Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Google Pixel 7 Pro

Googlen oma mittatikku

Pixel 7 Pro on Googlen referenssipuhelin, joka näyttää, miten Android 13:a kuuluu käyttää.

Julkaistu 15.11.2022 - 14:56
Google Pixel 7 Pro
John Hvidlykke

Google Pixel 7 Pro on vuoden odotetuimpia puhelimia: se on paitsi Googlen lippulaivapuhelin, myös Android 13 -käyttöjärjestelmän virallinen referenssimalli. Ja sitä paitsi me täällä Pohjoismaissa olemme vuosia saaneet ihailla Pixel-puhelimia vain etäältä. Mutta nyt odotus on ohi ja Pixel-puhelimet vihdoin saatavilla myös Suomessa!

Google Pixel 7 -puhelimesta on kaksi versiota: tavallinen ja Pro. Nyt testissä oleva Pixel 7 Pro on kookas 6,7-tuumainen 20:9-kuvasuhteen puhelin eli aivan samankokoinen kuin kilpailijoidenkin huippumallit. Speksit ovat lippulaivatasoa mutta hinta premium-luokkaa.

Pixel 7 Pro hand
Pixel 7 Pron takapuolella on kolme kameraa: tavallinen, laajakuva ja tele. Kuva: Google

Musta monoliitti

Vaikuttaa olevan mahdotonta tehdä nykyaikana puhelinta, joka erottuisi joukosta – lukuun ottamatta Nothing Phone (1) -mallin tyylikokeilua. Google ei ole lähtenyt kokeilulinjalle, vaan Pixel 7 Pron etupuoli on pelkkää lasinäyttöä kuten kaikilla muillakin saman luokan puhelimilla. Kehys on kierrätettyä alumiinia. Etukamera on tavanomaisella paikallaan ja takaosa varsin tyylikäs: lasipintaa rikkoo alumiininen nauha, johon kamerat on asennettu. Pro-mallissa niitä on kolme: 50 Mp:n laajakuva, 12 Mp:n superlaajakuva ja 48 Mp:n tele 5-kertaisella optisella zoomilla. Telelinssi on niin pitkä, että se on kallistettu 90 astetta ja sijoitettu pienen ”periskoopin” sisään. Samaa ideaa käytti myös Huawei P30 Pro.

Mainos

Puhelimen kummallekin puolelle on valittu tämän hetken vahvin lasivaihtoehto eli Gorilla Glass Victus.

b_Pixel 7 Pro - Back w_Pixel 7 Pro - Back Flat g_Pixel 7 Pro - Back w_Pixel 7 Pro - Front Flat b_Pixel 7 Pro - FrontTitl
<
>
Pixel Pro 7 värivaihtoehdot ovat nimeltään Obsidian, Snow ja Hazel. Kuva: Google

Lähellä, lähempänä, lähimpänä – ja vielä lähempänä

Highend-puhelimet eroavat usein premium-versioistaan telelinssien suhteen. Hyvät keskihintaiset kamerat tarjoavat usein tavallisen kameran lisäksi digitaalisen zoomin. Pixel 7 Prossa on kuitenkin erillinen telelinssi aidolla 5-kertaisella suurennuksella. Kaukanakin olevaan kohteeseen saa zoomattua ilman, että kuva pikselöityy. Telelinssin kenno on resoluutioltaan 48 Mp, joten kantamaa saa laajennettua valtavasti. Pixel 7 Pro pystyy jopa 30x zoomiin 8 Mp:ä vastaavalla resoluutiolla. Aiemmin mainittu Huawei P30 Pro kykenee jopa 50-kertaiseen zoomaukseen, mutta silloin resoluutio pienenee 0,8 Mp:iin.

 

aarhus ø 1 aarhus ø 2 aarhus ø 3 aarhus ø 4
<
>
Pixel 7 Pro on varustettu superlaajakuvalla, tavallisella linssillä ja telelinssillä, jossa on 5x optinen zoom. Lisäksi on digitaalinen zoom, ja jopa 30-kertaisella suurennoksella otetut kuvat ovat käyttökelpoisia. Kuva: John Alex Hvidlykke, L&B

Pixel 7 Prossa on myös toiminto, jota Google kutsuu Super Res Zoomiksi. Se skaalaa kuvan korkeilla suurennuksilla tekoälyn avulla.

Toki myös lähikuvat onnistuvat, itse asiassa todella läheltä. Pixel 7 Pro tarkentaa makrolinssillä jopa kolmen senttimetrin päähän. Vaihto tavallisen kameran ja makron välillä tapahtuu automaattisesti. Myös yökuvauksessa vaihto Night Sight -toimintoon tapahtuu automaattisesti.

nat selfie makro1 makro3
<
>
Yökuvauksella saa teräviä kuvia, joissa tummalta alueelta erottaa hyvin yksityiskohtia. Kuva: John Alex Hvidlykke, L&B

Eläväinen ja värikäs kuvanlaatu

On kyllä sanottava, että Pixel 7 Pro on todella hyvä kamerapuhelin. Sekä makrokuvat että zoomatut otokset ovat loistavua. Tavanomaiselta etäisyydeltä otetut laajakuvat ovat teräviä ja värit eläväiset ja syvät. Hämäräkuvauksessa kuvanvakaus ei toimi aivan niin äärimmäisen terävästi kuin samanhintaisella Asus Zenfone 9 -puhelimella, mutta ei Google kauas jää. Sitä paitsi Pixel 7 Pron linssi- ja kuvausvalikoima on laajempi.

Pixel 7 Pro pyörii Googlen itse kehittämän ja tekoälylle optimoidun G2-prosessorin varassa. Automaattiasetuksia puhelimessa riittääkin, ja osa niistä on todella hyviä.

Valokuvauksessa tekoäly on apuna esimerkiksi Photo Unblur- ja Magic Eraser -toiminnoissa. Ensimmäinen kykenee tekemään epäselvistä kohteista tarkkoja, joten jos muuten hyvässä kuvassa kasvojen tarkennus ei ole aivan onnistunut, voi tätä toimintoa käyttäen saada oikein onnistuneen lopputuloksen.

Magic Eraser on lähes nimensä veroinen toiminto. Tekoäly ehdottaa kuvasta kohteita, jotka voisi poistaa, ja se tekee sen hyvin. Jos tekoälyn ehdotus ei osu oikeaan, voi poistettavan kohteen kehystää itse.

Pyyhekumi toimii oikein hyvin, vaikka ei nyt ihan taikaa olekaan. Sinistä taivasta vasten näkyvät voimalinjat häviävät täysin, mutta jos tausta on monimutkaisempi, voi poistettavan kohteen jäljiltä kuvaan jäädä aivan yhtä häiritseviä ”tahroja”.

magi1 magi2
<
>
Taikakumi eli Magic Eraser on melkein taianomainen, mutta kuvioitu tausta on tekoälylle liian kova haaste. Kuva: John Alex Hvidlykke, L&B

Tekoälyn avustamana voi editoida kaikkia Google-kuvista löytyviä vanhoja kuvia. Toiminto ei siis rajoitu vain Pixel 7 Prolla otettuihin kuviin.

Luotettavaa rautaa

Google on kehittänyt oman mobiiliprosessorinsa, joka on edennyt toiseen sukupolveen: Tensor G2 on 8-ytiminen ARM-prosessori, joka on kehitetty juuri tekoälyä ajatellen. Käyttämällä omaa prosessoria Google on toisaalta tehnyt vertailun kilpailijoihin hankalammaksi.

Google itse painottaa Pixel 7 Pron olevan kaikkien aikojen nopein Pixel-puhelin. Lupaus on helppo pitää. Vaikuttaa siltä, että Tensor G2:n suoritusteho olisi käytännössä samaa luokkaa Snapdragon 8 Gen 1:n kanssa, joka on kirjoitushetkellä toiseksi nopein Snapdragon-prosessori.

Pixel 7 Pro tarjoaa 12 GB muistia ja tallennustilaa joko 128 GB tai 256 GB. Se on samaa luokkaa useimpien vuoden 2022 lippulaivapuhelimien kanssa.

lys1 lys2 lys4 lys3
<
>
Värit ovat intensiiviset ja kontrasti kirkkaiden ja varjoisten kohtien kohdalla hyvä. Kuva: John Alex Hvidlykke, L&B

6,7-tuumaisen näytön resoluutio on QHD+ (3120 x 1140) ja vaihteleva virkistystaajuus enimmillään 120 Hz. HDR-laadulla kirkkautta on 1 000 nitiä (rajatuilla alueilla jopa 1 500 nitiä), joten ruudun pitäisi olla lukukelpoinen myös auringonpaisteessa. Näyttö on varmastikin tämän hetken parhaita, ja sitä on ilo katsoa ja käyttää esimerkiksi kuvien editointiin.

Akun kapasiteetiksi ilmoitetaan vähintään 4 926 mAh – ja yleensä 5 000 mAh. 30 watin pikalataus onnistuu, mutta laturia puhelimen mukana ei tule, vain USB-kaapeli. Kummallista pihistelyä. Samaa harrastavat tosin kalliimmat Apple ja Samsung. Plussaa kuitenkin Pixel 7 Pron langattomasta latauksesta.

Benchmarkit

Benchmark-osio on tällä kertaa tavallista lyhyempi, koska useimmat mittausohjelmistomme eivät vielä ole päivittynyt tukemaan Android 13 -käyttöjärjestelmää.

Yleistä suorituskykyä mittaava Passmark Performance kuitenkin kertoo, että Tensor G2 -prosessori on nopea, joskaan ei yhtä nopea kuin uusissa Android-huippupuhelimissa käytössä oleva Snapdragon 8+ Gen 1. Pixel 7 Pro saa Passmark-testistä 15 614 pistettä (kun taas esimerkiksi Asus Zenfone 9:n pisteet ovat 18 688).

Sama ilmiö näkyy graafista suorituskykyä mittaavassa AnTuTu 9 -testissä. Pixel 7 Pro saa siitä 751 937 pistettä, mikä on tämän päivän puhelimissa parhaasta päästä. Tulos on parempi kuin vaikkapa OnePlus 10 Prolla, mutta jälleen huonompi kuin Asus Zenfone 9:llä.

Akkutestiä emme pystyneet tekemään, mutta vaikuttaa siltä, että Googlen lupaama 24 tunnin akunkesto on käytännössä samaa luokkaa kuin useimmilla huippupuhelimilla.

Pixel 7 Pro restaurant
Kuva: Google

Yhteenveto: Google Pixel 7 Pro

Google Pixel 7 Pro on ensimmäinen Suomessa myytävä Pixel-puhelin, jota kannatti odottaa. Puhelin on todella hyvä ja hintaansa parempi, joten Googlella on hyvä mahdollisuus napata siivu Pohjoismaiden puhelinmarkkinasta.

Etenkin näyttö ja kolme laadukasta kameraa erottavat Pixel 7 Pron muista samanhintaisista puhelimista. Vain OnePlus 10 Pro pystyy tarjoamaan vastaavaa suorituskykyä samaan hintaan. Vaaka kuitenkin kallistuu Pixelin puoleen sen hieman paremman telelinssin ja tekoälyn tehostamien ominaisuuksien ansiosta. Uusien Pixel-laitteidensa avulla Google hätyyttelee Applea, mutta kukaan tuskin valitsee Pixel 7 Pro iPhone 14 Pro Maxin sijaan vain siitä syystä – mikä on harmi, sillä laatu on lähes yhtä hyvää, mutta hintaa puolet vähemmän.

Karakter
Google Pixel 7 Pro
Premium

Iso ja tyylikäs premium-puhelin, joka tavoittelee highend-luokkaa. Hieno näyttö ja todella hyvät kamerat. Samassa hintaluokassa on nopeampiakin puhelimia. Innovatiivisimmat tekoälyominaisuudet eivät joko vielä toimi tai toimivat vain englanniksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hyvin jäähdytetty pelipuhelin

Pixel Pro vakuuttaa edelleen

Pieni ja supernopea, mutta design kaipaisi päivitystä

Supertehoa pikkupakkauksesta

Nerokas tabletti kodin keskusyksiköksi

Kaikkien aikojen paras Sony Xperia 1

Ääni & Kuva
Scroll to Top