Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: TCL C935U

Ei ihan maalissa

Olemme tottuneet näkemään hyvää hinta-laatusuhdetta TCL:n tuotteilta, mutta vaatimukset saavat kyllä olla korkeammalla kuin mihin C935U pystyy.

Julkaistu 23.11.2022 - 13:00
TCL C935U
Geir Gråbein Nordby

TCL on kerta toisensa jälkeen todistanut, että laatua voi tehdä kohtuuhintaankin. Myös soundbarien kohdalla, joten odotuksemme C935U:n osalta ovat korkealla – etenkin Atmos-äänen suhteen.

TCL C935U subwoofer scaled 1
Subwooferissa on 8-tuumainen bassoelementti kaapissa, joka olisi saanut olla paremmin vaimennettu. Kuva: TCL

TCL C935U

Soundbar on kivan näköinen: kangaspäällysteinen ja oikeastaan kalliimman näköinen kuin mitä kaiutin onkaan. Takana on kaksi HDMI-sisääntuloa sekä eARC-ulostulo, joka tukee muiden muassa korkearesoluutioisia Dolby Atmos- ja DTS:X-formaatteja.

TCL:n budjetti on riittänyt myös Wi-Fi-yhteyteen, joka tukee niin Google Chromecastia kuin Apple AirPlaytakin, ja jonka saa yhdistettyä Play-Fin kautta monihuonejärjestelmään ja muihin Play-Fi-yhteensopiviin laitteisiin – merkistä riippumatta.

C935U tukee sekä Dolby Atmosta että DTS:X:ää, mutta erillisten yläkaiuttimien sijaan 3D-ääni luodaan äänenkäsittelyllä ja mekaanisesti tarkkaan laskettujen kaapin sisällä olevien kuvioiden ja kallistusten avulla. TCL kutsuu akustista tekniikkaansa nimellä Ray-Danz, koska ääniaallot ohjataan ”tanssimaan” säteinä kaapin sisäpuolella ja suunnataan sen ulkopuolella kohti kuulijaa.

Kaukosäädin istuu mukavasti käteen ja näyttää valitut asetukset pieneltä näytöltä. Kätevä ja tässä hintaluokassa harvinainen ominaisuus.

TCL C935U HDMI scaled 1
Kaksi HDMI-sisääntuloa ja eARC-ulostulo. Optinen digitaalinen sisääntulokin löytyy. Kuva: TCL

Ääni

TCL toistaa puhetta selkeästi, ja eri kuskien ja tiimipäälliköiden sanomiset ja huudot erottaa hyvin Netflixin Formula 1: Drive to Survive -sarjasta. Puhe on vain hiukan ohutta, sillä keskirekisterin alaäänissä ei juuri riitä energiaa.

Subwoofer tuo bassoääniin puhtia autojen kimpoillessa suojavallia vasten, mutta ei aivan hallitulla tavalla. Basso on jokseenkin värittynyt, mitä vähän pelkäsimmekin tunnustellessamme ja nostellessamme subwooferia. Kaiutin on kevyt ohuine seinineen ja riittämättömine eristeineen.

Yleisesti ottaen ääni on vähän ohut eivätkä soundbar ja subwoofer kohtaa täydellisesti. Niiden välille jää havaittava kuilu.

– Tässä ei oikein tunnu surround, Geir toteaa, ja Audun on samaa mieltä.

Olemme aiemmin kokeneet Ray-Danz-tekniikan toimivaksi, mutta tässä se ei oikein tunnu pääsevän oikeuksiinsa. Äänikuva on kapeampi kuin tässä hintaluokassa odottaisi.

TCL C935U
TCL C935U:n kaukosäädin istuu mukavasti käteen ja näytön ansiosta asetukset on helppo tarkistaa. Kuva: TCL

Musiikki

Stereomusiikki paljastaa vielä jyrkemmän erottelun soundbarin ja subwooferin välillä.  Tones and I:n Charlie on viihdyttävä ja energinen popkappale, mutta TCL:llä basso jymisee omiaan, keskirekisteristä puuttuu dynamiikkaa eikä diskantti ole erityisen ilmava. Perkussioista puuttuu ilmaa ja vaikka bassoa onkin paljon, ei synny mielihalua alkaa tanssia.

Kun bassokitara alkaa soida First Aid Kitin countryrockailussa, on sen alaäänissä runsasta muhkeutta, kun taas ylä-äänet soivat enemmän kitaran kuuloisesti. Ylemmässä bassorekisterissä on selvästi puutteita.

Yhteenveto: TCL 935U

Paperilla TCL C935U tarjoaa useimmat soundbarilta toivottavat asiat: kaksi HDMI-sisääntuloa ja eARC-ulostulo tekevät käytöstä joustavaa ja mahdollistavat musiikin suoratoiston verkon yli. Kaukosäädin on erinomainen ja tuki löytyy sekä Dolby Atmos- että DTS:X-formaateille.

Äänenlaatu on keskinkertainen. Puhe toistuu riittävän selkeästi ja subwoofer saa bassoon muhkeutta. Valitettavasti alemmasta keskirekisteristä ja ylemmästä bassorekisteristä puuttuu puhtia, joten soundbarin ja subwooferin soinnin väliin kuilu. Sen erottaa jatkuvasti, mutta erityisen huomattava se on musiikkia kuunnellessa. Myöskään surroundissa ei meidän mielestämme ole kehumista.

Karakter
TCL C935U
Basic

Ääni & Kuva kiteyttää

Hyvin varusteltu. Verkkotoiminnot suoratoistolla. Selkeä puheentoisto. Ohut ääni. Soundbarin ja subwooferin välinen yhteispeli ei oikein toimi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Parempaa ääntä olohuoneeseen

Muhevaa bassoa ilman subwooferia

Kaiuttimet kesän pienempiin ja isompiin juhliin

Tässäkö paras soundbar LG:n OLED-televisiolle?

Vaihtoehto pelikuulokkeille

Highend-soundbarilla elokuvateatterin tunnelmaa

Scroll to Top