TESTISSÄ JBL Tour One M2

Kokonaisvaltainen onnistuminen

Onko JBL Tour One M2 todella markkinoiden paras vastamelukuulokemalli? Todella hyvä se ainakin on.

JBL Tour One M2 SPREAD 5- enhanced

JBL ilmoittaa reteästi Tour One M2 -vastamelukuulokkeiden olevan ”markkinoiden paras”.

Kuulokkeet vaimentavat hälyä reaaliajassa ympäristön äänistä riippuen. Kun käyttäjä alkaa puhua, kuulokkeet huomioivat sen, laittavat musiikin pauselle ja aktivoivat Ambient Aware -toiminnon, jotta käyttäjä kuulee, mitä ulkopuolella puhutaan. Kun kuulokkeet päättelevät keskustelun olevan ohi, musiikki jatkuu taas automaattisesti.

JBL ei ole ainoa, jolla tällainen ominaisuus on, mutta täytyy sanoa, että se toimii JBL:lla paremmin kuin monella muulla. Vähän liiankin hyvin, koska musiikki hiljenee ja ympäristöäänet menevät päälle helposti vähän kovemmasta yskäisystäkin.

Mainos
Hyvin istuu JBL Tour One M2. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Jokaiselle kuulon mukaan

JBL:n kuulokkeet myös säätävät sointia käyttäjän kuulolle sopivaksi. Tekemällä JBL:n sovelluksessa Personi-Fi-kuulotestin räätälöivät kuulokkeet juuri käyttäjälle sopivalle ääniprofiilin.

Kuulotesti on sinänsä toimiva, mutta sen tekeminen tuottaa haasteita: testiä tehdessä painetaan nappia pohjassa, kunnes ei enää kuule testiääntä. Jos ei onnistu vapauttamaan nappia juuri oikealla hetkellä, voi äänikuvan säätö mennä vähän pieleen. Itse teenkin säädöt mieluummin manuaalisesti taajuuskorjaimella (EQ), mutta monelle JBL:n valmistoiminto voi olla kätevä tapa parantaa sointia.

Sanka on pehmustettu hyvin. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Ympäristöäänet vai oman äänen vahvistus?

Vastamelun vaihtoehtona kuulokkeet osaavat myös päästää ympäristön äänet kuulokkeiden sisäpuolelle, mihin on tarjolla kaksi vaihtoehtoa: Personal Sound Amplification päästää läpi lähiympäristön äänet korostaen etenkin diskanttirekisteriä. Toiminto kuulostaa aika jännältä, vähän kuin olisi kuulokoje korvassa. Ääni tuntuu keinotekoiselta, mutta voi kyllä olla käytännöllinen joissain tilanteissa. Ympäristöäänten toinen vaihtoehto on Ambient Aware, joka toistaa ympäristön ääniä luonnollisemmin – suosin itse tätä toimintoa.

Lue myös: JBL Tune Flex – Kahdet yhden hinnalla

Tilaääntä tarjolla

JBL:n kuulokkeet hyödyntävät Spatial Sound -tilaääntä. Sen tarkoitus on luoda surroundin tunnelmaa eri äänimaailmojen mukaan, jotka on nimetty osuvasti: Music, Movie ja Game. Musiikki kuulostaa eläväisemmältä ja rytmikkäämmältä ilman tilaääntä, mutta elokuvien ja ohjelmien striimaamisessa Spatial Sound toimii. Suurin surroundvaikutelma syntyy Game-asetuksella, joskin samalla dynaamisuus vähenee. Elokuvia katsellessa Movie-asetus on mielestäni paras.

Hyvä akunkesto

Akunkestoltaan Tour One M2 tekee vaikutuksen: soittoaikaa on 50 tuntia ilman vastamelua ja 30 tuntia vastamelua käyttäessä. Jos sattuu vahinko, pikalataus pelastaa. 10 minuutin latauksella tyhjiin imetyistä kuulokkeista saa peräti 5 tuntia soittoaikaa.

Kuulokkeet taittuvat kasaan. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Puheluissa hyvä äänenlaatu

Puheluissa ja videotapaamisissa käyttäjän ääni erottuu vastaanottajalle selkeänä. Puheluita varten käytössä on peräti seitsemän mikrofonia, joista osa vaimentaa melua ja osa nappaa puhetta. Puhe on kirkasta, joskin keskirekisteriltään ehkä hiukan kovaa. Kuulokkeet sopivat silti mainiosti kotikonttorilla tai avotoimistossa käytettäväksi.

Mukava istuvuus

JBL Tour One M2 istuu erittäin mukavasti. Sekä kupit että sanka on pehmustettu miellyttävän runsaasti niin, että kuulokkeet pysyvät päässä hyvin silloinkin, kun innostuu diggailemaan musaa vähän rajumminkin.

Päätä ravistellessa kuulokkeet voivat kylläkin vähän heilua – siinä suhteessa Sony WH-1000XM5 on hiukan parempi.

Kuva: Geir Gråbein Nordby

JBL Tour One M2:n äänenlaatu

Basso on mehukas. Bassorekisteri soi ehkä vähän rennolla otteella ja siitä puuttuu JBL:lle ominainen ”bileet pystyyn” -paine. Basso on kuitenkin syvä ja tuo hyvää kontrastia ja jykevää pohjaa sointiin.

Diskantti on ilmavampi kuin Sonyn kilpailevalla mallilla, vaikka JBL käyttääkin vain AAC-koodekkia. Sonylla on käytössä parempi LDAC.

Esimerkiksi Victoria Monét’n tarttuva R&B-rytmipläjäys Party Girls toistuu energisen basson saattelemana ja soi ilmavasti olematta kuitenkaan tippaakaan terävä. Sen sijaan keskirekisteri on hiukan vetäytynyt, mikä saa laulun vaikuttamaan ohuenpuoleiselta.

<
>
Taajuuskorjaimella parempaa sointia. Kuvakaappaus, Android

EQ korjaa äänen

JBL:n sovelluksessa on loistava taajuuskorjain, jolla sointia saa säädettyä juuri omaan makuun sopivaksi. Käännän bassoa pienemmälle noin 250 Hz:n kohdalta herätelläkseni keskirekisteriä eloon. Samalla nostan bassoa 64 Hz:n tienoilta, mikä tuo lisää potkua sointiin, ja pudotan 32 Hz:n kohdalta, mikä taas kirkastaa bassoa.

Nostan keskirekisteriä 1 kHz:n main, mikä korostaa laulun ja soitinten kirkkautta.

Säätöjen jälkeen suurin osa soinnin värittyneisyydestä katoaa, mutta JBL:n tyyli pysyy silti. Ääni on siis viihdyttävä ja mahtava, mutta puhtaampi.

<
>
Kuva: Geir Gråbein Nordby

Lue myös: Sony WH-1000XM5 – Parasta vastamelua

Tasapainoisempi kuin Sony

Edellä mainittuun Sonyn erinomaiseen WH-1000XM5-vastamelukuulokemalliin verrattuna JBL soi tasapainoisemmin. Sonylla keskibasso korostuu enemmän ja kokonaisvaikutelma on bilehenkisemp, kun taas JBL:n sointi on ylärekisterissä erottelevampi ja ilmavampi.

Arlo Parksin Pegasus-kappaleessa matalat syntikkasoinnut ja Arlo Parksin kirkas laulu ovat miellyttävästi tasapainossa. Phoebe Bridgersin pehmeämpi lauluääni täyttää äänimaiseman, minkä JBL:n kuulokkeet toistavat kauniisti.

Myös klassinen musiikki toistuu hyvin ja jopa jazzissa soittimet erottuvat hienosti toisistaan samalla, kun dynamiikat ja musiikin temperamentti korostuvat upeasti. Jes!

Vastamelun saa automaattitoiminnolle. Kuvakaappaus, Android

Hyvä vastamelu

JBL:n vastamelu (ANC) on samaa tasoa markkinoiden parhaiden kanssa. Laatu on ennen kaikkea ympäristön ääniin mukautuvan vastamelun tason ansiota. Sony WH-1000XM5 pystyy samaan.

Sonyn kuulokkeet vaimentavat tehokkaammin matalataajuuksisia ääniä, mutta JBL:n vaimennus on tasaisempaa koko taajuusalueen osalta. Kun soitan PC-kaiuttimien kautta pink noisea, jäävät Sonylla jäljelle vain korkeataajuuksiset äänet, kun taas JBL ei muuta hälyn luonnetta samalla tavalla. Se vaimentaa tasaisemmin mutta vähemmän tehokkaasti.

Kumpikaan kuulokemalli ei ole kovin tehokas tuulimelun kanssa, mutta kummatkaan kuulokkeet eivät myöskään korosta sitä, vaikka niin voi helposti käydä, kun tuulen voimakkuuden aiheuttamat äänenpaineen vaihtelut ovat niin suuria.

JBL:n vastamelussa erottuu heikkoa taustasuhinaa, kun taas Sonyn kuulokkeet ovat täysin hiljaiset.

Kuulokkeissa on fyysiset napit ja kupeissa myös hipaisukytkimet. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Pelkkää hiljaisuutta

Haluan nostaa esiin SilentNow-toiminnon, joka katkaisee Bluetooth-yhteyden ja antaa nauttia pelkästä vastamelusta. Toiminto on kätevä, kun haluaa nukkua tai muuten rentoutua hälyisässä ympäristössä. Bluetoothin saa takaisin päälle painamalla pitkään vasemman kupin nappia.

Kuva: Geir Gråbein Nordby

Yhteenveto: JBL Tour One M2

JBL Tour One M2 on varsin hyvä kuulokemalli. Jo mallin ensimmäinen versio oli loistava, mutta toimiakseen kunnolla hälyn vaimentamiseen piti kuulokkeiden asennon kanssa olla tarkkana. M2 säätää vastamelua istuvuuden mukaan, ja se toimii erinomaisesti.

Ääni on miellyttävä: basso on vankka ja diskantti kirkas. Sointia voi säätää makunsa mukaiseksi sovelluksessa. Minusta JBL:n lupaus ”markkinoiden parhaasta” vastamelusta ei ihan täyty, mutta todella hyvä se on.

Upea äänenlaatu yhdistettynä muihin hyviin ominaisuuksiin tekevät JBL:n kuulokkeista oivan valinnan musiikin ystävien tarpeisiin.

Jatka lukemista
Exit mobile version