Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Kaksi 32-tuumaista QD-OLED-pelinäyttöä: Philips ja HP

Kaksi 32-tuumaista huippuluokan pelinäyttöä

QD-OLED tuo peleihin täydellisen mustan ja salamannopean vasteen. Testasimme kaksi 32-tuumaista 4K-näyttöä, jotka nostavat pelit uudelle tasolle.

/ 14.05.2025 - 14:54
Kaksi 32-tuumaista QD-OLED-pelinäyttöä: Philips ja HP

Jos etsinnässä on paras mahdollinen pelinäyttö, uskallan väittää, että OLED on silloin ainoa vaihtoehto. Se tarjoaa aivan erilaista dynamiikkaa kuvaan kuin mikään LCD-näyttö. Ja niin syvän mustan, että tummimmistakin kohdista erottaa hyvin yksityiskohdat – mikä tuo ylivoimaisen edun, kun pitää ehtiä huomaamaan varjoissa väijyvä vihollinen. Siitä on tietysti apua myös silloin, kun haluaa vain nauttia Red Dead Redemption 2:n ja Civilization VII:n kaltaisten pelien upeista luontomaisemista.

Aiemmin pelaajan piti valita salamannopean TN-paneelin ja väreiltään kauniin IPS-näytön väliltä. QD-OLED-paneeli tarjoaa sekä nopeuden että kauneuden – sekä paljon muuta. Sen todistavat tämän vertailun näytöt, Philips Evnia 32M2N8900 ja HP Omen Transcend 32. Kumpikin on 32-tuumainen 4K-resoluution QD-OLED-näyttö.

ASUS ROG Swift PG32UCDP

Miksi QD-OLED?

QD-OLED yhdistää Quantum Dot -väritekniikan ja itsevalaisevien OLED-pikselien parhaat puolet. Kontrasti on lähes pohjatonta, musta täydellistä ja värit häikäiseviä. Vasteaika on todella nopea – jopa 0,03 millisekuntia – ja kumpikin näyttö tukee 240 Hz:n virkistystaajuutta. Liikkeet siis toistuvat erittäin pehmeästi eikä viivettä pääse syntymään nopeatempoisimmissakaan toimintapeleissä.

Myös työkäyttöön

Ennen kuin nyrpistelee nenäänsä näiden näyttöjen hintalapuille, on hyvä tietää, että näytöt sopivat muuhunkin kuin pelkkään pelaamiseen. 4K-resoluutio (3840 x 2160) on riittävän tiivis, jotta QD-OLED-paneelin erikoinen pohjapikselirakenne ei aiheuta näkyviä ongelmia matalan resoluution teksteissä. Niinpä näytöt toimivat hyvin myös tavallisessa toimistotyössä, ohjelmoinnissa tai luovissa töissä.

spyder x kalibrering
QD-OLED-näytön kalibrointi on vaikeaa. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Kalibroinnin hankaluudesta

Yhdestä asiasta kannattaa olla tietoinen, jos harkitsee QD-OLED-näytön ostamista: tavalliset kalibrointiohjelmat ovat tämäntyyppisten paneelien kanssa vaikeuksissa. Tällä hetkellä QD-OLED-näyttöjen kalibrointiin on tarjolla erittäin vähän vaihtoehtoja. Yleisesti käytetyt Datacolor Spyder Pro ja Calibrite ColorChecker Display Pro eivät tarjoa QD-OLED-paneeleille optimoituja profiileja.

Kaikeksi onneksi vertailun molemmat näytöt näyttävät tehdasasetuksillaan erittäin hyviltä, etenkin HP Omen. Jos kaipaa täydellistä kuvaa, on vain hyväksyttävä, ettei hyvää vaihtoehtoa kalibrointiin tällä hetkellä ole tarjolla.

Hinta ja markkina-asema

Philipsin näytön suositushinta on 1 200 euroa ja HP:n 1 600 euroa, eli kyse on highend-malleista. Niiden hinta-laatusuhde on silti hyvä, kun huomioi, että näyttöjä voi käyttää niin pelaamiseen, elokuvien katsomiseen kuin luovaan työhönkin.

Kannattaa vai muistaa, että vaikka näytöt ovatkin ihanteellisia pelaajille, jotka ottavat pelaamisen vakavasti ja jotka haluavat mahdollisimman lyhyen viiveen tuoman kilpailuedun – ja jotka arvostavat syvää kontrastia ja upeita värejä peleissä, elokuvissa ja luovissa töissä – on silti syytä etsiä jotakin muuta, jos äärimmäinen väritarkkuus on työssä tärkeää. Ja jos näyttö sijoitetaan hyvin valoisaan tilaan, ei OLED pääse aivan oikeuksiinsa, sillä sen kirkkaus ei yllä parhaiden LCD-näyttöjen tasolle.

Philips Evnia 32M2N8900

OLED-laatua tyylillä

Philips Evnia 32M2N8900 erottuu joukosta vaalealla ilmeellään ja fiksulla Ambiglow-valaistuksellaan. Ja mikä tärkeintä, kuvanlaatu on todella vakuuttava syvine mustineen ja veitsenterävine yksityiskohtineen.

Tyylikäs design ja massasta erottuva vaaleanharmaa jalusta. Todella hyvä kuvanlaatu ja syvä musta. Ambiglow luo näytön taakse lisäulottuvuuden. Integroitu virtalähde.
Ilman kalibrointia väritasapaino punertaa. Näyttö ei käänny pystyasentoon. Valikon säädin ei ole erityisen käyttäjäystävällinen.
Lue koko testi

HP Omen Transcend 32

Upea – mutta kallis – pelinäyttö

HP Omen Transcend 32 on kaikin tavoin erinomainen pelinäyttö: se on salamannopea, värikäs ja niin fiksuilla ominaisuuksilla varustettu, että se sopii oivallisesti hybridikäyttöön. Mutta myös todella kallis!

Tehdasasetuksilla värit ovat lähes neutraalit. Jalustaa voi säätää joka suuntaan ja näytön saa myös pystyyn. USB-C-portti tehokkaalla 140 watin latauksella. Mainio työkalu hybridikäyttöön.
Ulkoinen virtalähde vie tilaa. Kallis. Designiltaan konservatiivinen.
Lue koko testi
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Budjettireititin peruskäyttöön

Zenbook Air?

Onko Chrombook Plus -malleista tavallisten kannettavien haastajiksi?

Kuka katsoo televisiota työajalla? En minä ainakaan!

Mesh-verkko edistykselliseen älykotiin

Huippuluokan OLED-pelinäyttö

Salamannopea pelinäyttö ja pari kompromissia

Samsung QD-OLED: Tässäkö paras näyttö pelaajille?

Salamannopea mesh-verkko

Enemmän AI-tehoja

Pelaajalle ja tekijälle

Parempi kuin paras – ja kalliimpi

Ääni & Kuva
Scroll to Top