Vuoden parhaat 2022-2023

TESTISSÄ BenQ TK850i

Kirkas Android-projektori

BenQ:n uudessa älyprojektorissa on upean värikäs ja kirkas 4K-kuva, mutta kuvan säätömahdollisuudet saisivat olla paremmat.

forfatter
Julkaistu 06.07.2021 - 12:00
Karakter
BenQ TK850i
Ääni & Kuva kiteyttää
BenQ-projektori tarjoilee terävää ja kirkasta kuvaa, jossa on hyvä kontrasti. Sisäänrakennettu wi-fi ja Android-käyttöliittymä tekevät käytöstä näppärää.
TK850i:ssa on vain vähän optisia säätömahdollisuuksia, joten täysin optimaalista asennusta on vaikea saada aikaiseksi.
Faktat
  • Tekniikka: DLP
  • Resoluutio: 4K UHD (3840 x 2160)
  • Paneelin kontrasti: 30 000:1 (dynaaminen iiris)
  • Dynaaminen kontrasti: ei ilmoitettu
  • Valovirta: 3 000 luumenia
  • Kaiutin/ääniulostulo: On/on
  • Lampun paloaika: ei ilmoitettu
  • HDR: HDR10
  • Heittoetäisyys 100-tuumaiselle 16:9-kuvalle: 2,5–3,25 m (1,13–1,47:1)
  • Verkkosivusto: benq.eu
Hinta: 2000Pr. 06.07.2021

TK850i on BenQ:n uusimpia malleja. Valmistaja tunnetaan edullisista mutta suorituskykyistä projektoreistaan. Tämä malli on suunniteltu yleiskäyttöön eli yhtä hyvin pelaamiseen kuin urheilun ja sarjojenkin katsomiseen, ja sinällään mainio täydennys BenQ:n puhtaille kotiteatteriprojektoreille. TK850i:n etuja ovat hyvä kirkkaus ja Android-käyttöliittymä, jonka kautta suoratoistopalvelut ovat heti käden ulottuvilla ilman erillisen videosoittimen tarvetta.

BenQ tk850 front
Kuva: BenQ

Älyprojektori

Älyominaisuuksia ei ole integroitu projektoriin itseensä, vaan ne löytyvät USB-dongelista, joka kytketään laitteen takaosaan. Tässä on merkittävin ero mallien TK850i ja halvemman ”pikku-iittömän” TK850-välillä. Tässä on myös kaksi HDMI 2.0 -sisääntuloa ja HDR10-tuki.

Android-tv:tä oli helppo oppia käyttämään, sillä onhan se tuttu jo monista televisioista. Kaikki toimii kuten pitääkin ja eri striimauspalvelut löytyvät helposti. TK850- ja TK850i-mallien hintaero on kuitenkin vähän turhan iso siihen verrattuna, että hankkisi erikseen vaikkapa Chromecastin tai Apple TV:n.

BenQ-TK850i HDMI dongle
Projektorin mukana tuleva USB-tikku muuttaa TK850i älylaitteeksi, jossa suosituimmat sovellukset ovat vain kaukosäätimen napinpainalluksen päässä. 

Kuvan säätö

BenQ on suunniteltu yksinkertaiseksi ja helppokäyttöiseksi projektoriksi, mutta ilmeisesti sen myötä asetusvaihtoehtoja on tarjolla melko rajallisesti. Linssissä itsessään on vain fokus ja zoom sisään/ulos. Kallistus pystysuunnassa tai sivuttain on tehtävä koko projektoria liikuttamalla – aika heppoinen ratkaisu tässä hintaluokassa. Esimerkiksi Epson EH-TW7000-mallissa on paljon joustavammat vaihtoehdot kuvan säätöjen suhteen.

Kuvanlaatu

BenQ TK850i DLP-väripyörällä varustettu 4K-projektori, jota pyörittää Texas Instrumentsin valmistama yleinen ja tunnettu DMD-siru. Se luo 4K-resoluution pixel shift -tekniikan avulla, mikä on tehokas, tilaa säästävä ja edullinen vaihtoehto natiiveihin 4K-projektoreihin verrattuna. Tuhannen taalan kysymys kuuluukin: miltä kuva käytännössä näyttää?

 

BenQ tk850 angle
Kuva: BenQ

Lyhyt vastaus: yllättävän hyvältä. Testasimme BenQ:ta kuitenkin Sonyn highend-mallin rinnalla, eikä edullisemman tekniikan projektorin tarvitse hävetä tässä seurassa. Kontrasti ja musta eivät yllä Sonyn tasolle, mutta 4K-elokuvien terävyys on todella hyvä, täysin rinnastettavissa aitoon 4K-kuvaan. Jo tämä riittää vakuuttamaan meidät!

BenQ TK850i onnistuu täyttämään suuren Dreamscreen-näyttömme kirkkaalla ja kontrastisella kuvalla. Kirkkaus riittää hyvin toistamaan HDR-efektit uskottavasti. Paperilla se on yhtä kirkas kuin Epson EH-TW7000, mutta käytännössä se ei yllä samalle tasolle. Etenkin valoisissa tiloissa huomaa, että Epsonilla riittää paremmin painetta kirkkaimpiin kohtiin.

Vaikka enimmäiskirkkaus ei olekaan yhtä häikäisevä kuin Epsonilla, loistaa BenQ paremmalla terävyydellään ja tarkemmalla kuvallaan. Testipätkämme esimerkiksi Ready Player One -elokuvassa ovat väreiltään vivahteikkaammat ja tarkemmat. Myös musta on paljon parempi, joten hämärimmät kohtaukset saavat muhevaa syvyyttä. Elokuvien katsomiseen pimennetyssä huoneessa valitsisimme ehdottomasti BenQ:n!

Yhteenveto: BenQ TK850i

BenQ TK850i on moneen käyttöön sopiva älyprojektori, jonka mukana tulevalla Android-tikulla pääsee suosituimpiin sovelluksiin yhdellä kaukosäätimen napinpainalluksella. Kuva on erinomainen: terävyys, kirkkaus ja kontrasti ovat hyvät ja etenkin terävyys on samaa luokkaa aitojen 4K-projektorien kanssa. Erinomainen projektori yleiskäyttöön!

 

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

4 viikkoa
vain 4.50 €!

Myös tässä testissä

Sony VPL-VW590ES

Ylivertainen kotikino

Tämän parempaa projektoria ei ole. Ei kun elokuva pyörimään!

Kuvanlaatu on omaa luokkaansa: musta on mustempaa ja valkoinen valkoisempaa kuin muilla. Täyttä highend-laatua, jonka elokuvaelämykset ovat ihan eri tasolla kuin muilla. Myös HDR-efektit ovat paremmat kuin millään näkemällämme projektorilla.
Vaatii kunnolla pimennetyn huoneen.

Sony VPL-VW290ES

Aitoa 4K-kuvaa

Sonyn 4K-projektorilla voittaa helposti lähimmän elokuvateatterin houkutukset kuvanlaadullaan, jonka terävyys, kontrasti ja syvyys ihastuttavat.

Sonyn projektori tarjoaa terävää kuvaa, jollaiseen harva yltää. Erinomaiset optiikat vetoavat kotiteatteriharrastajiin.
Sonyn edullisen pään natiivi-4K-projektori joutuu tinkimään joistakin ominaisuuksista, eikä siinä ole esimerkiksi linssimuistia tai dynaamista iiristä.

Epson EH-TW7000

Loistavan hinta-laatusuhteen kuvaa

EH-TW7000 on markkinoiden edullisimpia 4K-projektoreita, ja laadultaan oikea löytö.

Erittäin hyvä kuvanlaatu, joka täyttää helposti ison kankaan. Vahva kirkkaus saa HDR-efektit loistamaan.
Tehdasasetuksilla värintoisto vetää vihreään, ja projektori kannattaakin kalibroida ennen käyttöä.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.
Google TV kaikille ruuduille Jos kodin äly-tv:n ikä alkaa jo näkyä, voi sille tehdä pikanuorennuksen Googlen mahtavan lisälaitteen avulla.
Ilo irti television äänestä Useimmat televisiot kuulostavat sellaisenaan varsin latteilta ja kesyiltä. Käyttämällä soundbaria saa äänenlaatua parannettua huomattavasti, eikä investoinnin tarvitse edes olla kovin kallis!
Bose Smart Soundbar 600: haastaja Sonos Beamille? Näppärän kokoinen soundbar Atmos-äänellä? Kyllä, kiitos!
Porschelta kaksi uutta soundbaria Vapiskaa, Sonos ja Samsung! Porschen uusi soundbar kiihdyttää jo kulman takana.
Nyt on niukkaa 2021 soitti ja haluaa soundbarinsa takaisin…
Pikakuuntelussa Sonos Ray Sonos esitteli tällä viikolla Kööpenhaminassa edullisimman soundbarinsa – millainen oikein on uusi Ray?