Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Apple AirPods Pro

Ja kaikki tahtoo

Kansa ei kaikkoa edes kummallisen muotoilun säikäyttämänä, vaan himoitsee Applen AirPodeja. Pro-versio on kaikissa suhteissa parempi kuin alkuperäinen.

Julkaistu 27.11.2019 - 16:19
Apple AirPods Pro
Geir Gråbein Nordby

Jotkut nauroivat ääneen, toiset hymyilivät hiljaa sisäisesti, kun Apple julkaisi ensimmäisen AirPods-mallinsa. Korvasta sojottavat mikrofonit löysivät vertailukohtia pumpulipuikoista ja sähköhammasharjoista. Silti tiesimme, että niistä tulee menestys, etenkin kuin ne olivat edullisemmat kuin useimmilla kilpailijoilla. Ulkonevista mikrofoneista oli sitä paitsi hyötyä puheluiden äänenlaadussa.

Epävarmempaa oli, ottaako nuoriso tyylin omakseen. Huoli pois, kun katsoo minkä tahansa lukion käytävälle, näkee opiskelijoita valkoiset tikut korvissaan.

Parannuksia

Ei kuitenkaan epäilystäkään, etteikö AirPodseissa olisi parannettavaakin. Ilmeisin ongelma oli äänenlaadussa. Kovat napit eivät sulje korvakäytäviä kuten silikoniset napit tekevät, mikä vaikuttaa ennen kaikkea basson toistoon.

Mainos

Uusia ominaisuuksia

AirPods Pro on vihdoin saanut silikoniset tyynyt ja kestää nyt myös vettä ja pölyä. Lisäksi Apple on napannut arkkiviholliseltaan Sonylta idean ja varustanut kuulokkeet vastamelulla. Mikrofonit ovat nyt hieman lyhyemmät kuin enne, joten ilme on hillitympi.

Vastamelusta

Vastamelu toimii hyvin matalataajuuksisiin ääniin, mutta päästää korkeammat äänet läpi. Niinpä kuulokkeet toimivat hyvin matkustaessa, kun moottorin tasainen humina suodattuu pois, mutta kahvilan vilskeessä niistä ei juuri ole apua. Kuulokkeissa on Applen Transparency-niminen ominaisuus, joka vahvistaa ympäristön ääntä – kätevä silloin, kun haluaa kuulla, mitä muut sanovat.

Langaton kantama

Yleisesti ottaen AirPodsien yhteys pysyy loistavasti, se on luokkansa parhaita. Pääsimme yli 50 metrin päähän kännykästämme ennen kuin häiritsevää pätkimistä alkoi ilmetä – erittäin hyvä!

Istuvuus ja käyttö

Pro-malli istuu tavallista mallia paljon paremmin. Ne tukkivat korvakäytävän kunnolla, mikä tuntuu mukavammalta ja luo äänelle paremmat olosuhteet.

iPhoneen yhdistäminen tapahtuu yhtä helposti kuin ennenkin – riittää, että tuo napit puhelimen lähelle. Kadonneita AirPodseja voi paikantaa Etsi iPhoneni -sovelluksesta.

Toiminnallisuudet ovat ok. Usealla painalluksella saa vaihdettua kappaletta ja vastattua puhelimeen. Pitkällä painalluksella saa vaihdeltua vastamelun ja Transparencyn välillä. Jos taas haluaa ominaisuuden kokonaan pois päältä, pitää homma hoitaa iPhonella tai painamalla pitkään volyyminappia.

Puhelimella tehtävät toiminnot eivät toimi Androidilla, sillä Android-sovellusta ei ole. iPhonen käyttäjät voivat jakaa AirPodsien äänen kaverin kanssa, jos vaikka katsoo yhdessä leffaa. Androidin käyttäjiltä tämä ei onnistu.

Ei lainkaan viivettä

AirPods Pro ei tue aptX:ää Applelle uskolliseen tyyliin, mutta AAC-tuki löytyy. Silti äänessä ei ole häivähdystäkään viiveestä, ei pelatessa eikä Netflixiä katsoessa. Mahtavaa!

Äänenlaatu

Äänen suhteen olin positiivisesti yllättynyt. Piano soi kauniisti ja kaikki soittimet erottuvat hyvin. Ariana Granden Bad to You -kappaleen basso on tasapainoinen, ja sekä Arianan että vierailevan tähden laulu erottuvat selkeästi.

Ylemmässä keskirekisterissä (2 kHz) on selvää vahvistusta. Etenkin lujalla soittaessa soundi muuttuu aika aggressiiviseksi, mutta saman huomaa hiljaisemmallakin volyymillä. Jos puhuu paljon puheluita, tästä voi olla hyötyä, sillä puhe kuuluu erittäin selvästi.

Kun vastamelun laittaa päälle, tulee sointiin täyteläisemmän basson vaikutelma. Siitä voi olla iloa, sillä se tasapainottaa jonkin verran ylärekisterin terävyyttä. Bassoiskut tuntuvat vähemmän energisiltä, mutta kokonaisuus paranee omasta mielestäni.

Johtopäätökset

Apple AirPods Pro on suuri parannus tavalliseen malliin silikonityynyineen ja parempine äänenlaatuineen. Uutena ominaisuutena on vastamelu. Saumaton käyttö iPhonen kanssa toimii mahtavasti ja esimerkiksi Siri menee päälle pelkällä puhekäskyllä. Langaton kantama on todella hyvä, yli 50 metriä. Musiikki toistuu selkeästi ja luonnollisesti, mitä nyt keskirekisterin yläpäässä on pientä kovuutta.

Karakter
Apple AirPods Pro

Ääni & Kuva kiteyttää

Äänenlaatu on parantunut: uutena vastamelu ja äänen parannus. Saumaton yhteensopivuus Sirin kanssa. Loistava kantama ja langaton lataus. Kova keskirekisteri. Musiikin kuunteluun on parempiakin vaihtoehtoja.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Viisi voittajaa

Basic-kuulokkeet premium-hintaan

Parhaat budjettikuulokkeet

Hyvä vastamelu, mutta sointi on pettymys

Erittäin hyvä kokonaisuus

Kultainen ääni

Ääni & Kuva
Scroll to Top