Vuoden parhaat 2022-2023

TESTISSÄ Adidas FWD-02 Sport True

Loistava istuvuus, mutta ei muuta

Adidas on muotoilultaan onnistunut kuulokemalli, jonka kehittelyssä luovuus on virrannut – paikoin ehkä liikaakin.

forfatter
Julkaistu 19.09.2022 - 15:30
Karakter
Adidas FWD-02 Sport True
Ääni & Kuva kiteyttää
Todella mukava istuvuus.
Ääni ei tempaa mukaansa. Ei vastamelua. Kökkö sovellus.
Faktat
 • Tyyppi: Täysin langattomat nappikuulokkeet
 • Bluetooth: 5.2
 • Suojausluokka: IPX5
 • Hipaisukytkimet: On
 • Vastamelu: Ei ole
 • Säädettävä taajuuskorjain: On
 • Elementtien koko: –
 • Sovellus: On
 • Akunkesto: 6 h, kaikkiaan kotelon kanssa 25 h
 • Paino (napit): 5,25 g/kpl
 • Lataus: USB-C
 • Verkkosivusto: adidas.fi
Hinta: 180Pr. 19.09.2022

Adidas on nähnyt vaivaa ja pakannut kuulokekotelon rapisevaan paperikääreeseen, joka on teipattu kiinni logotarralla. Eihän sievällä pakkauksella tietysti ole mitään väliä äänen tai varsinaisen käyttäjäkokemuksen kannalta, mutta arvostan silti tällaisia pieniä huomioivia eleitä.

Kotelo on pieni ja litteä ja sujahtaa helposti taskuun. Kotelo erottuu muutenkin testin muista latauskoteloista. Ensinnäkin siinä on tuuletus: kannessa on ohut kangas, jonka läpi kuulokenapit pääsevät kuivumaan. Lisäksi kansi on kiinnitetty magneeteilla.

Kotelon muotoilusta herää mieleen kaksi ajatusta. Ensinnäkin, jos kuulokkeiden on tarkoitus pystyä kuivumaan kotelossa, tarkoittaa se käänteisesti, että ne voivat myös kastua siellä, mikäli kotelon sattuu unohtamaan tai hukkaamaan kosteaan tilaan. Toki kuulokkeet ovat säänkestävät ja sietävät kastumista, mutta silti ajatus häiritsee.

Toiseksi en tajua, miksi ihmeessä kansi on pitänyt kiinnittää magneeteilla. En ole koskaan onnistunut rikkomaa koteloa tai särkemään sen kantta, mutta sen sijaan irtokansi voi kadota helpommin ja sillä on taipumus irrota, kun avaan kotelon.

Tuntuu, että kotelon kanssa on kikkailtu turhaan, eikä kaikkea ole ehkä ajateltu ihan loppuun asti.

Adidas etui ficka
Litteä kotelo sujahtaa helposti taskuun. Kuva: Åsa Warme Hallén

Adidas FWD-02 Sport Truen käyttö

Adidas FWD-02 Sport
Testets absolut skönaste proppar. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Kuulokenapit itsessään ovat mukavan tuntuiset jo kädessä pehmeän pyöristettyine muotoineen. Silikonisovitteita tulee kuusi paria, joiden lisäksi tarjolla on viisi paria silikonisia siivekkeitä, joten ensin saa testailla eri yhdistelmiä parhaan istuvuuden löytämiseksi.

Plussaa kuulokkeiden IP5X-luokituksesta, sillä treenikuulokkeille tekee hyvää voida huuhdella niitä välillä hanan alla.

Adidas passformKuulokenapit istuvat kuin unelma vaikka heiluisi kuinka. Ne on helppo sekä pukea että riisua. Kuva: Åsa Warme Hallén

Adidas Headphones -sovellus on aika riisuttu mutta helppokäyttöinen. Valitettavasti sovellus ei kerro, mitä tapahtuu, kun kuulokenappeja painelee, vaan niiden ohjaus on vain opeteltava. Pitkälle painallukselle saa valita tarkoituksen itse: vaihtoehdot ovat ympäristöäänet pois/päälle, Adidas Running, Spotify, puheavustaja tai ei mitään.

Harmillisesti kuulokkeet eivät toimi erityisen luotettavasti. Aika usein ne kadottavat yhteyden puhelimen, ja hipaisuherkkyys on vähän liiankin tarkka. Tuulisella säällä lenkkeillessäni käänsin päätäni niin, että tuuli osui suoraan kuulokkeisiin, jolloin napit pysäyttivät musiikin ja metelöivät hetken ennen kuin jatkoivat musiikin soittamista. Adidas FWD-02 Sport True ei tarjoa vastamelua, vaan ainoastaan ympäristöäänet, jonka saa myös sammutettua. Epäilin, että tämä toiminto aktivoitui tuulesta, jolloin kuulokenapit päästivät ulkopuoliset äänet läpi, mutta sovelluksen mukaan näin ei ollut. En ymmärrä, mitä siinä sitten tapahtui, saatikka sitä, mitä napeista silloin tällöin kuuluvat piippaukset merkitsevät.

Lue myös: Adidas RPT-01 – Urheilijan kuulokkeet

Äänenlaatu

Sovelluksessa on valittavana eri ääniprofiileja: Adidas, rock, pop, hip hop, electronic, vocal boost ja oma asetus.

Laitan treenisoittolistani soimaan ja kokeilen samalla eri asetuksia, mutta mikään ei oikein lähde. Kokeilen Volbeatia, Darinia, Harry Stylesin As It Wasia ja Ed Sheeranin Bad Habitsia.

Erityylisistä kappaleista ei oikein mikään pääse lentoon. Ääni on liian sumea – en sano, että se on varsinaisesti huono, mutta kuulokkeiden hintaan ja mahtavaan istuvuuteen nähden olisin toivonut myös äänen olevan loistava.

Kun soitan ulkoa testipuhelun, ei keskustelukumppani hurraa äänenlaadulle, mutta keskustelu hoituu silti aivan ymmärrettävästi.

Yhteenveto: Adidas FWD-02 Sport

Adidas FWD-02 Sport on testin mukavin kuulokemalli, minkä takia pettymys on sitäkin suurempi, ettei äänenlaatu yllä samalle tasolle. Kotelon suunnittelussa on heittäydytty luovaksi, mutta tässäkin vähemmän olisi ollut enemmän. Adidas: pitäkää tämä istuvuus mutta kehittäkää ääntä ja sovellusta ensi kerralla pidemmälle, kiitos!

Myös tässä testissä

JBL Reflect Aero

Vähän vaisu

Aero on edullisempi kuin testin toinen JBL-malli. Onkohan se hyvä vai huono asia?

Käyttäjäystävällisessä sovelluksessa voi kustomoida monia toimintoja. Kuulokkeet sopivat puheluille, myös ulkona. Säätyvän vastamelun saa laitettua pois päältä, jolloin sitä voi säätää itse.
Hivenen kömpelöt ja isot kuulokkeet. Volyymi pitää vääntää kovalle.

JBL Reflect Flow Pro

Isoille korville

JBL osallistuu testiin kahdella kuulokemallilla, joista Flow Pro on koko kisan kallein.

Hyvä ja käyttäjäystävällinen sovellus, jossa paljon säätömahdollisuuksia. Kuulokkeet toimivat hyvin puhelukäytössä.
Kuulokenapit ovat isot ja rasittavat. Ääni jää kesyksi eikä tempaa mukaansa. Vastamelua ei voi säätää itse.

Sennheiser Sport True Wireless

Mahtava ääni, mutta kirveellä muotoiltu

Sennheiser ei ole mikään aloittelija kuulokemaailmassa, mikä näkyy tässäkin testissä. Mutta riittääkö se voittoon?

Hyvä äänenlaatu. Toimiva sovellus, jossa paljon kustomointimahdollisuuksia.
Isot, kömpelöt ja kulmikkaat kuulokenapit. Ei vastamelua.

Jabra Elite 7 Active

On hyvä!

Testin kalleimmilla kuulokkeilla on paljon todistettavaa.

Mukavat ja käyttäjäystävälliset kuulokkeet. Helppo mukauttaa käyttäjän maun mukaiseksi.
Äänikuvan hienosäätäminen ei olisi pahitteeksi.

Jabra Elite 4 Active

Halpa ja hyvä treeniseuralainen

Mitä testin halvimmilla kuulokkeilla on tarjota? Jabran kokemuksella odotukset nousevat korkeiksi.

Helppokäyttöinen sovellus. Hyvä istuvuus.
Kuulokenappien ohjaimia ei voi räätälöidä.

Åsa Warme

(s. 1972): Åsa päätyi vuonna 1995 vähän vahingossa töihin Elektronikvärlden-lehteen, joka sai sittemmin Ruotsissa LB-perheen nimen Ljud & Bild. 2013 Åsa päätti kokeilla siipiään toisaalla, työskenneltyään LB-toimituksessa projektinjohtajana, toimittajana ja toimituspäällikkönä. Alkuvuodesta 2021 hän palasi LB Ääni & Kuvaan freelance-kirjoittajana, joka keskittyy etenkin erilaisten hauskojen ja hyödyllisten vempaimien testaamiseen hieman eri vinkkelistä kuin kollegansa.
10 premium-pelikuuloketta Houkuttelisiko päivittää peliääni parempaan? Lue ensin jättitestimme, jossa vertailimme 10 markkinoiden kuuminta kuulokemallia.
Uniikit kuulokkeet Audio-Technican kuulokkeet sekä näyttävät että kuulostavat mahtavilta. Muotoilu on soitinvalmistajan taidonnäyte.
Ovatko Yamahan huippukuulokkeet huippua? Yamaha osallistuu premium-luokan kovaan kisaan kaikkien aikojen parhailla täyslangttomillaan.
Omille korville 3D-tulostetut nappikuulokkeet Yksilöllisesti muovaillut ja pehmeästä silikonista valmistetut nappikuulokkeet istuvat todella mukavasti. Suotimen ansiosta kuulee halutun määrän ympäristön ääniä.
Nappikuulokkeet esiintyville muusikoille Omien korvien mukaan muotoillut UE 18+ Pro -nappikuulokkeet ovat entistäkin mahtavammat!
B&W:n ylellisin kuulokemalli Px8 on aivan loistava ja upean kuuloinen vastamelukuulokemalli.