TESTISSÄ 6 soundbaria (talvi 2023)

Soundbar joka kukkarolle

Testasimme kuusi soundbaria, joissa subwoofer joko kuuluu hintaan tai on ainakin ostettavissa erikseen. Pystyykö joku muu valmistaja vihdoin nousemaan voittajaksi Sonoksen tilalle?

Lydplanker soundbars sonos beam spread

Foto: Sonos

Kun televisiot muuttuvat yhä litteämmäksi ja litteämmiksi, on kehityksessä paljon hyvää, mutta yksi asia kärsii: äänenlaatu. Televisioiden sisäänrakennetut pikkukaiuttimet harvoin vakuuttavat, mutta onneksi on keksitty soundbarit.

Tässä ryhmätestissä vertailemme kuutta edullisemman hintaluokan soundbaria. Haemme isoa ja puhdasta äänentoistoa elokuviin sekä puheentoistoa, joka erottuu selkeästi toiminnan tuiskeesta. Ja tietenkin bassoa, jonka voi sekä kuulla että tuntea!

Lue myös: Ilo irti soundbarista

Mainos

Mutta emme tyydy vain siihen. Monessa kodissa soundbar on nimittäin olohuoneen pääkaiutin, joten sen tulee kuulostaa hyvältä myös musiikin parissa. Stereona soitettu musiikki ei ole soundbarien vahvinta antia, joten paljon musiikkia kuuntelevalle suosittelemme edelleen stereokaiuttimia. Jos puolestaan suurimmaksi osaksi katsoo televisiota, arvostaa soundbarin kykyä sijoittaa puhe keskelle ruutua ja saada ääniefektit viuhumaan todentuntuisesti ympäri sohvaa. Tähän eivät stereokaiuttimet pysty.

Erillinen musiikkiasetuskaan ei auta soundbaria voittamaan stereokaiuttimia, kun on kyse musiikin kuuntelusta. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Hyvän soundbarin ei tarvitse olla kallis

Usein ajatellaan, että kallein soundbar on automaattisesti paras, joten tällä kertaa keskitymme noin kuuden sadan euron hintaisiin malleihin. Tämä hintaluokka on yllättänyt meidät iloisesti muissa testeissämme, joten yleinen kokemuksemme on, että tässä luokassa hinta ja laatu kohtaavat oivallisella tasolla. Kirjoitushetkellä moni malli näytti olevan hyvässä tarjouksessakin, joten nyt on mahdollisuus saada laatua vieläkin halvemmalla!

Tämänhintaisilta tuotteilta sopii odottaa, että soundbar on merkittävä parannus television omaan ääneen verrattuna. Äänikuvan pitää olla iso ja puheen selkeää. Parhaat mallit täyttävät huoneen soinnillaan tarjoamalla kunnon äänenpainetta ja parempaa surroundia.

Voiko joku voittaa Sonoksen?

Olemme valikoineet testiin suositun Sonos Beamin sekä sille viisi haastajaa. Koska kaikki vertailun mallit eroavat toisistaan hinnan ja ominaisuuksien osalta, arvioimme niiden kykyä suoriutua erilaisista tilanteista. Käymme läpi myös subwooferin hyvät ja huonot puolet sekä Dolby Atmoksen merkityksen surroundin vakuuttavuudelle.

Dolby Atmos luo vaikuttavamman surroundin – myös korkeussuunnassa. Kuva: TCL

Miksi Dolby Atmos?

Jos soundbar tukee Dolby Atmos -formaattia, ollaan jo askeleen lähempänä hyvää elokuvaelämystä. Parhaimmillaan Dolby Atmos luo upeaa tilantuntua ja tuo äänikuvaan korkeutta ja syvyyttä. Ääniobjektit ikään kuin leijuvat ilmassa sen sijaan, että ne kuulostaisivat tulevan kaiuttimesta.

Joissakin soundbareissa on erityiset korkeuskanavat Dolby Atmos -raitojen korkeusinformaatiota varten. Osa taas luottaa pelkkään digitaalisen äänenkäsittelyn voimaan. Sekin voi toimia, mutta kokemuksemme mukaan paras ääni saadaan aidoilla korkeuskaiuttimilla. Tässä ryhmätestissä molemmat ratkaisut ovat edustettuina.

Subwooferia vai eikö subwooferia? Kas siinä vasta kysymys. Kuva: TCL

Subwooferilla vai ilman?

Monen soundbarin mukana toimitetaan langaton subwoofer. Se tuo äänikuvaan painoa ja vakautta – eli bassoa – ja siksi voikin tuntua houkuttelevalta investoida malliin, johon subwoofer kuuluu. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että tässä hintaluokassa on myös soundbareja, jotka pärjäävät bassontoistoltaan ilmankin. Sitä paitsi halutessaan subwooferin voi hankkia myöhemminkin, jolloin hankintakustannus jakaantuu mukavasti kahteen osaan.

Halvemmassa hintaluokassa on paljon yksinkertaisia soundbareja, joissa ei ole verkkoyhteyttä. Silloin musiikin kuuntelu onnistuu vain Bluetoothia käyttämällä. Tältä välttyy hyppäämällä noin 800–1 000 euron hintaluokkaan. Silloin äänikin on vahvempi. Kysymys kuuluu, onko kalliimpi soundbar tavalliselle käyttäjälle kovinkaan tarpeellinen. Uskommekin, että tämän vertailun mallit osuvat hinta-laatusuhteeltaan ihanteellisesti useimpien tarpeisiin ja budjettiin.

Jatka lukemista
Exit mobile version