Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sennheiser IE 300

Langallinen voittaa yhä langattoman

Täyslangattomat premium-luokan nappikuulokkeet ovat toki näppärät – mutta langalliset nappikuulokkeet voivat tehdä ihmisestä onnellisen.

Julkaistu 13.04.2022 - 10:10
Sennheiser IE 300
Geir Gråbein Nordby

Vielä muutama vuosi sitten pidettiin älyttömänä hassata parisataa euroa kuulokkeisiin, varsinkaan nappikuulokkeisiin. Sitten markkinoille rynnivät langattomat vastamelukuulokkeet ja sen jälkeen täyslangattomat nappikuulokkeet, ja ihmisten käsitys siitä, mitä henkilökohtainen ääni saa maksaa, muuttui. Nyt Sonyn, Bosen ja Applen huippukuulokkeita näkyy kaikkialla. Nykypäivänä ollaan valmiita maksamaan 300 tai 400 euroakin laadukkaista kuulokkeista, eikä ole väliä, onko kyseessä sanka- vai nappikuuloke.

Sennheiser IE 300 3 LB scaled 1
Sennheiser IE 300. Kuva: Sennheiser

Ja sellainen ilahduttaa minua. Koska nyt, kun tiedetään, että laadusta ollaan valmiita maksamaan, voi vain kuvitella, mitä saa, kun unohtaa langattoman laitteet ja käyttää saman verran rahaa langallisiin kuulokkeisiin! Kyllä, luit oikein: puhun johdoista. Sellaisesta, joka tuskin menee puhelimeen ilman erillistä adapteria. Mutta mitäpä sitä ei tekisi hyvän äänen vuoksi!

Langattomat ovat näppärät, mutta…

Vaikka parhaat langattomat nappikuulokkeet ovat käteviä käytössä ja kuulostavat hyvältä, ja monessa mallissa on vieläpä vastamelukin, on kaikissa sama pulma: kuulokkeiden sisäänrakennettu vahvistin ei ole tarpeeksi tehokas. En ole koskaan kuullut langattomia kuulokkeita, joiden dynamiikat ja bassonhallinta pystyisivät haastamaan passiiviset kuulokkeet.

Mainos

Etenkin kun puhutaan passiivisista kuulokkeista, joihin yhdistää vahvistimen. Kannettavan tietokoneen kanssa pitkälle pääsee esimerkiksi Audioquest Dragonfly Black -kuulokevahvistimella. Kännykkäkäytössä puolestaan kätevämpiä voisivat olla langaton FiiO BTR3 tai korkearesoluutioinen Cayin RU6. Usein kuulokkeet toimivat yllättävän hyvin myös suoraan puhelimen kuulokeliitännästä tai kannettavasta.

Sennheiser IE 300 exploded LB scaled 1
Sennheiser IE 300:n kuuloke-elementeillä on harvinaisen laaja taajuusalue. Kuva: Sennheiser

Kunnon nappikuulokkeet

Sennheiser IE 300 on ylellinen kuulokemalli heille, jotka arvostavat musiikin vivahteita. Vaihdettava johto on jämäkkä ja muotoiltu kulkemaan korvan ympäri niin, että kuulokkeet pysyvät hyvin paikoillaan. Ratkaisu on käytännöllinen lenkillä ja myös muusikon työkäytössä, jos haluaa käyttää kuulokkeita monitoreina. Lavalla käyttäisin tosin mieluummin valettuja kuulokkeita. Sennheiser tuo piakkoin tarjolle myös balansoidun johdon.

Pienet elementit

Kompakteihin nappeihin ei mahdu suuren suuria elementtejä, vaan ne ovat kooltaan maltilliset 7 mm, kun monessa muussa mallissa on 10- tai 12-milliset. Sennheiserin elementtien on siis liikuttava enemmän tuottaakseen bassoon saman määrän energiaa. Koon etuna on hyvä korkeiden taajuuksien toisto. Yleensä lopputuloksena on ilmavampi ja puhtaampi diskantti. Sennheiserin elementtien pitäisi toistaa erityisen laaja taajuusalue (6–20 000 Hz), mistä juontuu myös nimitys XWB – Extra Wide Band.

Elementeissä on erikoisvalmisteinen kalvo, joka minimoi säröt ja resonanssin. Takakuoren on tarkoitus vähentää napin sisäisiä heijastuksia, ja lisäkammio poistaa korvakäytävän resonanssin tehden diskantista puhtaamman.

Sennheiser IE 300 Graabein
Sennheiser IE 300 istuu mukavasti ja jämäkästi korvan taakse kiertyvän kiinnikkeen ansiosta. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Mukava istuvuus

IE 300 -mallin kanssa toimitetaan memory foam -sovitteet kolmessa koossa ja myös silikonisovitevaihtoehtoja on tarjolla. Kuulokkeissa on valmiiksi M-kokoinen silikonisovite, mutta itse sain äänenlaadusta paremman samankokoisella memory foam -sovitteella. Ne tiivistävät paremmin ja vinkuvat vähemmän liikkuessaan korvaa vasten. Myös bassontoisto on erottelevampi. Istuvuus on todella hyvä ja unohdan kuulokkeiden olemassaolon pian.

Sennheiser IE 300 5 scaled 1 Sennheiser IE 300 6 scaled 1
<
>
Kuva: Sennheiser

Sennheiser IE 300 soi mahtavasti

Miltä sitten kuulostaa langallinen nappikuuloke vuonna 2022? Kiitos kysymästä: IE 300 ei nimittäin kuulostaa miltään testaamaltani langattomalta kuulokkeelta. Yhtään. Jopa parhaana täyslangattomana pitämäni Bowers & Wilkins PI7 jää jälkeen IE 300:n dynamiikasta ja kontrollista.  Sennheiserin oma Momentum True Wireless 2 voi vain haaveilla tällaisesta soinnista.

Jopa suoraan MacBook Pro -kannettavani kuulokeliitännästä kuunneltuna on selvää, että IE 300 on omassa sarjassaan. Lana Del Reyn ääni Watercolor Eyes -kappaleessa erottuu niin selkeästi soittimista, että tuntuu kuin hän olisi rakentanut pesän pääni sisään. Soinnikas kitara levittäytyy laajalle ja basso sukeltaa samalla syvälle muhisten uskottavasti.

Netflix-sarja Arcanesta tuttu Bea Millerin Playground tarjoilee tyylikästä ja syvää perkussiobassoa, ja bassokitara soi alarekisteristään raskaana. Bean laulu on kirkasta kuin kesätaivas – tällaista ei täyslangattomilla kuulokkeilla kuule!

Kannettavan Cayin RU6 -kuulokevahvistimen kanssa syväbassoa tirisee vieläkin enemmän ja samoin korkeimmat äänet saavat lisäkerroksen vivahteita.

Jos vertaa Sennheiserin vanhaan huippumalliin, IE 800S:ään, soi se neutraalimmin, mutta IE 300 on toisaalta leikkisämpi ja dynaamisempi. IE 800S on hiukan vaisu IE 300:n viihdyttävyyteen verrattuna. Vaihdossa katoaa osa diskantin vivahteista.

Sennheiser IE 300 2 LB scaled 1
Kuva: Sennheiser

Kova ja päättäväinen

Myös klassinen musiikki kuulostaa todella hyvältä. FILMharmonic Choir Praguen esittämä Lucy Kayn The Armed Man on kaunis ja eläväinen. Kontrabasso ja sello soivat kauniisti pohjalla, kun Lucyn sopraano leijuu kauniisti päällä. Kun perkussio iskee kovaa kahden minuutin jälkeen, kuulokkeet hierovat korvakäytäviä ja muistan taas, miksi klassinen musiikki onkaan parhaimmillaan kovaa soitettuna.

Tila toistuu suurena ja perusta on niin vankka, että melkein kuulee huoneen hengittävän. Ylä-ääniin toivoisi ehkä enemmänkin energiaa, jotta se pääsisi kunnolla lentoon. Kokonaisuus on kuitenkin oivallinen.

Sennheiser IE 300 4 LB scaled 1
Johdon voi irrottaa ja korvata vaikkapa balansoidulla, jonka voi hankkia lisävarusteena. Kuva: Sennheiser

Vaikka kaikki kuulostaa hyvältä, olen erityisen vaikuttunut kuulokkeiden dynaamisista ominaisuuksista. Kun volyymia nostaa, pysyvät dynamiikat ja eläväisyys samoina toisin kuin langattomissa kuulokkeissa, joissa äänikuva latistuu.

Basso on päättäväinen, kova ja miellyttävä. AKG N40 tarjoilee samanlaista bassoa, mutta samalla myös liioiteltua. IE 300:n basso iskee kovemmin ja soi tiukemmin. IE 300 on myös tenhoavampi kuin paljon kalliimpi huippumalli IE 800S, joten se on melkoisen houkutteleva vaihtoehto.

Sennheiser IE 300 SPREAD
Kuva: Sennheiser

Yhteenveto: Sennheiser IE 300

Siitä on aikaa, kun viimeksi kuuntelin langallisia nappikuulokkeita, ja olin jo ehtinyt unohtaa, miten paljon parempaa ääntä johdon kanssa saakaan täyslangattomiin verrattuna. Nyt kaikki ovat jo niin tottuneita täyslangattomiin Bluetooth-kuulokkeisiin, että niiden parhaimmistoa pitää todella hyvinä. Kun kuuntelee IE 300:n tapaista langallista versiota, kaikki asettuukin jälleen uuteen valoon.

On toki myönnettävä, että johto ei kaikissa tilanteissa ole kätevin vaihtoehto. Mutta se kuulostaa niin paljon paremmalta, ettei uskoisikaan! Täysiin pisteisiin oltaisiin päästy, jos ylimmissä äänissä olisi hiukan enemmän ilmavuutta.

Karakter
Sennheiser IE 300
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Viihdyttävä ääni, jossa kunnon painetta ja dynamiikkaa. Tiukka basso ja tasapainoinen äänikuva. Ei kaikkein pehmein ja lämpimin sointi. Ylä-äänet voisivat soida ilmavamminkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Laatulangattomat kesäksi

Parasta ääntä metsästämässä

Vastamelua ja vähän ekstraa

Neljä kuulokevaihtoehtoa työpäiviin

Voittamaton yhdistelmä?

Viisi voittajaa

Ääni & Kuva
Scroll to Top