Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Asus ZenFone 7 Pro ZS671KS

Kaikkien aikojen paras ZenFone

Asus on hypännyt highend-luokkaan uutuuspuhelimellaan, joka haastaa markkinoiden parhaat. Onko nyt Asuksen vuoro valloittaa?

Julkaistu 21.09.2020 - 09:15
Asus ZenFone 7 Pro ZS671KS
John Hvidlykke

Android-puhelinten markkinaa hallitsee muutama jätti, joiden perässä tulee joukko pienempiä tekijöitä, joiden on hankala haukata kunnollista osuutta itselleen. Etenkin highend-luokassa jako on selvä, sillä siellä Samsung ja Huawei pelaavat keskenään Xiaomin odotellessa omaa vuoroaan.

Asus on yrittänyt saada jalansijaa matkapuhelinmarkkinoilta jo vuodesta 2014 asti, ja tekniseltä kantilta monet ZenFone-mallit ovat olleet aikansa huippuja. Tästä huolimatta brändin markkinaosuus jopa Aasiassa, jossa volyymit ovat valtavia, on laskettavissa yksinumeroisina prosentteina.

Kehotukseni tutustua ZenFone 7 Prohon saattaakin siksi kaikua kuuroille korville – mutta niin kannattaa kyllä tehdä, jos on aikeissa hankkia uusi kalliimpi puhelin.

Mainos

Ominaisuuksiltaan ja hinnaltaan ZenFone 7 Pro on suunnattu heille, jotka kaipaavat laatua mutta eivät halua maksaa yli tuhatta euroa kännykästä.

Kolmesta kamerasta tulee kuusi

Silmiinpistävin erikoisuus ZenFone 7 Prossa on pyörivä kamera, joka on tuttu viime vuoden mallista. Tänä vuonna kameroita on tietysti enemmän: laajakuva, superlaajakuva ja telefoto. Koska kamerayksikköä voi kääntää 180 astetta, voi kaikkia kolmea kameraa käyttää taka- ja etukamerana.

ZenFone 7 ZenFone 7 Pro Aurora Black 09
ZenFone 7 Pron erikoisuus on pyörivä kamerayksikkö, jonka ansiosta kaikkia kolmea kameraa voi käyttää etu- ja takakamerana. Kuva: Asus

Puhelimen etuosa on pelkkää mustaa lasia, ja takaosa on valinnan mukaan joko sinimustaa tai helmenvalkeaa lasia. Pakkauksessa tulee kaksi kuorta: läpinäkyvä muovikuori arkikäyttöön ja tuhdimpi malli rajumpaan menoon. Kuori suojaa puhelimen reunoja ja takaosaa, mutta ei itse näyttöä, joka on kuitenkin vahvaa Gorilla Glass 6 -lasia.

ZF7 side all flipcamera
Asus ZenFone 7 Pro on saatavilla sinisenmustana tai helmenvalkoisena. Molemmissa etuosa on pelkkää mustaa näyttöä. Kuva: Asus

Tämän nopeampaa ei ole

Prosessoripuolella Asus johtaa puhelinkisaa. Qualcomm Snapdragon 865+ on tämän hetken nopein puhelinprosessori: 8-ytiminen 3,1 GHz:n prossu on kuin turboahdettu versio tavallisesta Snapdragon 865:stä, joka ei sekään mitään etana ole.

ZenFone 7:n Pro-versio on varustettu 8-gigaisella RAM:lla ja 256-gigaisella tallennustilalla. Tavallinen ZenFone 7 tyytyy 128-gigaiseen tallennustilaan ja tavalliseen Snapdragon 865:een.

Vuoden 2020 huippumallissa on tietenkin 5G-tuki, jotta kaikki on valmista, kun verkot yleistyvät tulevien kuukausien aikana.

Huippunäyttö

ZenFone 7 Pron näyttö 6,7-tuumainen. Siinä missä ZenFone 6 hyödynsi IPS-paneelia, on tällä kertaa tarjolla AMOLED-paneeli 90 Hz:n virkistystaajuudella. FHD+-resoluutiota (2400 x 1080) paremmaksi harva pääsee. Asus onkin vahvoilla kisatessaan Huaweita, Motorolaa ja Xiaomia vastaan.

 

ZenFone lifestyle5
Puhelimessa on 6,7-tuumainen, iso ja kirkas AMOLED-näyttö. Kuva: Asus

Katso, ei reikiä!

Pyörivän kamerayksikön ansiosta puhelimen näyttö on isoa yhtenäistä pintaa ilman reikiä tai koloja kameralle. Ehkäpä Asus on tehnyt asiasta ongelman vain päästäkseen röyhistelemään innovatiivisella kameraratkaisullaan – mutta näyttö on kyllä varsin tyylikäs!

Näytön värit ovat täyteläiset, ja peräti 700 nitin kirkkauden voimin ruudun sisällön näkee hyvin myös (melko) aurinkoisena päivänä.

Asus oli viimeisten joukossa tarjotessaan analogista 3,5 mm:n kuulokeliitäntää, mutta tänä vuonna siitäkin on luovuttu. Analogisen audion ystävänä tämä on minusta ärsyttävää, vaikka onkin myönnettävä, että langallisista kuulokkeista on tullut lähes yhtä harvinaisia kuin puhelimista, joissa on kuulokeliitäntä.

Erinomaiset kamerat

Vuonna 2020 itseään highend-puhelimeksi kutsuva laite ei tietenkään voi tyytyä vain kahteen takakameraan, joten pyörivä kamerajärjestelmä on varustettu kolmella erilaisella linssillä.

 

ZenFone 7 ZenFone 7 Pro kamera
ZenFone 7 Prossa on kolme kameraa: superlaajakuva, teleobjektiivi ja 64 megapikselin laajakuvalinssi pääkamerana. Kuva: Asus

Pääkamera on laajakuvaobjektiivi, joka vastaa vanhan ajan 26-millistä analogisessa 35 mm:n formaatissa. Sony IMX686-kennossa on 64 megapikselin resoluutio ja optinen kuvanvakain.

Superlaajakuvakamera, joka vastaa 14 millin objektiivia, on varustettu ”vain” 16 megapikselin kennolla ja polttovälillä, joka vastaa 80-millistä linssiä. Siinä 3x optinen zoom pääkameraan verrattuna. Digitaalinen zoom yksinkertaisesti katkaisee kuvan, kun päästään 12x zoomiin.

Neliakselisen liikkeenvakauttimen ansiosta saa järkeviä kuvia myös digitaalista zoomia käyttämällä. Samanlainen vakain on myös pääkamerassa.

Kaikki kamerat suoriutuvat erinomaisesti kohteista, joita kännykällä yleensä kuvataan, ja kuvanlaatu on samaa luokkaa kuin Huawei P30 Pron kanssa. Tosin Huawein kreisiä superzoomia tulee kyllä ikävä! Lohdutuksena Asus tarjoaa mahdollisuuden ottaa selfieitä 12-kertaisella optisella zoomilla – ei tosin suositella herkkävatsaisille!

Kameroiden täysi kapasiteetti pääsee käyttöön vasta videokuvauksessa. Jopa 8K-videon kuvaaminen onnistuu 30 fps:n nopeudella. Jos kuitenkin tyytyy Full HD -laatuun 60 fps:n nopeudella, saa käyttöönsä erinomaisen liikkeenvakauttimen, joka muistuttaa lopputuloksen suhteen sitä, että käyttäisi gimbalia kännykän kanssa. HyperSteady ei muuta puhelinta Hollywood-tason steadicamiksi, mutta kyllä se helpottaa amatöörikuvaajan keikkuvien videoiden katselua.

Panoraamakuvaus on toinen ZenFone 7 Pron erikoisuus, sillä kamera ottaa automaattisesti panoraamaa, kun kamerayksikköä kääntää. Kummaa, mutta todella toimivaa Kunhan oppii suuntamaan kameran kohdetta kohti, muuten päätyy saamaan panoraamaa vain itsestään.

ZenFone lifestyle4 scaled 1
Kääntyvä kamera osaa ottaa moottoroituja panoraamakuvia. Kuva: Asus

Benchmarkit

Snapdragon 865+ -prosessorin ansiosta puhelimen suorituskyky on parhaita koskaan mittaamiamme. Jopa Samsungin ilmiömäinen Galaxy Note 20 Ultra 5G jää nopeudessa jälkeen.

ZenFone 7 Pro saa Geekbench 5:ssä tulokseksi 1 000 (singlecore) ja 3 381 pistettä (multicore), eli ylivoimaisen hyvät pisteet. Xiaomi Mi 10 Pro, OnePlus 8 Pro ja Huawei P40 Pro pääsevät lähelle mutta eivät ihan samaan. Myös grafiikkatesti 3DMark Sling Shot Extreme tuottaa ennätyspisteet: 7 800.

5000 mAh:n akku on markkinoiden suurimpia. Ja sen kyllä huomaa PC Mark 2.0 -akkutestissä, joka pyöritti puhelinta täydellä teholla lähes 12 tuntia. Se on niin poikkeuksellinen tulos, että akun loppuminen kesken päivää ei ole millään todennäköistä.

Johtopäätökset

Asus ZenFone 7 Pro ei ole vain Asuksen kaikkien aikojen paras puhelin, vaan myös meidän testipenkissämme nopeimmaksi mitattu. Kamerapuolella se pitää pintansa parhaita vastaan. Ja vaikka huippumallista saakin pulittaa monta sataa, se on silti edullisempi kuin muut kännykät, joissa on sama prosessori, näytön resoluutio ja tallennustilan kapasiteetti.

Kiinnostavin kysymys onkin, että riittävätkö Asuksen rahkeet houkuttelemaan ostajat tunnetumpien brändien parista? Samsungin markkinaosuuksia tuskin mikään syö, mutta Huawein kituuttaessa rajoituksien kouriessa ilman Androidia ja muita amerikkalaistuotteita, on mahdollista, että ZenFone pääsee apajille.

 

Karakter
Asus ZenFone 7 Pro ZS671KS
High End

5G. Tätä nopeampaa ei löydy! Tyylikäs ja iso AMOLED-näyttö. Hauska pyörivä kolmoiskamera vie selfiet uudelle tasolle. 5G. Edullisempi kuin useimmat highend-puhelimet. Mainitsimmeko jo 5G:n? ZenFone ei enää ole edullinen puhelin. Pyörivä kamera tarjoaa monimutkaisen ratkaisun yksinkertaiseen ongelmaan. Kilpailijoiden mahtavia superzoomeja jää kaipaamaan.

Hyvin jäähdytetty pelipuhelin

Pixel Pro vakuuttaa edelleen

Pieni ja supernopea, mutta design kaipaisi päivitystä

Supertehoa pikkupakkauksesta

Nerokas tabletti kodin keskusyksiköksi

Kaikkien aikojen paras Sony Xperia 1

Ääni & Kuva
Scroll to Top