Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Uutinen

Sennheiserin uudet lippulaivakuulokkeet

Sennheiser IE 900 on kuulokemalli hänelle, joka haluaa vain parasta – ja on valmis myös maksamaan siitä.

/ 12.05.2021 - 14:02
Sennheiserin uudet lippulaivakuulokkeet

Ilmeisestikään IE 800 S ei ollut Sennheiserille riittävän hyvä – tai riittävän kallis. Ensimmäisestä voimme itse asiassa olla samaa mieltä, sillä edes kunnon vahvistimen kanssa siitä puuttui dynamiikka ja tenho, jotka olisivat kalliin hinnan perustelleet.

Ehkäpä Sennheiser on kuullut toiveemme, sillä nyt valmistaja julkaisee uuden lippulaivamallinsa, IE 900 -kuulokkeet. Sennheiser lupailee, että uutuus ”asettaa uuden standardin kaikille liikkeellä oleville äänientusiasteille”.

IE 900 valmistetaan Sennheiserin pääkonttorilla Saksassa, ja se on suunniteltu vaimentamaan resonanssia ja minimoimaan akustisia ongelmia, jossa joku taajuus peittäisi muut alleen. Tähän ja muihin pulmiin ratkaisuna esitetään 7 mm nauhaelementti, jollainen löytyy kummastakin kuulokenapista.

 

Sennheiser IE 900
Kuva: Sennheiser

Miksi elementtejä ei ole enempää?

Muiden valmistajien highend-nappikuulokkeissa on usein kaksi, kolme tai jopa neljä pientä kaiutinelementtiä per korva. Etuna ratkaisussa on, että silloin jokainen elementti joutuu huolehtimaan pienemmästä alueesta, jolloin dynamiikat ovat paremmat ja säröä vähemmän.  Haittapuolena on, että on hankalampaa saada eri taajuuksien äänet osumaan tärykalvolle oikein ajoitettuna. Käytännössä se on mahdotonta, joten eri elementtien välille jää siirtymäkohdissa aina pieniä aukkoja.

Lue myös: Sennheiser IE 800 S – Lähes kaikin tavoin loistava

Mitä enemmän elementtejä, sitä enemmän faasisiirtymiä kuuluvalla taajuusalueella. Lopputuloksena saattaa olla luonnoton ääni. Joko kahden taajuuden yhteenlimittyminen vahvistuu teennäisesti, ja ne menevät päällekkäin, tai, mikä pahempaa, taajuuksien väliin jää äänet vaimentava hiljainen siirtymä. Äänen korostuksia voi korjata taajuuskorjaimella, mutta kadonneita ääniä ei palauta mikään.

Sennheiser IE 900 exploded
Sennheiser IE 900 -kuulokenapeissa on vain yksi elementti, mutta runsain mitoin muuta tekniikkaa. Kuva: Sennheiser

Elementti täynnä tekniikkaa

Sennheiser poikkeaa valtavirrasta ja on siis laittanut kumpaankin kuulokenappiin yhden 7-miilisen nauhaelementin, joka hyödyntää niin sanottua X3R-tekniikka.

X3R-tekniikka käyttää kolmea resonanssikammiota, jotka on porattu IE 900:n alumiinikuoriin ja sijoitettu kalvon ja korvaan työnnettävän ulokkeen väliin. Kammiot värähtelevät huolellisesti laskettujen taajuuksien ohjaamina ja imevät energiaa toisista estääkseen äänten peittymistä. Ihmiskorva ei pysty erottamaan korkeataajuuksisia ääniä matalalla volyymilla, jos samaan aikaan kuuluu matalampitaajuuksisia ääniä kovemmalla. Kun vaimentaa peittävän värähtelyn, estyvät ei-toivotut aallonharjat, jolloin pienet vivahteet tulevat esiin.

Sennheiserilla on lisäksi ikään kuin akustinen sentrifugi, joka levittää ja tasaa diskanttia. Monimutkaisen muotoinen linko maksimoi akustisen kitkan, mikä hävittää ylimääräisen energian. Sennheiserin mukaan efekti on sekä mitattavissa että kuultavissa, ja sen pitäisi varmistaa, että diskanttitoisto on mahdollisimman miellyttävää.

Videolla kerrotaan Sennheiser IE 900 -kuulokkeiden kehityksestä.

Täysin automaattinen tuotanto

Elementit ovat käyneet läpi parannuksia IE 800S -malliin verrattuna, ja kahden laitteen välinen toleranssi on nyt matalampi paremman tarkkuuden saamiseksi. Tämän saavuttamiseksi elementtien valmistus on täysin automatisoitu.

Sennheiserin oman ilmoituksen mukaan elementit ovat ”äärimmäisen kevyet ja joustavat”, estävät häiriöitä ja tuottavat luonnollisen ja tasapainoisen äänen. Äänentoiston pitäisi olla läpinäkyvää kaikilla volyymeilla.

Istuvuus

IE 900:ssa on Fidelity Plus MMCX -terminaalit, eli kuulokkeiden kanssa voi käyttää kolmannen osapuolen johtoja. Kuulokkeiden mukana tulee balansoimaton johto 3,5-millisellä liittimellä sekä balansoidut johdot 2,5- ja 4,4-millisillä liittimillä. Johtojen luvataan kestävän tuhansia taivutuksia. Käyttäjä voi taivutella kuulokkeita, ja nappien mukana tulee sekä silikoniset että memory foam -pehmusteet.

Sennheiser IE 900 lifestyle(2)
Kuva: Sennheiser

Sennheiser IE 900: hinta ja saatavuus

Sennheiser IE 900 tulee kauppoihin kesäkuun puolivälissä noin 1 300 euron hintaan.

sennheiser.com

Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sonosin ensimmäiset kuulokkeet pian kaupoissa?

Nappikuulokkeet pukinkonttiin

Viime hetken lahjaidea: sankakuulokkeet

Vastameluttomat kuulokkeet - onko järkeä?

Parhaat kuulokkeet edullisesti

Highend-nappien budjettiversio

Ääni & Kuva
Scroll to Top