Mainos
Mainos
Mainos

Sony IER-Z1R

Sony IER-Z1R

Miltä kuulostavat 2 000 euron nappikuulokkeet?

Pitäkää kiinni hatuistanne! Kaikkien aikojen kalleimmat testaamamme nappikuulokkeet toistavat musiikin mikroskooppisella tarkkuudella.

Musiikki ei ole ehkä koskaan kuulostanut näin vivahteikkaalta ilmavien ylä-äänien osalta. Soittimien väliin jää mahtavasti tilaa, etenkin balansoitua johtoa käyttäen.
Melkoinen raskassarjalainen, eli vaatii hyvän vahvistimen etenkin klassisen musiikin kuunteluun.

Kuullessani Sonyn julkistaneen kaikessa hiljaisuudessa (hehheh!) kahden tonnin kuulokkeet halusin heti päästä testaamaan niitä. Kyllä, kiinnostuin tuotteesta ensin vain hintalapun vuoksi. Myös nimi houkutti, sillä lähisukua oleva MDR-Z1R on ehkäpä hienoin suljettu kuulokemalli, jonka tiedän.

Ainakin basson suhteen! Basso on avoin ja musikaalinen, jossa riittää bilevääntöä sen verran, että tuntuu kuin rytmit hieroisivat korvakäytäviä. Odotukseni EIR-Z1R-mallin suhteen oli vastaava ääni mutta nappiversiona. Ai että, sellainen kelpaisi kyllä!

Lue myös: Testissä 5 highend-nappikuuloketta

Kolme kaiutinelementtiä

Kummassakin korvanapissa on kolme kaiutinelementtiä: kaksi dynaamista, joista suurempi 12-millinen hoitaa basson ja keskirekisterin, ja toinen huolehtii ylä-äänistä aina 100 kHz:iin asti. Päädiskantti on kuitenkin balansoitu ankkuri, jonka etuja tässä taajuusrekisterissä ovat erityisen alhaiset massa ja särö.

Taajuusrekisterin jako useampaan alueeseen on siitä fiksua, että yhdelle elementille jää vähemmän työtä ja siten vähemmän häiriöiden ja särön riskiä, dynamiikan samalla parantuessa. Haittapuolena voi olla, etteivät elementit ovat sataprosenttisesti synkassa. Silloin äänikuvan koheesio rakoilee ja dynamiikat näyttäytyvät latteampina. Sony on nähnyt paljon vaivaa säätääkseen okaisen elementin signaaliväylän pituutta ja leveyttä sellaiseksi, että kaikkien toistot kohtaavat korvassa juuri samalla hetkellä.

Painavaa on

Nämä napit ovat varmaankin painavimmat koskaan kokeilemani. Ilman johtoa ne painavat 26 grammaa, eli kolme kertaa painavammat kuin Beyerdynamic Xelento Remote -kuulokkeet, tämän hetken suosikkinappini. Ne ovat hinnaltaan alle puolet Sonyn mallista.

Paino johtuu kolmesta elementistä ja jämerästä metallikuoresta. Kuori myös vaatii melko paljon tilaa mahduttaakseen elementit sisäänsä. Napit siis törröttävät korvasta. Sony on yrittänyt koristella ulkopinnan pyöreillä kuvioilla tehdäkseen mallista juuri oikealla tavalla bling-blingin, ja on siinä ja siinä, etten kuvailisi tyyliä ylenpalttiseksi. Ainakin napit näyttävät kalliilta, mikä onkin asiallista ottaen huomioon, että ne maksavat perheen lomabudjetin verran.

Herkkyydeksi on ilmoitettu 103 dB 40 ohmilla, mikä kuulostaa paljolta tavallisiin kuulokkeisiin tottuneesta, mutta näille raskaan sarjan napeille tämä on melkeinpä siinä rajalla, että musiikkia voi kuunnella kännykästä ilman ulkoista DA-muunninta tai vahvistinta. Herkkyys on esimerkiksi 7 dB alhaisempi kuin edellä mainitussa Beyerdynamic Xelento Remotessa ja vielä matalampi kuin Sennheiser IE 800 S -mallissa, joka on toinen suosittelun ansaitseva malli erityisen kalliiden nappikuulokkeiden sarjassa.

Istuvuus

Sony tarjoaa kuulokkeiden mukana 13 erilaista tyynyä, joista löytyy seitsemää eri kokoa ja kahta eri materiaalia – toinen on silikonisekoite nimeltään ”Triple-comfort”, joten sopiva tyyny löytynee helposti. Omaan korvaani sopi parhaiten silikonisekoite koossa M: istuvuus oli tiukka muttei hiostava.

Sony IER-Z1R tihkuu laatua. Kuva: Sony

Miltä lomakassa kuulostaa?

Odotukseni olivat siis korkealla: toivoin Sonyn kalleimpien nappien soivan samanluonteisesti kuin tuttu over-ear-malli. Ja ajatella – napit onnistuvat yllättämään iloisesti. Over-ear-mallista mieleen jäänyt hullu ja jylyävä basso (joka on siis mahtava asia!) on nappimallissa kutistunut täydellisen tasapainoiseksi. Basso ei korosta tiettyjä sävyjä, vaan on erottuva ja sävyltään todenmukainen.

Basso onnistuu kuitenkin sukeltamaan syvälle, mikä kuuluu hienosti Billie Eilishin melankolisessa indie-elektrohitissä Bury a Friend. Basso suorastaan hieroo korvakäytäviä, etenkin minuutin kohdalla kuuluva erittäin matala ja monotoninen basso. Loistavaa! Samaan aikaan Billien laulu erottuu puhtaana keskeltä stereokuvaa, ja ylä-äänten vivahteet ovat aivan eri tasolla kuin mihin olen tottunut.

Iriksen ilmava laulu From Inside a Car -kappaleessa on erottuvampi kuin koskaan, ja koko äänikuva limittyy upeasti yhdeksi kokonaisuudeksi.

Iso äänikuva

Äänikuva on oikeastaan suurempi, leveämpi ja ilmavampi kuin millään muulla – mukaan lukien Beyerdynamicin suosikkimallillani. Beyerdynamic soi bassoltaan lämpimämmin ja täyteläisemmin, lähes liioitellusti, kuten Sonyn suurin over-ear-malli MDR-Z1R. Beyerdynamics kuulostaa siis enemmän siltä, mitä odotin Sonyn nappimallilta. Koska Beyerdynamicsit ovat myös herkemmät, olin ensin pettynyt vaihtaessani Xelentosta IER-Z1R:ään. Soundi oli matalampi ja basso kesympi. Toisaalta soundi on todenmukaisempi, joten voihan sitä vain vääntää volyymiä kovemmalle?

Vahvistin mukaan

Vaatii aika lailla voimaa, jotta saa kaiken irti Sonyn napeista. Jos kuuntelee musiikkia tavallisesta kännykästä, ei volyymiä välttämättä saa riittävän kovalle. Istuin useamman kerran Motorola kädessäni äänet täysillä. Kyllä tuli Chord Mojoa ikävä.

Niinpä lainasi Sonyn NW-ZX300-soitinta (750 €), joka on tehty vaativille kuulokkeille. Siinä on balansoitu 4,4 millin ulostulo, joka sopii yhteen kuulokkeiden mukana tulleen johdon kanssa.

Kun Sonyn soitin yhdessä balansoidun johdon kanssa tuottaa keskirekisteriin enemmän tasoja kuin mitä olen koskaan kokenut muiden balansoimattomien vahvistinten kanssa. ZX300 painottaa kuitenkin liikaa diskanttia – melkein kuin kuuntelisi pelkkiä ylä-ääniä.

Kesyttämällä kuriin

Sonyn napeissa on vahva gain 3 kHz:stä 12 kHz:iin – lähes 20 dB! Se antaa helposti vaikutelman, että diskantti tekee enemmän kuin oikeasti tekeekään, sillä se pakottaa kuuloalueelle enemmän yksityiskohtia. Jos sitä ei tasapainota vahvistimessa, soundi muuttuu liian kylmäksi ja latteaksi.

Ei ole epätavallista lisätä ja poistaa taajuusrekisterin alueita, sillä mikään nappikuuloke tai kuuloke ylipäätään ei ole täysin neutraali. Ei edes studiokäyttöön tehty. Jopa Beyerdynamic Xelento nostaa diskanttia 3 kHz:stä 10 kHz:iin 10 desibelillä. Sen kohdalla basson ja keskirekisterin lämmin sointi kuitenkin paikkaa tilannetta. Sonylta tämä puuttuu.

Kiinteä Auralic Taurus -vahvistimeni toimii upeasti. Se maalaa uskomattoman yksityiskohtaisen äänikuvan ja onnistuu siirtämään huomion pois pelkästä diskantista. Silloin soundi on täydellinen. Iso orkesteri saa mielettömät dynamiikat, jossa jokaisen soittimen ympärillä on huikeasti tilaa ja bassonkulku on parempaa kuin analyyttisemmällä vahvistimella. Kannettava Chord Mojo – DA-muunnin/vahvistin tarjoilee myöskin herkkua tällä saralla, ja on todennäköisesti paras valinta näille kuulokkeille.

Sony IER-Z1R:n mittaustulokset. Käytössä miniDSP EARS -kuulokemikrofoni ja REW-ohjelmisto. Käyrää on kompensoitu miniDSP:n lineaarisena taajuuskäyränä pitämältä alueelta. Punainen = oikea, sininen = vasen, musta = keski. Alhaalla kaikki kymmenen mittausta näkyvät hieman eri kohdissa korvakäytävää. Kanavaerottelua on vaikea saada napeissa toimimaan, sillä niiden sijoittelu korvassa vaikuttaa ääneen. 10 Hz:stä 2 kHz:iin on kuitenkin käytännössä täysin lineaarinen. 3 kHz:in kodalla tapahtuu notkahdus, jonka jälkeen gain kasvaa voimakkaasti (20 dB!) 12 kHz:iin. Tämä tarkoittaa Sonyn kuulokkeiden olevan vaaleasointiset. Vahvistus on melko äärimmäistä, mutta korvat eivät ole kovin herkät ylempänä taajuusrekisterissä, jolloin vaikutelma on pikemminkin vivahteikas kuin terävä. Suosittelemme silti lämminsävyistä vahvistinta, joka hillitsee hiukan liian innokasta diskanttia.

Johtopäätökset

Sony IER-Z1R:n piteleminen saattaa jo yksistään ihmisen syvän kunnioituksen valtaan. Metalliset nappikuulokkeet tuntuvat kädessä raskailta ja kalliilta. Soundi on vivahteikas ja avoin ja äänikuva mahtava. Etenkin balansoitua johtoa käyttäessä soittimien välissä on ihanaa ilmavuutta. Äärimmäisen lineaarisen basson ja keskirekisterin sekä melko vahvan diskantin yhdistelmä voi olla hieman liikaa. Nämä napit vaativat hyvän, lämminsävyisen vahvistimen rauhoittuakseen. Emme oikeastaan pysty päättämään, onko IER-Z1R ihan hintansa väärti.

Bästa pris på Sony IER-Z1R

Tyyppi: 3-tie, dynaaminen

Elementit: 12 mm basso/keskirekisteri, balansoitu ankkuri, 5 mm superdiskantti

Taajuusalue: 3-100 000 Hz

Impedanssi: 40 ohmia

Herkkyys: 103 dB

Mikrofoni/kaukosäädin: Ei/ei

Johto: 4,4 mm balansoitu + 3,5 mm balansoimaton (1,2 m)

Paino: 26 g ilman johtoa

Verkkosivusto: sony.fi

Sony IER-Z1R produktside
Pris: 2 200,-

Lisää

Keskustelu
Sony PS-LX310BT

Langaton levysoitin järkihintaan

Aloitteleva vinyyliharrastaja pääsee hyvin vauhtiin langattomilla kuulokkeilla ja Sonyn levysoittimella.

LG OLED65E9

Tämän hetken paras OLED

Veitsenterävä kuva, litteä muotoilu ja vahva ääni: LG jyrää E9-televisiollaan, joka on valmistajan kaikkien aikojen paras OLED-malli.

Sony KD-65AG9

Lisää ruutia!

Sonyn paras OLED-televisio tekee vaikutuksen mehukkaalla kuvallaan – mutta kunnollinen HDR-fiilis uupuu.

Sony WF-1000XM3

Mahtavuutta minikoossa

Sonyn uudet ANC-nappikuulokkeet ovat kuin täysikokoisten vastamelukuulokkeiden parhaiden puolien langaton miniversio.

6 kannettavaa kaiutinta

Musiikki mukaan matkalle!

Kätevä kannettava kaiutin viihdyttää niin rannalla kuin piknikilläkin.

Kygo haastaa Bosen ja Sonyn

Norjalainen lifestylebrändi Kygo hyppää mukaan ylellisten vastamelukuulokkeiden markkinaan.

SteelSeries Arctis Pro Wireless

Täydellisesti hallinnassa

On vaikea kuvitella parempia pelikuulokkeita kuin SteelSeriesin huippumalli.

Sony KD-85ZG9

Saammeko esitellä: pöyristyttävän hyvä 8K-tv!

Sonyn ensimmäinen 8K-televisio saa hifistelijän lähes kyynelehtimään ihastuksesta.

Logitech G502 Lightspeed

Peliklassikko on irti!

G512-hiiren langaton versio on yhtä hyvä kuin edeltäjänsä, erona on vain johdottomuus (ja hinta).

Tivoli Audio PAL+ BT

Helppoa kuin heinänteko

Tivolin matkaradio on entistäkin parempi – ja sopii kaikkiin kesän rientoihin!

Mainos
Asus Zenbook 13 vs. Huawei MateBook 13

Kannettavien maaottelu: Kiina–Taiwan

Asus on PC-markkinoiden valtiaita, ja Huawei taas melko tuore tulokas alalla. Kumpi onnistuu ultrabookinsa kohdalla paremmin?

LG OLED65C9

Onko tässä paras OLED?

LG:n uusi sulavalinjainen OLED65C9 on varustettu kuumimmilla ominaisuuksilla ja mahtavalla kuvanlaadulla – sekä hämmästyttävästi kilpailijoitaan edullisemmalla hinnalla.

Sony IER-Z1R

Miltä kuulostavat 2 000 euron nappikuulokkeet?

Pitäkää kiinni hatuistanne! Kaikkien aikojen kalleimmat testaamamme nappikuulokkeet toistavat musiikin mikroskooppisella tarkkuudella.

Sony KD-75XG9505

Sonyn paras LCD tykittää adrenaliinia

Sony KD-75XG9505 vakuuttaa upealla kontrastillaan ja syvillä väreillään, joiden ansiosta kuva on ilmiömäisen hyvä.

5 bilekaiutinta

Kunnon basso, kunnon bileet

Kokosimme kovaäänisimmät kaiuttimet kesän juhliin.

6 jalustakaiutinta

Mieletön ääni, pieni kaiutin

Kompaktista jalustakaiuttimesta saa todella hyvää ääntä, jos ei tyydy ihan halvimpaan.

6 True Wireless -kuuloketta

Ei sitoutumispakkoa

Unohda johdot ja ole vapaa: Truly Wireless on nappikuulokkeiden uusi musta!

3 pelikuuloketta

Perhesuhteita

Logitech vastaan Logitech. Pitkääkö aina olla kalleinta vai viekö edullisin malli voiton?

9 älykaiutinta

Ääni komentaa

Haluaisitko kuunnella uutta kaiutinta? Miten olisi sellainen, joka myös kuuntelee sinua? Älykaiuttimella voi ohjata koko kotia - mutta miten on äänenlaadun laita?

Kaksintaistelu: 2 pelikannettavaa

Uusi sheriffi kaupungissa

Kauppoihin on saatu ensimmäiset Nvidian kaikkien aikojen nopeimmalla näytönohjaimella varustetut pelikannettavat. Kumpi vetää nopeammin?

5 langatonta vastamelukuuloketta

Lippu hiljaiselle lennolle

Vastamelukuulokkeet vaimentavat rasittavaa melua ja tekevät pitkistä matkoista miellyttävämpiä.

5 pelinäppäimistöä

Sormi liipaisimella

Lentokonemateriaalit ja hienosäädetty mekaniikka varmistavat voiton pelissä. Otimme näppituntumaa viiteen mekaaniseen pelinäppäimistöön.

6 televisiota: 55 tuumaa + 4K + HDR

Hyvä kakkostelkkari

Tarvitsetko edullisen kakkos-tv:n? Kaupoista kannattaa nyt bongata viime vuoden malleja hyvällä alennuksella!

Mainos
6 langatonta kuuloketta

Vakavasti otettavaa langatonta

Nykyajan langattomat huippukuulokkeet tarjoavat uskottavaa äänenlaatua ja mukavaa käytettävyyttä.

5 premium-pelikannettavaa

Viisi viileää

Pelaaja tarvitsee kunnon vehkeet. Otimme taistelukentälle viisi kannettavaa, jotka eivät säiky mitään tai ketään.

Asus ZenBook 14 UX433FA-A60225T

Edullista luksusta

Kevyen ja tyylikkään ultrabookin voi saada myös ilman kultaista luottokorttia.

6 pelihiirtä

Veitsenterävää tarkkuutta

Pelaaja on tasan yhtä tappava kuin aseensa. Testasimme kuusi tämän hetken parasta pelihiirtä.

6 langatonta kaiutinta

Luksusluokan langatonta

Kalliimpien langattomien kaiuttimien äänenlaatu lähentelee jo perinteisten kaiuttimien tasoa.

ASUS Zenfone Max Pro (M2) julkaistaan Suomessa!

Ällistyttävä akkukesto, enemmän tehoa ja parempi kestävyys

Testissä
Philips 65OLED903

Ilotulitusta silmille ja korville

Philipsin paras OLED-televisio on päässyt Bowers & Wilkinsin kaiutingurujen käsittelyyn. Lopputulos on käsittämättömän upea!

Testissä
Dynaudio Xeo 20

Entistäkin langattomampi

Dynaudion langattomat aktiivikaiuttimet soivat miellyttävästi.

Testissä
MSi PS42 8RB-015NE

Siviilikäyttöön

MSi on lähes synonyymi pelitietokoneelle. Prestige-sarja on kuitenkin tehty ”hienoihin” toimistotehtäviin.

Testissä
Tivoli Audio Music System Home

Langatonta retroa

Tivolin radiossa on useimpien tarpeisiin sopivat ominaisuudet, mutta pari miinusta myös.

Testissä
TCL 55DP600

Edullinen yleis-tv

TCL:n televisiolla on mukava hinta, mutta käyttäjäystävällisyydestä ja äänestä on nipistetty liikaa.

Testissä
Sony KD-75ZF9

Ei ihan maalissa

Sonyn kuumin LCD-tv on kuvanlaadultaan huippu, mutta kokonaisvaikutelma ei ole ihan täydellinen.

Testissä
LG 65SK9500

Ilmiömäistä väri-ilottelua

Jösses, mitä sävyjä! LG on tunnettu tyylikkäistä OLED-näytöistään, mutta valmistajan paras LCD-televisio ei mene hukkaan sekään.

Testissä
LG OLED65W8

Eksoottinen seinäkoriste

LG:n Wallpaper-OLED on kuuminta, mitä rahalla tv-maailmassa saa! Kuva kelluu katsojan edessä, mutta hieman kömpelö soundbar tiputtaa pisteitä.

Testissä
9 älykotituotetta

Tulevaisuuden koti jo nyt

Älykkäät laitteet tekevät asumisesta mukavampaa, turvallisempaa ja hauskempaa.

Testissä
Yamaha MusicCast BAR 400 ja MusicCast 20

Laajennettava tv-ääni

Vihdoin Yamahalla on soundbar, johon voi liittää langattomat kaiuttimet! Mutta MusicCast BAR 400 on paljon muutakin.

Testissä
Yamaha TT-N503 MusicCast Vinyl 500

Langaton levysoitin

Yamaha on tehnyt oman versionsa langattomasta soittimesta - ja se ylittää kaikki odotuksemme.

Testissä
9 pelikuuloketta

Koneen korvat

Löytyyköhän kuusen alta tänä vuonna pelikuulokkeet? Sukelsimme kuulokeviidakkoon selvittääksemme mikä tällä hetkellä on jei ja mikä ei.