Vuoden parhaat 2022-2023

TESTISSÄ TCL C935U

Ei ihan maalissa

Olemme tottuneet näkemään hyvää hinta-laatusuhdetta TCL:n tuotteilta, mutta vaatimukset saavat kyllä olla korkeammalla kuin mihin C935U pystyy.

forfatter
Julkaistu 23.11.2022 - 13:00
Karakter
TCL C935U
Ääni & Kuva kiteyttää
Hyvin varusteltu. Verkkotoiminnot suoratoistolla. Selkeä puheentoisto.
Ohut ääni. Soundbarin ja subwooferin välinen yhteispeli ei oikein toimi.
Faktat
 • Koko tv:n mukaan: 48”
 • HDMI: 2 sisään, 1 ulos (eARC)
 • Digitaalinen sisääntulo: Optinen
 • Analoginen sisääntulo: Ei ole
 • Verkko: Wi-Fi
 • Langaton käyttö: Bluetooth, Spotify Connect, Tidal Connect, Airplay, PlayFi
 • Puheohjaus: Alexa, Google Assistant (passiivisesti)
 • Subwoofer: Langaton
 • Mitat: 104 x 5,8 x 11 cm
 • Väri: Musta
 • Verkkosivusto: tcl.com
Hinta: 600Pr. 23.11.2022

TCL on kerta toisensa jälkeen todistanut, että laatua voi tehdä kohtuuhintaankin. Myös soundbarien kohdalla, joten odotuksemme C935U:n osalta ovat korkealla – etenkin Atmos-äänen suhteen.

TCL C935U subwoofer scaled 1
Subwooferissa on 8-tuumainen bassoelementti kaapissa, joka olisi saanut olla paremmin vaimennettu. Kuva: TCL

TCL C935U

Soundbar on kivan näköinen: kangaspäällysteinen ja oikeastaan kalliimman näköinen kuin mitä kaiutin onkaan. Takana on kaksi HDMI-sisääntuloa sekä eARC-ulostulo, joka tukee muiden muassa korkearesoluutioisia Dolby Atmos- ja DTS:X-formaatteja.

TCL:n budjetti on riittänyt myös Wi-Fi-yhteyteen, joka tukee niin Google Chromecastia kuin Apple AirPlaytakin, ja jonka saa yhdistettyä Play-Fin kautta monihuonejärjestelmään ja muihin Play-Fi-yhteensopiviin laitteisiin – merkistä riippumatta.

C935U tukee sekä Dolby Atmosta että DTS:X:ää, mutta erillisten yläkaiuttimien sijaan 3D-ääni luodaan äänenkäsittelyllä ja mekaanisesti tarkkaan laskettujen kaapin sisällä olevien kuvioiden ja kallistusten avulla. TCL kutsuu akustista tekniikkaansa nimellä Ray-Danz, koska ääniaallot ohjataan ”tanssimaan” säteinä kaapin sisäpuolella ja suunnataan sen ulkopuolella kohti kuulijaa.

Kaukosäädin istuu mukavasti käteen ja näyttää valitut asetukset pieneltä näytöltä. Kätevä ja tässä hintaluokassa harvinainen ominaisuus.

TCL C935U HDMI scaled 1
Kaksi HDMI-sisääntuloa ja eARC-ulostulo. Optinen digitaalinen sisääntulokin löytyy. Kuva: TCL

Ääni

TCL toistaa puhetta selkeästi, ja eri kuskien ja tiimipäälliköiden sanomiset ja huudot erottaa hyvin Netflixin Formula 1: Drive to Survive -sarjasta. Puhe on vain hiukan ohutta, sillä keskirekisterin alaäänissä ei juuri riitä energiaa.

Subwoofer tuo bassoääniin puhtia autojen kimpoillessa suojavallia vasten, mutta ei aivan hallitulla tavalla. Basso on jokseenkin värittynyt, mitä vähän pelkäsimmekin tunnustellessamme ja nostellessamme subwooferia. Kaiutin on kevyt ohuine seinineen ja riittämättömine eristeineen.

Yleisesti ottaen ääni on vähän ohut eivätkä soundbar ja subwoofer kohtaa täydellisesti. Niiden välille jää havaittava kuilu.

– Tässä ei oikein tunnu surround, Geir toteaa, ja Audun on samaa mieltä.

Olemme aiemmin kokeneet Ray-Danz-tekniikan toimivaksi, mutta tässä se ei oikein tunnu pääsevän oikeuksiinsa. Äänikuva on kapeampi kuin tässä hintaluokassa odottaisi.

TCL C935U
TCL C935U:n kaukosäädin istuu mukavasti käteen ja näytön ansiosta asetukset on helppo tarkistaa. Kuva: TCL

Musiikki

Stereomusiikki paljastaa vielä jyrkemmän erottelun soundbarin ja subwooferin välillä.  Tones and I:n Charlie on viihdyttävä ja energinen popkappale, mutta TCL:llä basso jymisee omiaan, keskirekisteristä puuttuu dynamiikkaa eikä diskantti ole erityisen ilmava. Perkussioista puuttuu ilmaa ja vaikka bassoa onkin paljon, ei synny mielihalua alkaa tanssia.

Kun bassokitara alkaa soida First Aid Kitin countryrockailussa, on sen alaäänissä runsasta muhkeutta, kun taas ylä-äänet soivat enemmän kitaran kuuloisesti. Ylemmässä bassorekisterissä on selvästi puutteita.

Yhteenveto: TCL 935U

Paperilla TCL C935U tarjoaa useimmat soundbarilta toivottavat asiat: kaksi HDMI-sisääntuloa ja eARC-ulostulo tekevät käytöstä joustavaa ja mahdollistavat musiikin suoratoiston verkon yli. Kaukosäädin on erinomainen ja tuki löytyy sekä Dolby Atmos- että DTS:X-formaateille.

Äänenlaatu on keskinkertainen. Puhe toistuu riittävän selkeästi ja subwoofer saa bassoon muhkeutta. Valitettavasti alemmasta keskirekisteristä ja ylemmästä bassorekisteristä puuttuu puhtia, joten soundbarin ja subwooferin soinnin väliin kuilu. Sen erottaa jatkuvasti, mutta erityisen huomattava se on musiikkia kuunnellessa. Myöskään surroundissa ei meidän mielestämme ole kehumista.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

4 viikkoa
vain 4.50 €!

Myös tässä testissä

Sonos Ray + Sub Mini

Hyvää yhteissoittoa, mutta jotain puuttuu

Sonosin halvin soundbar ei pärjää kovin hyvin itsekseen. Mutta entä jos se apua Sub Miniltä?

Selkeä puheentoisto, kokoaan laveampi äänikuva. Hyvä, puhdas basso. Ehkäpä luokkansa parasta bassoa.
Ei HDMI:tä eikä Dolby Atmosta. Parempaakin surroundia on tarjolla. Ei kaikkein eläväisimmät dynamiikat.

Klipsch Cinema 400

Ei Atmos-surroundia

Klipsch Cinema 400 soi lujaa ja puhtaasti vahvan bassoon saattelemana, mutta surround jää vaisuksi.

Klipsch Cinema 400 luo valtaisan äänikuvan, joka leveä, tasapainoinen ja bassoltaan täyteläinen subwooferin ansiosta.
Ei Dolby Atmos -tukea eikä erillistä kaiutinta keskikanavalle. Vahva basso voi tuntua vähän hallitsemattomalta.

JBL Bar 500

Amerikkalainen muskelikimppu

JBL:n soundbar tarjoaa isoa ja vahvaa äänikuvaa todella muhkealla bassolla!

JBL Bar 500 tarjoaa hyvää surroundia ja selkeästi erottuvaa puhetta. Kova basso tekee sekä elokuvista että musiikista mukaansatempaavia.
Ei Atmos-korkeuskaiuttimia. Subwoofer vie enemmän tilaa kuin testin muut vaihtoehdot.

Samsung HW-Q610B

Elämää olohuoneeseen

Samsung HW-Q610B tarjoaa mahtavaa ääntä hintaansa nähden ja osoittaa subwooferin tärkeyden. Ääni toimii paremmin elokuvien kuin musiikin kanssa.

Iso äänikuva, hyvä korkeusvaikutelma. Todella viihdyttävä elokuvaääni. Selkeä ja täyteläinen puhe ja paineikas basso elokuvissa ja sarjoissa.
Subwoofer on turhan laiska ja turpea musiikin parissa ja vaatii vaimentamista.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.
Testasimme B&O:n mahtavimman soundbarin Bang & Olufsenin uusin luomus Beosound Theatre on ehdottomasti hienoimpia soundbareja, jonka olemme nähneet ja kuulleet. Mutta hirvittävän kalliskin se on!
5 vinkkiä soundbarin käyttöönottoon Oletko juuri ostanut uuden soundbarin? Näillä vinkeillä soundbarin käyttöönotto sujuu kuin tanssi.
Nostalgiakaiuttimet herrain salonkiin Elipson Heritage XLS 11 on ranskalainen, mutta näyttää stereoiden kulta-ajan jenkiltä.
Parasta kuulemaamme Monitor Audion vihreät kaiuttimet ovat aikamoinen syntymäpäivälahja! Ne tarjoavat oikeasti kaiken yhdessä paketissa.
Keskihintaista ääntä kotikinoon Kuulostaako television lattealta ja heiveröiseltä? Testasimme viisi hyvää vaihtoehtoa parantamaan laimeaa bassontoistoa ja herättämään elokuvat eloon!
Kannettavaa kivaa Pikkuruisen Willenin äänen määrä on melkein yliluonnollinen ilmiö – miten jostakin näin pienestä voi lähteä näin iso ääni?