Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Uutinen

Bravia Theatre: Sonyn uusi kotiteatterimallisto

Sonyn uusi Bravia Theatre -mallisto koostuu soundbareista ja surroundkaiuttimista.

/ 19.04.2024 - 09:41
Bravia Theatre: Sonyn uusi kotiteatterimallisto

Sony on juuri julkaissut uudet televisiomallinsa tälle vuodelle, ja samalla esiteltiin myös äänipuolen uutuudet kotiteatteriin: soundbarit Bravia Theatre Bar 9 ja Bravia Theatre Bar 8 sekä surroundkaiutinmalli Bravia Theatre Quad.

Sony Bravia Theatre

Jos Sony on tuttu merkki, on myös Bravia tuttu televisiopuolelta. Tänä vuonna Sony on kuitenkin yhdistänyt sekä televisioita että kaiuttimia yhteisen Bravia Theatre -nimen alle. Idea on tarjota täydellisesti toimiva kokonaisuus kotiteatteriharrastajille. Ja tässä Sonylla on etulyöntiasema, sillä valmistajalla on pitkä kokemus elokuva-alalta – muun muassa äänen jälkikäsittelystä – jota kelpaa hyödyntää myös kuluttajatuotteiden kehittämisessä.

Ainakin tätä tarinaa Sony haluaa kertoa, mitä korosti se, että japanilaismerkki kutsui meidät Sony Pictures Studiosille Los Angelesiin tutustumaan Bravia Theatre -tuotteisiin. Saimme kurkistaa kulissien taakse ja nähdä, miten ääniefektejä ja puhetta jälkituotannossa lisätään.

Saimme myös kokea Sony Picturesin vaikuttavan Dolby Atmos -elokuvateatterin, joka oli melkeinpä jo itsessään koko matkan arvoinen! Sonyn soundbarit ja kaiuttimet ovat toki paljon kompaktimpia kuin elokuvateatterin äänijärjestelmä – onneksi! Olohuone on sitä paitsi kuunteluympäristönä on aivan erilainen kuin akustisesti hienosäädetty elokuvateatteri. Insinöörit kertoivat, että he ovat käyttäneet valtavasti aikaa ja vaivaa saadakseen Home Audio -tuotteet kuulostamaan mahdollisimman autenttisilta ja elokuvateatterimaisilta.

dolby edited scaled
Sony Pictures on äskettäin päivittänyt oman elokuvateatterinsa Dolby Atmos -surroundilla. Kokemus oli siisteimpiä koskaan kuulemiani. Kuva: Sony

Bravia Theatre Bar 9 ja Bar 8: Sonyn uudet lippulaiva-soundbarit

insituUP75 long 011 scaled
Sony Bravia Theatre Bar 9 surroundjärjestelmän osana. Kuva: Sony

Sony julkaisee tänä vuonna highend-soundbar Bravia Theatre Bar 9:n ja premium-malli Bravia Theatre Bar 8:n. Mallit korvaavat aiemmin testeissämme menestyneet HT-A7000– ja HT-A5000-soundbarit. Uutuudet ovat aiempaa kompaktimpia ja hillitympiä.

Theatre Bar 9 on yhtä leveä kuin HT-A7000 (130 cm), mutta huomattavasti matalampi eikä yhtä syvä. Kooltaan se on 36 % pienempi kuin aiempi malli, mutta tilaa on silti 13 kaiutinelementille. Bar 9 on päällystetty hillityn tyylikkäällä kankaalla, kun taas edeltäjä oli yhdistelmä metalliverkkoa ja kiiltävää muovia.

Edullisempi Bar 8 on muotoilultaan samanlainen, mutta siinä on 11 kaiutinta ja se on 30 % pienempi kuin HT-A5000. Bar 8 on luonteva valinta pienemmille televisioille.

Uusi Bravia Theatre -sarja sisältää paljon aiemmista Sonyn tuotteista tuttua. Molemmat soundbarit ovat toki Dolby Atmos- ja DTS:X.yhteensopivia, mutta Sony luonnollisesti haluaa painottaa omaa äänenkäsittelyään. 360 Spatial Sound Mapping luo “aavekaiuttimia” paikkoihin, joissa ei fyysisiä kaiuttimia ole. Aiemmin tätä varten on tarvittu sekä soundbar että takakaiuttimet, mutta Bar 9 ja Bar 8 osaavat luoda vaikutelman itsekseen ilman takakaiutimien apua. Äänentoiston voi mukauttaa tilaan Sound Field Optimisation -huonekorjauksen avulla.

Tietysti uutuuksissa on myös Sonyn oma Acoustic Center Sync, joka integroi Bravia-televisioiden äänen soundbarin ääneen. Voice Zoom 3 -toiminnolla voi korostaa dialogia ja saada puheen paremmin esiin matalammallakin äänenvoimakkuudella.

Vaikuttava kuunteludemo

Vaikka soundbarit ovatkin hieman pienentyneet, ei ääni vaikuta kutistamisesta kärsineen – päinvastoin. Saimme paikan päällä demon uudesta Bar 9 -lippulaivamallista yhdessä malliston jo olemassa olevien SA-RS5-takakaiuttimien ja SA-SW3-subwooferin kanssa. Etenkin diskantti vaikutti paljon vivahteikkaammalta ja erottelevammalta kuin edeltäjässä.

Kaiutinten yhdistämiseen voi käyttää Sonyn vastikään päivitettyä Bravia Connect -sovellusta. Odotamme mielenkiinnolla pääsevämme testaamaan itse uudet soundbarit – ehkäpä ne onnistuvat tänä vuonna haastamaan Samsungin, Sonoksen ja JBL:n?

edited-selects edited-selects-3-1
<
>
Bravia Theatre Bar 9 (edessä) ja edeltäjänsä HT-A7000. Kuva: Sony

Bravia Theatre Quad: kotiteatterikaiuttimet vaativaan makuun

21_SP_skeleton_slant-Large Anonymous_UM65_Long_006_AE
<
>
Uusien Quad-kaiuttimien päällä on uusi X-balanced-kaiutinyksikkö. Kuva: Sony

Sonylla on myös tarjota ekstraherkkua kotiteatterifaneille. Uusien soundbarien lisäksi mallistoon kuuluvat nimittäin Bravia Theatre Quad -surroundkaiuttimet. Ne jatkavat mallistossa suositun HT-A9-systeemin jalanjäljissä. Edeltäjä oli neljän kaiuttimen järjestelmä (plus subwoofer), ja uutuudessa on käyetty pitkälti samaa teknologiaa, mutta kaiutinelementtien määrä on noussut 12:sta 16:een. Kaiuttimet ovat myös entistä kapeammat, joten ne näyttävät seinällä paremmalta.

Saimme kuulla Quad-kaiuttimistakin demon Sonyn tiloissa, ja kaikista kuulemistamme malleista Quad onnistui parhaiten äänikuplan luomisessa, eli sen surround oli vahvinta ja aidoimman tuntuista. Tämänkin testaamista odotamme jo kovasti!

Hinnat ja saatavuus

Uudet Sony Bravia Theatre -kaiuttimet tulevat Pohjoismaissa kauppoihin kevään ja kesän 2024 aikana. Tietojemme mukaan hinnat ovat tätä luokkaa:

Bravia Theatre EUR
Bar 9 1 400 €
Bar 8 1 000 €
Quad 2 700 €

 

 

Audun Hage
(s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sonosin ensimmäiset kuulokkeet pian kaupoissa?

Tämä on kaiutin

Sonos helpottaa arkea uuden sovelluksensa avulla

Uusi kotiteatterimallisto Sony Bravia Theatre

Edullinen Atmos-soundbar Denonilta

Vanhan B&O-kaiuttimen pikapäivitys

Ääni & Kuva
Scroll to Top