Vuosien ajan Chromebookit ovat olleet kuin takarivin hiljainen oppilas. Ne ovat olleet budjettiystävällisiä kannettavia koululaisille ja opiskelijoille – käytännöllisiä, mutta ei järin jännittäviä. Ajat kuitenkin muuttuvat, ja uuden Plus-standardin myötä Chromebookeista on tullut luokkahuoneen työjuhtien sijaan selkeämmin tehokkaampia peruskannettavia haastavia koneita, joissa on entistä enemmän tallennustilaa ja älykkäämpiä ominaisuuksia. Ainakin teoriassa.
Mikä sitten tekee Chromebookeista kiinnostavia, ja pystyvätkö ne nyt kisaamaan Windows-koneita ja MacBookeja vastaan? Vai päätyvätkö ne samaan kategoriaan kuin 2000-luvun kaameat minikannettavat?
Halpoja, vaan ei tylsiä
Kun puhutaan Chromebookeista, ei hintaa voi olla mainitsematta – sehän on näiden koneiden paras myyntivaltti. Edistyksellisimmät mallit saattavat lähennellä MacBookin tai highend-PC-kannettavan hintaa, mutta suurin osa on suunnattu yleisölle, jotka haluavat toimivan koneen huokealla. Halpa hinta ei kuitenkaan välttämättä tarkoita heikkoa laatua, vaan tärkeintä on löytää kone, joka vastaa omiin tarpeisiin ja odotuksiin.

ChromeOS: yksinkertainen mutta tehokas
Yksi hintaa alentava seikka Chromebookeissa on niiden käyttöjärjestelmä, joka on Googlen kehittämä, Linux-pohjainen ChromeOS. Windowsista ja MacOS:stä poiketen ChromeOS on riisutumpi, eikä varhaisilla Chromebookeilla juuri muuta voinutkaan tehdä kuin tarkistaa sähköpostit ja surffailla netissä.
Onneksi Google on kuitenkin kehittänyt järjestelmäänsä, joten nykyään se pyörittää Android-sovelluksia, mikä tekee koneista huomattavasti käyttökelpoisempia. Nyt Chromebookilla voi käyttää vaikkapa Microsoft Officen ja Adobe Creative Cloudin mobiiliversioita, jotka eivät toki ole yhtä hiottuja kuin niiden varsinaiset ohjelmistot. Sovelluksillakin saa kuitenkin useimmat hommat hoidettua – ellei ole ohjelmoija, valokuvaaja tai kovan luokan pelaaja.
ChromeOS ei siis edelleenkään ole täysin rinnastettavissa iOS- tai Windows-käyttöjärjestelmiin, mutta sillä pärjää riittävän hyvin tavallisessa toimisto- ja opiskelukäytössä. Chromebookeihin saa Slackin, Discordin ja Facebookin kaltaisia sovelluksia, joten työskentely sujuu samaan aikaan muiden kanssa jutellen. Ei kuitenkaan kannata odottaa kaikkien sovellusten mukautuvan näytölle – osa ei vain käynnisty ja osa vaatii sisäänrakennetun tietoturvatoiminnon sammuttamista BIOS:sta – mitä ei suositella.
Chromebook Plus: uusi pelaaja kentällä
Edistyksellisempi käyttöjärjestelmä edellyttää tehokkaampaa rautaa. Chromebook Plus -mallit esiteltiin lokakuussa 2023, ja niissä on nopeammat prosessorit, enemmän muistia ja paremman resoluution näytöt. Google on sertifioinut koneet täyttämään korkeammat vaatimukset suorituskyvyn ja toiminnallisuuden suhteen. Koneet tukevat stylus-kyniä, kosketusnäyttöjä ja monimutkaisempia tehtäviä, kuten multimediatuotantoja, joten kohderyhmänä ovat opiskelijoiden lisäksi myös luovat tekijät ja peruskäyttäjät, jotka kaipaavat jotain ekstraa.
Luokkahuoneista arkielämään
Chromebookit todistelevat pystyvänsä suoriutumaan koulun ulkopuolisessakin elämässä. Parempi rauta, laajempi sovellusvalikoima ja pidempi akunkesto tekevät niistä sopivia jopa reissuille mukaan otettavaksi. Chromebook Plus ei ole vain halpa ratkaisu, vaan myös käytännöllinen.
Läheisempää sukua puhelimelle kuin kannettavalle
Uskollisten lukijoidemme tiedoksi: kyllä, teemme edelleen benchmark-testejä suorituskyvyn mittaamiseen, mutta Chromebookien kohdalla se on vähän kuin vertailisi mopoa urheiluautoon. Useimmat sovellukset koneelle ladataan Google Play Storesta, jossa benchmark-ohjelmia on tarjolla vain vähän, joten kokemus muistuttaa enemmän highend-puhelimien testaamista kuin perinteistä kannettavan tietokoneen testiä. Tämä on sekä vahvuus että heikkous, riippuen vähän siitä, mitä koneelta hakee.

Kaksintaistelu: Asus vs. Lenovo
Asus CX3402CB ja Lenovo IP Slim 3 Chrome tarjoavat molemmat Intel Core i3-prosessorin, 8 GB RAM-muistia, 128 GB tallennustilaa ja 14-tuumaisen näytön. Paperilla koneet ovat hyvin samanlaiset, joten erot piilevät yksityiskohdissa. Asusin raaka suorituskyky on hiukan parempi kuin Lenovolla, jolla taas taustavalaistu näppäimistö ja hiukan isompi akku. Muotoilu on makuasia, mutta omaa silmääni miellyttää enemmän Asusin valkoinen ilme, ja sen tehokkaampi prosessori vie lopulta voiton taiwanilaiselle. Hyvästä tarjouksesta ei kuitenkaan kannata kieltäytyä, joten jos kumpi tahansa näistä koneista tulee vastaan houkuttelevaan hintaan, voi alennukseen hyvillä mielen tarttua.
Lenovo IP Slim 3 Chrome 14IAN8
Tehokas yleiskone opiskeluun ja töihin
Lenovo IdeaPad Slim Chrome 14IAN8 on luotettava ja kevyt kannettava pitkällä akunkestolla. Halpa hinta tarkoittaa toki myös kompromisseja.


Asus Chromebook Plus CX3402CB
Tyylikästä muotoilua ja erinomaista suorituskykyä
Modernin näköinen Asus tarjoaa hyvää suorituskykyä ja kaksi USB-C-porttia, mikä tekee siitä hiukan paremman kokonaisuuden harmaaseen kilpakumppaniinsa verrattuna.

