Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sonos Ace

Leffateatteri kuulokkeissa

Sonosin kauan odotetut kuulokkeet ovat aivan uniikit. Siinä on hyvät ja huonot puolensa.

Julkaistu 10.06.2024 - 11:20
Sonos Ace
John Hvidlykke

Langattomien monihuonejärjestelmien valmistajana Sonos on ylivoimainen. Toki alalla on kilpailua, mutta muut merkit eivät vain yllä Sonosin tasolle. Kuulokkeet sen sijaan ovat aivan uusi aluevaltaus Sonosille, joka on uskaltautunut poistumaan neljän seinän sisältä vain kannettavien Move– ja Roam-kaiuttimien muodossa.

Q653 MCA SONOS DUKE FOYER 284 FNL Duke Press Kit
Kuva: Sonos

Sonos Ace -kuulokkeita on odotettu jo vuosia, ja monta kertaa toimituksessakin on innostuttu huhuista, joiden mukaan malli olisi jo aivan nurkan takana. Mutta nyt se on vihdoin totta!

Sonos Ace on muotoilultaan linjakas ja tyylikäs. Kupit ovat litteät ja ovaalit, ja sanka on pehmustettu vaahtomuovilla ja päällystetty keinonahalla. Haarukkamallisen kiinnityksen sijaan sanka uppoaa kuulokekuppien sisään. Yleisilme on todella hillitty, ja ainoa koriste on Sonos-logo, joka sekin on samaa väriä kuin kuulokkeet, mutta fontti on kiiltävä.

Mainos
20240501 ABatz Sonos Rooftop Pool 0871
Kuulokkeiden ainoa koriste on kiiltävällä fontilla lisätty Sonos-logo. Kuva: Sonos

Kuulokkeiden mukana toimitetaan matkakotelo, joka on niin pieni, että se mahtuu mukavasti käsimatkatavaroihinkin.

Kuulokkeiden istuvuus on lähes täydellinen. Sonos Ace istuu mukavasti mutta napakasti, ja kupit asettuvat tiiviisti korvien ympärille. Istuvuutta pitää ehkä hieman säätää, jos käyttää silmälaseja.

SONOS_ACE_3QHERO_BLACK SONOS_ACE_3QHERO_SOFTWHITE
<
>
Kuva: Sonos

Sonos Ace ei ole tavallinen vastamelukuulokemalli. Ensinnäkin kuulokkeet tukevat tilaääntä esimerkiksi Dolby Atmosin muodossa. Eikä ideana ole vain tuoda tilallista kokemusta musiikille, jotka on miksattu erikseen tilaäänelle. Ennemminkin kyse on kotiteatterista.

Virtuaalinen kotiteatteri

Kuulokkeissa on headtracking, joka tarjoaa kuulokkeista saman elämyksen kuin kotiteatterikaiuttimetkin. Headtracking laitetaan päälle painamalla kuulokekupista nappia, jonka jälkeen ääni siirtyy kaiuttimista kuulokkeisiin. Ääni pysyy ”paikoillaan” virtuaalisessa tilassa. Eli vaikka kääntelisi päätään, tuntuu ääni tulevan tietystä suunnasta. Vaikutelma on todella vakuuttava, vaikka eron kaiuttimien tarjoamaan surroundiin huomaakin.

FD SONOS AUDIOSWAP 16X9347 Duke Press Kit
Napinpainalluksella saa siirrettyä kaiuttimien äänen kuulokkeisiin. Kuva: Sonos

Eräs rajoite tässä kuitenkin on: headtracking ja näin ollen myös virtuaalinen kaiutintoisto toimivat vain Sonosin omien kaiuttimien kanssa. Seurannan mahdollistava elektroniikka on vain soundbareissa, joten tällä hetkellä kuulokkeiden kanssa toimii vain Sonos Arc -soundbar. Toiminto on tulossa myöhemmin myös pienempiin Ray– ja Beam-malleihin.

SONOS ACE ARC BLACK
Virtuaalisesta kaiutintoistosta nauttiakseen on omistettava Sonosin soundbar. Kuva: Sonos

Headtrackingin voisi toki toteuttaa myös ilman riippuvuutta ulkoisiin kaiuttimiin. Audeze Mobius toimii niin – ja se onnistuu luomaan vieläkin vakuuttavamman illuusion surroundkaiuttimista. Apple toi suuremmalla yleisölle virtuaalisen kaiutinsimulaation AirPods-kuulokkeillaan, mutta Applekin edellyttää saman valmistajan tuotteiden käyttöä, jotta virtuaalinen surround toimii.

Lue lisää: Sonos Arc, Era 300 ja Sub (Gen 3) – Vihdoinkin, Sonos!

Merkkiuskollisuus taattu

Sonosille tämä on tietysti oiva tapa sitouttaa kuluttajat oman merkin tuotteiden käyttäjiksi. Jos ostaa yhden Sonos-tuotteen, on ottanut ensiaskeleen polulla, joka johtaa siihen, että pian joka huoneessa on Sonosin kaiutin. Sonosin monihuonejärjestelmä tai kotiteatterikaiuttimet eivät nimittäin ole yhteensopivia muiden merkkien laitteiden kanssa. Paitsi Ikea Symfonisk -kaiuttimen kanssa, sillä Ikea on saanut valmistaa sen lisenssillä.

Ja nyt Sonos on helpottanut omien asiakkaidensa kuulokevalintaa. Acella on tiettyjä etuja esimerkiksi Bowers & Wilkins PX7 S2e:een tai Sony WH-1000XM5:een verrattuna. Sonos ei yllä äänenlaadussa Bowers & Wilkinsin tasolle eikä kukaan voita Sonya vastamelun laadussa, mutta niitäpä ei saa integroitua Sonos-järjestelmään.

Äänenlaatu

Sonos Ace on soinniltaan miellyttävä ja avoin. AptX HD:n ansiosta Bluetoothin kauttakin saa järjellistä hifi-laatua. Monissa vastamelukuulokkeissa sointi on vähän sulkeutunut etenkin ylärekisterissä – mutta sitä vaivaa ei Acella ole.

Diskantti soi vapaasti ja erottelevasti, ja kaiken kaikkiaan Sonos Acen kuuntelu on vaivatonta, sillä mikään ei erotu häiritsevästi. Laulu toistuu luonnollisena ja huolettomana, mutta analyyttiseksi Acea ei voi kutsua. Basso on tiukka ja mukavan vahva. Onneksi Sonos ei ole langennut tyypilliseen ansaan ja vääntänyt bassoa liian kovalle.

E414 505529 Maggio 20230911 Sanos 03612 v02 HR Duke Press Kit
Sonos Ace soittaa puhtaasti ja miellyttävästi. Kuva: Sonos

Sonos Ace ei tee virheitä. Sointi on yhtä moitteetonta ja hillityn miellyttävää kuin kuulokkeiden ulkonäkökin. Jos jotakin vikaa pitää yrittää löytää, niin ehkä se on juuri hillittyydessä: mikään ei erotu, vaan kuulokkeet tuntuvat jopa hieman pidättelevän, ettei nyt vain innostuttaisi liikaa. Eaglesin MTV-liveveto Hotel Californiasta on viihdyttävä ja dynaaminen, eikä se Acella huonolta kuulosta. Olen kuitenkin kuullut sen reippaampanakin versiona.

Vastamelu ja ympäristöäänet

Ympäristöäänet (Aware) toimii yhtä virheettömästi kuin kaikki muukin: napinpainalluksella vaihdetaan vastamelun ja Aware-tilan välillä, ja sointi on niin luonnollinen, ettei kuulokkeita tee mieli riisua, kun haluaa kuulla muiden puhuvan.

20240429 ABatz Sonos Park Steps 2641
Ace mahtuu hyvin mukaan reissuunkin. Kuva: Sonos

Jos jotain moitittavaa pitää keksiä, niin valinnanvaraa on Sonosilla vähemmän kuin kilpailijoilla. Esimerkiksi vastamelua ja ympäristöääniä on vain yhdet tasot. Mutta koska kaikki toimii niin hyvin, ei tarvetta vaihtoehdoille oikeastaan ole. Tässä Sonos tuntuu tuntevan kohderyhmänsä: asiakkaat kaipaavat ennemmin helppokäyttöisyyttä kuin aikaa vieviä säätömahdollisuuksia. Sonosin kuulokkeita ei osteta parhaan mahdollisen äänenlaadun ja hifistelyn vuoksi. Sonos ei edes ilmoita taajuusaluettaan tai vahvistintehoaan.

Käytännössä vastamelu on vallan riittävä poistamaan hälyn esimerkiksi lentokoneessa tai junassa.

Yhteenveto: Sonos Ace

Sonos Ace ei ole kuten muut langattomat sankakuulokkeet. Integraatio Sonosin monihuone- ja kotiteatteriekosysteemin kanssa on ainutlaatuinen, ja mahdollisuus siirtää kaiuttimien ääni kuulokkeisiin napinpainalluksella – tilantunnun kärsimättä – on nerokas. Se on tosin myös kaksiteräinen miekka. Jos ei ole jo antautunut Sonosin maailmaan, on vaikea perustella, miksi kannattaisi ostaa Ace-kuulokkeet. Ne kuulostavat todella hyviltä, mutta hyvää äänenlaatua tarjoaa moni muukin ja paljon halvempaan hintaan.

Karakter
Sonos Ace
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Miellyttävä ja erotteleva sointi. Nerokkaat kotiteatteriominaisuudet. Vastamelukuulokkeiksi kallis. Älykkäät kotiteatteritoiminnot ovat yhteensopivia vain Sonosin soundbarin kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Vastamelua ja vähän ekstraa

Neljä kuulokevaihtoehtoa työpäiviin

Voittamaton yhdistelmä?

Viisi voittajaa

Basic-kuulokkeet premium-hintaan

Parhaat budjettikuulokkeet

Ääni & Kuva
Scroll to Top