Philips Evnia 32M2N8900 on laadukas 32-tuumainen (tai tarkalleen ottaen 31,5-tuumainen) QD-OLED-näyttö, joka eroaa massasta vaaleanharmaan, marmoroidun jalustansa ja linjakkaan muotoilunsa ansiosta. Ero on melkoinen, kun vertaa tyypillisiin mustissaan synkisteleviin pelinäyttöihin.
Siitä huolimatta näyttö tarjoaa kaiken, mitä nirso pelaaja voi toivoa: 4K-resoluution, salamannopean vasteajan ja 240 Hz:n virkistystaajuuden. Sekä tietysti syvän mustan, jollaiseen vain OLED pystyy.

Rakenne
Näyttö lepää tyylikkään jalustan varassa, jonka pohja on bumeranginmuotoinen. Korkeussuunnassa säätövaraa on 13 cm, ja lisäksi näyttöä voi kallistaa eteen- ja taaksepäin sekä kääntää sitä sivusuunnassa noin 30 astetta kumpaankin suuntaan. Harmillisesti näyttöä ei saa käännettyä pystyasentoon, mikä olisi ollut kätevää muotokuvien editoimisen, ohjelmoinnin tai muiden tekstipainotteisten tehtävien tekoa ajatellen.
Virtalähde on kivasti integroitu näyttöön itseensä, joten käyttäjä välttyy kolholta muuntajalta, joka veisi turhaa tilaa ja näyttäisi epäsiistiltä.
Liitännät
Evnia 32M2N8900 -näytön liitäntävaihtoehdot ovat hyvät: kaksi HDMI 2.1 -porttia, yksi DisplayPort 1.4 ja yksi USB-C DisplayPort-tuella sekä 65 watin latauksella. USB-hubissa on kaksi USB-A-porttia (joista toisessa pikalataus) sekä yksi USB-C-liitäntä. Myös tavallinen analoginen 3,5-millinen kuulokeliitäntä löytyy.
Valikkoa ohjataan näytön takapuolella oikeassa reunassa olevasta säätimestä. Sijoittelu antaa näytön etupuolelle minimalistisen ja siistin ilmeen, mutta käyttö vaatii pientä totuttelua, kun säädintä on aina etsittävä käsikopelolla.

Kuvanlaatu
Philips Evnia 32M2N8900:n QD-OLED-paneeli tarjoaa upeaa kuvanlaatua, jossa yksityiskohdat ovat veitsenteräviä, värit eläväisiä ja kontrasti melkein pohjaton. Näyttö on enemmän kuin riittävän nopea, sillä virkistystaajuus on peräti 240 Hz ja vasteaika vaivaiset 0,03 millisekuntia. Markkinoilla on näyttöjä, joiden virkistystaajuus on tuplastikin nopeampi, mutta täytyy pelata todella kovalla kilpatasolla, jotta niin tiheästä kuvan päivittämisestä saisi mitään konkreettista hyötyä.
QD-OLED-näytön ilmeisin etu on täydellinen musta, minkä Philips hyvin todistaa. Destiny 2:n ja Diablo IV:n tapaisten pelien pimeät kohtaukset ovat täynnä yksityiskohtia, joita ei tavallisilla LCD-näytöillä pysty lainkaan erottamaan. Kontrasti on niin hyvä, ettei tarvitse valita vihollisten bongailun varjoista sekä syvän ja eläväisen kuvanlaadun väliltä.
Sävyltään kuva punertaa, etenkin Adobe RGB- ja P3-tiloissa. Jos valitsee sRGB-tilan, ei punerrus ole niin selkeää, mutta samalla kaikki värit haalenevat hieman. Sen sijaan kannattaakin ehkä mennä RGB-asetuksiin ja laimentaa punaisen määrää noin neljällä prosentilla. Hyvä uutinen on, että QD-OLED-teknologia tarjoaa laajemman väriavaruuden – näyttö kattaa 99 % DCI-P3-väriavaruudesta ja peräti 147,5 % sRGB-väriavaruudesta. Värit ovat siis erittäin eläväiset ja erottuvat ruudulta upeasti.

Ambiglow
Philipsin erikoisuus on Ambiglow, joka luo näytön taustalle värivalon, joka sopii sävyiltään näytöllä olevaan sisältöön. Taustavalaistus tempaa pelaajan paremmin tunnelmaan ja luo pimeässä huoneessa pehmeämmän kontrastin, mikä on pitkään pelatessa miellyttävämpää silmille.
Näytön täysi kirkkaus on kirkkaimmalla peliasetuksella 200 nitiä koko ruudun ollessa valkoinen. Oikealla värikalibroinnilla päästään noin 160 nitiin, mikä on OLED-teknologialle tyypillistä. HDR-tilassa pienet alueet voivat olla merkittävästi kirkkaampiakin, jopa 400 nitiä. Kirkkaus ei ole yhtä vaikuttava kuin parhailla LCD-näytöillä, mutta toisaalta kontrasti on huikeasti parempi.
Vaikea kalibroida
Jos elättelee toiveita QD-OLED-näytön kalibroinnista kolorimetriä käyttäen, kannattaa varautua pettymykseen. Väritasapaino menee taatusti pieleen, sillä kolorimetri lukee eri paneeliteknologioita eri tavoin. Datacolorin valmistaman Spyder Pron uusinkaan versio, jossa on oma profiili OLED-paneeleita varten, ei toimi QD-OLED-paneeleilla. Se ei vangitse tarpeeksi sinistä, joten kalibrointityökalu luulee, että näyttö toistaa sinistä liian vähän. Lopputuloksena on erittäin sinertävä kuva.
Onneksi Illustrator-tila sRGB-väriavaruudella on hyvä lähtökohta, ja useimmat luovat tekijät lienevät tyytyväisiä kuvanlaatuun ilman sen enempää säätöjä. Todella tarkkaa värintoistoa vaativien ammattilaisten kannattaa edelleen ostaa LCD-näyttö.

Philips vastaan HP Omen Transcend 32
Kun vertaa näyttöjä vierekkäin, HP Omen Transcend 32:n väritasapaino on tehdasasetuksilla neutraalimpaa. HP:n jalusta mahdollistaa näytön kääntämisen myös pystyyn, ja HP:lla on toiminto, jonka ansiosta on helppo vaihtaa kahden tietokoneen välillä.
Toisaalta Philipsin etuja ovat integroitu virtalähde, tyylikkäämpi design sekä jännittävä Ambiglow-valaistus. Philips on myös huomattavasti edullisempi, sillä hintaeroa näyttöjen välillä on 400 euroa.

Yhteenveto
Philips Evnia 32M2N8900 on loistava QD-OLED-näyttö, joka tarjoaa eläväisiä pelielämyksiä järkevään hintaan. Se yhdistää mahtavan suorituskyvyn tyylikkääseen muotoiluun sekä fiksuihin toimintoihin, kuten Ambiglow-valaistukseen.
Näytön pieniä miinuksia ovat kuvan punertavuus tehdasasetuksilla sekä pystyasennon puuttuminen. Jos pelaaja on kuitenkin havittelemassa premium-kokemusta OLED-tekniikan tuomine etuineen ja haluaa vieläpä saada näytön kohtuuhintaan, Philips Evnia 32M2N8900 on mainio valinta.

Myös tässä testissä
HP Omen Transcend 32
Upea – mutta kallis – pelinäyttö
HP Omen Transcend 32 on kaikin tavoin erinomainen pelinäyttö: se on salamannopea, värikäs ja niin fiksuilla ominaisuuksilla varustettu, että se sopii oivallisesti hybridikäyttöön. Mutta myös todella kallis!

