Mainos
Mainos
Mainos

Testissä: 9 soundbaria

Parasta ääntä tv-huoneeseen

Fysiikan laeille emme mahda mitään. Ohuen television ääni tulee aina olemaan ohut! Ääni on kuitenkin puolet katselukokemusta, joten suosittelemme vahvasti panostamaan televisiosta erilliseen äänentoistoon. Vaikka Disney ostikin Star Warsin oikeudet, ei Darth Vaderin halua kuulostavan Miss Piggyltä…

Onneksi äänenlaadun vieminen toiselle tasolle ei ole hirvittävän tyyristä. Ei ole pakko hankkia highend-surroundjärjestelmää saadakseen kotiteatterin tuntua olkkariin. Asiaan vihkiytyneitä hifiharrastajia lukuun ottamatta moni pärjää hyvälaatuisella soundbarilla.

Subwoofer

Tässä testissä halusimme katsoa (tai kuulla), miten hyvää ääntä saa alle 600 euron hintaisista soundbareista. Asetimme ehdoksi myös, että hintaan on sisällyttävä myös erillinen subwoofer, sillä tiedämme kokemuksesta, ettei soundbar yksistään toista bassoa riittävän vahvasti. Niinpä moni suosittu merkki jäi testistä pois, kuten Sonos, HEOS, Bluesound ja Bose, joiden järjestelmät tulevat liian kalliiksi, kun niihin yhdistää subwooferin.

Ei suoratoistoa

Tällä kertaa emme edellyttäneet testilaitteilta monihuonejärjestelmää tai suoratoistomahdollisuutta, vaan keskityimme vain parhaaseen mahdolliseen äänenlaatuun. Sattuikin niin, että yhtä testilaitetta (LG SJ8) lukuun ottamatta soundbareista puuttuu verkkoyhteys, jonka sijaan suoratoisto on mahdollista vain Bluetoothin avulla.

Kenelle soundbar sopii?

Soundbar on nappivalinta lähes kenelle tahansa, joka haluaa saada parempaa ääntä kuin mitä television omat kaiuttimet pystyvät tarjoamaan. Se ei kuitenkaan ole paras valinta, jos kuuntelu keskittyy musiikkiin – silloin perinteiset stereokaiuttimet toimivat paremmin. Hyvät jalustakaiuttimet luovat paremman stereokuvan ja erottelevat musiikin vivahteita paremmin, mutta elokuvien katselussa soundbarin ja sen subwooferin bassoefektit ovat vailla vertaansa.

9 ehdokasta

Saimme testiin yhdeksän soundbaria, joiden hinnat vaihtelevat 270 ja 600 euron välillä. Myös koon puolesta testilaitteet eroavat toisistaan, mutta yhteistä niille kaikille elokuvaäänen digitaalinen dekoodaaminen joko HDMI:n tai optisen digitaalisen sisääntulon kautta. Kaikissa on myös Bluetooth langattomaan musiikin kuunteluun.

Testistä

Kaikki soundbarit testattiin kuunteluhuoneessa, Sonyn televisioon yhdistettynä. Äänilähteenä oli Xbox One S ja testikuunteluun käytettiin sekä Alien: Covenant -elokuvaa että Forza Horizon 3 -peliä. Musiikkia soitettiin Bluetoothin kautta iPhoneen ladatusta Tidalista, ja jos se ei toiminut, oli varalähteenä cd-levy.

Testissä: Panasonic SC-HTB250

Tee tilaus jatkaaksesi lukemista
Tilaa Ääni & Kuva

Oletko jo tilaaja?
Kirjaudu sisään

Sinne päin

Äänessä riittää energiaa ja enemmän painetta kuin olisimme odottaneet. Melko suuri äänikuva elokuvia katsellessa.
Bluetoothilla äänenlaatu on kamala. Ei analogista sisääntuloa, joten musiikkia ei voi kuunnella suoraan kännykästä.

Panasonic SC-HTB250 on litteä soundbar, joka sopii pienille televisioille. Langaton subwoofer mahtuu sohvan alle, joten basso tuntuu ja kuuluu hyvin hiljaisellakin volyymillä. Hyvä asia naapurisuhteiden kannalta, mikäli sattuu asumaan kerrostalossa!

Liitäntöjä löytyy optisen digitaalisen sisääntulon ja HDMI ARC -ulostulon muodossa. HDMI-sisääntuloja ei ole, joten videolähteet on kytkettävä televisioon, joka sitten lähettää äänen kaiuttimeen HDMI-ulostulon kautta. Soundbarissa ei ole näyttöä.

Äänenlaatu

Elokuvien äänet kuulostavat vaikuttavilta, sillä Movie-asetus tekee äänikuvasta soundbarin kokoa suuremman ja avoimemman. Soundi on laidoiltaan karheanpuoleinen, mutta puheessa ja äänikuvassa yleisesti on paremmin painetta kuin Philipsin B1 -soundbarilla. Ääni ei kuitenkaan ole yhtä hyvä kuin aiemmin testaamallamme Sony HT-MT500:lla.

Ääni ei toimi langattomasti Bluetoothin välityksellä, Musiikki kuulostaa kännykästä soitettuna elottomalta ja lattealta eikä pääse vaadittaviin korkeuksiin. Jos säätää volyymiä kännykästä pienemmälle, tilanne paranee hieman, vaikkakaan volyymi ei ole tarpeeksi kovalla edes soundbarin äänenvoimakkuuden ollessa täysillä. Analogista sisääntuloa ei ole, joten kännykkää ei saa fyysisesti kiinni kaiuttimeen. Puhelimen käyttöä äänilähteenä ei siis voi pitää realistisena vaihtoehtona tämän soundbarin kanssa.

Blu-ray-soittimesta pyöritetyltä cd-levyltä soitettuna musiikki sen sijaan kuulostaa hyvältä: eloisalta ja selkeän rytmikkäältä. Diskantissa kaikki vivahteet eivät oikein erotu ja parhaisiin verrattuna se soi hieman tahmean ja sulkeutuneen kuuloisesti.

Johtopäätökset

Panasonic SC-HTB250 on pieni soundbar, jonka langaton pieni subwoofer sopii sohvan alle. Pienestä koostaan huolimatta äänikuva on riittävän suuri elokuvien katseluun ja ääni on voimakkaampi kuin uskoisi. Bluetoothilla siirtyessä ääni on surkea, joten kännykän käytön soittimena voi unohtaa. Musiikkia kannattaa soittaa vain optisen sisääntulon tai television kautta, ellei sitten soittolistoja löydy USB-tikulta.

Faktat

Television koko: 20 tuumaa ja ylöspäin

HDMI: 1 ulos (ARC)

Digitaalinen sisääntulo: Optinen, USB-A

Verkkoyhteys: Ei ole

Langaton käyttö: Bluetooth

Analoginen sisääntulo: Ei ole

Verkkosivusto: panasonic.com

Hinta: 270 €

Bästa pris på Panasonic SC-HTB250

Testissä: Creative Sound BlasterX Katana

Tee tilaus jatkaaksesi lukemista
Tilaa Ääni & Kuva

Oletko jo tilaaja?
Kirjaudu sisään

Pelaajan soundbar

Surround toimii kohtalaisesti elokuvien ja pelien kanssa, ja subwooferin ääni nivoutuu hyvin soundbarin ääneen. Selkeä näyttö helpottaa käyttöä.
Ylärekisteri on melko sulkeutunut, puhe erottuu epäselvästi ja musiikki soi elottomasti. Subwoofer ei ole langaton, HDMI ja DTS puuttuvat.

Creative tunnetaan parhaiten 1990-luvulla PC-markkinoita hallinneiden Sound Blaster -äänikorttien keksijänä. On siis vain sopivaa, että Katana-soundbar voi toimia myös tietokoneen äänikorttina USB:n välityksellä. Helppolukuinen näyttö tekee käytöstä kätevää. HDMI-sisääntulo ikävä kyllä puuttuu. Sen sijaan television yhdistetään optisella digitaalisisääntulolla ja toivotaan, että ääni synkronoituu kuvan kanssa niin, että huulisynkka osuu kohdilleen. Testikappaleena toimineen Sonyn television kanssa synkronointi toimi, äänen viive oli tuskin huomattava.

Äänenlaatu

Katana tempaa mukaansa ainakin ajopeli Forza Horizon 3:n kanssa Xbox One S -konsolilta toistettuna. Subwoofer möyrii ihailtavasti kolaroidessa ja moottorit murisevat upeasti. Hieman pehmeämmin kuin Panasonicilla, mutta Creative tuntuu voimakkaammalta.

Soundbarin alaosaan syttyvä sininen valo Gaming-asetuksella sen sijaan ei välttämättä ole paras idea, samoin kuin Concert-asetuksen sytyttämät sateenkaaren väreissä hehkuva valaistus.

Myös elokuvaäänet kuulostavat intensiivisiltä ja subwoofer pysyy hyvin muun rekisterin matkassa. Johdon vuoksi subwooferin sijoittaminen ei ole maailman yksinkertaisin homma, mutta Creativen soundbar toimii kaiken kaikkiaan erittäin hyvin.

Musiikki puolestaan jää vaisuksi elämykseksi: laulu on epäselvää, sillä diskantissa ei riitä virtaa. Bluetooth kuitenkin toimii, paljon paremmin kuin Panasonicilla.

Johtopäätökset

Creative Sound BlasterX Katana on hyvä yritys soundbariksi. Se ei ole mikään tehojytä, mutta muskeleita riittää kuitenkin pelien äänimaailman luomiseen ja elokuvien ja television ääniraidoille. Diskantista puuttuu erottelevuutta, mikä saa musiikin kuulostamaan vaisulta. Ilman HDMI:tä on pärjättävä television optisen sisääntulon kanssa, jolloin täydellinen huulisynkka ei ole itsestäänselvyys.

Faktat

Television koko: 26 tuumaa ja ylöspäin HDMI: 1 ulos (ARC)

Digitaalinen sisääntulo: Optinen, USB-A, USB-B

Verkkoyhteys: Ei ole

Langaton käyttö: Bluetooth

Verkkosivusto: creative.com

Hinta: 300 €

Bästa pris på Creative Sound BlasterX Katana

Testissä: Yamaha YAS-207

Yamaha YAS-207
Tee tilaus jatkaaksesi lukemista
Tilaa Ääni & Kuva

Oletko jo tilaaja?
Kirjaudu sisään

Yllättävän hyvä ääni

Äänikuva laajenee sivu- ja korkeussuunnassa, ja kaiutin simuloi aitoa surroundia loistavasti.
Jäimme kaipaamaan näyttöä, sillä LED-valot kertovat toiminnoista paljon rajoitetummin. Ylärekisteristä uupuu ilmaa.

Yamahalla on pitkä kokemus soundbareista, jotka simuloivat aitoa surround-ääntä, ja muutama Yamahan luomus on tehnyt meihin todella suuren vaikutuksen. Ensimmäistä kertaa YAS-207 hyödyntää DTS Virtual:X:ää surround-simulaattorina, joka uskottelee kuulijalle, että musiikilla on myös korkeusulottuvuus.

HDMI-sisääntulo tukee 4K-kuvasignaalia, mutta varsinaista näyttöä soundbarissa ei ole. Sen sijaan Yamaha käyttää pieniä LED-valoja, jotka ilmaisevat valitun sisääntulon ja surround-asetuksen.

Äänenlaatu

Yamahan subwoofer on Philipsin, Panasonicin ja Creativen laitteita tehokkaampi. Ääni on bassoisempi ja voimakkaampi, minkä johdosta tosin kontrabasso soi vähemmän musikaalisesti. Bassosta puuttuu vivahteita, mutta mielestämme stereomusiikki toimii silti todella hyvin – jopa langattomasti Bluetoothilla. Tässäkin ylärekisteristä puuttuu hieman ilmaa, joten symbaalit ja jousisoittimet eivät soi pehmeän ilmavasti. Soundi on hieman harmaa. Music-asetuksella diskantti saa lisää pontta ja Clear Voice tuo yksityiskohtia enemmän esiin. Samalla soundi muuttuu ikävä kyllä vähän kovemmaksi.

Elokuvien kohdalla Yamaha pääsee loistamaan, sillä Movie-asetuksella äänikuva saa suuremmat mittasuhteet kuin muilla testin soundbareilla – mukaan luettuna Samsung, Sony ja LG. Korkeuden tuntu on hyvä, ja elokuvia katsoessa suosittelemme laittamaan päälle Bass Extension -asetuksen, joka tarjoaa matalamman ja jymäkämmän basson. Asetus ei toimi musiikin kanssa, sillä silloin soundista tulee liian värittynyt ja liioitteleva energinen. Mutta elokuvissa ja ennen kaikkea peleissä se toimii mainiosti.

Johtopäätökset

Yamaha YSP-207 loistaa laajalla äänikuvallaan, joka antaa elokuviin hyvän surround-äänen ja avaa äänikuvan kattoon asti. Tämä soundbar kuuluu luokkansa tehokkaimpiin ja kuulostaa voimakkaalta elokuvien ja pelien kanssa. Musiikki saattaa äityä liian karskiksi, mutta yleisesti ottaen soundi on hyvä. Näytön puuttumisesta huolimatta Yamahan laite on erittäin onnistunut soundbar ja hyvä ostos.

Faktat

Television koko: 40 tuumaa ja ylöspäin

HDMI: 1 sisään, 1 ulos (ARC)

Digitaalinen sisääntulo: Optinen

Verkkoyhteys: Ei ole

Langaton käyttö: Bluetooth

Verkkosivusto: fi.yamaha.com

Hinta: 400 €

Bästa pris på Yamaha YAS-207

Testissä: Philips Fidelio B1/12

Ennemmin television kuin musiikin kaveri

Erittäin kompaktit mitat tekevät Philipsin soundbarista huomaamattoman, ja se on myös hyvin käyttäjäystävällinen. Soundi on vahvempi kuin uskoisi.
Ei kuulosta musiikin kanssa yhtä hyvältä kuin elokuvien. Basso ei pysy täydellisesti kontrollissa ja keskirekisteristä puuttuu energiaa. HDMI ei tue HDCP 2.2:a, eli voit heittää hyvästit 4K Blu-raylle.

Vain 40 cm:n pituudellaan Fidelio B1 ei hallitse olohuoneen sisustusta, olipa sen yllä minkä kokoinen televisio tahansa. Subwoofer on niin litteä, ett sen voi työntää vaikka sohvan alle, mutta silti niin leveä ja syvä, että se pystyy toistamaan järeät bassot. Jos basso tulee suoraan alapuoleltasi, muuttuu katselukokemus astetta fyysisemmäksi, kun subwoofer tytisyttää sohvaa.

Näytöstä voi tarkistaa yleisimmät toiminnot. HDMI-sisääntulo ei valitettavasti tue 4K Blu-ray -videota (HDCP 2.2 puuttuu). Soitin on siis kytkettävä suoraan kiinni televisioon ja lähetettävä ääni kaiuttimeen audiokanavan HDMI-ulostulon kautta.

Äänenlaatu

Elokuvien vuorosanat erottuvat selkeämmin kuin Panasonicilla ja Creativella. Alien:Covenantissa äänikuva on soundbarin kokoa selvästi suurempi, vaikkakaan avaraa surround-vaikutelmaa ei synny. Subwoofer ei pysy ihan hallinnassa, jos se on asennettu liian korkealle, ja sitä on vaimennettava tasapainoisen basson saamiseksi.

Voice-ominaisuus päällä puhe on vieläkin selkeämpää, mikä samalla syö äänikuvan tilantuntua. Ääni voi muuttua jokseenkin karkeaksi, ja ominaisuus lienee tarkoitettu huonokuuloisten avuksi vahvistamaan ylärekisteriä.

Yleisesti Fidelio B1 soittaa riittävän tehokkaasti luodakseen hyvän elokuvaelämyksen. Se toimii myös pelaamiseen hyvin, Forza Horizon 3 imaisi meidät tehokkaasti mukaansa.

Musiikissa bassorekisteri jää hieman irralliseksi muusta äänikuvasta eikä subwoofer ole järin rytmikäs. Yläpäästä puuttuu erottelevuutta, joten lauluäänet eivät erotu erityisen kirkkaina.

Johtopäätökset

Philips Fidelio B1 on käyttäjäystävällinen soundbar, jonka hillitty ulkonäkö ja kompakti koko viehättää varmasti monia. Soundi on laitteen kokoa suurempi ja toimii hyvin televisio-ohjelmien ja elokuvien katseluun. Toisaalta musiikki ei soi yhtä kauniisti kuin monilla muilla, ja saman kokoluokan soundbareja on parempiakin, esimerkiksi Sony HT-MT500. Iso miinus tulee siitä, ettei HDMI-sisääntulo mahdollista 4K Blu-rayta.

Faktat

Television koko: 18 tuumaa ja ylöspäin

HDMI: 1 sisään, 1 ulos (ARC)

Digitaalinen sisääntulo: Optinen, USB-A

Verkkoyhteys: Ei ole

Langaton käyttö: Bluetooth

Verkkosivusto: philips.fi

Hinta: 500 €

Bästa pris på Philips Fidelio B1/12

Testissä: Sony HT-XF9000

Yläpäästä kajahtaa

Äänimaisema on elokuvissa suuri ja puhe erottuu selkeästi. Subwooferissa riittää jytyä.
Ylärekisteri voi kuulostaa liian kovalta ja subwoofer on hieman liian energinen yläpäästään kuin matalimmilta taajuuksilta. Stereomusiikki ei herätä kummoisia tunteita.

HT-XF9000 on Sonyn edullisin soundbar, joka simuloi äänen muistuttamaan aitoa Dolby Atmos- tai DTS:X-ääniraitaa. HDMI-sisääntulo tukee kaikkia videoformaatteja mukaan lukien 4K Dolby Visionia, joten ei ole riskiä näytön pimenemisestä 4K Blu-ray-elokuvien kohdalla (kuten meille kävi Philips B1:n kohdalla).

HT-XF9000:ssa ei ole näyttöä, vaan sen sijaan kaiuttimen tarjoama tieto näkyy tv-ruudulla. Kaukosäätimessä on oma nappinsa lähes kaikelle – mukaan luettuna yksi per audioasetus – joten halutun ominaisuuden aktivoiminen vaatii vain yhden napinpainalluksen.

Äänenlaatu

Elokuvien katseluun tulee äänimaailmasta todenmukainen tuntu ja surround-vaikutelma on hyvä. Alien: Covenant -elokuvassa vuorosanat erottuvat selvästi, vaikka Samsungiin ja JBL:ään verrattuna hieman karkeasti. Korkeuksissa erottuu paljonkin vivahteita, kunhan ei istu liian kaukana soundbarista. Kolme metriä alkaa olla enimmäisetäisyys, eikä huoneen tule olla kovin tehokkaasti vaimennettu.

Subwoofer raataa tasaisena työjuhtana, vaikka tarjoileekin bassorekisterin yläpäässä enemmän vivahteita kuin matalammalla. Se voi tuntua toisinaan liian hallitulta, joten basson voi huoletta säätää melkein täysille.

Stereomusiikki toimii hyvin, mutta Vertical Surround kannattaa laittaa pois päältä, sillä se saa musiikin kuulostamaan kummalliselta. Music-asetuksella musiikki soi lämpimimmin ja täyteläisimmin. Lady Gagan ääni soi kirkkaasti mutta hitusen terävästi. Muutoin rytmit pysyvät hyvin hallinnassa ja bassoa on hyvin.

(Kuva: Sony)

 

Johtopäätökset

Simuloitu surround ja hyvä korkeuden tuntu tekevät Sonyn soundbarista mukaansa tempaavan kaiuttimen elokuvien katseluun. Ääni tempaisee mukaan toiminnan pyörteisiin ja puhe erottuu selkeästi. Toisinaan HT-XF9000 paljastaa karkeamman puolensa, ja etenkään musiikki ei aiheuta väristyksiä. Bassorekisteri kuitenkin toimii hyvin ja kaiken kaikkiaan tykästyimme Sonyn soundbariin kovasti.

Faktat

Television koko: 40 tuumaa ja ylöspäin

HDMI: 1 sisään, 1 ulos (ARC)

Digitaalinen sisääntulo: Optinen, USB-A

Verkkoyhteys: Ei ole

Langaton käyttö: Bluetooth

Verkkosivusto: sony.fi

Hinta: 500 €

Bästa pris på Sony HT-XF9000

Testissä: LG SJ8

Ääni virtaamaan

Elokuvaääni on selkeää ja puhe erottuu kirkkaana. Äänikuva on suuri. Plussaa verkkoyhteydestä ja suoratoistopalveluista.
Voimaa voisi olla enemmänkin, ja ääni saattaa toisinaan olla melko lattea.

SJ8 on testin levein soundbar ja se näyttää upealta suuren television alla. Se on tyylikkään linjakas ja selkeän näyttönsä ansiosta käyttäjäystävällinen.

Kaikkia videoformaatteja tukevan HDMI-sisääntulon lisäksi SJ8:ssa on sekä langaton että langallinen verkkoyhteysmahdollisuus. Spotifyn käyttäjät voivat striimata musiikkia Connect-ominaisuuden avulla, ja sisäänrakennettu Chromecast tarjoaa pääsyn moniin muihin suoratoistopalveluihin, kuten Deezeriin.

Soundbarissa on tuki myös korkearesoluutioiselle musiikille, mutta emme ymmärrä sen pointtia – soundbarista soitettu musiikki kun on aina kompromissi oikeisiin stereokaiuttimiin verrattuna.

Äänenlaatu

Elokuvien dialogi erottuu selkeästi. Keskirekisterin alaosassa sointi on ehkä hiukka ohutta, mutta ei niin paljon, että se häiritsisi kokonaisuutta. Surround-vaikutelmakin on hyvä. Vaikka LG ei yritäkään kurottaa yhtä korkealle on äänikuva silti lähes yhtä suuri kuin Samsungilla ja Sonylla. Yamahasta LG jää kyllä jälkeen.

Heikkoutena on LG:n hiljaisempi volyymi. Toimintakohtaukset voivat tuntua hieman hinteliltä, mutta SJ8 toimii tavallisessa käytössä hyvin.

Stereomusiikki toimii, mutta keskirekisteri tuntuu hieman suljetulta. Lady Gagan laulu akustisessa Joanne-kappaleessa soi mukavan täyteläisesti rekisterin alapäässä, mihin eivät kaikki testilaitteet pysty. Toisaalta kaikkein korkeimmista äänistä puuttuu ilmaa. Ääni ei ole yhtä selkeä kuin Samsungilla ja JBL:llä, ja subwooferkin on aika pieni.

Johtopäätökset

LG SJ8 on leveä soundbar, joka sopii kokonsa puolesta isommille televisiomalleille. Siinä on sisäänrakennetut verkko- ja suoratoisto-ominaisuudet, joten musiikkia voi kuunnella paremmalla laadulla kuin Bluetoothia käyttäen. Ja se kuulostaa hyvältä. Parhaiten soundbar toimii elokuvien kanssa, jolloin soundi on kirkas ja avoin. Ei se mikään tehopakkaus ole, mutta tekee mitä pitää.

Faktat

Television koko: 55 tuumaa ja ylöspäin

HDMI: 1 sisään, 1 ulos (ARC)

Digitaalinen sisääntulo: Optinen

Verkko: Wifi, Ethernet

Langaton käyttö: Bluetooth, Spotify Connect, Chromecast

Analoginen sisääntulo: 3,5 mm AUX

Subwoofer: Langaton

Verkkosivusto: lg.com/fi

Hinta: 600 €

Bästa pris på LG SJ8

Testissä: Samsung HW-N660

Toukokuu 2018
Samsung HW-N660
Tee tilaus jatkaaksesi lukemista
Tilaa Ääni & Kuva

Oletko jo tilaaja?
Kirjaudu sisään

Täydellistä tasapainoa

Äänikuva on suuri ja toimii poikkeuksellisen hyvin elokuvien ja pelien kanssa. Erinomaisen hienosäädetty tasapaino.
Jäimme kaipaamaan lisää voimaa. Kapeaan näyttöön mahtuu liian vähän tekstiä, joten merkit joutuvat skrollailemaan näytöllä.

HW-N660 tukee 4K Blu-ray -videota HDMI-sisääntulon kautta ja se jopa jakaa äänen ulos luoden lisäulottuvuuden ääneen. Erotuksena Sonyyn ei Samsungilta löydy tukea 360-ääniformaateille, kuten Dolby Atmokselle ja DTS:X:lle. Sen sijaan Samsung skaalaa äänen ylöspäin tavallisista kaksiulotteisista ääniformaateista.

Käyttäjäystävällisyys on muuten hyvä, mutta pieneen näyttöön mahtuu vain muutama merkki, joten tekstin täytyy pyöriä ruudulla, jotta kaiken saa luettua.

Äänenlaatu

Ääni on tasapainoisempi kuin muilla tämän testin soundbareilla. Alien: Covenantin dialogi erottuu avoimena ja luonnollisena. Subwoofer integroituu muuhun äänimaisemaan hyvin ja basso toistuu puhtaasti. Se antaa äänikuvalle vakaan pohjan ja saa jopa räjähdykset kuulostamaan hyviltä muutamia rajoitteita lukuun ottamatta.

Äänikuva on suuri ja avoin, ja jopa Forza Horizon 3 -peli Xbox One S -konsolilta kuunneltuna tuntuu yllättävän suurelta elämykseltä. Tilaa ja dynamiikkaa riittää. Samsung jää tehoissa hieman jälkeen ja meistä HW-N660 luovuttaa vähän liian helposti.

Stereomusiikissa ei kuulu lainkaan ikävää terävyyttä. David Gilmourin laulu Pink Floydin Hey You -kappaleessa soi selkeästi, luonnollisesti ja tasapainoisesti. Samsungin ylärekisteri on vivahteikkaampi kuin useimmilla tässä testissä ja toimii parhaiten musiikissa, joka ei vaadi kovaa volyymia.

Johtopäätökset

Samsung on onnistunut vuosien varrella tekemään hyvänkuuloisia soundbareja, eikä HW-N660 ole poikkeus. Sen soundi on tasapainoinen, erotteleva ja luonnollinen niin elokuvissa, peleissä kuin musiikissakin. Painetta olisi saanut olla hieman lisääkin, mutta kokonaisuus on niin hyvä, että se ansaitsee lämpimät suosituksemme. Näytön pienuutta lukuun ottamatta HW-N660 on hyvin käyttäjäystävällinen.

Faktat

Television koko: 49 tuumaa ja ylöspäin

HDMI: 1 sisään, 1 ulos (ARC)

Digitaalinen sisääntulo: Optinen

Verkkoyhteys: Ei ole

Langaton käyttö: Bluetooth

Verkkosivusto: samsung.fi

Hinta: 600 €

Bästa pris på Samsung HW-N660

Testissä: Klipsch RSB-6

Tee tilaus jatkaaksesi lukemista
Tilaa Ääni & Kuva

Oletko jo tilaaja?
Kirjaudu sisään

Ei riitä

Jos keikkapaikkojen ja yökerhojen PA-soundi miellyttää, tuntuu Klipschin soundi tutulta.
Tehot eivät riitä ”rokkaavan” äänikuvan seuraamiseen. Kaikki kuulostaa melko lattealta ja Bluetoothin kautta ääni on aivan kamala.

Klipsch RSB-6 näyttää hyvin karkealta ja maskuliiniselta, ja se sopii pituutensa puolesta yli 46-tuumaisille televisioille. Soundbarista löytyy HDMI, joka tukee HDCP 2.2:a ja sen myötä uusimpia videomuotoja. Laitteessa ei ole näyttöä, joten täytyy seistä aivan soundbarin vieressä nähdäkseen, mikä ääniasetus ja sisääntulo on käytössä. Käyttöä ei helpota pieni ja muovinen kaukosäädin.

Äänenlaatu

Elokuvien puhe ei erotu niin hyvin kuin Samsungilla ja LG:llä, eikä RSB-6 onnistu simuloimaan surround-ääntä yhtä hyvin. Äänikuvan sointi muistuttaa paljon elokuvateatterissa kuulemaamme: kova, katu-uskottava ja brutaalinpuoleinen. Niinpä on harmillista, että soundbar ei pysy perässä äänenvoimakkuuden noustessa. Soundi jää latteaksi eivätkä Alien: Covenant -elokuvan räjähdykset ja laukaukset erotu tarpeeksi taustastaan. Taso on mielestämme tyydyttävä.

Bluetoothin kautta soitettu musiikki onkin sitten eri juttu. Kuten Panasonic SC-HTB250:n kohdalla, myös Klipschillä musiikki soi täysin elottomasti ja epäkiinnostavasti, ja oletettujen transienttien kohdalla pää tömähtää kattoon. Muilla testilaitteilla tätä ongelmaa ei ole.

CD ei juurikaan auta asiaa. Musiikki soi rytmikkäästi, mutta Klipsch ei pääse lähellekään parhaiden tasoa. Basso kuulostaa värittyneeltä, kaikki kuulostaa kovin PA-henkiseltä, mutta dynamiikka ja voima jäävät puuttumaan. Klipsch jää kauas JBL Bar 3.1:stä tällä saralla.

Johtopäätökset

Jyhkeän ulkoasunsa ja PA-soundia muistuttavan äänensä puolesta on pettymys todeta Klipsch RSB-6:n kuulostavan niin aneemiselta. Soundi on lattea, elokuvien actionkohtaukset eivät saa tarpeeksi kontrastia erottuakseen muusta sisällöstä, eikä varsinaista surround-vaikutelmaa synny. Pahinta on Bluetooth, joka on täysin käyttökelvoton karmean äänenlaatunsa takia. Eloa löytyy kuin täytetyltä laiskiaiselta. Näyttökin olisi ollut kiva, samoin parempi kaukosäädin.

Faktat

Television koko: 46 tuumaa ja ylöspäin

HDMI: 1 sisään, 1 ulos (ARC)

Digitaalinen sisääntulo: Optinen

Verkkoyhteys: Ei ole

Langaton käyttö: Bluetooth

Verkkosivusto: klipsch.com

Hinta: 600 €

Bästa pris på Klipsch RSB-6

Testissä: JBL Bar 3.1

Toukokuu 2018
JBL Bar 3.1
Tee tilaus jatkaaksesi lukemista
Tilaa Ääni & Kuva

Oletko jo tilaaja?
Kirjaudu sisään

Tehopakkaus

Muut eivät pääse lähellekään JBL:n tehoja. Etenkin 10-tuumainen subwoofer tekee vaikutuksen. Bar 3.1 kuulostaa hyvältä ja on helppo käyttää.
Resoluutio ja sävyjen koheesio eivät ole parasta A-luokkaa. Ei DTS-tukea.

JBL Bar 3.1:n kanssa ei ole leikkimistä, sen tajuaa heti nähdessään subwooferin alaspäin suunnatun 10-tuumaisen bassoelementin. Se on selvästi testin suurin, ja varmasti koko hintaluokan.

Soundbarissa on peräti kolme HDMI-sisääntuloa, jotka tukevat HDCP 2.2:a ja sen myötä 4K Blu-ray -videota. Näyttö on suuri ja selkeä ja kaukosäädin sopii käteen mukavasti.

Äänenlaatu

Movie-asetuksella äänikuva on riittävän suuri luodakseen jonkinlaisen surround-vaikutelman. Ennen kaikkea se tekee elokuvien äänestä voimakkaan vaarantamatta puheen ja leffamusiikin selkeyttä. Bar 3.1 ei totisesti yllä vivahteikkuudessaan Samsungin HW-N660:n tasolle, mutta se korvaa puutteen bassoefektien jymäkkyydellä, johon muut eivät pysty.

JBL:n soundbar toimii myös musiikin kanssa, ja etenkin rytmimusiikki toistuu dynamiikalla, josta muut voivat vain haaveilla. Tämä on tehokkain soundbar, jota olemme tässä hintaluokassa kuunnelleet. Lisäksi soundi on todella hyvä, jos ei kiinnitä huomiota ylärekisterissä esiintyvään karheuteen, joka ei ole eduksi herkimmille musiikkityyleille. JBL Bar 3.1 on onnistunut aika lailla kaikessa, mitä Klipsch RSB-6 on yrittänyt. Ja se kuulostaa mahtavalta myös pelatessa!

Johtopäätökset

JBL Bar 3.1:n basso on aivan omaa luokkaansa, ja elokuvat ja pelit pääsevät jännitysasteikolla askeleen pidemmälle. Musiikki soi kovaa ja hienosti. Ku helppokäyttöisyyskin on huipputasolla, ei voi muuta kuin suositella JBL Bar 3.1 -soundbaria kotiteatterielämyksen korvikkeeksi. JBL on onnistunut niin monelta kantilta, että se erottuu hintaluokassaan todella edukseen. Jotkin kilpailijat pystyvät tarjoamaan enemmän vivahteita, mutta kukaan ei pääse lähellekään näitä tehoja. Kaiken kaikkiaan JBL on paras!

Faktat

Television koko: 46 tuumasta ylöspäin

HDMI: 3 sisään, 1 ulos (ARC)

Digitaalinen sisääntulo: Optinen

Verkkoyhteys: Ei ole

Langaton käyttö: Bluetooth

Verkkosivusto: fi.jbl.com

Hinta: 600 €

Bästa pris på JBL Bar 3.1
Fysiikan laeille emme mahda mitään. Ohuen television ääni tulee aina olemaan ohut! Ääni on kuitenkin puolet katselukokemusta, joten suosittelemme vahvasti panostamaan televisiosta erilliseen äänentoistoon. Vaikka Disney ostikin Star Warsin oikeudet, ei Darth Vaderin halua kuulostavan Miss Piggyltä… Onneksi äänenlaadun vieminen toiselle tasolle ei ole hirvittävän tyyristä. Ei ole pakko hankkia highend-surroundjärjestelmää saadakseen kotiteatterin tuntua olkkariin. Asiaan vihkiytyneitä hifiharrastajia lukuun ottamatta moni pärjää hyvälaatuisella soundbarilla.

Subwoofer

Tässä testissä halusimme katsoa (tai kuulla), miten hyvää ääntä saa alle 600 euron hintaisista soundbareista. Asetimme ehdoksi myös, että hintaan on sisällyttävä myös erillinen subwoofer, sillä tiedämme kokemuksesta, ettei soundbar yksistään toista bassoa riittävän vahvasti. Niinpä moni suosittu merkki jäi testistä pois, kuten Sonos, HEOS, Bluesound ja Bose, joiden järjestelmät tulevat liian kalliiksi, kun niihin yhdistää subwooferin.

Ei suoratoistoa

Tällä kertaa emme edellyttäneet testilaitteilta monihuonejärjestelmää tai suoratoistomahdollisuutta, vaan keskityimme vain parhaaseen mahdolliseen äänenlaatuun. Sattuikin niin, että yhtä testilaitetta (LG SJ8) lukuun ottamatta soundbareista puuttuu verkkoyhteys, jonka sijaan suoratoisto on mahdollista vain Bluetoothin avulla.

Kenelle soundbar sopii?

Soundbar on nappivalinta lähes kenelle tahansa, joka haluaa saada parempaa ääntä kuin mitä television omat kaiuttimet pystyvät tarjoamaan. Se ei kuitenkaan ole paras valinta, jos kuuntelu keskittyy musiikkiin – silloin perinteiset stereokaiuttimet toimivat paremmin. Hyvät jalustakaiuttimet luovat paremman stereokuvan ja erottelevat musiikin vivahteita paremmin, mutta elokuvien katselussa soundbarin ja sen subwooferin bassoefektit ovat vailla vertaansa.

9 ehdokasta

Saimme testiin yhdeksän soundbaria, joiden hinnat vaihtelevat 270 ja 600 euron välillä. Myös koon puolesta testilaitteet eroavat toisistaan, mutta yhteistä niille kaikille elokuvaäänen digitaalinen dekoodaaminen joko HDMI:n tai optisen digitaalisen sisääntulon kautta. Kaikissa on myös Bluetooth langattomaan musiikin kuunteluun.

Testistä

Kaikki soundbarit testattiin kuunteluhuoneessa, Sonyn televisioon yhdistettynä. Äänilähteenä oli Xbox One S ja testikuunteluun käytettiin sekä Alien: Covenant -elokuvaa että Forza Horizon 3 -peliä. Musiikkia soitettiin Bluetoothin kautta iPhoneen ladatusta Tidalista, ja jos se ei toiminut, oli varalähteenä cd-levy.
Pääsy kaikkiin Ääni & Kuvan sisältöihin | Kuukauden ilmainen tilaus | Testiarkistomme vapaa käyttö
Oletko jo tilaaja? Kirjaudu sisään
-
Digitaalinen tilaus
0 €/kk1. kuukausi ilmaiseksi
Vapaa lukuoikeus lbaanijakuva.fi-sivustolle
-
Vain 5 €/kk, voit irtisanoa milloin tahansa
Bästa pris på 9 soundbaria

Lisää

Keskustelu
Sony KD-75XG9505

Sonyn paras LCD tykittää adrenaliinia

Sony KD-75XG9505 vakuuttaa upealla kontrastillaan ja syvillä väreillään, joiden ansiosta kuva on ilmiömäisen hyvä.

5 bilekaiutinta

Kunnon basso, kunnon bileet

Kokosimme kovaäänisimmät kaiuttimet kesän juhliin.

6 jalustakaiutinta

Mieletön ääni, pieni kaiutin

Kompaktista jalustakaiuttimesta saa todella hyvää ääntä, jos ei tyydy ihan halvimpaan.

6 True Wireless -kuuloketta

Ei sitoutumispakkoa

Unohda johdot ja ole vapaa: Truly Wireless on nappikuulokkeiden uusi musta!

3 pelikuuloketta

Perhesuhteita

Logitech vastaan Logitech. Pitkääkö aina olla kalleinta vai viekö edullisin malli voiton?

Ääni komentaa

Haluaisitko kuunnella uutta kaiutinta? Miten olisi sellainen, joka myös kuuntelee sinua? Älykaiuttimella voi ohjata koko kotia - mutta miten on äänenlaadun laita?

Kaksintaistelu: 2 pelikannettavaa

Uusi sheriffi kaupungissa

Kauppoihin on saatu ensimmäiset Nvidian kaikkien aikojen nopeimmalla näytönohjaimella varustetut pelikannettavat. Kumpi vetää nopeammin?

5 langatonta vastamelukuuloketta

Lippu hiljaiselle lennolle

Vastamelukuulokkeet vaimentavat rasittavaa melua ja tekevät pitkistä matkoista miellyttävämpiä.

5 pelinäppäimistöä

Sormi liipaisimella

Lentokonemateriaalit ja hienosäädetty mekaniikka varmistavat voiton pelissä. Otimme näppituntumaa viiteen mekaaniseen pelinäppäimistöön.

6 televisiota: 55 tuumaa + 4K + HDR

Hyvä kakkostelkkari

Tarvitsetko edullisen kakkos-tv:n? Kaupoista kannattaa nyt bongata viime vuoden malleja hyvällä alennuksella!

Mainos
6 langatonta kuuloketta

Vakavasti otettavaa langatonta

Nykyajan langattomat huippukuulokkeet tarjoavat uskottavaa äänenlaatua ja mukavaa käytettävyyttä.

5 premium-pelikannettavaa

Viisi viileää

Pelaaja tarvitsee kunnon vehkeet. Otimme taistelukentälle viisi kannettavaa, jotka eivät säiky mitään tai ketään.

Asus ZenBook 14 UX433FA-A60225T

Edullista luksusta

Kevyen ja tyylikkään ultrabookin voi saada myös ilman kultaista luottokorttia.

6 pelihiirtä

Veitsenterävää tarkkuutta

Pelaaja on tasan yhtä tappava kuin aseensa. Testasimme kuusi tämän hetken parasta pelihiirtä.

6 langatonta kaiutinta

Luksusluokan langatonta

Kalliimpien langattomien kaiuttimien äänenlaatu lähentelee jo perinteisten kaiuttimien tasoa.

ASUS Zenfone Max Pro (M2) julkaistaan Suomessa!

Ällistyttävä akkukesto, enemmän tehoa ja parempi kestävyys

Testissä
Philips 65OLED903

Ilotulitusta silmille ja korville

Philipsin paras OLED-televisio on päässyt Bowers & Wilkinsin kaiutingurujen käsittelyyn. Lopputulos on käsittämättömän upea!

Testissä
Dynaudio Xeo 20

Entistäkin langattomampi

Dynaudion langattomat aktiivikaiuttimet soivat miellyttävästi.

Testissä
MSi PS42 8RB-015NE

Siviilikäyttöön

MSi on lähes synonyymi pelitietokoneelle. Prestige-sarja on kuitenkin tehty ”hienoihin” toimistotehtäviin.

Testissä
Tivoli Audio Music System Home

Langatonta retroa

Tivolin radiossa on useimpien tarpeisiin sopivat ominaisuudet, mutta pari miinusta myös.

Testissä
TCL 55DP600

Edullinen yleis-tv

TCL:n televisiolla on mukava hinta, mutta käyttäjäystävällisyydestä ja äänestä on nipistetty liikaa.

Testissä
Sony KD-75ZF9

Ei ihan maalissa

Sonyn kuumin LCD-tv on kuvanlaadultaan huippu, mutta kokonaisvaikutelma ei ole ihan täydellinen.

Testissä
LG 65SK9500

Ilmiömäistä väri-ilottelua

Jösses, mitä sävyjä! LG on tunnettu tyylikkäistä OLED-näytöistään, mutta valmistajan paras LCD-televisio ei mene hukkaan sekään.

Mainos
Testissä
LG OLED65W8

Eksoottinen seinäkoriste

LG:n Wallpaper-OLED on kuuminta, mitä rahalla tv-maailmassa saa! Kuva kelluu katsojan edessä, mutta hieman kömpelö soundbar tiputtaa pisteitä.

Testissä
9 älykotituotetta

Tulevaisuuden koti jo nyt

Älykkäät laitteet tekevät asumisesta mukavampaa, turvallisempaa ja hauskempaa.

Testissä
Yamaha MusicCast BAR 400 ja MusicCast 20

Laajennettava tv-ääni

Vihdoin Yamahalla on soundbar, johon voi liittää langattomat kaiuttimet! Mutta MusicCast BAR 400 on paljon muutakin.

Testissä
Yamaha TT-N503 MusicCast Vinyl 500

Langaton levysoitin

Yamaha on tehnyt oman versionsa langattomasta soittimesta - ja se ylittää kaikki odotuksemme.

Testissä
9 pelikuuloketta

Koneen korvat

Löytyyköhän kuusen alta tänä vuonna pelikuulokkeet? Sukelsimme kuulokeviidakkoon selvittääksemme mikä tällä hetkellä on jei ja mikä ei.

Testissä
Parhaat levysoittimet pikkurahalla

Tässä testissä tarkastelemme parhaita edullisia levysoittimia, jotka on helppo asentaa ja jotka sopivat myös aloittelijalle.

Testissä
6 tietokonekaiutinta

Työpöydältä kajahtaa

Hyvät kaiuttimet muuttavat tietokoneen pelikoneeksi, leffateatteriksi ja musiikkisoittimeksi.

Testissä
Joulun 55-tuumaiset televisiot

Parhaat tv-löydöt

Suunnitelmissa uusi televisio jouluksi? Nämä mallit tarjoavat veitsenterävää kuvaa, ja rahaa jää vielä muihinkin jouluostoksiin.

Testissä
6 soundbaria

Telkkarin paras kaveri

Jos tv kärsii latteasta soundista, on edullinen soundbar helpoin ratkaisu ongelmaan.

Testissä
Sony KD-65AF9

Odotuksen arvoinen

Aivan televisiovuoden lopussa Sony lanseeraa uuden OLED-huippumallinsa Bravia KD-65AF9:n, jonka design, kuva ja ääni ovat highend-luokkaa parhaimmillaan.

Testissä
Asus ZenBook Pro 15 UX580GE-E2036T

Luksuslelu

Pro-tason ZenBook käy kilpaan Applen kanssa – ja voittaa monella saralla.

Testissä
Logitech MX Vertical

Positiivinen yllätys

Logitechin uudenlainen hiiri tarjoaa lepoa väsyneelle ranteelle.

Testissä
Ultimate Ears Megaboom 3

Kestävämpi ja kätevämpi

Rantabileiden suosikkikaiuttimemme uusi versio on entistä kestävämpi ja käytännöllisempi käyttää.

Testissä
LG OLED65B8PLA

OLED-löytö

LG:n uusi edullisen luokan malli asettaa kovan haasteen niin kilpailijoille kuin LG:lle itselleenkin. Se onnistuu nimittäin tarjoamaan ainakin 90-prosenttisesti saman kuvanlaadun kuin huippumallit, mutta paljon mukavampaan hintaan!

Testissä
Pioneer PLX-1000

Hifi-ääntä DJ-uskovaiselle

Ulkonäöstään huolimatta Pioneerin DJ-soitin on mahtava levysoitin kotiin.

Testissä
Philips 55PUS6503

Hyvä perus-tv

6503-sarjan televisioista puuttuvat ne erikoisuudet, jotka yleensä yhdistämme Philipsiin, mutta tarjoavat kuitenkin hyvää kuvanlaatua miellyttävään hintaan.

Testissä
4 pelikannettavaa

Peli-iloa puoleen hintaan

Ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi päästäkseen mukaan pelien hurmaan. Testasimme neljä erinomaista pelikannettavaa, jotka ovat – melkein – yhtä hyviä kuin kaikilla herkuilla varustetut luksusmallit.

Testissä
Philips 65OLED803

Viilein OLED

Etsitkö televisiota, joka eroaa massasta? Philips 65OLED803 -televisiota siistimpää saa hakea.