkoisena ja Pixel 8 Pro sinisenä. Kuva: Jonas Ekelund

Näyttö

Näyttö on yhtä iso kuin viime vuonnakin, mutta oudosti sen resoluutiota on hiukan heikennetty. Paneeli on sama erinomainen LTPO OLED, mutta kirkkautta on nostettu 1 600 nitiin High Brightness -asetuksella, ja enimmäiskirkkaus on huikeat 2 400 nitiä. Se on 60 % enemmän kuin viime vuonna ja 15–20 % kirkkaampi kuin tavallinen Pixel 8. Virkistystaajuus on pelaamista ajatellen enimmillään 120 Hz, mutta sen saa virtaa säästääkseen staattisen kuvan kanssa niinkin alas kuin 1 Hz:iin.

Mainos

Kamera

Kameratkin on päivitetty. Osa vähemmän, kuten pääkamera, joka on 21 % valoherkempi ja kuulemma kuvanlaadultaan parempi. Teleobjektiivi puolestaan on 56 % valoherkempi. Eniten paukkuja on laitettu ultralaajakuvaan, mikä onkin fiksua, sillä se oli edellisen sukupolven mallissa kameroiden heikoin lenkki. Se on päivitetty 12 megapikselistä 48 megapikseliin ja huomattavasti valoherkemmäksi. Myös automaattitarkennus ja makrofokus ovat parantuneet.

Pixel 8 Pro photo settings scaled
Pro- ja manuaaliasetukset ovat uudet. Kuvakaappaus

Kuvanlaatu ei ole dramaattisesti parempi, paitsi että hämäräkuvaus luonnistuu nyt hieman paremmin. Se tosin oli varsin hyvää jo valmiiksi, sillä Googlen kuvanlaatu on ollut puhelimien parhaimmistoa. Ultralaajakuvalla kuvista tulee huomattavasti parempia, ja on vaikea löytää mitään moitittavaa niiden terävyydestä ja yksityiskohtaisuudesta.

pixel 7 pro dark pixel 8 pro dark
<
>
Pixel 7 Pro Night Sight. Kuva: Jonas Ekelund

Tuttuun tapaansa Googlen kamera loistaa ohjelmistopuolella. 8 Pro on saanut Pro-valikon, jolla voi valita 50 megapikselin resoluution, tallentaa kuvia RAW-tiedostoina ja säätää tarkennusta, valkotasapainoa, ISO-lukua, suljinnopeutta ja valotusta manuaalisesti.

macro leaf macro pixel 7 pro macro pixel 8 pro
<
>
Pixel 7 Pro makro. Kuva: Jonas Ekelund

Ennen kaikkea editointityökalut ovat mahtavia. Aiemmasta tuttu Magic Eraser poistaa kuvista epämääräisiä yksityiskohtia. Uusi Magic Editing -työkalu siirtelee kohteita kuvassa ja muuttaa taivasta. Best Picture -toiminnolla voidaan vaihtaa henkilön pää kuvasta, jossa silmät ovat auki, sellaiseen, jossa ne ovat kiinni ja joka on muuten parempi! Videoista voi poistaa taustaääniä, ja pian tulee myös Videoboost-toiminto, joka tarjoaa HDR+:n, värivarjostukset ja hämäräkuvaustoiminnon.

pixel 7 pro ultrawide pixel 7 pro wide pixel 7 pro 2x pixel 7 pro 5x
<
>
Pixel 7 Pro ultrawide. Kuva: Jonas Ekelund

 

pixel 8 pro ultrawide pixel 8 pro wide pixel 8 pro 2x pixel 8 pro 5x
<
>
Pixel 8 Pro ultrawide. Kuva: Jonas Ekelund

Käyttö

Suurin osa Pixel 8 Pron käytettävyydestä perustuu Android 14:ään. Löytyy terveysdataa, käyttäjän tavat oppivaa älyavustajaa ja akkua säästävää mukautuvaa latausta. Samat ominaisuudet ovat toki tulossa muidenkin valmistajien puhelimiin, joten niitä ei kannata mainostaa vain Pixel 8 Pron ominaisuuksina.

Olemme pidempään valittaneet kasvojentunnistuksen puutteesta. Applen FaceID on tässä paljon pidemmällä. Nyt Google lupaa Face Unlockin toimivan niin turvallisesti, että sitä voi käyttää pankin sisäänkirjautumiseen ja maksuihin. Jes! Se tuntuu aiempaa nopeammalta ja tarkemmalta, mutta ei edelleenkään toimi hämärässä.

Pixel 8 Prolle ainutlaatuinen toiminto tuntuu olevan lämpömittari. Se toimii kuten erilliset infrapunamittaritkin, eli puhelinta osoitetaan halutulle pinnalle ja painetaan nappia. Varsinaiset infrapunalämpömittarit ovat isoja ja yllättävän kalliita, joten on aika vaikuttavaa, että Google on saanut mahdutettua puhelimeen moisen ominaisuuden. Testin perusteella se myös toimii. Ei tosin kuumeen mittaamiseen, sillä se tunnistaa vain ihon lämpötilan.

Pixel 8 Pro temperature scaled
Puhelinta osoitetaan haluttuun kohtaan, ja laite mittaa sen lämpötilan. Kuva: Jonas Ekelund

Viime vuosina on ollut paljon puhetta laitteista, jotka poistuvat käytöstä ennenaikaisesti, koska niiden tuki lopetetaan. Katson teitä, Chromebookit. Useimmat mobiilivalmistajat tarjoavat vain kolmen vuoden takuun, mikä ei ole kovin paljon. Google lupaa tarjota 7 vuoden Android-päivitykset, tietoturvapäivitykset ja uusia ominaisuuksia. Eli Pixel 8 -mallia voi käyttää vuoteen 2030 saakka!

Suorituskyky

Kuoren alla sykkii Googlen oma Tensor G3, ja tarvitseeko tässä mainitakaan, että se on Googlen mukaan kaikkien aikojen nopein Pixel-järjestelmäpiiri? Kiinnostava seikka Samsungin valmistamassa piirissä on, ettei sen ole tarkoituskaan hakata Snapdragonin tai Applen suorituskykyennätyksiä. Se on kehitetty tarjoamaan tehoja tekoälylle ja koneoppimiselle, jotka tukevat puhelimen näitä hyödyntäviä toimintoja.

geekbench pixels geekbench competition 3d performance overall performance
<
>
Raaka suoritusteho jää jälkeen kilpailijoista. Kuva: Jonas Ekelund

Edellisvuoden malliin verrattuna Geekbenchillä mitattu raakateho on kasvanut 15–20 %, mikä vastaa aiempaa tehonnousua sukupolvien välillä. Graafinen suorituskyky on parantunut peräti 37 %, mutta lähtötaso oli sen verran alhainen, että suorituskyky alkaa nyt vasta lähennellä kilpailijoiden tehoja. Antutu 10 -testillä mitattu kokonaistehokkuus kertoo suorituskyvyn parantuneen 29 %, jolla Pixel 8 Pro pääsee kuitenkin vasta viime vuoden Samsung Galaxy S22 Ultran tasolle. Tämän vuoden huippumalleihin verrattuna Google jää siis jälkeen, mutta kuten todettua, ei siitä ole edes pyritty saamaan nopeinta. Geekbench ML kertoo, että koneoppimisen suorituskyky on kasvanut huimat 41 %, ja Googlen mukaan sen parantamiseen on tähdättykin.

charging speed
Isommasta akusta huolimatta 8 Pro lataa lähes yhtä nopeasti kuin Pixel 8. Kuva: Jonas Ekelund

Pixel 8 Pro on saanut vähän isomman akun, mutta toisaalta lataus hoituu nopeammin. 10 % varaustehosta puhelin latasi 70 minuutissa 90-prosenttisesti täyteen. PCMarkin akkutestillä akku kesti 12 tuntia ja 47 minuuttia, mikä on hyvä muttei poikkeuksellinen tulos.

Yhteenveto: Google Pixel 8 Pro

Google haluaa selvästi olla Android-puhelinten suunnannäyttäjä. Puhelimet ovat jo nykyisellään yhtä nopeita kuin tietokoneet, mutta onko se oikeastaan tarpeellista? Nopeuden sijaan Google onkin panostanut älykkyyteen: kamera ottaa parempia kuvia, mikrofoni poistaa hälyä, avustaja ymmärtää tarpeemme ja puhelin latautuu fiksummin. Suorituskyky on parantunut, näyttö on kirkkaampi ja puhelimessa on nyt jopa infrapunalämpömittari! Toki heikkouksiakin on, mutta kaikkea ei voi tai tarvitse ehkä saadakaan.

Karakter
Google Pixel 8 Pro
High End

Erittäin kirkas näyttö, lämpömittari (!), parempi laajakuvakamera, vaikuttavat AI-kuvausominaisuudet, parempi kasvojentunnistus, 7 vuoden päivityslupaus. Suoritusteho on viime vuoden kilpailijoiden tasolla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hyvin jäähdytetty pelipuhelin

Pixel Pro vakuuttaa edelleen

Pieni ja supernopea, mutta design kaipaisi päivitystä

Supertehoa pikkupakkauksesta

Nerokas tabletti kodin keskusyksiköksi

Kaikkien aikojen paras Sony Xperia 1

Ääni & Kuva
Scroll to Top