Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Asus ROG Phone 6 Pro

Kovin pelikännykkä

Asus ROG Phone 6 on suuri ja kallis puhelin – ja myös nopein koskaan näkemämme.

Julkaistu 03.08.2022 - 05:00
Asus ROG Phone 6 Pro
John Hvidlykke

Asus ei ole myydyimpiä puhelinvalmistajia, mutta löytänyt itselleen markkinaraon peleille räätälöidyillä puhelimillaan.

Asus ROG Phone 6 Pro on jo valmistajan viides (!) pelikäyttöön tehty kännykkä. Ulkonäöltä sitä ei arvaisi, sillä se näyttää samalta kuin muutkin vuoden 2022 puhelimet: iso musta lasinäyttö, jonka reunat on pyöristetty. Takakuori on harmaavalkoista metalliväriä ja silläkin puolella pieni näyttö. Fyysisiä nappeja on tavallinen määrä, sillä pelit hoituvat ultraääni- ja painesensorien avulla.

6,8-tuumaisena ROG Phone 6 Pro tekee tiukkaa housuntaskussa. Näin isosta puhelimesta on myöskään vaikea saada jämäkkää otetta – puhumattakaan siitä, että peukalolla ylettäisi puolta ruutua kauemmas. Yhden käden käyttöä varten löytyy onneksi oma asetus, mutta jättipuhelin on tehty ennen kaikkea kahdella kädellä käytettäväksi.

Mainos

Korttipaikkoja Asus ROG Phone 6 Prossa on kaksi, Nano SIM-korteille. Sen sijaan microSD-kortille ei löydy paikkaa. Kun tallennustilaa kuitenkin on 512 GB, ei lisätilalle ehkä ole niin tarvettakaan. Puhelimessa on myös kaksi USB-C-porttia: yksi pohjassa ja yksi pitkän sivun reunassa.

ROG6 web pro 03
Pitkällä sivulla on toinen USB-C-portti. Kuva: Asus

Tyylikäs näyttö

Asuksen mukaan ROG Phone 6 Pron näyttö on heidän kaikkien aikojen parhaansa – ja se on helppo uskoa. Suuri ja värikylläinen (151% sRGB) 6,8-tuumainen AMOLED 2448 x 1080 pikselin resoluutiolla. Pelipuhelimessa nopeuteen on tietysti panostettu: virkistystaajuus on 165 Hz.

ROG6 ww pro 14
Näyttö on 6,8-tuumainen AMOLED. Kuva: Asus

Asialliset kamerat

Kameroiden resoluutio ei ole juuri kasvanut kahteen edelliseen malliin verrattuna, mutta pääkennon 50 megapikseliä riittänee useimmille. Laajakuvia varten käytössä on myös 13 megapikselin kenno, joka toimii myös makrolinssinä. Telefotoon ei ole ollut varaa tai sille ei ole jäänyt tilaa, vaikka kyseessä on näinkin kallis kännykkä. Kaksi takakameraa ja selfiekamera onnistuvat kuitenkin ottamaan aika hyviä kuvia. Eikä ROG Phone 6 ensisijaisesti kuvaamiseen olekaan tarkoitettu.

2022 5 17 0251AeroActive Cooler 6 on ulkoinen tuuletin, joka kiinnittyy puhelimen takapuolelle. Kuva: Asus

Lisätuulettimesta apua pelaamiseen

Kuumeneminen vaivaa kaikkia pelilaitteita. Nopea prosessori ja grafiikkasuoritin (joka kännyköissä on integroitu prosessoriin) kuluttavat paljon virtaa. Sivutuotteena syntyvästä lämmöstä eroon pääseminen on hankalaa jo tietokoneissa, puhelimista puhumattakaan, kun tilaa jäähdyttimille ja tuulettimille ei ole. Niinpä moni puhelin väsyy jo muutaman minuutin pelaamisen jälkeen. Se johtuu throttling-ilmiöstä, jossa prosessori laskee työskentelynopeutta estääkseen laitetta ylikuumenemasta.

Asus on keksinyt radikaalin ratkaisun tähän ongelmaan. AeroActive Cooler 6 on erillinen tuuletin, joka kiinnittyy kännykän takakuoreen ja saa virtaa pitkän sivun USB-portista. Tuulettimen lisäksi jäähdyttimessä on peltier-elementti, joka siirtää lämpöä puolelta toiselle. Jäähdytin voi ottaa virtaa puhelimen akusta, mutta tosipelaamiseen kannattaa pitää latausjohtoa seinässä. Jäähdytyksen lisäksi AeroActive Cooler tuo puhelimeen myös fyysiset ohjaimet pelaamiseen.

asus rog 9 pro wide asus rog 9 pro tele asus rog 9 pro selfie asus rog 9 pro macro
<
>
Myös lähikuvat onnistuvat oikein hyvin, vaikka syväterävyys onkin rajallinen. Kuva: John Alex Hvidlykke, L&B

Lisävarusteet

Jos haluaa panostaa pelaamiseen vieläkin enemmän, on puhelimeen tarjolla liuta lisävarusteita, kuten gamepad ja HDMI-ulostulolla varustettu telakka.

Suorituskyky

Asus ROG Phone 6 Pro on ensimmäinen testaamamme puhelin, jossa on ihkauusi Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 -prosessori. Yleensä uusi prosessorisukupolvi tuo mukanaan hyppäyksen suorituskyvyssä, mutta tällä kertaa loikka on melkoinen!

Geekbench 5 -testillä mitattu puhdas laskentateho on 1 311 (single-core) ja 4 168 (multicore) pistettä. Tulos on erinomainen muttei ennätyksellinen, sillä iPhone 13 Pro Max on nopeampi.

Mutta se onkin ainoa tulos, jossa ROG Phone 6 Pro jää jonkun taakse – muilla osa-alueilla Asus hakkaa kaikki!

AnTuTu 9 -grafiikkatestissä ROG Phone 6 rikkoo äänivallin ja saa tulokseksi käsittämättömästi yli miljoonan. Tarkemmin sanottuna 1 114 991. Muiden suorituskykytestien tapaan tämäkin tehtiin niin, että ulkoinen jäähdytin oli puhelimessa kiinni. Ilman jäähdytintä tulos jäi hieman pienemmäksi mutta oli silti kaukana edellä kaikkia muita.

GFXBench 5.0 -testissä Asus päätyy 8 032 kuvaruutuun T-Rex-testin osalta. Se on yli tuplasti iPhone 13 Pro Maxiin ja OnePlus 10 Prohon verrattuna. Meidän on nyt hylättävä 3DMark Wild Life -testi huippupuhelimien testauksessa, sillä ROG Phonen tulos ei edes mahtunut sen skaalaan.

Myös PCMark Work 3.0 -hyötyohjelmatestissä Asus lyö ennätyksen 17 316 pisteellään.  Samsung Galaxy Z Fold 3 ja Xiaomi 12 Pro pääsevät tosin melko lähelle tulosta.

Akkutestikin on menestys. Asuksen puhelimessa on kaksi 3 000 mAh:n akkua, joilla tulokseksi saadaan piirun yli 13 tuntia akunkestoa!  Koska akkukapasiteetti on samaa tasoa muiden huippupuhelimien kanssa, on tulos käsitettävä niin, että Snapdragon 8+ Gen 1 on paitsi nopea, myös energiapihi.

2022 5 19 0078Lisävarustevalikoimasta löytyy vaikka mitä puhelimen toimintojen laajentamiseen. Kuva: Asus

Yhteenveto: Asus ROG Phone 6 Pro

ROG Phone 6 Pro on ehdottomasti tämän hetken nopein puhelin lähes kaikilla mittareilla. Ykkössijat tosin vaihtuvat tiuhaan, ja kun markkinoille saadaan lisää Snapdragon 8+ Gen 1:llä varustettuja puhelinmalleja, käy kisa kovimmasta suorittajasta kovana.

ROG Phone 6 eroaa kuitenkin joukosta ulkoisen jäähdytyksensä ansiosta. AeroActive Cooler 6 varmistaa, että huippunopeudet pysyvät yllä pidempäänkin kuin pari minuuttia. Erinomainen näyttö viimeistelee huippupelipuhelimen. ROG Phone 6 Pro ei toki sovi kaikille, mutta jos on valmis maksamaan puhelimesta yhtä paljon kuin keskivertokannettavasta ja haluaa kaikkein parasta suorituskykyä, on Asus oiva valinta.

Karakter
Asus ROG Phone 6 Pro
High End

Tämän hetken nopein puhelin. Hieno näyttö. Todella, todella kallis. Tallennustilaa ei voi lisätä microSD-kortin muodossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hyvin jäähdytetty pelipuhelin

Pixel Pro vakuuttaa edelleen

Pieni ja supernopea, mutta design kaipaisi päivitystä

Supertehoa pikkupakkauksesta

Nerokas tabletti kodin keskusyksiköksi

Kaikkien aikojen paras Sony Xperia 1

Ääni & Kuva
Scroll to Top