Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: 6 soundbaria (talvi 2023)

Soundbar joka kukkarolle

Testasimme kuusi soundbaria, joissa subwoofer joko kuuluu hintaan tai on ainakin ostettavissa erikseen. Pystyykö joku muu valmistaja vihdoin nousemaan voittajaksi Sonoksen tilalle?

Julkaistu 15.12.2023 - 13:35
6 soundbaria (talvi 2023)
Audun Hage

Tämän testin tuotteet

Kun televisiot muuttuvat yhä litteämmäksi ja litteämmiksi, on kehityksessä paljon hyvää, mutta yksi asia kärsii: äänenlaatu. Televisioiden sisäänrakennetut pikkukaiuttimet harvoin vakuuttavat, mutta onneksi on keksitty soundbarit.

Tässä ryhmätestissä vertailemme kuutta edullisemman hintaluokan soundbaria. Haemme isoa ja puhdasta äänentoistoa elokuviin sekä puheentoistoa, joka erottuu selkeästi toiminnan tuiskeesta. Ja tietenkin bassoa, jonka voi sekä kuulla että tuntea!

Lue myös: Ilo irti soundbarista

Mainos

Mutta emme tyydy vain siihen. Monessa kodissa soundbar on nimittäin olohuoneen pääkaiutin, joten sen tulee kuulostaa hyvältä myös musiikin parissa. Stereona soitettu musiikki ei ole soundbarien vahvinta antia, joten paljon musiikkia kuuntelevalle suosittelemme edelleen stereokaiuttimia. Jos puolestaan suurimmaksi osaksi katsoo televisiota, arvostaa soundbarin kykyä sijoittaa puhe keskelle ruutua ja saada ääniefektit viuhumaan todentuntuisesti ympäri sohvaa. Tähän eivät stereokaiuttimet pysty.

Lydplanke soundbar music mode
Erillinen musiikkiasetuskaan ei auta soundbaria voittamaan stereokaiuttimia, kun on kyse musiikin kuuntelusta. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Hyvän soundbarin ei tarvitse olla kallis

Usein ajatellaan, että kallein soundbar on automaattisesti paras, joten tällä kertaa keskitymme noin kuuden sadan euron hintaisiin malleihin. Tämä hintaluokka on yllättänyt meidät iloisesti muissa testeissämme, joten yleinen kokemuksemme on, että tässä luokassa hinta ja laatu kohtaavat oivallisella tasolla. Kirjoitushetkellä moni malli näytti olevan hyvässä tarjouksessakin, joten nyt on mahdollisuus saada laatua vieläkin halvemmalla!

Tämänhintaisilta tuotteilta sopii odottaa, että soundbar on merkittävä parannus television omaan ääneen verrattuna. Äänikuvan pitää olla iso ja puheen selkeää. Parhaat mallit täyttävät huoneen soinnillaan tarjoamalla kunnon äänenpainetta ja parempaa surroundia.

Voiko joku voittaa Sonoksen?

Olemme valikoineet testiin suositun Sonos Beamin sekä sille viisi haastajaa. Koska kaikki vertailun mallit eroavat toisistaan hinnan ja ominaisuuksien osalta, arvioimme niiden kykyä suoriutua erilaisista tilanteista. Käymme läpi myös subwooferin hyvät ja huonot puolet sekä Dolby Atmoksen merkityksen surroundin vakuuttavuudelle.

Dolby Atmos illustrasjon TCL P733W
Dolby Atmos luo vaikuttavamman surroundin – myös korkeussuunnassa. Kuva: TCL

Miksi Dolby Atmos?

Jos soundbar tukee Dolby Atmos -formaattia, ollaan jo askeleen lähempänä hyvää elokuvaelämystä. Parhaimmillaan Dolby Atmos luo upeaa tilantuntua ja tuo äänikuvaan korkeutta ja syvyyttä. Ääniobjektit ikään kuin leijuvat ilmassa sen sijaan, että ne kuulostaisivat tulevan kaiuttimesta.

Joissakin soundbareissa on erityiset korkeuskanavat Dolby Atmos -raitojen korkeusinformaatiota varten. Osa taas luottaa pelkkään digitaalisen äänenkäsittelyn voimaan. Sekin voi toimia, mutta kokemuksemme mukaan paras ääni saadaan aidoilla korkeuskaiuttimilla. Tässä ryhmätestissä molemmat ratkaisut ovat edustettuina.

Lydplanker subwoofer TCL P733W
Subwooferia vai eikö subwooferia? Kas siinä vasta kysymys. Kuva: TCL

Subwooferilla vai ilman?

Monen soundbarin mukana toimitetaan langaton subwoofer. Se tuo äänikuvaan painoa ja vakautta – eli bassoa – ja siksi voikin tuntua houkuttelevalta investoida malliin, johon subwoofer kuuluu. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että tässä hintaluokassa on myös soundbareja, jotka pärjäävät bassontoistoltaan ilmankin. Sitä paitsi halutessaan subwooferin voi hankkia myöhemminkin, jolloin hankintakustannus jakaantuu mukavasti kahteen osaan.

Halvemmassa hintaluokassa on paljon yksinkertaisia soundbareja, joissa ei ole verkkoyhteyttä. Silloin musiikin kuuntelu onnistuu vain Bluetoothia käyttämällä. Tältä välttyy hyppäämällä noin 800–1 000 euron hintaluokkaan. Silloin äänikin on vahvempi. Kysymys kuuluu, onko kalliimpi soundbar tavalliselle käyttäjälle kovinkaan tarpeellinen. Uskommekin, että tämän vertailun mallit osuvat hinta-laatusuhteeltaan ihanteellisesti useimpien tarpeisiin ja budjettiin.

Tämän testin tuotteet

Yamaha SR-B40A

Latteaa sointia

Yamaha SR-B40A hämmästytti testaajat – mutta valitettavasti vain ei positiivisessa mielessä.

Subwoofer kuuluu hintaan. Dolby Atmos -tuki.
Yamaha SR-B40A:n käyttö muistuttaa arvausleikkiä ja äänenlaatu latteudessaan pannukakkua.
Lue koko testi

Sonos Beam (Gen 2)

Edelleen luokkansa paras

Olemme pitäneet Sonos Beamia jo pitkään parhaana kompaktina soundbarina. Miten Gen 2 pärjää uusia kilpailijoita vastaan?

Kirkas ja luonnollinen sointi. Dolby Atmos tuo äänikuvaan muhkeutta. Voidaan yhdistää Sonoksen monihuonejärjestelmään. Toimii erinomaisesti Sub Minin kanssa, ja vielä paremmin Sub-mallin kanssa.
Omillaan jää hieman voimattomaksi. Pieninkin langaton subwoofer kasvattaa hintaa roimasti, ja vielä enemmän, jos valitsee parhaan vaihtoehdon eli Sonos Subin.
Lue koko testi

Sony HT-A3000

Paras bassoton soundar?

Sonyn soundbar kuulostaa hyvältä omillaankin, mikä onkin hyvä, sillä merkin subwoofer on varsin kallis lisävaruste.

Sony HT-A3000 on kompakti soundbar, joka soi täyteläisesti. Joustavat päivitysmahdollisuudet.
Ei korkeuskanavia, joten 3D-vaikutelma on jokseenkin rajoittunut.
Lue koko testi

TCL P733W

Odotettua parempi

TCL P733W on varsin edullinen, mutta onnistuu silti yllättävän hyvin.

Halpa parannus tv:n ääneen, sopii pieniin huoneisiin. Subwoofer tuo kiva potkua ääneen. Kokonaispakettina todella edullinen.
Puhe jää vähän ohueksi ja basso irralliseksi. Ei Dolby Atmos -tukea.
Lue koko testi

Philips TAB7908/10

Erinomaista sointia

Philipsin uutuus tarjoaa ison äänikuvan ja mehukasta bassontoistoa.

Philips TAB7908 tarjoaa isoa ja täyteläistä sointia sekä vahvaa bassontoistoa. Hyvät liitäntävaihtoehdot ja käytännöllinen näyttö.
Subwoofer saattaa villiintyä joidenkin musiikkityylien kanssa liikaakin.
Lue koko testi

Samsung HW-Q610C

Muhkeaa leffaääntä edullisesti

Samsungin kompakti soundbar kuulostaa hintaansa nähden yllättävän suurelta.

Samsung HW-Q610C tarjoaa ison ja vakuuttavan äänikuvan, jossa on runsaasti vivahteikkuutta ja viihdyttävyyttä.
Kulmikas muotoilu ei ole erityisen kaunis. Ei wifiä.
Lue koko testi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Tässäkö haastaja Sonos Beamille?

Vertailussa edulliset soundbarit

Kotiteatteri kainaloon ja menoksi

Mikä äänikuva!

Ääni & Kuva
Scroll to Top