Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sony VPL-VW590ES

Ylivertainen kotikino

Tämän parempaa projektoria ei ole. Ei kun elokuva pyörimään!

Julkaistu 06.07.2021 - 12:00
Sony VPL-VW590ES
Geir Gråbein Nordby

JVC:n lisäksi vain Sony tarjoaa kotiteatteriprojektoreita aidolla 4K-paneelilla. Yksi tällainen Ultra HD -kuvaa kodin olohuoneeseen tuova malli on VPL-VW590ES.

Natiivin 4K-paneelin ilmeinen etu on siinä, että tuottaa jokaisen pikselin erikseen, jolloin kuva ei pääse sumentumaan nopeidenkaan liikkeiden kohdalla. Samalla kirkkaus ja musta säilyvät erinomaisena, kun projektorin optiikan ei tarvitse luoda pikseleitä keinotekoisesti.

Oikeastaan aidon 4K-paneelin ainoat miinukset ovat sen suurempi koko ja paljon kalliimpi hinta.

Mainos

sony vpl-vw590es top

Kuva: Sony

Kallein lamppuprojektori

VPL-VW590ES on Sonyn lampputekniikkaan perustuvien projektorien kallein ja paras malli. Siinä on sama erinomainen kontrasti kuin edullisemmassa VW290ES-mallissa – Sony ei ole eritellyt, kuinka korkea kontrasti on, mutta VW260ES-edeltäjästä mittasimme kontrastiksi 20 000:1, joka on aivan loistava. Kalleimman mallin erikoisuus on edullisimmista malleista puuttuva dynaaminen iiris. Sen avulla kontrasti kasvaa Sonyn mukaan jopa 350 000:1:een, ja koska kontrasti on jo valmiiksi niin hyvä, ei dynaamisen iiriksen toimintaa edes huomaa – katsoja näkee vain, että kuvien mustat kohdat ovat todella aivan sysimustia. VW590ES:n valoisiin kohtiin lisäpainetta tuova valovoima on myös suurempi – 1 800 ANSI-luumenia, kun taas VW290ES:ssa on 1 500.

Sony-X1-for-Projector
Sony on kehittänyt nimenomaan projektoreita varten erityisen X1-prosessorinsa, joka tarjoaa varsin vaikuttavat HDR-efektit. Kuva: Sony

Älykäs kuvankäsittely

Sonyn uusimmissa projektoreissa on erikseen projektoreille kehitetty versio X1-prosessorista, jollaista Sony käyttää televisioissaan. Projektoriversion ero on lähinnä erinomaisessa HDR tone mappingissa. Projektorissa nimittäin kirkkaimpia HDR-kohtia pitää hieman himmentää, jotta muu kuva ei muuttuisi liian tummaksi ja kalpeaksi. X1 tekee tämän älykkäästi analysoimalla kuvaa ja vertaamalla sitä muistiin sijoitettuun Sonyn jättimäiseen kuvapankkiin. Sen perusteella prosessori määrittelee, millä alueilla pitäisi olla vahvempi kirkkaus ja mitkä taas pitäisi säilyttää tummina. Lopputuloksena on paremman näköinen kontrasti.

X1-prosessori toimii paremmin myös Reality Creationin kohdalla, mikä muun muassa vastaa paremmin matalamman resoluution kuvan skaalaamisesta 4K-laatuun.

sony vpl-vw590es front white
Kuva: Sony

Linssimuisti

Vielä yksi erikoisuus VPL-VW590ES:ssä on linssissä olevan elektroninen muisti. Se on kullanarvoinen toiminto laajakuvakankaan omistajille, sillä linssiin voi tallentaa yhdet optiset asetukset tavallista 16:9-sisältöä varten, ja toisen laajakuvaformaatille (2,35:1). Näin kuva täyttää koko kankaan sisällöstä riippumatta vain yhdellä napinpainalluksella. Tekisi mieli sanoa, että pelkästään tämä ominaisuus perustelee VW590ES-mallin hinnan – siis siinä tapauksessa, että käytössä on laajakuvakangas.

Hämmästyttävän upea kuvanlaatu

Sonyn projektori maalaa niin realistisen ja yksityiskohtaisen kuvan, että tekee mieli nipistää itseään. Siinä missä edullisempien projektorien on tehtävä kompromisseja tasalaatuisen kuvan tuottamiseksi, on tässä kaikkea enemmän: varjot ovat täydellisen tummia mutta yksityiskohdat erottuvat silti, ja kasvojen, hiusten ja partojen yksityiskohdat kiiltävät niin luonnollisella tavalla, ettemme ole tainneet moista ennen nähdäkään.

sony vpl-vw590es closeup geir nordby
Kuva: Geir Gråbein Nordby

HDR-valolla pimeyttä tasapainottavat kohtaukset – kuten lähikuva tummaa taivasta vasten palavasta nuotiosta – ovat lähes pelottavan eläväisiä. VW590ES on aivan eri tasolla kuin muut ja osoittaa, mihin X1-prosessori parhaimmillaan kykenee. Projektori on selvästi optimoitu dynaamiselle kontrastille, sillä HDR näyttää niin paljon paremmalta tässä kuin Sonyn edullisemmassa verrokissa, etteivät ekstramusta ja hieman vahvempi kirkkaus pysty selittämään eroa.

sony vpl-vw590es front
Kuva: Sony

Yhteenveto: Sony VPL-VW590ES

Edullisemmilla projektoreilla on vahvuutensa ja heikkoutensa, mutta Sony VPL-VW590ES_lla vain vahvuutensa! Kuva on on niin virheetön, että harvoin olemme vastaavaa nähneet: todella terävä, yksityiskohtainen, mustilta kohdiltaan sysimusta ja valoisilta kohdiltaan intensiivisen kirkas. Uea kuvanlaatu ja X1-prosessorin kuvankäsittely saavat aikaan myös esimerkilliset HDR-efektit! Sonyn hieno projektori on tosin lähes yhtä vaikuttava myös vanhempien, ei HRD:llä varustettujen sisältöjen kanssa.

Karakter
Sony VPL-VW590ES
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Kuvanlaatu on omaa luokkaansa: musta on mustempaa ja valkoinen valkoisempaa kuin muilla. Täyttä highend-laatua, jonka elokuvaelämykset ovat ihan eri tasolla kuin muilla. Myös HDR-efektit ovat paremmat kuin millään näkemällämme projektorilla. Vaatii kunnolla pimennetyn huoneen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Google TV kaikille ruuduille

Nyt on niukkaa

Kotiteatterista jyrähtää!

4 projektoria 4K-resoluutiolla

Isoa kuvaa lyhyellä etäisyydellä

Iskevää 3D-ääntä

Ääni & Kuva
Scroll to Top