Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sennheiser IE 800 S

Lähes kaikin tavoin loistava

Kun kuulokkeet maksavat melkein tuhat euroa, niiltä on syytäkin odottaa täydellisyyttä. Sennheiser IE 800 S ei jää kauaksi, mutta jäimme kaipaamaan jotakin ihan oleellista.

Julkaistu 23.03.2020 - 00:00
Sennheiser IE 800 S
Geir Gråbein Nordby

Olipa ostamassa nappikuulokkeita tai sankakuulokkeista melkein missä hintaluokassa vain, on yleensä tarjolla ainakin yksi Sennheiserin vaihtoehto. Eikä ihme, sillä saksalaisvalmistaja teki maailman ensimmäiset avoimet kuulokkeet jo 1968, HD 414. Sen jälkeen merkki onkin aina kuulunut maailman kärkeen. Sennheiser tunnetaan järkevistä tuotteistaan, jotka eivät ole kalliita vain huvin vuoksi. Kun siis tarjolla on tuhannen euron nappikuulokkeet, ovat odotuksetkin luonnollisesti korkealla.

Sennheiser IE 800 S Bundle RGB red 44484 scaled
Ylelliset Sennheiser IE 800 S -nappikuulokkeet on pakattu yhtä ylelliseen nahkakoteloon. Kuva: Sennheiser

Miksi maksaa nappikuulokkeista?

Jos ihmettelet, mitä järkeä näin kalliissa nappikuulokkeissa on, et varmaankaan ole ainoa. Johdossa ei ole mikrofonia eikä kaukosäädintä, sillä kyseessä on musiikkikuulokkeet, joissa äänenlaatu on tietysti ykkösasia. Toisaalta olisi helppo kuvitella, että 7-millisten elementtien dynaamisuus olisi aika rajallinen esimerkiksi 5-senttiseen verrattuna, jollaisia täysikokoisista sankakuulokkeista helposti löytyy. Samasta syystä isot kuulokkeet hallitsevat tämän hintaluokan malleja.

Universaalimalli

Tilanne ei välttämättä ole niin suoraviivainen elementtien koon suhteen, sillä olen kuullut joitakin uskomattoman hyviä nappikuulokkeita. Napit mahtuvat kätevästi taskuun ja ne on helppo ottaa mukaan mihin vain. IE 800 S on universaalimalli, josta on löydettävä omaan korvaan sopiva pehmuste ja tyydyttävä siihen – toisin kuin kustomoitavissa malleissa, jossa pehmuste tehdään muotilla omaan korvaan sopivaksi. Tiedän millaisen eron täydellisesti istuvat napit tekevät äänenlaatuun, joten sillä on todella väliä.

Mainos

Päivän aikana nappikuulokkeet kuitenkin riisutaan ja puetaan moneen kertaan, jolloin kustomoitujen tyynyjen miinuspuoli tulee ilmi: niitä on ikävä väännellä korvista ja taas tunkea takaisin, se voi olla melkeinpä kivuliasta. Useimmiten universaalit vaihtoehdot ovat paljon käytännöllisempiä. Pitäisikö käytännöllisyys muka uhrata äänenlaadun alttarilla? Ei tietystikään.

Rakenne

IE 800 S on pakattu pieneen tilaan, mutta niiden sisältä löytyy silti pieni ihme. Niissä on kaksoiskammiorakenne, joka on suunniteltu vaimentamaan vahvan basson peittävyyttä. Usein basso nimittäin jyrää kevyemmät sävyt alleen, mutta Sennheiserin rakenteen ansiosta myös vivahteiden pitäisi erottua mukavasti.

Edeltävässä IE 800 -mallissa ei ollut vaihdettavaa johtoa, mutta tässäpä on. 3,5-millisen lisäksi mukana tulee kaksi muutakin johtoa, 2,5 mm:n ja 4,4 mm:n liittimillä, ja molemmat on balansoituja puhtaamman äänen saamiseksi yhteensopivista soittimista.

Sennheiser IE 800 S Set RGB red 44485 scaled
Johdon voi vaihtaa, ja pakkauksessa tulee mukana myös kaksi balansoitua johtoa. Kuva: Sennheiser

Kallis ääni

Käytin IE 800 S -kuulokkeita ensimmäisen kerran lentomatkalla. Yksi Comply-vaahtomuovinen pehmuke istui mukavasti korvaani ja toimi hyvin myös melko hälyisässä lentokoneessa. Puhelimeni (iPhone X) joutui koville, kun melkein täydellä volyymilläkin kuulokkeista alkoi vasta kuulua jotakin. Klassisen musiikin kanssa äänenvoimakkuus ei millään riittänyt, mutta tuntui, että äänessä on potentiaalia.

Soundi on avoin ja ilmava, ja symbaalit ja laulu loistivat suuren äänikuvan keskellä. Alice Sara Ottin romanttisen ja rauhallisen Nightfallin piano sai tilaa kasvaa ja muhevan perustan soinnilleen.

Sennheiserin napit toistavat musiikkia tavalla, johon vain todella kalliit nappikuulokkeet pystyvät. Odotan jo mielenkiinnolla, mitä tapahtuu, kun nämä kytkee tehokkaampaan vahvistimeen…

Vahvistimen kanssa

Hieno ja kannettava kuulokevahvistin RHA Dacamp L1 on itse asiassa pienoinen pettymys. Ääni kyllä kasvaa ja saa keskirekisteriin enemmän vivahteita. Volyymiä riittää huomattavasti enemmän kuin puhelimesta soittaessa. David Bowien Lazarus kuulostaa mahtavalta. Mutta sen ei kuulu kuulostaa vain kivalta – sehän on traaginen ja melankolinen teos, jonka pitäisi välittää myös aggressiota. Miksi sitä ei kuulu? Dynamiikka ei riitä. IE 800 S pysyy kyllä rytmeissä hyvin mukana, mutta rumpujen iskiessä kovaa suoritus ei yllä kuulijalle asti.

Sama juttu Nine Inch Nailsin Just Like You Imagined -instrumentaalin kanssa. Se on liian kiltti. Kaikki muu on kohdillaan paitsi eläväisyys, ja kun volyymiä nostaa, vähäinenkin eloisuus kuulostaa purkitetulta.

Kilpailijat

Jos budjetin puolittaa ja päätyy Audiofly AF180 -kuulokkeisiin, saa huomattavasti paremmat dynamiikat. Sama ACS Evolve Studio Universal -mallilla. Syväbasso on vähän enemmän edessä kuin Sennheiserilla, mutta mielestäni se ei riitä erottamaan näitä eri liigoihin.

AKG N5005 on samassa hintaluokassa kuin Sennheiser IE 800 S, ja niissä dynamiikka ja energiaa on enemmän.

Olen kuullut valituksia, että Sennheiser IE 800 S:n johto aiheuttaa raapivaa ääntä kuuntelukokemukseen. Minusta Comply-pehmukkeiden kanssa ongelmaa ei ollut, mutta silikonityynyjen kanssa se kuului. Sennheiserin kuulokkeet eivät aiheuta minusta sen enempää sivuääntä kuin muutkaan langalliset kuulokkeet.

Johtopäätökset

Sennheiser IE 800 S on erittäin hyvä nappikuulokemalli, ja jos ne saisi 500 eurolla, suosittelisimme niitä heti. Mutta hintaa on tuplasti, ja silloin niiltä haluaisi täydellisyyttä. Erottelevuus on upeaa ja basso täyteläinen mutta dynaamisuus jää uupumaan. Eikä ongelma esiinny vain kännykältä soittaessa vaan myös vahvistimen kanssa. Puute ei ole vakava, mutta tarjolla on eloisampiakin nappikuulokkeita. Siihen nähden IE 800 S tuntuu ylihintaiselta.

Erittäin hyvä, mutta ei täydellinen, siis. Hyviä kilpailijoita löytyy jopa puolet halvemmalla.

Karakter
Sennheiser IE 800 S
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Loistava äänenlaatu, mahtava resoluutio ja iso äänikuva. Laulu erottuu ilmavasti. Vahvistin vaaditaan, jotta ääni herää eloon, mutta silti jäimme kaipaamaan dynamiikkaa – soundi on hitusen lattea.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Viisi voittajaa

Basic-kuulokkeet premium-hintaan

Parhaat budjettikuulokkeet

Hyvä vastamelu, mutta sointi on pettymys

Erittäin hyvä kokonaisuus

Kultainen ääni

Ääni & Kuva
Scroll to Top