Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Asus ZenBook Duo UX8406

Näytön tuplaus

Asus Zenbook Duon uusin versio on sarjan kaikkien aikojen paras – ja on itse asiassa lähes täydellinen.

Julkaistu 22.04.2024 - 13:18
Asus ZenBook Duo UX8406
John Hvidlykke

Kannettavalla työskentelyn isoin miinus on näyttötilan pienuus. Suurin osa tekniikkatoimittajana tekemistäni tehtävistä vaatii ainakin kahta – usein kolmea tai neljää samanaikaisesti avoinna olevaa ikkunaa. 14-tuumaisella ultrabookilla se tuottaa haasteita. Ainakin tavallisella 14-tuumaisella ultrabookilla.

Asus Zenbook Duo -sarjan kannettavat laajentavat työskentelytilaa lisänäytön avulla. Sarjan ensimmäisissä versioissa toinen näyttö oli kooltaan noin puolet päänäytöstä, mutta uusimmassa mallissa on kaksi samankokoista 3K-resoluution (2 880 x 1 800 pikselin) OLED-näyttöä. Zenbook Duon screen-to-body-ratio on näin ollen melkein 190 prosenttia!

UX8406 Product photo 2I Inkwell Gray 11
Toista näyttöä voi käyttää myös näppäimistönä tai piirtoalustana. Kuva: Asus

Näyttää tavalliselta kannettavalta

Kun kannettavan molemmat kannet on täytetty näytöillä, ei näppäimistölle jää tilaa. Asus on ratkaissut tilanteen mielestäni nerokkaasti: irrotettava näppäimistö peittää koneen alaosan. Tässä tilassa käytössä on vain ylempi näyttö, jolloin kone näyttää tavalliselta, joskin hieman kolholta kannettavalta. Mutta näppäimistön voi nostaa pöydälle, jolloin ergonomia paranee ja toinenkin näyttö saadaan käyttöön.

Mainos
UX8406_Product photo_2I_Inkwell Gray_04 UX8406_Product photo_2I_Inkwell Gray_10
<
>
Kun näppäimistö on alemman näytön päällä, Zenbook Duo näyttää tavalliselta, mutta hiukan kolholta kannettavalta. Kuva: Asus

Näyttöjä voi käyttää eri asennoissa, sillä kone tukee myös pystykuvaa. Kun kannettavan kääntää kyljelleen, on vierekkäin kaksi pystysuuntaista näyttöä.

Kuin kaksi näyttöä työpöydällä

Zenbook Duon näyttöjen välillä on reunat, joten tiedoston jakaminen kahdelle ruudulle ei ole kovin käytännöllistä. Jos sen sijaan tarvitsee kahta näyttöä siihen, että avaa tiedostoille eri ikkunat, toimii ratkaisu hyvin. Samaan tapaan kuin jos olisi kaksi erillistä näyttöä työpöydällä.

 

UX8406 Product photo 2I Inkwell Gray 09
Jos konetta kääntää 90 astetta, saa kaksi tiedostoa avattua vierekkäin. Kuva: Asus

Näppäimistö on aivan litteä, paksuimmillaan puoli senttimetriä. On hankalaa saada kytkentämatka järkeväksi näin litteällä näppäimistöllä, mutta Zenbook Duon näppäimistö toimii ihan yhtä hyvin kuin tavallisilla kannettavillakin. Koska se asettuu niin lähelle pöydän pintaa, on ergonomia oikein hyvä. Sama pätee kosketuslevyyn, jossa on mukava vaste, kun sitä klikkaa.

Portit paikallaan

Olen usein moittinut Asusta pihistelystä porttien suhteen. Jopa kalliissa mallissa portteja on yleensä aivan minimimäärä. Zenbook Duossa on kuitenkin kaikki tarvittava: kaksi USB-C-porttia Thunderboltilla ja latauksella, yksi USB-A ja jopa HDMI-ulostulo. Vaikuttava suoritus, kun ottaa huomioon, miten ohkaiseen kuoreen on kaikki elektroniikka pitänyt saada mahdutettua. Tarjolla on myös 3,5-millinen yhdistetty kuuloke-/mikrofonisisääntulo.

Benchmarkit

Kone on ulkoa uudenlainen, mutta sisältä Asus Zenbook Duo on tutumpi. Monella tapaa suorituskyky vastaa aiemmin tänä vuonna testaamaani Zenbook 14 OLED -kannettavaa. Prosessori on sama 14. sukupolven Intel Core Ultra 7-155H integroidulla NPU:lla (neural processor unit, neuroverkkosuoritin) ja Intel Arc -näytönohjaimella, joka on ehtinyt osoittaa kyvykkyytensä jo monessa tuotteessa. Ainoa ero näidne kahden koneen välillä vaikuttaa olevan muistin määrä, sillä Zenbook Duossa 32 GB:n RAM, kun taas Zenbook 14 OLEDissa 16 GB.

UX8406_Product photo_2I_Inkwell Gray_01 UX8406_Product photo_2I_Inkwell Gray_02
<
>
Zenbook Duossa on kaikki tarvittava: kaksi USB-C-porttia Thunderboltilla ja latauksella, yksi USB-A ja jopa HDMI-ulostulo. Kuva: Asus

Geekbench 6 -prosessoritestin tulos 11 750 pistettä (multicore) ja 2 247 (singlecore) on erinomainen vuoden 2024 standardeilla. Sama linja jatkuu toimisto-ohjelmistosimulaatiotestillä (PCMark 10), josta pisteitä tulee kunnioitettavat 7 456. Kalliimmalla prosessorilla saisi toki vieläkin nopeampaa suorituskykyä, mutta omasta mielestäni on fiksumpaa ja hauskempaa käyttää rahat kaksoisnäyttöön.

Riittävän hyvä videokäyttöönkin

Erilaisten 3D-testien tulokset muistuttavat muiden testaamiemme Intel Ultra -prosessorilla varustettujen kannettavien tuloksia. Grafiikat eivät siis ole gaming-tasoa, mutta riittää grafiikkapainotteisten ohjelmien pyörittäminen ja satunnaisten CS-GO-lounastaukosessioiden pelaamiseen. Suorituskyky on hieman parempi kuin Zenbook 14:llä. Suurin ero näkyy vähemmän vaativassa Night Raid -testissä, josta Zenbook Duo sai 28 198 pistettä ja Zenbook 14 vain 19 246.

Akunkesto ei yllä perus-ultrabookien tasolle. Kun kannettavan molemmat näytöt ovat päällä, sai intensiivinen toimisto-ohjelmistosimulaatio akun tyhjenemään reilussa kahdessa tunnissa ja kolmessa tunnissa pelkän ylänäytön ollessa päällä.

UX8406 KV 1
Kannettava nousee tasolta oman tukijalkansa varaan. Kuva: Asus

Yhteenveto: Asus Zenbook Duo

Asus Zenbook Duo UX8406 on varsin poikkeuksellinen kannettava, josta on vaikea keksiä mitään kritisoitavaa. Suorituskyky on erinomainen, ja koneen kaksi isoa näyttöä tarjoavat sellaisen määrän työskentelytilaa, ettei vastaavaa ole ennen 14-tuumaisesta kannettavasta nähty. Eikä ainakaan tähän hintaan.

Zenbook Duo maksaa noin 50 prosenttia enemmän kuin Asus Zenbook 14 OLED, joka on spekseiltän pääosin samanlainen. Hinnassa on silti järkeä, koska näyttöjä Duossa on tuplasti tavalliseen nähden. Asus ansaitsee kiitosta siitä, että lisänäytöstä, jalustasta ja irrotettavasta näppäimistöstä huolimatta kone painaa silti alle 1,7 kg ja on alle 2 cm paksu.

ASUS Zenbook DUO UX8406 Desktop Mode 1
Kuva: Asus

Karakter
Asus ZenBook Duo UX8406
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Kaksi upeaa OLED-näyttöä 3K-resoluutiolla, eikä kone ole silti sen suurempi tai painavampi kuin tavallisetkaan 14-tuumaiset kannettavat. Suorituskyky ja hinta ovat kohdillaan. On toki kalliimpi kuin muutoin samanlainen kone yhdellä näytöllä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Nyt on nopea netti!

Mainio työkone kohtuuhintaan

Pelikannettavat kohtuubudjetilla

Mesh-reititin seinälle

Voitto kouraan

Loistava lähietäisyydeltä

Ääni & Kuva
Scroll to Top