TESTISSÄ: Jabra Elite 4 Active

Halpa ja hyvä treeniseuralainen

Mitä testin halvimmilla kuulokkeilla on tarjota? Jabran kokemuksella odotukset nousevat korkeiksi.

Karakter
Jabra Elite 4 Active
forfatter
Julkaistu 19.09.2022 - 15:30
Ääni & Kuva kiteyttää
Helppokäyttöinen sovellus. Hyvä istuvuus.
Kuulokenappien ohjaimia ei voi räätälöidä.
Faktat
 • Tyyppi: Täysin langattomat nappikuulokkeet
 • Bluetooth: 5.2
 • Suojausluokka: IP57
 • Hipaisukytkimet: On (nappi)
 • Vastamelu: Ja
 • Säädettävä taajuuskorjain: On
 • Elementtien koko: 6 mm
 • Sovellus: On
 • Akunkesto: 7 h, kaikkiaan kotelon kanssa 28 h
 • Paino (napit): 5 g/kpl
 • Lataus: USB-C
 • Verkkosivusto: jabra.fi

Jabra Elite Active 4:n käyttöönotto sujuu juuri niin helposti kuin toivoinkin. Lataan Jabra Sound+ -sovelluksen ja ottaessani kuulokenapit kotelostaan ne ilmaantuvat puhelimen näytölle. Tarvitsee vain klikata yhdistämiskäskyä ja homma on hoidettu. Ihanan helppoa!

Sovelluksen aivan erinomainen Quick Start Guide opastaa kuulokkeiden käyttöön kuvien ja lyhyiden mutta informatiivisten tietojen kera.

Etui stangt Etui oppet
<
>
…mutta helppo avata, toisin kuin Elite 7 Activen kotelo. Kuva: Åsa Warme Hallén

Jabra Elite 7 Activen käyttöönotto

Päästäkseni alkuun kuulokkeiden kanssa, pyytää ääni painamaan nappia kuulokenapista. Olen ensin varsin hämmentynyt tästä pyynnöstä, sillä en tunne mitään paineltavaa nappia. Sitten tajuan, että kuulokenapin koko litteä pinta on ohjausnappi, mikä on teoriassa hyvä idea mutta käytännössä ei toimi kovin hyvin. Nappia pitää painaa todella lujaa, jotta se reagoisi, joten koko kuuloke työntyy syvemmälle korvaan joka kerta, kun haluaa aloittaa tai pysäyttää soiton.

Knapptryck
Hyvämuistiset voivat opetella käskyjen eri painallukset ja pituudet, jolloin kuulokkeita voi käyttää ilman sovellusta. Kuvakaappaus

Harmillisesti painalluksille ei voi määrittää toimintoja itse, enkä tunnu koskaan muistavan, pitikö painaa oikeaa vai vasenta kuulokenappia, ja tarvittiinko yksi vai kaksi näpäytystä. Korvani protestoivat väkivaltaista naputtelua vastaan, joten päädyn ohjaamaan kuulokkeita vain sovelluksen kautta.

Jabra Elite 4 Active
Kuulokenapit ovat todella pienet ja kevyet, vain 5 gramman painoiset. Kuva: Åsa Warme Hallén
Jabra Elite 4 Active
Jabra Elite 4 Active pysyy erittäin hyvin paikoillaan kovassakin menossa, vaikka niissä ei siivekkeitä olekaan. Kuva: Åsa Warme Hallén

Onnistun oppimaan sen, että painamalla kerran vasenta kuulokenappia voi vaihtaa vastamelun (ANC) ja HearThrough-ympäristöäänten välillä. Sovelluksesta voi määrittää, kuina paljon ulkopuolisia ääniä haluan päästää läpi jälkimmäisellä toiminnolla, ja molemmat saa sovelluksesta laitettua myös pois päältä.

Vastamelu toimii todella hyvin, ja vaikka Elite 7 Active suoriutuu tuulen kohinasta ja muusta hälystä hieman paremmin, ei Elite 3 Activen vastamelussa ole valittamista. Ulkona kuulen lintujen sirkuttavan ja liikenteen hälyä, mutta ei häiritsevissä määrin. Sisällä kuulokkeet onnistuvat vaimentamaan seurankipeiden kissojeni mourunan, ainakin silloin, kun ne ovat toisessa huoneessa…

Lue myös: Jabra Elite 7 Pro – Edistykselliset kuulokkeet

Jäin kaipaamaan ääntä, joka kertoisi, milloin vastamelu on päällä tai pois. Valinnan vahvistaa vain äänimerkki, mutta lyhytmuistisena ihmisenä en koskaan tiedä, kumpi ääni tarkoittaa kumpaa. Tavallaan pikkuasia, mutta arvostan kyllä puhevahvistusta silloin, kun sellainen löytyy.

Pidän äänikirjojen kuuntelusta, ja kamalinta on, jos kuulokkeet alkavat varoittaa akun loppumisesta kesken jännittävän kohdan. Jabra Elite 4 Active -kuulokkeita voi käyttää myös monona, jolloin toista kuulokenappia voi käyttää toisen latautuessa kotelossa. Mono-toiminnon saa myös pois päältä, jos haluaa mieluummin musiikin pysähtyvän, kun toisen kuulokkeen ottaa korvasta.

Äänenlaatu

Treenatessa tykkään kuunnella piristävää ja voimaannuttavaa musiikkia. Minun kohdallani se tarkoittaa yleensä poppia ja rockia. Ennen testilenkille lähtöä istun hetken kirjoittamassa ja laitan jo valmiiksi treenisoittolistani soimaan. Kun Volbeatin For Evigt alkaa soida, tunnen niskavillani nousevan pystyyn. Elite 4 Activen äänentoisto ei toki ole parasta koskaan kuulemaani, mutta selvästi kuulokkeet pitävät Volbeatista yhtä paljon kuin minä, mikä on jo hyvä lähtökohta.

Ljudinstallningar
Ääniprofiileja on tarjolla kuusi, eli jokaiselle jotakin. Parhaan äänen saa, jos oikeasti muistaa vaihtaa ääniprofiilia kuunneltavan sisällön mukaan. Kuvakaappaus

Treenisoittolistani pysyvä elementti on Rammsteinin Du Hast. Koska jumitan helposti aina vain saman musiikin kanssa, käyn katsomassa Spotifyn tämän hetken suosituimmat kappaleet. Tyttäreni ansiosta tiedän heti toisena olevan Harry Stylesin, joten lisään As It Was -kappaleen listalle.

Sovelluksessa on kuusi ääniprofiilia: Neutral, Bass Boost, Smooth, Speach, Treble Boost ja Energize. Halutessaan valmiita asetuksia voi näpelöidä paremmiksi. Kokeilen eri asetuksia erilaisten kappaleiden kanssa. Voisi luulla, että jo valmiiksi iskevä rock kuulostaisi vielä paremmalta Bass Boostin kanssa, mutta minusta lisäbasso on vähän liikaa ja hävittää kappaleiden vivahteet vaimentaessaan diskanttia ja keskirekisteriä. Sovelluksessa on mahdollista myös tehdä aivan oma profiilinsa, jonka saa tallennettua.

En löydä kappaletta, jonka kanssa Smooth-asetus toimisi, sillä se tuntuu tekevän kaikesta sulkeutunutta, luonnotonta ja kummallista.

Energize-asetuksella bassoa on enemmän kuin Neutralilla, mutta se ei vaimenna muita rekistereitä samalla tavoin kuin kuten Bass Boost. Jos käyttäisin vain yhtä asetusta kaikkeen, valintani olisi Energize.

Puhelut

Kuulokkeet on varustettu neljällä tuulisuojatulla mikrofonilla. Soitan pari puhelua ulkosalla, ja vaikka puheluista saa melko hyvin selvää, on selvää, että lupaus tuulen vaimenemisesta on liioiteltua. Sisätiloissa puhelut toistuvat erinomaisesti.

Yhteenveto: Jabra Elite 4 Active

Jabra Elite 4 Active on testin edullisin kuulokemalli, joka pärjää silti kisassa hämmästyttävän hyvin. Uskon kuulokkeiden istuvan suurimmalle osalle mainiosti, ja vaikka vastamelu tai äänenlaatu eivät ole parasta kuulemaani, toimivat molemmat riittävän hyvin. Jos kuitenkin haluaisi ohjata kuulokkeita sovelluksen sijaan fyysisesti, voi olla järkevää harkita jotakin muuta mallia. Ohjausnapit eivät ole näppärimmästä päästä, eikä toimintoja voi määrittää itse.

Myös tässä testissä

JBL Reflect Aero

Vähän vaisu

Aero on edullisempi kuin testin toinen JBL-malli. Onkohan se hyvä vai huono asia?

Käyttäjäystävällisessä sovelluksessa voi kustomoida monia toimintoja. Kuulokkeet sopivat puheluille, myös ulkona. Säätyvän vastamelun saa laitettua pois päältä, jolloin sitä voi säätää itse.
Hivenen kömpelöt ja isot kuulokkeet. Volyymi pitää vääntää kovalle.

Adidas FWD-02 Sport True

Loistava istuvuus, mutta ei muuta

Adidas on muotoilultaan onnistunut kuulokemalli, jonka kehittelyssä luovuus on virrannut – paikoin ehkä liikaakin.

Todella mukava istuvuus.
Ääni ei tempaa mukaansa. Ei vastamelua. Kökkö sovellus.

JBL Reflect Flow Pro

Isoille korville

JBL osallistuu testiin kahdella kuulokemallilla, joista Flow Pro on koko kisan kallein.

Hyvä ja käyttäjäystävällinen sovellus, jossa paljon säätömahdollisuuksia. Kuulokkeet toimivat hyvin puhelukäytössä.
Kuulokenapit ovat isot ja rasittavat. Ääni jää kesyksi eikä tempaa mukaansa. Vastamelua ei voi säätää itse.

Sennheiser Sport True Wireless

Mahtava ääni, mutta kirveellä muotoiltu

Sennheiser ei ole mikään aloittelija kuulokemaailmassa, mikä näkyy tässäkin testissä. Mutta riittääkö se voittoon?

Hyvä äänenlaatu. Toimiva sovellus, jossa paljon kustomointimahdollisuuksia.
Isot, kömpelöt ja kulmikkaat kuulokenapit. Ei vastamelua.

Jabra Elite 7 Active

On hyvä!

Testin kalleimmilla kuulokkeilla on paljon todistettavaa.

Mukavat ja käyttäjäystävälliset kuulokkeet. Helppo mukauttaa käyttäjän maun mukaiseksi.
Äänikuvan hienosäätäminen ei olisi pahitteeksi.
Mainos

Päivän tarjoukset

Åsa Warme

(s. 1972): Åsa päätyi vuonna 1995 vähän vahingossa töihin Elektronikvärlden-lehteen, joka sai sittemmin Ruotsissa LB-perheen nimen Ljud & Bild. 2013 Åsa päätti kokeilla siipiään toisaalla, työskenneltyään LB-toimituksessa projektinjohtajana, toimittajana ja toimituspäällikkönä. Alkuvuodesta 2021 hän palasi LB Ääni & Kuvaan freelance-kirjoittajana, joka keskittyy etenkin erilaisten hauskojen ja hyödyllisten vempaimien testaamiseen hieman eri vinkkelistä kuin kollegansa.