Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sony VPL-VW290ES

Aitoa 4K-kuvaa

Sonyn 4K-projektorilla voittaa helposti lähimmän elokuvateatterin houkutukset kuvanlaadullaan, jonka terävyys, kontrasti ja syvyys ihastuttavat.

Julkaistu 06.07.2021 - 12:00
Sony VPL-VW290ES
Geir Gråbein Nordby

Sony on jo pitkään ollut harvoja valmistajia, jotka tarjoavat kotiteatteriprojektoreita aidolla 4K-kuvalla. Kokemus näkyy laitteiden hienosäädössä ja kehittämisessä, ja uusimpia malleja tässä kategoriassa edustaa malliston edullisen laidan VPL-VW290ES.

Projektori hyödyntää Sonyn SXRD-tekniikkaa, joka tunnetaan erittäin hyvästä kirkkaudestaan ja kontrastistaan yhdessä tarkkojen värien kanssa. Lähes 6 000 euron hintainen laite ei ole mitenkään halpa, mutta jos kellarin kotiteatterihuoneesta löytyvät jo loistokaiuttimet, iso valkokangas ja mukavat nojatuolit, voi tämä projektori viedä elämyksen aivan uudelle tasolle!

Sony VPL-VW290ES
Sony VPL-VW290ES on saatavilla olohuoneen sisustukseen sopivana valkoisena ja pimeään kotiteatterihuoneeseen sulautuvana mustana – ja sellaisessa se parhaiten toimii. Kuva: Sony

Ammattimaiset säätövaihtoehdot

Sonyn uusien projektorien suurin uutinen on niissä käytetty X1-videoprosessori. Alun alkaen Sonyn Bravia-televisioista tutusta prosessorista on kehitetty etenkin projektoreille sopiva versio, joka tarjoaa runsaasti käytännöllisiä ominaisuuksia kuvalaatua parantamaan, etenkin HDR-videoiden laatua. Myös tutut ominaisuudet, kuten liikkeitä siloittava Motionflow ja HD-videosta 4K-laatuun skaalava Super Resolution Reality Creation löytyvät.

Mainos

Sony VPL Dynamic-HDR-Enhancer

Sonyn uuden X1-prosessorin ansiosta VW290 suoriutuu HDR-efekteistä paremmin kuin useimmat. Kuva: SonyBenQn ja Epsonin malleihin verrattuna Sonyn asennus sujuu kuin tanssi. Kaikki hoituu kaukosäädintä käyttäen helposti sohvalla istuen. Myös käytössä Sonyn optiikat osoittautuvat paremmiksi, sillä asetukset saa tarkemmiksi.

Huom: toisin kuin kalliimmassa VW590ES-mallissa, ei tässä mallissa saa tallennettua linssiin erilaisia asetuksia, mikä tuntuu hiukan pihnulta vedolta. VW290ES:stä on jätetty pois myös dynaaminen iiris, joka säätäisi aukkoa kuvamateriaalin mukaan.

 

Sony VPL-VW290ES
Dynaamisen iiriksen puuttumisesta huolimatta musta on erinomaista, joten VPL-VW290 ansaitsee täysin pimennetyn huoneen, jossa se pääsee oikeuksiinsa. Musta on ehdottomasti tämän tykin paras väri. Kuva: Sony

Kuvanlaatu

Sony VPL-VW290ES on kotiteattereihin räätälöity projektori, joka on parhaimmillaan pimennetyissä tiloissa. Sen valovoima ei ole yhtä mehukas kuin BenQ:lla a Epsonilla (noin 1 500 luumenia vs. 3 000 luumenia), joten se sopii parhaiten tosiharrastajille erillisine kotiteatterihuoneineen. Kunhan olosuhteet ovat oikeat eli on mahdollisimman pimeää, palkitsee projektori highend-luokan kuvalla.

Projektori täyttää valkokankaamme veitsenterävällä ja vivahteikkaalla kuvalla, joka ottaa aimo harppauksen kuvanlaadussa ylöspäin: erinomaisen kuvanlaadun sijaan nyt puhutaan oikeasti elokuvateatterin tasoisesta kuvasta. Kontrasti, väritarkkuus ja syvyys ovat aivan eri luokkaa testin edullisempiin malleihin verrattuna.

Sonyn kuvankäsittely sujuu erittäin hyvin: VPL-VW290ES toistaa HDR-videota erittäin tasalaatuisesti ja vakuuttavasti. Testielokuvamme Ready Player One on täynnä kaoottisia kohtauksia ja nopeita vaihtoja erilaisten VR-ympäristöjen välillä, mutta Sony pysyy koko ajan matkassa ja säilyttää yksityiskohdat niin tummissa kuin valoisissa kohdissa. Kohinanvaimennus toimii tehokkaasti ilman, että pienet yksityiskohdat hukkuisivat siivottuun kuvaan.

Yhteenveto: Sony VPL-VW290ES

Vajaan 6 000 euron hintainen Sony VPL-VW290ES on huomattavasti kalliimpi kuin testin edullisen pään edustajat Epsonilta ja BenQ:lta. Tällä rahalla saa aidon elokuvateatterin laatuista kuvaa, jonka kontrasti, väritasapaino ja musta ovat aivan erinomaisia – ja tehtyjä pimeään kotiteatterihuoneeseen.

 

Karakter
Sony VPL-VW290ES
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Sonyn projektori tarjoaa terävää kuvaa, jollaiseen harva yltää. Erinomaiset optiikat vetoavat kotiteatteriharrastajiin. Sonyn edullisen pään natiivi-4K-projektori joutuu tinkimään joistakin ominaisuuksista, eikä siinä ole esimerkiksi linssimuistia tai dynaamista iiristä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Google TV kaikille ruuduille

Nyt on niukkaa

Kotiteatterista jyrähtää!

4 projektoria 4K-resoluutiolla

Isoa kuvaa lyhyellä etäisyydellä

Iskevää 3D-ääntä

Ääni & Kuva
Scroll to Top