Vuoden parhaat 2022-2023

TESTISSÄ Sonos Ray + Sub Mini

Hyvää yhteissoittoa, mutta jotain puuttuu

Sonosin halvin soundbar ei pärjää kovin hyvin itsekseen. Mutta entä jos se apua Sub Miniltä?

forfatter
Julkaistu 23.11.2022 - 13:00
Karakter
Sonos Ray + Sub Mini
Ääni & Kuva kiteyttää
Selkeä puheentoisto, kokoaan laveampi äänikuva. Hyvä, puhdas basso. Ehkäpä luokkansa parasta bassoa.
Ei HDMI:tä eikä Dolby Atmosta. Parempaakin surroundia on tarjolla. Ei kaikkein eläväisimmät dynamiikat.
Faktat
 • Koko tv:n mukaan: 24”
 • HDMI: Ei ole
 • Digitaalinen sisääntulo: Optinen
 • Analoginen sisääntulo: Ei ole
 • Verkko: Wi-Fi, ethernet
 • Langaton käyttö: Spotify, Tidal, Apple Music, Deezer, Bandcamp, SoundCloud, TuneIn, YouTube Music, Storytel, Fabel, AirPlay 2
 • Puheohjaus: Alexa, Google Assistant, Siri (passiivisesti), Sonos Voice Control (ei Pohjoismaissa)
 • Subwoofer: Langaton (Sub Mini, 2 x 6”)
 • Mitat: 55,9 x 7,1 x 9,5 cm
 • Väri: Musta
 • Verkkosivusto: sonos.com
Hinta: 800Pr. 23.11.2022

Sonos julkaisi hiljattain uuden Ray-soundbarinsa. Se asettuu hintansa ja kokonsa puolensa Beamia alempaan luokkaan ja on suunnattu heille, jotka haluavat parempaa ääntä televisiostaan mutta eivät ole erityisen kiinnostuneita tekniikasta.

Reilun puolen metrin pituinen soundbar on noin 24-tuumaisen television levyinen. Kaiuttimen pyöristetyt reunat solahtavat helposti monenlaisiin tiloihin. Päällä olevan kosketuslevyn ansiosta on helppo hipaisemalla aloittaa ja pysäyttää musiikki tai nostaa tai laskea volyymia.

Sonos Rayn saa tv-tasolle, mutta sopii myös seinälle kiinnitettäväksi. Seinäkiinnike maksaa parikymppiä.

sonos-ray-connections
Raysta on turha etsiä HDMI-liitäntää. Kuva: Sonos

Sonos Ray – ei HDMI:tä

Rayta voi käyttää helppokäyttöisen Sonos-sovelluksen kautta ja suoratoistamista ajatellen pystyy kaikkeen mihin muutkin Sonosin tuotteet. Siinä on jopa TruePlay-huonekorjaus. Liitäntäpuoli sen sijaan on vallan niukka esitys.

Suurin puute on HDMI:n puuttuminen, sillä se on nykyään aika lailla standardi kaikissa soundbareissa ja televisioissa. Äänen siirtoon tarjolla on vain optinen kaapeli. Samalla voi sanoa hyvästit Dolby Atmos- ja DTS:X:lle (DTS:ää ei tueta lainkaan).

Jos volyymia haluaa säätää television kaukosäätimellä, joutuu tekemään muutamia temppuja. Sonos Ray pitää ensin ohjelmoida ymmärtämään tv:n kaukosäädintä, miltä olisi vältetty HDMI-liitäntöjä käyttämällä – ne kun välittävät kaukosäätimenkin käskyt samaa kaapelia pitkin.

Sonos-Ray-touch-control
Sonos Rayta voi ohjata itse kaiuttimesta. Kuva: Sonos

Sub Mini

Uusi Sub Mini on lieriömäinen pikkukaiutin, joka on huomattavasti pienempi kuin Sonosin suurempi Sub-malli. Kaiuttimessa on kaksi pyöreää 6-tuumaista bassoelementtiä, jotka on sijoitettu vastakkain. Näin häiriöäänet kumoavat toisensa. Siinä missä Sub-malli toimii bassorefleksiperiaatteella, on Sub Mini suljettu painekammio. Näin bassorefleksiportin turbulenssi saadaan vältettyä, minkä pitäisi johtaa puhtaampaan bassontoistoon.

Sonos Sub Mini & Ray pairing
Soundbar ja subwoofer yhdistetään toisiinsa sovelluksessa. Kuvakaappaus

Liitännät

Soundbar ja subwoofer on helppo yhdistää sovelluksessa. Ensin kumpikin yhdistetään verkkoon yksinään, jonka jälkeen ne paritetaan. Asennuksen loppupuolella kannattaa olla iPhone käytössä, sillä sitä vaaditaan TruePlay-huonekorjauksen tekemiseen. Puhelimen mikrofoni mittaa kaiutinten äänen ja huoneen kaiun ja korjaa soinnin sitten puhtaammaksi ja paremmaksi.

Sonos Sub Mini & Ray white
Lieriömäinen Sonos Sub soittaa puhtaammin bassoa kuin useimmat hintaluokkansa subwooferit, ja saa Raysta irti parhaan mahdollisen äänen. Kuva: Sonos

Ääni

Sonos Rayn ja Sub Minin yhdistelmä soi miellyttävästi ja puhtaasti, ja subwooferissa on testin paras bassontoisto. Se on puhdas ja värittymätön ja tuo ääneen hyvät dynamiikat. Se yhdistyy saumattomasti soundbarin sointiin. Puheentoisto elokuvissa on testin parhaimmistoa.

Surround sen sijaan ei kuulu parhaimpiin, eikä äänikuva ole erityisen leveä. Samsung HW-Q610B:hen ja Klipsch Cinema 400:aan verrattuna tilantuntua on vähemmän.

Stereomusiikki kuulostaa hyvältä. Subwoofer pysyy hyvin mukana ja laulu toistuu puhtaasti ja kirkkaasti. Dynamiikat ovat hyvät, vaikkakin samanhintaiset aktiivikaiuttimet hoitaisivat asian varmastikin paremmin.

Musiikkia soittaessakin stereokuvan leveys jää rajalliseksi, sillä Rayn sointi on niin kapea. Yleisesti ottaen se toimii kuitenkin hyvin.

Sonos Sub Mini & Ray black
Kuva: Sonos

Yhteenveto: Sonos Ray + Sub Mini

Sonos Ray tarjoaa hyvän musiikkikokemuksen yhdessä Sub Minin kanssa, ja kaiutinten välinen yhteistyö on saumattomampaa kuin monella muulla. Sonosin soundbarit kukoistavat subwoofereiden kanssa, eikä Ray ole poikkeus.

Ray onkin kaksikon heikoin lenkki. Se on parhaimmillaan subwooferin kanssa, mutta HDMI:n ja modernien ääniformaattien puuttuminen ovat meille liikaa. On vaikea keksiä, kuka valitsisi mieluummin Rayn kuin Beamin, joka on kaikin tavoin parempi ja tarjoaa sekä Dolby Atmos -ääntä että HDMI-liitännät, joiden ansiosta volyymia voi säätää tv:n kaukosäätimellä.

 

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

4 viikkoa
vain 4.50 €!

Myös tässä testissä

TCL C935U

Ei ihan maalissa

Olemme tottuneet näkemään hyvää hinta-laatusuhdetta TCL:n tuotteilta, mutta vaatimukset saavat kyllä olla korkeammalla kuin mihin C935U pystyy.

Hyvin varusteltu. Verkkotoiminnot suoratoistolla. Selkeä puheentoisto.
Ohut ääni. Soundbarin ja subwooferin välinen yhteispeli ei oikein toimi.

Klipsch Cinema 400

Ei Atmos-surroundia

Klipsch Cinema 400 soi lujaa ja puhtaasti vahvan bassoon saattelemana, mutta surround jää vaisuksi.

Klipsch Cinema 400 luo valtaisan äänikuvan, joka leveä, tasapainoinen ja bassoltaan täyteläinen subwooferin ansiosta.
Ei Dolby Atmos -tukea eikä erillistä kaiutinta keskikanavalle. Vahva basso voi tuntua vähän hallitsemattomalta.

JBL Bar 500

Amerikkalainen muskelikimppu

JBL:n soundbar tarjoaa isoa ja vahvaa äänikuvaa todella muhkealla bassolla!

JBL Bar 500 tarjoaa hyvää surroundia ja selkeästi erottuvaa puhetta. Kova basso tekee sekä elokuvista että musiikista mukaansatempaavia.
Ei Atmos-korkeuskaiuttimia. Subwoofer vie enemmän tilaa kuin testin muut vaihtoehdot.

Samsung HW-Q610B

Elämää olohuoneeseen

Samsung HW-Q610B tarjoaa mahtavaa ääntä hintaansa nähden ja osoittaa subwooferin tärkeyden. Ääni toimii paremmin elokuvien kuin musiikin kanssa.

Iso äänikuva, hyvä korkeusvaikutelma. Todella viihdyttävä elokuvaääni. Selkeä ja täyteläinen puhe ja paineikas basso elokuvissa ja sarjoissa.
Subwoofer on turhan laiska ja turpea musiikin parissa ja vaatii vaimentamista.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.
Testasimme B&O:n mahtavimman soundbarin Bang & Olufsenin uusin luomus Beosound Theatre on ehdottomasti hienoimpia soundbareja, jonka olemme nähneet ja kuulleet. Mutta hirvittävän kalliskin se on!
5 vinkkiä soundbarin käyttöönottoon Oletko juuri ostanut uuden soundbarin? Näillä vinkeillä soundbarin käyttöönotto sujuu kuin tanssi.
Nostalgiakaiuttimet herrain salonkiin Elipson Heritage XLS 11 on ranskalainen, mutta näyttää stereoiden kulta-ajan jenkiltä.
Parasta kuulemaamme Monitor Audion vihreät kaiuttimet ovat aikamoinen syntymäpäivälahja! Ne tarjoavat oikeasti kaiken yhdessä paketissa.
Keskihintaista ääntä kotikinoon Kuulostaako television lattealta ja heiveröiseltä? Testasimme viisi hyvää vaihtoehtoa parantamaan laimeaa bassontoistoa ja herättämään elokuvat eloon!
Kannettavaa kivaa Pikkuruisen Willenin äänen määrä on melkein yliluonnollinen ilmiö – miten jostakin näin pienestä voi lähteä näin iso ääni?