Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sennheiser IE 600

Nappikuulokkeiden parhaimmistoa

Sennheiserin uusin highend-nappikuulokemalli IE 600 puhaltaa taikapölyä korviin ja lennättää pois arjen harmaudesta.

Julkaistu 14.04.2022 - 07:00
Sennheiser IE 600
Geir Gråbein Nordby

Sennheiser on jättänyt kaiken langattoman tekniikan pöydälle suunnitellessaan eksklusiivista IE 600 -malliaan. Tässä luotetaan johtoon, jotta lempimusiikistaan voisi saada irti kaiken mahdollisen. Ääntä voi siis hioa mieleisekseen oman suosikkivahvistimen avulla, mutta nämä napit sopivat myös lavalle muusikoiden käyttöön. Sennheiser on kuitenkin ajatellut ammattilaisten sijaan ennen kaikkea musiikin rakastajia suunnitellessaan IE 600 -nappikuulokkeita.

Sennheiser IE 600 cable change LB scaled 1
Sennheiser IE 600:ssa on vaihdettava johto. Kuva: Sennheiser

IE 600 ottaa nyttemmin valikoimasta pois jääneen IE 800 S -mallin paikan. Testatessani IE 800 S -kuulokkeita 2018 pidin niitä yksinä parhaimmista nappikuulokkeista, joita olin koskaan kuullut. Ne tarjosivat valtavan äänimaiseman, upean resoluution ylä-äänissä sekä puhtaan rehellisen soinnin. Ongelma oli dynamiikoissa, jotka jäätivät äänen latteammaksi kuin tonnin highend-kuulokkeille olisi suonut. Ehkäpä siitä syystä Sennheiser lanseerasi viime vuonna vieläkin kalliimman IE 900 -mallin!

Kovat odotukset

Nyt siis IE 600 on täällä, ja reilun 700 euron hintaisena se on hieman edullisempi IE 800 S lanseeraushetkellään. Toivottavasti uudet kuulokkeet pystyvät paikkaamaan niitä puutteita, joita kalliimmassa edeltäjässä ilmeni. Testaamatta vielä kunnolla IE 900 -mallia voin jo sanoa, niiden dynamiikat ovat räjähtävämmät kuin IE 800 S -mallissa. Myös edullisemman IE 300 -mallin energisyys on tehnyt minuun vaikutuksen. Toisin sanoen, kaikki tämä lupailee hyvää sarjan uusimman tulokkaan suhteen.

Mainos
Sennheiser IE 600 4.4mm cable scaled 1
Balansoitu johto 4,4-millisellä liittimellä kuuluu pakettiin samoin kuin balansoimaton 3,5 mm:n johto. Kuva: Geir Gråbein Nordby

NASAn tekniikkaa

IE 600 -kuulokkeiden kuori on tehty 3D-tulostamalla ZR01 -nimisestä metalliseoksesta, joka on amorfista zirkoniumia. Sen atomirakenne on jäykempää kuin tavallisen metallin, joten kuulokkeiden kuoressa ei ole heikkoja kohtia, jotka olisivat alttiita murtumaan tai taipumaan. Samankaltainen metallirakenne on myös NASAn käytössä, nimittäin Perseverance-mönkijän porakärjessä – aika kestävää kamaa, siis. Siltä se tuntuukin, kun kuulokkeet ottaa käteen.

Sennheiser lupaa metallin myös mahdollistavan ”mullistavan akustisen suorituskyvyn” ja toivoo, että yhdessä aivan uusien 7-millisten TrueResponse-elementtien kanssa tämä muodostaa IE 600 -kuulokkeista referenssimallin vaativimmillekin musiikinystäville.

Kuulokkeet on kehitetty Saksassa ja valmistettu yrityksen omalla tehtaalla Irlannissa. Sennheiserin mukaan tuotantolaitos on maailman edistyksellisimpiä, ja IE 600 on kehitetty tarjoamaan ”virheetöntä akustista ja visuaalista nautintoa vuosikymmeniksi eteenpäin”.

Sennheiser IE600 lifestyle2 LB scaled 1
Kuva: Sennheiser

Häiriöäänet minimissä

Kuoren takaosa minimoi kotelon sisäiset resonanssit ja erillinen akustinen kammio estää resonanssin ja vähentää paine-eroja tarjotakseen puhtaamman ja vivahteikkaamman diskantin. Näin kuulija pääsee lähemmäs musiikkia.

Räätälöity istuvuus

IE 600 -kuulokkeissa on kullatut MMCX-liittimet, joiden kanssa voi käyttää kolmannen osapuolen johtoja, joiden halkaisija on enintään 4,8 mm. Sekä balansoimaton 3,5-millisellä liittimellä että balansoitu 4,4-millisellä liittimellä tulevat mukana pakkauksessa, ja molemmat ovat Kevlar-vahvisteisia. Pakkaukseen kuuluvat myös silikoniset ja memory foam -sovitteet kolmessa koossa. Toisin kuin IE 800S -mallissa, on kuulokkeissa pienet siivekkeet, joiden avulla ne istuvat mahdollisimman napakasti.

Sennheiser IE 600 exploded LB scaled 1
IE 600 -kuulokkeiden kuori on tehty 3D-tulostamalla ZR01 -nimisestä metalliseoksesta, joka on amorfista zirkoniumia ja tavallista jäykempää. Elementeissä on halkaisijaltaan 7-millinen kalvo, jonka taajuusalue on erityisen laaja. Kuva: Sennheiser

Sennheiser IE 600:n äänenlaatu

Sennheiser IE 600 -kuulokkeilla musiikin kuuntelu on oikea unelma, etenkin akustisen ja klassisen. Laulu toistuu niin upeasti, että! Lucy Kayn klassinen teos The Armed Man saa vihdoin ilmavuutta, jota kaipasin IE 300:n kohdalla. Viuluissa on useampia kerroksia ylä-ääniä. Tilaa on enemmän ja ääni kallistuu neutraalin puolelle, kun taas IE 300 on keskibassoltaan ja alemmalta keskirekisteriltään energisempi, mutta hiukan vähemmän avoin ja ilmava.

IE 600 on vieläkin rehellisempi kuin IE 300, mutta silti lämpimämpi kuin IE 800S. Se on hitusen pehmeämpi otteiltaan kuin IE 300. Basso soi syvästi ja miellyttävästi, mutta pienissä rummuissa ja reunalyönneissä ei ole samaa eloa ja painetta, kun kuuntelee Bendik HK:n ja ARYn kappaletta Out of Sight, Never Out of Mind. Basson vivahteet, tila ja erottelevuus ovat IE 600 -mallissa paremmat. Huomattavasti paremmat. Ja IE 600 tempaa mukaansa paremmin kuin vanha IE 800S.

Sennheiser IE 600 cables scaled 1
3,5 mm balansoitu vasemmalla ja 4,4 mm balansoitu oikealla. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Näistä kuulokkeista kuulee, että ne ovat kalliimpaa sorttia. Ne kuulostavat upealta monenlaisen musiikin kanssa.

Lana Del Reyn laulu tv-sarja Euphorian Watercolor Eyes -balladissa hiipii aivokuorelle niin vivahteikkaana ja läsnäolevasti, että olen vastaavaa harvoin kuullut. Steel-kitara soi valtavassa huoneessa ja etäisessä perkussiossa on ilmavuutta ja painoa. Ääni on napsun verran parempi kuin IE 300 -mallissa.

Bea Millerin rokkaava Playground animaatiosarjasta Arcane saa myös hienoa painoa. Keskirekisteri ei ole yhtä notkea kuin IE 300 -mallissa, mutta ääni kuulostaa yhä ”kalliimmalta”, jos niin voi sanoa.

Sennheiser IE 600 graabein 2 scaled 1
Siivekkeet istuvat hyvin korvien ympärille. Ääni on loistava! Kuva: Geir Gråbein Nordby

Taika esiin

Saadakseen IE 600:n kuulostamaan parhaalta mahdolliselta tarvitaan oikeastaan vain korvat ja kännykkä, jossa on kuulokeliitäntä. Tai adapteri. Kuulokkeet ovat niin kevyttehoiset, ettei mitään ongelmia ole. Silti kunnin vahvistin tuo niistä vielä parhaimman esiin. Kannettavan käyttäjän kannattaa päivittää ääni Dragonflyn Red- tai Cobalt-kuulokevahvistimella, mutta mobiilikäytössä Chord Mojo 2 on mielestäni täydellinen.

Edullinen vaihtoehto saada enemmän vivahteita on Cayin RU6, joka näyttää myös äänisignaalin digitaalisen resoluution. Kunhan vain muistaa, ettei siitä saa sen enempää tehoja kuin puhelimestakaan, parempaa äänenlaatua vain. Ylikuormittuneena vahvistin itse asiassa mykistyy, jolloin kuulokeliitännän kautta voi soittaa kovempaa. Mutta silloin ääni ei ole yhtä hyvä.

Testissä käytin MacBook Pro -kannettavaani ja Cayin RU6 -vahvistinta/DA-muunninta sekä lopuksi Sennheiserin HDV 820-pöytävahvistinta. Se on oikeasti ihan liikaa, mutta joka tapauksessa upea. Johtopäätökseni on, ettei IE 600 vaadi ihmeempiä vahvistimelta. Osta siis ensin kuulokkeet ja harkitse lisälaitteiden tarvetta myöhemmin.

Sennheiser IE600 SPREAD LB scaled 1
Kuva: Sennheiser

Kilpailijat

Sennheiser on hinnoitellut IE 600:n tarkalleen oikein. Se on neutraalimpi ja rehellisempi kuin AKG N40 ja pyyhkii lattiaa RHA CL2:lla. Ja se on paljon parempi kuin vielä kalliimpi IE 800S.

Tässä liikutaan samalla tasolla Beyerdynamic Xelento Remoten kanssa, joskin basso on neutraalimpi. Testatessani Xelento Remoten vuonna 2017 havaitsin, että sen bassossa on paljon energiaa – joidenkin makuun liikaakin. IE 600 on tasapainoisempi. Sanoisin, että kultainen keskitie olisi jossain tämän ja IE 800 S:n välissä. Omiin korviini IE 600 on lämpimämpi ja tenhoavampi kuin huikean kallis Sony IER-Z1R, joka myös vaatii vahvistimelta paljon ja on diskantiltaan liian energinen. Tähän hintaan IE 600 on Sennheiserilta aivan hämmästyttävä suoritus.

Sennheiser IE600 man3 LB scaled 1
Kuva: Sennheiser

Yhteenveto: Sennheiser IE 600

Minulla oli jo valmiiksi tunne, että Sennheiser IE 600 olisi todella hyvä kuulokemalli. Olin silti yllättynyt niiden laadusta. Olisi helppo sanoa, että tässä saa IE 800S:n äänen mutta erottelevammalla bassolla. Näin on, mutta lisäksi dynamiikat ovat paremmat ja koko taajuusalueella on energisempi sointi samalla, kun kokonaisuutena kuulokkeet tuntuvat musikaalisemmalta. Uudet Sennheiserit ovat entistä PALJON parempi ostos.

Edullisempaan IE 300:aan verrattuna IE 600 on keskibassoltaan vähemmän energinen ja vähemmän aggressiivisempi. Ne korvaavat sen paremmalla resoluutiolla ja vivahteikkuudella, johon IE 300 ei yllä varsinkaan diskantin osalta.

Reilun 700 euron hintaluokassa en keksi kuulokkeita, jotka omistaisin mieluummin kuin nämä. Sennheiser IE 600 on yksinkertaisesti upea.

Karakter
Sennheiser IE 600
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Todella laadukas viimeistely. Äänikuva on valtava ja ilmava. Musikaalisimpia kuulemiamme nappikuulokkeita. Keskibasson energia ja paine eivät ole parhaasta päästä, mutta ketä kiinnostaa, kun sointi on muuten tätä tasoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vastamelua ja vähän ekstraa

Neljä kuulokevaihtoehtoa työpäiviin

Voittamaton yhdistelmä?

Viisi voittajaa

Basic-kuulokkeet premium-hintaan

Parhaat budjettikuulokkeet

Ääni & Kuva
Scroll to Top