Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Asus Zenfone 9

Asuksen minilippulaiva

Zenfone 9 tarjoaa highend-luokan suorituskykyä premium-luokan hintaan. Kamera on mielettömän hyvä.

Julkaistu 06.08.2022 - 08:00
Asus Zenfone 9
John Hvidlykke

Asus on viime vuosina panostanut puhelinmallistoonsa ja julkaissut hyvin erilaisia malleja – eikä vain toisistaan poikkeavia, vaan myös keskivertopuhelimiin verrattuna poikkeavia.

Juuri lanseerattu Asus Zenfone 9 eroaa jälleen massasta. Ensinnäkin se on pieni.

ZF9 white 16
Asus Zenfone 9 on kompakti puhelin, jonka suorituskyky hakkaa kovimmatkin kilpailijat. Kuva: Asus

Seurasin Asuksen online-lehdistötilaisuutta jokin aika sitten ja ihmettelin valmistajan hehkutusta uutuuskännykän pienestä koosta. Zenfone 9 on nimittäin diagonaalisesti mitattuna melkein kuusi tuumaa, mikä tuntuu jättimäiseltä ensimmäisen iPhone 4S -puhelimeni vieressä, joka oli vain 3,5 tuumaa. Jos kuitenkin verrataan muiden valmistajien huippupuhelimiin ja Asuksen omaan ROG Phone 6 Prohon (6,8”), on Zenfone 9 toki selkeästi pienempi. Se mahtuu jopa housuntaskuun niin, ettei sitä liikkuessaan huomaa.

Mainos

Pienempää kokoa lukuun ottamatta Zenfone 9 näyttää hyvin tavalliselta: 20:9-kuvasuhteen näyttö peittää käytännössä koko etupuolen. Tutut napit ovat tutuilla paikoillaan, mutta myös perinteinen kuulokeliitäntä. Siitä ehkä kovin moni ei erityisesti iloitse, mutta ne jotka iloitsevat, iloitsevat sitäkin enemmän, sillä langalliset kuulokkeet ovat äänenlaadultaan edelleen ylivoimaisia langattomiin nähden.

ASUS Zenfone9 Commercial KV Stills 96
Asus Zenfone 9 on harvoja nykypuhelimia, jossa on analoginen kuulokeliitäntä langallisille kuulokkeille. Kuva: Asus

Mattamuovista takaosaa hallitsevat 21 mm leveät kamerat. Pääkamera työntyy hiukan ulos pinnasta.

ZF9 white 17
Pääkamera nousee takakuoresta hiukan esiin. Kuva: Asus

Steadycam taskussa

Näköjään Asus ei voi vain tyytyä varustamaan puhelimiaan tavallisilla kameroilla. Zenfonen aiempien sukupolvien tunnusmerkki oli takaa etupuolelle kiertävä kamera, jonka ansiosta selfieistä sai todella tarkkoja ja ennen kaikkea näin etulasi säästettiin selfiekameran aukolta. Asus Zenfone 9 -mallissa puolestaan on tavallinen selfiekamera edessä, mutta pääkamera on kaikkea muuta kuin perus.

ZF9 white 04
Zenfone 9:n takapuolella on vain kaksi kameraa, mutta pääkamera on sitäkin erikoisempi, sillä se on kiinnitetty gimbaalivakaajaan. Kuva: Asus

Kuten todettua, takakamerat ovat jättimäisiä – ja siihen on syynsä. Pääkamera on nimittäin kiinnitetty gimbaaliin. Yleensä gimbaaleja käytetään dronekameroissa tai ammattilaisten stedycam-kameroissa, mutta Asus on onnistunut tekemään vakaajasta pikkuruisen, puhelimen sisään mahtuvan version.

Kokonsa vuoksi gimbaali ei toki pysty korjaamaan aivan kaikkea tärinää ja äkkinäisiä liikkeitä videolta, mutta Asuksen mukaan se vakauttaa kuvaa kolme astetta kaikilla kuudella akselilla. Vertailun vuoksi mainittakoon, että tavallinen optinen kuvanvakain vakauttaa kuvaa yhden asteen neljällä akselilla.

Kun kameran sisään kurkkaa, näkee ihan paljaalla silmälläkin, miten objektiivi liikkuu puhelinta käännellessä!

Pääkamera on 50 Mp:n laajakuvaobjektiivi ja kakkoskamera 12 Mp:n ultralaajakuva, joka palvelee myös makrolinssinä. Telefotoa ei valitettavasti ole. Tosin nämä kaksikin kameraa vievät jo niin paljon tilaa, että sen pois jättämisen ymmärtää. On kuitenkin helpointa pärjätä ilman telefotoa, ja kameran digitaalinen zoom on kohtuullinen 8x.

ASUS Zenfone9 Commercial KV Stills 203
Puhelin on täysin pöly- ja vesitiivis IP68-luokituksen mukaan. Kuva: Asus

Ensimmäisiä Snapdragon 8+ -malleja

Kännykän nopeudessa tärkein tekijä on prosessori. Sen lisäksi myös grafiikkasuorittimella on väliä, sillä mobiililaitteissa nämä kaksi on yleensä integroitu yhdeksi SoC-yksiköksi (System on a Chip). Markkinoiden suosituin ratkaisu on Qualcommin Snapdragon-perhe. Asus Zenfone 9 on markkinoiden ensimmäisiä puhelimia, jossa hyödynnettään Sanpdragonin uusinta, 8+ Gen 1 -prosessoria. Aiemmin olemme päässeet testaamaan vain toisen Asus-mallin samalla 8-ytimisellä 3,2 Ghz:n prosessorilla, nimittäin Asus ROG Phone 6 Pron – ja se hakkasi suorituskyvyssä kaikki aiemmat testaamamme puhelimet!

Zenfone 9 on saatavana kolmena versiona (mutta ei Pro- tai Max-mallina). Muistia on joko 8 tai 16 GB ja tallennustilaa joko 128 GB tai 256 GB.

Tallennustilan valintaan kannattaa kiinnittää huomiota, sillä puhelimeen ei saa microSD-korttia. Tilaa on kyllä kahdelle Nano SIM-kortille, joten työ- ja henkilökohtaisen liittymän voi pitää erillään.

ASUS Zenfone9 Commercial KV Stills 286
Gimbaalin ansiosta kuvista ja videoista saa teräviä heikommassakin valaistuksessa. Kuva: Asus

Akun kapasiteetti on 4 300 mAh ja puhelimen mukana toimitetaan 30 watin pikalaturi. Asuksen mukaan kyseessä on markkinoiden tehokkain laturi alle 6-tuumaiselle puhelimelle. Tieto on varmastikin yhtä paikkansapitävä kuin epäoleellinenkin. Tehokas prosessori syö eittämättä paljon virtaa, joten tehokkaalle laturille on tarvetta, mutta näytön koolla on siinä yhtälössä hyvin vähän tekemistä. Kiittäkäämme kuitenkin siitä, että laturi ylipäätään kuuluu kauppaan aikana, jolloin niin moni valmistaja (mukaan lukien Apple ja Samsung) ei sellaista enää viitsi toimittaa.

Toisaalta tämän päivän huippupuhelimelle on poikkeuksellista olla tukematta langatonta latausta, kuten Zenfone 9. Ehkäpä sen poisjättämisellä on tavoiteltu tilansäästöä.

Terävä ja nopea näyttö

Kuten modernilta huippupuhelimelta sopii odottaakin, on näyttö AMOLES-tyyppiä ja sekä nopea että kirkas. FHD+ -resoluutio (2400 x 1080 pixlar) on aivan sama kuin paljon suuremmassa Asus ROG Phone 6 -mallissa. Zenfone 9 joutuu tosin tyytymään 120 Hz:n virkistystaajuuteen, joka tosin on aivan riittävä. Käyttöliittymä toimii hyvin ja näyttö on selkeä ja värikäs- Näyttö ei ole yhtä vaikuttava kuin vaikkapa ROG Phonessa, mutta se saattaa johtua vain kokoerosta.

Helppo ottaa kuvia

Vaikka menneisyys muuten on muistoissa usein suloisen nostalgista, on analogisista filmikameroista myönnettävä niiden vaikeus saada teräviä ja tärähtämättömiä kuvia. Olen raahannut aikanaan kilokaupalla jalustoja ja objektiiveja ympäri Eurooppaa, mutta Zenfone 9:n kaltaisten kameroiden ansiosta sellainen ei enää ole tarpeellista. Gimbaalivakauttajan ansiosta puhelimella on melkein mahdoton saada tärähtänyttä kuvaa aikaiseksi. Videota vielä vähemmän, sillä videossa elektroninen kompensointi vahvistaa vakauttajan työtä.

asus zenfone 9 kanal asus zenfone 9 vatten asus zenfone 9 fontän asus zenfone 9 bil
<
>
Turistikuvista saa lähes poikkeuksetta selkeitä ja värikkäitä ja silti luonnollisia. Kuva: John Alex Hvidlykke, L&B

Fiksu yksityiskohta on etsimessä (eli näytöllä) oleva apuviivasto, jonka avulla voi tarkistaa jo kuvaa ottaessa, että horisontti on suorassa. Totta kai vinojakin kuvia saa otettua, mutta ainakin silloin se on tarkoituksellista!

Kuvanlaatu on hyvä mutta ei poikkeuksellinen. Turistikuvat näyttävät luonnollisilta, kirkkailta ja värikylläisiltä.

Yli 2- tai 3-kertaisella suurennoksella zoomattuja kuvia kannattaa välttää. Vakauttajan ansiosta zoomatuistakin kuvista saa teräviä, mutta kohinaa ja artefakteja on sen verran, että mieluummin on ilman. Sama pätee aika lailla kaikkiin puhelimiin, joten kyseessä ei ole mikään Asuksen erityisongelma. Täydellä 8x-zoomauksella kuvat ovat niin pikselöityneitä, että on kuin mosaiikkia katselisi.

Selfiekamera sen sijaan ei voisi olla parempi, kuvista tulee todella tarkkoja.

asus zenfone 9 zoom asus zenfone 9 selfie asus zenfone 9 makro
<
>
Täydellä 8x-zoomauksella kuvat on niin pikselöityneitä, että on kuin mosaiikkia katselisi. Kuva: John Alex Hvidlykke, L&B

Suorituskyky

Asus Zenfone 9 on ensimmäisiä Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 -prosessorilla varustettuja puhelinmalleja, ja sen huomaa. Se on nopeampi kuin muut puhelimet – mukaan lukien tuplasti kalliimpi iPhone 13 Pro Max. Nopeampi on vain juuri testaamamme, samalla prosessorilla varustettu ja paljon kalliimpi Asus Rog Phone 6 Pro, joka on suunnattu pelaajille. Hintaansa nähden Zenfone 9 on käsittämättömän suorituskykyinen ja kompakti puhelin.

Aloitetaan vaatimattomasti Geekbench-testistä, jonka pisteet (1 321 singlecore ja 4 005  multicore) ovat erinomaiset mutta eivät ennätykselliset. Esimerkiksi iPhone 13 Pro Max suoriutuu tästä testistä hiukan paremmin.

Siirryttäessä AnTuTu 9 -grafiikkatestiin päästään yli miljoonan pisteen, mikä on tällä hetkellä mahdollista vain Snapdragon 8+ Gen 1 -prosessorille. Sama pätee GFX Bench T-Rex-testin, joka päättyy 6 692 kuvaruutuun – melkein kaksi kertaa parempi tulos kuin useimmilla nopeiksi mielletyillä puhelimilla.

Akkutestissä päästään aikaan 8 h 46 min. Tulos on hyvä, mutta vain kolme neljäsosaa Asus ROG Phone 6:n akunkestosta. Siinä tosin on huomattavasti isompi akku. Asuksen mukaan  Zenfone 9:n akku kestää normaalikäytössä melkein kaksi vuorokautta.

ASUS Zenfone9 Commercial KV Stills 339
Asus Zenfone 9 ei ole pelipuhelin. Se on silti tarpeeksi nopea raskaimpiakin pelejä ajatellen. Kuva: Asus

Yhteenveto: Asus Zenfone 9

Asus Zenfone 9 on erittäin kova puhelin, joka on hintaansa nähden todellinen löytö. Kirjoitushetkellä Zenfone 9 on nopeampi kuin markkinoiden muut puhelimet lähes kaikila osa-alueilla, johtuen siitä, että se on myös ensimmäisiä Snapdragon 8+ Gen 1 -prosessorilla varustettuja puhelinmalleja.

Zenfone 9 on riittävän pieni mahtuakseen housuntaskuun. Näyttö on kaunis ja värikäs, mutta liian pieni, jos tykkää katsella elokuvia kännykällä. Gimbaalin integroiminen kännykän kameraan on niin erikoinen temppu, että vain Asus voisi keksiä sellaista. Ja se toimii: sekä videot että hämärässä otetut kuvat saa todella tarkoiksi vakauttajan ansiosta. Kaiken kaikkiaan Asus Zenfone 9 on tämän hetken kiinnostavimpia puhelinmalleja, joka tuskin vieläkään tekee Asuksesta massojen suosikkia – mutta jos haluaa olla vähän erilainen, kannattaa harkita Zenfonea.

ASUS Zenfone9 Commercial KV Stills 44
Selfiekameralla saa erinomaisia selfieitä (ja doggieita). Kuva: Asus

Karakter
Asus Zenfone 9
Premium

Toiseksi nopein puhelin, jonka olemme testanneet (ykkösenä Asus ROG Phone). Erittäin vakaa videokuvaus gimbaalin ansiosta. Todellinen löytö hintaansa nähden. Ei teleobjektiivia. Tallennustilaa ei saa lisää microSD-kortin muodossa. Ei langatonta latausta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hyvin jäähdytetty pelipuhelin

Pixel Pro vakuuttaa edelleen

Pieni ja supernopea, mutta design kaipaisi päivitystä

Supertehoa pikkupakkauksesta

Nerokas tabletti kodin keskusyksiköksi

Kaikkien aikojen paras Sony Xperia 1

Ääni & Kuva
Scroll to Top