TESTISSÄ: Jabra Elite 7 Active

On hyvä!

Testin kalleimmilla kuulokkeilla on paljon todistettavaa.

Karakter
Jabra Elite 7 Active
forfatter
Julkaistu 19.09.2022 - 15:30
Ääni & Kuva kiteyttää
Mukavat ja käyttäjäystävälliset kuulokkeet. Helppo mukauttaa käyttäjän maun mukaiseksi.
Äänikuvan hienosäätäminen ei olisi pahitteeksi.
Faktat
 • Tyyppi: Täysin langattomat nappikuulokkeet
 • Bluetooth: 5.2
 • Suojausluokka: IP57
 • Hipaisukytkimet: On (nappi)
 • Vastamelu: On
 • Säädettävä taajuuskorjain: On
 • Elementtien koko: 6 mm
 • Sovellus: On
 • Akunkesto: 8 h, kaikkiaan kotelon kanssa 30 h
 • Paino (napit): 5,5 g/kpl
 • Lataus: USB-C ja langaton
 • Verkkosivusto: jabra.fi

Jabra ei ole mikään aloittelija alalla, ja Elite 4 Activen tapaan Elite 7 Active on hyvin helppokäyttöinen. Pakkauksesta löytyy kahdet lisäsovitteet, mutta ei siivekkeitä, mikä on ehkä vähän yllättävää ottaen huomioon, että Elite 7 Activea myydään nimensä mukaisesti treenikuulokkeena. Mutta siivekkeiden puuttumiseen on selitys: kuulokenapit on päällystetty materiaalilla, jota Jabra kutsuu nimellä ShakeGrip. Se on nestemäistä silikonikumia, jonka pitäisi kuulemma pitää kuulokenapit korvissa ilman siivekkeitäkin. Napit tuntuvat pehmeiltä ja miellyttäviltä ja korviini ne istuvat todella hyvin. Ne pysyvät hyvin kyydissä hikisissäkin treeneissä ja jooga-asana alaspäin katsovassa koirassa.

Elite 7 Propp Elite 7 passform
<
>
Jabra Elite 7 Active on järkevän kokoinen kuulokemalli, joka sopinee useimpien ihmisten korviin mukavasti. Kuva: Åsa Warme Hallén

Jabra Sound+ -sovelluksessa teen kuulotestin ja muita manöövereitä kuulokkeiden äänen optimoimiseksi. Tein kaiken ennen kuin kuuntelin musiikkia, joten en osaa sanoa, tekikö se äänestä paremman vai huonomman. Haluan ajatella, että paremman, kun niin on kerran luvattu.

Elite 7 MyFit 1 Elite 7 MyFit 2 Elite 7 MySound
<
>
My Fit -toiminnolla testataan, istuvatko kuulokkeet hyvin. My Sound taas mukauttaa äänen käyttäjän kuulolle sopivaksi. Kuvakaappaus

Jabra Elite 7 Activen käyttö

Aivan kuten Elite 4 Active -mallillakin kuulokkeita ohjataan kuulokenapeissa olevista ohjausnapeista. Niissä ei siis ole varsinaisia hipaisukytkimiä, mutta nappeja ei kuitenkaan tarvitse painella kovaa, vaan ne tottelevat aika kevyttäkin painallusta – mistä korvani kiittävät. Sovelluksesta voi vielä valita, mikä painallus tekee mitäkin. Pidän myös siitä, etä kuulokkeissa puhuva ääni ilmoittaa, olenko valinnut vastamelun (ANC) vai ympäristöäänet (Hearthrough).

Kuulokkeiden mono-asetuksella voi käyttää vain toista kuulokenappia, jolloin audio menee automaattisesti pauselle. Ei ehkä paras vaihtoehto musiikkia kuunnellessa, mutta ihan kätevä, jos äänikirjassa on jännittävä koihta meneillään tai puhelu kesken ja pitää samalla ladata toista kuulokenappia. Mono-asetuksen saa halutessaan pois päältä.

Lue myös: Jabra Elite 3 – Melkein kaikki kohdallaan

Äänenlaatu

Kuuden valmiin ääniasetuksen (joita voi myös itse säätää) valikoimalla on hyvät mahdollisuudet siihen, että löytää itselle sopivimman. Kuunneltuani Peter Jöbackin Higher-kappaleen asetuksilla Bass Boost, Smooth, Speech ja Treble Boost totean, että sekä minä että Peter arvostamme eniten Energize-asetusta. Speech keskittyy nimensä mukaisesti laulun ja puheen korostamiseen ja sopii parhaiten podcastien ja äänikirjojen kuuntelemiseen.

Kuntopyöräillessäni AC/DC:n Thunderstruck saa pitää minulle seuraa. Bass Boost vaimentaa vähän liikaakin muita taajuuksia ja vie äänikuvasta ilmavuutta. Muokkaan ääniprofiilia jonnekin Bass Boostin ja Energizen välille ja olen tyytyväinen lopputulokseen. Bassossa saisi olla ehkä vähän enemmänkin syvyyttä ilman, että äänikuvan ilmavuus hälvenee, mutta äänentoisto silti oikein hyvä!

Jabra Elite 7 Active

Jabra Elite 7 Activen vastamelua voi säätää sovelluksesta, mikä ei onnistu Elite 4 -mallin kohdalla. Molemmissa voi sen sijaan säätää HearThrough’n määrää. KuvakaappausTestilenkillä yllätyn tajutessani, että tavallisesti ärsyynnyn rannan tuulisimmalla osuudella siitä, että tuulen kohina peittää musiikin alleen, mutta nyt niin ei käynytkään. Pakko kääntyä takaisin ja kokeilla uudestaan! Vaikka tuuli kyllä puhiseekin, erotan silti musiikin selkeästi ja kirkkaasti. Ja vaikka näen lasten ilakoivan uimapaikan hyppytornilla, ei metelöinti häiritse. Toisin sanoen vastamelu toimii oivallisesti.

Sovelluksen Soundscape-vaihtoehto on tarkoitettu tilanteisiin, jolloin haluaa sulkea ulkomaailman pois ilman musiikkia, jolloin keskittyminen saattaa helposti harhailla kuuntelemaan sanoituksia ja rytmiä. Ensin en ihan tajunnut, mitä iloa toiminnosta olisi, mutta kokeiltuani joogaa vesiputouksen kohina korvillani voin sanoa, että Soundscapella on paikkansa.

Elite 7 Etui 1 Elite 7 etui
<
>
Kotelo ei ole näppärimmästä päästä, ja avaaminen tuottaa joskus vaikeuksia. Langattomasta latauksesta kuitenkin plussaa. Kuva: Åsa Warme Hallén

Puhelut

Samoin kuin Elite 4 Active -mallissa, on tässäkin neljä tuulensuojaverkolla päällystettyä mikrofonia. Sisätiloissa puhelut onnistuvat vallan mainiosti, mutta ulkona kuulokkeet eivät onnistu lunastamaan lupaustaan tuulen suhteen.

Yhteenveto: Jabra Elite 7 Active

Jabra Elite 7 Active on erinomainen treenikuulokemalli. Ilman siivekkeitäkin kuulokenapit pysyvät luotettavasti paikoillaan eivätkä satu. Äänenlaatu ei ole testin parasta. Sennheiserin soinnin täyteläisyys ja paino puuttuvat, mutta mukava istuvuus, helppokäyttöisyys ja kelpo ääni tekevät Elite 7 Activesta kuitenkin huippukuulokkeet.

Myös tässä testissä

JBL Reflect Aero

Vähän vaisu

Aero on edullisempi kuin testin toinen JBL-malli. Onkohan se hyvä vai huono asia?

Käyttäjäystävällisessä sovelluksessa voi kustomoida monia toimintoja. Kuulokkeet sopivat puheluille, myös ulkona. Säätyvän vastamelun saa laitettua pois päältä, jolloin sitä voi säätää itse.
Hivenen kömpelöt ja isot kuulokkeet. Volyymi pitää vääntää kovalle.

Adidas FWD-02 Sport True

Loistava istuvuus, mutta ei muuta

Adidas on muotoilultaan onnistunut kuulokemalli, jonka kehittelyssä luovuus on virrannut – paikoin ehkä liikaakin.

Todella mukava istuvuus.
Ääni ei tempaa mukaansa. Ei vastamelua. Kökkö sovellus.

JBL Reflect Flow Pro

Isoille korville

JBL osallistuu testiin kahdella kuulokemallilla, joista Flow Pro on koko kisan kallein.

Hyvä ja käyttäjäystävällinen sovellus, jossa paljon säätömahdollisuuksia. Kuulokkeet toimivat hyvin puhelukäytössä.
Kuulokenapit ovat isot ja rasittavat. Ääni jää kesyksi eikä tempaa mukaansa. Vastamelua ei voi säätää itse.

Sennheiser Sport True Wireless

Mahtava ääni, mutta kirveellä muotoiltu

Sennheiser ei ole mikään aloittelija kuulokemaailmassa, mikä näkyy tässäkin testissä. Mutta riittääkö se voittoon?

Hyvä äänenlaatu. Toimiva sovellus, jossa paljon kustomointimahdollisuuksia.
Isot, kömpelöt ja kulmikkaat kuulokenapit. Ei vastamelua.

Jabra Elite 4 Active

Halpa ja hyvä treeniseuralainen

Mitä testin halvimmilla kuulokkeilla on tarjota? Jabran kokemuksella odotukset nousevat korkeiksi.

Helppokäyttöinen sovellus. Hyvä istuvuus.
Kuulokenappien ohjaimia ei voi räätälöidä.
Mainos

Päivän tarjoukset

Åsa Warme

(s. 1972): Åsa päätyi vuonna 1995 vähän vahingossa töihin Elektronikvärlden-lehteen, joka sai sittemmin Ruotsissa LB-perheen nimen Ljud & Bild. 2013 Åsa päätti kokeilla siipiään toisaalla, työskenneltyään LB-toimituksessa projektinjohtajana, toimittajana ja toimituspäällikkönä. Alkuvuodesta 2021 hän palasi LB Ääni & Kuvaan freelance-kirjoittajana, joka keskittyy etenkin erilaisten hauskojen ja hyödyllisten vempaimien testaamiseen hieman eri vinkkelistä kuin kollegansa.