Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

: AKG N40

Räätälöityä ääntä

N40 voi räätälöidä kolmen suodattimen avulla. Parhaimmillaan niiden soundi on erittäin erotteleva ja musikaalinen.

Julkaistu 18.06.2017 - 17:57
AKG N40
Geir Gråbein Nordby

AKG ei ole nuukaillut varusteluissaan. Nappien mukana tulee kaksi johtoa: toinen on tavallinen ja toisessa on mikrofoni puheluita varten. Kuulokenapeissa on fiksusti sijoitettu liitin, johon vaihdettava johto kiinnitetään niin, ettei se pääse irtoamaan.
Tyynyjä tulee paketissa neljät erikokoiset, joten sopiva löytyy varmasti. Vanhanaikaisia lentokoneita ajatellen mukana tulee myös kaksipäinen liitin.
Kovin juttu ovat vaihdettavat suodattimet. Valmiina paikallaan neutraali suodatin, lisäksi mukana tulee yksi bassoa vahvistava ja toinen diskanttia korostava filtteri. Kokeilemalla löytyy omalle musiikille parhaiten sopiva suodatin.
N40:ssä on 2-tierakenne: tavallinen dynaaminen elementti on bassoa varten ja Balanced Armature -diskantti. Diskanttielementti on niin kevyt, että sen transienttivaste on erinomainen.

Äänenlaatu

Standardifiltterillään N40 kuulostaa täyteläiseltä ja lämpimältä ja basso hyvältä. Muuten lattealta kuulostava pop-musiikki saa bassosta lisätujauksen, joka nostaa soundin intensiivisemmäksi kuin jos soundi olisi säädetty aivan neutraaliksi. Ajan kanssa tulee kuitenkin selväksi, että bassoa on korostettu – niinpä ei tunnu olevan järkeä kokeilla bassosuodatinta, vaan otan testiin diskanttifiltterin. Ja se tuntuu tasapainoisemmalta kuin standardiversio! Ylä-äänet soivat kirkkaammin ja ilmavammin, ja bassoa on piirun verran vähemmän. Minun korviini diskanttisuodatin soi siis neutraaleimmin ja parhaimmin.
Basso on yhä täyteläinen mutta se sulautuu paremmin muuhun äänimaisemaan. David Bowien ”Lazarus” soi luonnollisella bassosoundilla ja rytmillä eikä kuulostaa enää niin turvonneelta. Ilmavat symbaalit ja David Bowien laulu soivat selkeästi.
Joissakin tuotannoissa symbaalit saavat vähän turhan paljon huomiota diskanttisuodattimella. Tasapainon saavuttaminen on yhtä vaihtokauppaa enkä henkilökohtaisesti löydä täydellistä tasapainoa millään asetuksella. AKG saa kuitenkin suitsutusta dynamiikastakaan, jollaista ei halvemmista kuulokkeista löydä. Soundi on eläväinen ja vivahteikas, ja kappaleiden eri tasot erottuvat paljon selkeämmin kuin vaikkapa Philips Fidelio S2 -kuulokkeilla, joka on suosikkimme noin satasen hintaluokassa.

Johtopäätökset

AKG N40:llä on hieno design ja erinomaisen tujakka basso. Jos bassoa on makuun liikaa, voi suodattimien avulla vaihdella äänikuvaa. Meidän makuumme oli diskanttifiltteri, joka tarjosi tasapainoisimman soundin. Basso sulautui mukavammin musiikkiin ja diskantit soivat kirkkaasti. Jotkin äänitteet voivat kuumeta ylärekisteristään liikaakin, ja markkinoilla on erottelevampiakin nappikuulokkeita.

Mainos

Ääni & Kuva kiteyttää

Täyteläinen soundi antaa etenkin yksiulotteisille äänityksille uuden elämän. Soundia voi muokata kolmen vaihdettavan suodattimen avulla. Keskirekisteri voi kuulostaa hieman liian rohkealta ja ylärekisteri samoin liioitellulta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Erittäin hyvä kokonaisuus

Kultainen ääni

Kestävä, kestävämpi, Jabra?

Bose palasi huipulle

Luokkansa paras sointi

Loistavan hinta-laatusuhteen budjettikuulokkeet

Ääni & Kuva
Scroll to Top