Vuoden parhaat 2022-2023

TESTISSÄ Sony VPL-VW290ES

Aitoa 4K-kuvaa

Sonyn 4K-projektorilla voittaa helposti lähimmän elokuvateatterin houkutukset kuvanlaadullaan, jonka terävyys, kontrasti ja syvyys ihastuttavat.

forfatter
Julkaistu 06.07.2021 - 12:00
Karakter
Sony VPL-VW290ES
Ääni & Kuva kiteyttää
Sonyn projektori tarjoaa terävää kuvaa, jollaiseen harva yltää. Erinomaiset optiikat vetoavat kotiteatteriharrastajiin.
Sonyn edullisen pään natiivi-4K-projektori joutuu tinkimään joistakin ominaisuuksista, eikä siinä ole esimerkiksi linssimuistia tai dynaamista iiristä.
Faktat
  • Tekniikka: SXRD (LCoS)
  • Resoluutio: 4K UHD (3840 x 2160)
  • Paneelin kontrasti: Ei ilmoitettu
  • Dynaaminen kontrasti: Ei ilmoitettu
  • Valovirta: 1 500 luumenia
  • Kaiutin/ääniulostulo: Ei ole/ei ole
  • Lampun paloaika: 6 000 h (Low)
  • HDR: HDR10
  • Heittoetäisyys 100-tuumaiselle 16:9-kuvalle: 3,05–6,26 m (1,38–2,83)
  • Verkkosivusto: pro.sony.com
Hinta: 5800Pr. 06.07.2021

Sony on jo pitkään ollut harvoja valmistajia, jotka tarjoavat kotiteatteriprojektoreita aidolla 4K-kuvalla. Kokemus näkyy laitteiden hienosäädössä ja kehittämisessä, ja uusimpia malleja tässä kategoriassa edustaa malliston edullisen laidan VPL-VW290ES.

Projektori hyödyntää Sonyn SXRD-tekniikkaa, joka tunnetaan erittäin hyvästä kirkkaudestaan ja kontrastistaan yhdessä tarkkojen värien kanssa. Lähes 6 000 euron hintainen laite ei ole mitenkään halpa, mutta jos kellarin kotiteatterihuoneesta löytyvät jo loistokaiuttimet, iso valkokangas ja mukavat nojatuolit, voi tämä projektori viedä elämyksen aivan uudelle tasolle!

Sony VPL-VW290ES
Sony VPL-VW290ES on saatavilla olohuoneen sisustukseen sopivana valkoisena ja pimeään kotiteatterihuoneeseen sulautuvana mustana – ja sellaisessa se parhaiten toimii. Kuva: Sony

Ammattimaiset säätövaihtoehdot

Sonyn uusien projektorien suurin uutinen on niissä käytetty X1-videoprosessori. Alun alkaen Sonyn Bravia-televisioista tutusta prosessorista on kehitetty etenkin projektoreille sopiva versio, joka tarjoaa runsaasti käytännöllisiä ominaisuuksia kuvalaatua parantamaan, etenkin HDR-videoiden laatua. Myös tutut ominaisuudet, kuten liikkeitä siloittava Motionflow ja HD-videosta 4K-laatuun skaalava Super Resolution Reality Creation löytyvät.

Sony VPL Dynamic-HDR-Enhancer

Sonyn uuden X1-prosessorin ansiosta VW290 suoriutuu HDR-efekteistä paremmin kuin useimmat. Kuva: SonyBenQn ja Epsonin malleihin verrattuna Sonyn asennus sujuu kuin tanssi. Kaikki hoituu kaukosäädintä käyttäen helposti sohvalla istuen. Myös käytössä Sonyn optiikat osoittautuvat paremmiksi, sillä asetukset saa tarkemmiksi.

Huom: toisin kuin kalliimmassa VW590ES-mallissa, ei tässä mallissa saa tallennettua linssiin erilaisia asetuksia, mikä tuntuu hiukan pihnulta vedolta. VW290ES:stä on jätetty pois myös dynaaminen iiris, joka säätäisi aukkoa kuvamateriaalin mukaan.

 

Sony VPL-VW290ES
Dynaamisen iiriksen puuttumisesta huolimatta musta on erinomaista, joten VPL-VW290 ansaitsee täysin pimennetyn huoneen, jossa se pääsee oikeuksiinsa. Musta on ehdottomasti tämän tykin paras väri. Kuva: Sony

Kuvanlaatu

Sony VPL-VW290ES on kotiteattereihin räätälöity projektori, joka on parhaimmillaan pimennetyissä tiloissa. Sen valovoima ei ole yhtä mehukas kuin BenQ:lla a Epsonilla (noin 1 500 luumenia vs. 3 000 luumenia), joten se sopii parhaiten tosiharrastajille erillisine kotiteatterihuoneineen. Kunhan olosuhteet ovat oikeat eli on mahdollisimman pimeää, palkitsee projektori highend-luokan kuvalla.

Projektori täyttää valkokankaamme veitsenterävällä ja vivahteikkaalla kuvalla, joka ottaa aimo harppauksen kuvanlaadussa ylöspäin: erinomaisen kuvanlaadun sijaan nyt puhutaan oikeasti elokuvateatterin tasoisesta kuvasta. Kontrasti, väritarkkuus ja syvyys ovat aivan eri luokkaa testin edullisempiin malleihin verrattuna.

Sonyn kuvankäsittely sujuu erittäin hyvin: VPL-VW290ES toistaa HDR-videota erittäin tasalaatuisesti ja vakuuttavasti. Testielokuvamme Ready Player One on täynnä kaoottisia kohtauksia ja nopeita vaihtoja erilaisten VR-ympäristöjen välillä, mutta Sony pysyy koko ajan matkassa ja säilyttää yksityiskohdat niin tummissa kuin valoisissa kohdissa. Kohinanvaimennus toimii tehokkaasti ilman, että pienet yksityiskohdat hukkuisivat siivottuun kuvaan.

Yhteenveto: Sony VPL-VW290ES

Vajaan 6 000 euron hintainen Sony VPL-VW290ES on huomattavasti kalliimpi kuin testin edullisen pään edustajat Epsonilta ja BenQ:lta. Tällä rahalla saa aidon elokuvateatterin laatuista kuvaa, jonka kontrasti, väritasapaino ja musta ovat aivan erinomaisia – ja tehtyjä pimeään kotiteatterihuoneeseen.

 

Myös tässä testissä

BenQ TK850i

Kirkas Android-projektori

BenQ:n uudessa älyprojektorissa on upean värikäs ja kirkas 4K-kuva, mutta kuvan säätömahdollisuudet saisivat olla paremmat.

BenQ-projektori tarjoilee terävää ja kirkasta kuvaa, jossa on hyvä kontrasti. Sisäänrakennettu wi-fi ja Android-käyttöliittymä tekevät käytöstä näppärää.
TK850i:ssa on vain vähän optisia säätömahdollisuuksia, joten täysin optimaalista asennusta on vaikea saada aikaiseksi.

Sony VPL-VW590ES

Ylivertainen kotikino

Tämän parempaa projektoria ei ole. Ei kun elokuva pyörimään!

Kuvanlaatu on omaa luokkaansa: musta on mustempaa ja valkoinen valkoisempaa kuin muilla. Täyttä highend-laatua, jonka elokuvaelämykset ovat ihan eri tasolla kuin muilla. Myös HDR-efektit ovat paremmat kuin millään näkemällämme projektorilla.
Vaatii kunnolla pimennetyn huoneen.

Epson EH-TW7000

Loistavan hinta-laatusuhteen kuvaa

EH-TW7000 on markkinoiden edullisimpia 4K-projektoreita, ja laadultaan oikea löytö.

Erittäin hyvä kuvanlaatu, joka täyttää helposti ison kankaan. Vahva kirkkaus saa HDR-efektit loistamaan.
Tehdasasetuksilla värintoisto vetää vihreään, ja projektori kannattaakin kalibroida ennen käyttöä.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.
Google TV kaikille ruuduille Jos kodin äly-tv:n ikä alkaa jo näkyä, voi sille tehdä pikanuorennuksen Googlen mahtavan lisälaitteen avulla.
Ilo irti television äänestä Useimmat televisiot kuulostavat sellaisenaan varsin latteilta ja kesyiltä. Käyttämällä soundbaria saa äänenlaatua parannettua huomattavasti, eikä investoinnin tarvitse edes olla kovin kallis!
Bose Smart Soundbar 600: haastaja Sonos Beamille? Näppärän kokoinen soundbar Atmos-äänellä? Kyllä, kiitos!
Porschelta kaksi uutta soundbaria Vapiskaa, Sonos ja Samsung! Porschen uusi soundbar kiihdyttää jo kulman takana.
Nyt on niukkaa 2021 soitti ja haluaa soundbarinsa takaisin…
Pikakuuntelussa Sonos Ray Sonos esitteli tällä viikolla Kööpenhaminassa edullisimman soundbarinsa – millainen oikein on uusi Ray?