Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Google Pixel 7a

Google Pixel 7a näyttää kaapin paikan

Edullisin Pixel-puhelinmalli lähentelee ominaisuuksiltaan Pro-versiota, mutta on puolet halvempi!

Julkaistu 11.05.2023 - 12:45
Google Pixel 7a
Jonas Ekelund

On kulunut vasta reilu puoli vuotta siitä, kun Google Pixel 6a tuli myyntiin Pohjoismaissa, joten miksi seuraaja saadaan jo nyt? No siksi, että Google haluaa tuoda lippulaivamallista aina halvemman a-version puoli vuotta lanseerauksen jälkeen, ja Pixel 7 -lippulaivamalli tuli kauppoihin lokakuussa. Googlen strategia on siirtää iso osa huippumallin teknologiasta aina edullisempaan malliin, ja tämän myötä voimmekin alkaa odotella syksyllä tulevaa uutta lippulaivaa, Pixel 8 -mallia.

Iso, isompi, isoin: Pixel 6a, Pixel 7a ja Pixel 7 Pro. Kuva: Jonas Ekelund

Mitä eroa siis on 7a- ja kaksi kertaa kalliimmalla Pixel 7 Pro -malleilla? Pro-malli tarjoaa isomman ja nopeamman näytön sekä korkeampaa resoluutiota ja parempaa kuvanlaatua. Siinä on enemmän muistia ja tallennustilaakin saa huomattavasti enemmän. Pro-mallissa on ylimääräinen kamerakin, nimittäin 5-kertaisella optisella zoomilla varustettu telefoto. Akku on hieman suurempi ja latautuu nopeammin. Hiukan kestävämpikin Pro-puhelin on.

Pixel 6a Pixel 7a
Näyttö 60 Hz 90 Hz
Prosessori Google Tensor Google Tensor G2
Muisti 6 GB 8 GB
Pääkamera 12,2 Mp 64 Mp
Ultralaajakuva 12 Mp 114˚ 13 Mp 120˚
Selfiekamera 8 Mp 13 Mp
Akku 4 410 mAh 4 385 mAh
Lataus Kaapeli Kaapeli/langaton
Paino 178 g 193 g

Ulkonäkö ja rakenne

Pixel 7a:n kameramoduuli on suunniteltu samalla tyylikkäällä ilmeella kuin Pro-mallinkin, eikä laatu vaikuta mitenkään halvemmin tehdyltä. Metallikehys antaa jämäkän tuntuman. Keskihintaisiin puhelimiin verrattuna Pixel 6a oli pienin, ja Pixel 7a on samaa näppärää kokoluokka – mutta paljon painavampi. Siinä, missä 6a oli vertailun kevyimpiä puhelinmalleja, on 7a painavampia.

Mainos
Pixel 7a hero
Pixel 7a on muotoilultaan selvästi samaa perhettä kuin 7 ja 7 Pro. Kuva: Jonas Ekelund

Näyttö

OLED-näyttö tarjoaa syvää mustaa ja erinomaista kontrastia, joka tekee väreistä intensiiviset. Kirkkaus ei ole yhtä hyvä kuin LCD-näytöillä. Googlen mukaan kirkkautta on parannettu, mutta käytännössä sitä ei kyllä huomaa. Isompi uutinen onkin virkistystaajuuden nostaminen 90 Hz:iin, joten näytön selailu sujuu sutjakkaammin.

Kamera

Pääkamera on päivitetty merkittävästi korkearesoluutioisempaan versioon, mutta sen enempää Google ei siitä kerro. Kuvanlaatu on erittäin hyvä: valkotasapaino on kohdillaan, värit miellyttävät ja yksityiskohdat tarkempia, mutta iso osa paremmasta kuvanlaadusta on Googlen loistavan kuvankäsittelyn ansiota. HDR-kuvat ovat erinomaisia, suorastaan Pro-mallin tasoisia, ja varjoissa näkyy vivahteita ilman, että kirkkaiden kohtien yksityiskohdat kärsivät. Pixel oli jo aiemmin hintaluokkansa paras kamerapuhelin hämärässä kuvaamiseen, ja nyt se on vielä pykälää parempi.

PXL7a wide PXL7a ultrawide PXL7a zoom
<
>
Pixel 7a, 2x digitalinen zoom. Kuva: Jonas Ekelund

Ultralaajakuvakin on uusi. Sen resoluutio on parantunut pikkiriikkisen viime näkemästä, ja laajakuva on hivenen laajempi. Se ei kuitenkaan vaikuta yhtä hyvältä kuin aiemmin, sillä kuvat eivät ole yhtä teräviä kuin Pixel 6a -mallilla, ja yksityiskohtia näkyy vähemmän.

PXL_20230509_173227012.NIGHT PXL7a colors PXL7a flowers PXL7a HDR
<
>
Pixel 7a, tavallinen. Kuva: Jonas Ekelund

Kun verrataan eri Pixel-mallien 2x digitaalista zoomia, on 6a liioitellun terävä, kun taas 7a on pehmeämpi ja 7 Pro huomattavasti yksityiskohtaisempi. Pro-mallin optiseen zoomiin verrattuna eroa on naurettavan paljon: Googlen lupaukset 7a-mallin ”Super Res Zoomin” suhteen ovat huikeasti liioiteltuja.

Ääni

Pixel ei tarjoa oikeaa kaiutinta eikä kuulokeliitäntää. Jos haluaa hyvää ääntä, on hankittava adapteri. Meistä kaiuttimen äänenlaatu on kuitenkin parempaa kuin Pixel 6a -mallissa. Volyymia on enemmän, säröä ei ole, ja täyteläisyyttäkin on mukavammin. Olisi silti valetta väittää, että musiikin kuuntelu puhelimella olisi nautinto – mutta on sointi sentään vähemmän huonoa kuin monessa muussa puhelimissa.

Pixel 7a interface
Käyttöliittymä. Kuvakaappaus

Käyttö

Android-kokemus on Pixelissä odotetusti täydellinen, mutta Pixelin omat toiminnot – kameran pikakäynnistys, valokuvaussovelluksen pyyhekumi ja live-käännökset – tuovat siihen lisämaustetta. Kasvojentunnistus on Android-puhelinten parhaimmasta päästä. Etuna ovat myös nopea päivitysten omaksuminen. Google takaa puhelimelle kolme isoa Android-päivitystä ja viiden vuoden tietoturvapäivitykset.

Suorituskyky

Pixel 7a käyttää samaa järjestelmäpiiriä kuin Pixel 7 Pro, joten käytännössä se on yhtä nopea! Päivitys vanhaan verrattuna ei tosin ole niin suuri kuin luulisi, sillä Tensor G2 -järjestelmäpiiri ei eroa edelliseen sukupolveen verrattuna niin paljon kuin Applen vastaavat. Grafiikoiden osalta puheena olleet kolme mallia ovat käytännössä yhtä nopeita, hieman testistä riippuen. Sen sijaan akunkesto erottuu edukseen: 17 h 14 minuuttia on paras näkemämme vuosiin!

3DMark diagram Geekbench pixel7a
<
>
Kaavio: L&B

 

Yhteenveto: Pixel 7a

Ylistimme jo edeltäjää suorituskyvystään ja kamerastaan, ja nyt parannusta on tehty entisestään! Moitimme viimeksi hidasta näyttöä ja langattoman latauksen puuttumista, mutta molemmat puutteet on nyt korjattu. Pixel 7a:n akunkesto on uskomattoman hyvä, ja vaikka hinta on 10 % kalliimpi kuin edeltäjän, on puhelin hintansa arvoinen. Jos siis etsii kohtuuhintaisen puhelinta, on Pixel 7a tämän hetken paras valinta!

 

 

Karakter
Google Pixel 7a
Premium

Huikea akunkesto, entistäkin paremmat kamerat, päivitystakuu, nopea Wi-Fi. Painavampi kuin edeltäjänsä. Edelleen hidas lataus.

1 ajatus aiheesta “Google Pixel 7a”

  1. Antero Salonen

    Kattava artikkeli ja ymmärrettävää asiaa puhelimesta. Helpottaa ostopäätöstä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Hyvin jäähdytetty pelipuhelin

Pixel Pro vakuuttaa edelleen

Pieni ja supernopea, mutta design kaipaisi päivitystä

Supertehoa pikkupakkauksesta

Nerokas tabletti kodin keskusyksiköksi

Kaikkien aikojen paras Sony Xperia 1

Ääni & Kuva
Scroll to Top