TESTISSÄ: 4 4K-projektoria

4 projektoria 4K-resoluutiolla

Jos hankkii 4K-projektorin, ei tarvitse enää koskaan lähteä elokuvateatteriin.


Julkaistu 06.07.2021 - 12:00

Voisi luulla, että todella suurten televisioiden vallattua markkinaa ei kellään olisi tarvetta videoprojektorille. Mutta onhan siinä edelleen iso ero, onko seinällä 85-tuumainen tv vai 120-tuumainen valkokangas. Jos haluaa täyttää koko näkökentän kuvalla, on televisioissa yhä vähemmän valinnanvaraa projektoreihin verrattuna. Projektori vain vaatii pimeän tai ainakin hyvin hämärän huoneen.

Viime aikoina 4K-tykkien tarjonta on kasvanut, mikä tekee tietysti elokuvien tai urheilun katsomisesta vieläkin hienompaa.

4K tekee kuvasta entistä terävämpää ja vivahteikkaampaa. Ja vaikka tekniikat 4K-resoluution luomiseksi vaihtelevat, tarkoittaa enemmän pikseleitä aina tarkempaa kuvaa.

4K-projektori tuo aitoa elokuvateatteritunnelmaa kotiin. Kuva: Sony

Aitoa vai keinotekoista 4K-kuvaa?

4K-projektoria ei ihan niin vain tehdäkään. 8 miljoonaa pikseliä tuottava kuvaprosessori sekä muu tekniikka, kuten lamppu, jäähdytys ja optiikat, vaativat huimasti enemmän suoritustehoa kuin aiemmat HD-projektorit. Tästä syystä aitoja 4K-projektoreita on yhä melko vähän markkinoilla, ja nekin erittäin kalliita. Edullisin taitaa olla reilun viiden tonnin hintainen Sonyn VPL-VW270. Tämän testin ainoat 4K-paneelilla varustetut projektorit tulevat niin ikään Sonyltä.

Silloin, kun 4K ei ole natiivia, onkin tärkeää tutkia projektorien tekniikkaa tarkemmin: miten niin kutsuttu pixel shift -tekniikka monistaa optiikoiden avulla kuvan 8,3 megapikselin näytöksi.

Tällaista ratkaisua käyttäviä malleja on ollut olemassa jo hyvän aikaa, ja hinnatkin ovat tulleet mukavasti alas. Edullisimpien joukossa on tässäkin testissä mukana oleva Epson EH-TW7000. Pian nähdään, miten se pärjää kalliimpia tykkejä vastaan, mutta ainakin aiemmin Epsonin edulliset ratkaisut ovat mielestämme olleet toimivia.

Jos kotoa löytyy leffahuoneeksi sopiva tila, on 4K-projektori parasta mitä sinne voi tuoda. Kuva: Creative Commons

Mitä rahalla saa?

Tähän testiin valitsimme neljä 4K-kuvaa lupaavaa videoprojektoria. Hinnoissa on reippaasti eroja aina vajaasta parista tuhannesta eurosta yli 7 000 euroon. Tämän testin tarkoitus onkin selvittää, kuinka paljon hyvästä 4K-kuvasta pitää maksaa ja millaisia kompromisseja edullisempien mallien kohdalla on tehtävä – ja vastaavasti: mitä kaikkea isolla budjetilla oikeastaan saakaan?

Testin edullista päätä edustavat Epson EH-TW7000 ja sitä hieman kalliimpi BenQ TH850i – jossa on muuten sisäänrakennettu Android-tv. Molemmat hyödyntävät pikselinsiirtoa, mutta Epsonilla on käytössä kolme LCD-paneelia kun taas BenQ:sssa 1-siruinen digitaalinen DLP väripyörillä. Molemmissa on etunsa ja puutteensa, joista tärkeimpinä mainittakoon LCD:n korkeampi kirkkaus ja DLP:n parempi kontrasti.

Kalliin ja vielä kalliimman osia tässä testissä esittävät Sonyt VPL-290ES ja VPL-590ES, jotka tarjoavat aitoa 4K-kuvaa, paljon kontrastia ja paljon muita herkkuja. Teknisesti ottaen projektorit ovat hyvin samanlaiset, mutta 590ES:ssä on dynaaminen iiris, jonka ansiosta muun muassa musta on mustempaa ja kirkkaus kirkkaampaa. Hintaeroa kuitenkin on 590 maksaa edullisimmillaan 7 200 euroa ja 290-malli 5 600 euroa. Onko kalliimpi erotuksen arvoinen?

Toivoimme saavamme testiin myös JVC:n projektorin, mutta globaalin komponenttipulan vuoksi emme ehtineet saada valmistajalta testikappaletta.

Testistä

Kun testaa erihintaisia laitteita, ei ole varsinaisesti ihme, että kallein on yleensä paras. Voimmekin jo heti paljastaa, että Sony VPL-VW590ES on testin paras projektori kaikin tavoin. Koska hinta on kuitenkin kallis jopa testin toiseksi kalleimpaan – myöskin Sonyyn – nähden, esti kalleus meitä antamasta sille Testivoittaja-titteliä. Se sai kyllä kaikki kuusi tähteä ylivoimaisuudestaan. Silläkin on kilpailijoita, ja olisi ollut kiinnostavaa nähdä, miten vaikkapa JVC (jota nyt emme valitettavasti saaneet testiin) olisi pärjännyt sitä vastaan.

Enemmän vastinetta rahalle tarjoaa VPL-VW290ES. Sekin on kallis, mutta kuitenkin huomattavasti edullisempi kuin 590ES. Siinä on kaiken lisäksi niin paljon kalliimman esikuvansa hyviä puolia, että pidimme siitä hinnan huomioiden todella paljon. Koska se ei kuitenkaan ole kaikkein paras, sai se meiltä Toimitus suosittelee -leiman.

Toivoimme, että jokin edullisista malleista olisi iloinen yllätys – ja onneksi oli! Etenkin edullisin Epson EH-TW7000 osoittautui todella hyvän hinta-laatusuhteen laitteeksi. Epson on todella onnistunut keskittymään oleelliseen tässä, vaikkakin musta olisi saanut olla vielä mustempaa. Kaikkea ei voi kuitenkaan ihan halvalla saada. Niinpä totesimme Epsonin kohdalla: Paras hinta-laatusuhde.

BenQ TK850i on tuplasti Epsonia kalliimpi ja myös erinomainen projektori. Värintoisto on lähempänä Sonyn malleja, ja kontrasti kirkkaiden ja tummien kohtien välillä hyvä. Siinä ei ole Epsonin kirkkautta tai edullisemman Sonyn kontrastia, vaan BenQ on vähän kaikessa hyvä keskitien projektori, joka sopii varmasti monelle varsin hyvin.

Mainos

Päivän tarjoukset

Jätä kommentti Peruuta vastaus

Geir Gråbein Nordby

(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.
Send this to a friend