Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Yamaha SR-B40A

Latteaa sointia

Yamaha SR-B40A hämmästytti testaajat – mutta valitettavasti vain ei positiivisessa mielessä.

Julkaistu 15.12.2023 - 13:35
Yamaha SR-B40A
Geir Gråbein Nordby

Yamaha tunnetaan audioalalla vahvana tekijänä, jonka vahvistimet ja kaiuttimet ovat erityisen hyviä. Olimmekin uteliaat kuulemaan edullista SR-B40A-soundbaria. Pakkaukseen kuukuvat myös subwoofer, kaukosäädin ja kaikki muukin, mitä toivoa saattaa.

Yamaha SR-B40A on varustettu neljällä täysrekisterielementillä ja kahdella diskantilla, jotka yhdessä kattavat taajuusalueen 210–22 000 Hz. Langaton subwoofer puolestaan huolehtii bassotaajuuksista.

Yamaha SR-B40A lifestyle 3
Kuva: Yamaha

Yamahan mukaan luvassa on “loistavaa äänentoistoa” True Sound -toiminnon ansiosta. Vaikka soundbarissa ei korkeuskanavia eikä keskikanavaa olekaan, luvataan DSP:n eli digitaalisen käsittelyn luovan Dolby Atmos -raitoihin kolmiulotteista ääntä. Jos dialogit kuulostavat epäselviltä, pitäisi Clear Voice -toiminnon auttaa.

Mainos

Ääniasetuksia on neljä: Movie, Stereo, Standard ja Game, joten oikean asetuksen valinta sisällön mukaan on helppoa.

Yamaha SR B40A remote
Kuva: Yamaha

Käyttö ja ominaisuudet

Käytännössä Yamahan soundbaria on kuitenkin hankala käyttää. Näytön sijaan etupaneeli on varustettu erilaisilla valoilla, jotka vilkkuvat kyllä, kun toimintoja vaihtelee, mutta mistään ei kuitenkaan selviä, mitä ne tarkoittavat. Turhauttavaa.

Helppokäyttöisyys ei ole ollut Yamahan prioriteetti tätä mallia kehitettäessä. Vaikka kaiuttimen mukana tuleekin kaukosäädin, on oikeasti viisainta käyttää vain Yamaha Soundbar Remote -sovellusta, jotta eri asetusten tarkoitus selviää.

Musiikin suoratoistamiseen tarjolla on vain Bluetooth eikä wifiä, mutta se on tässä hintaluokassa ennemminkin sääntö kuin poikkeus, joten siitä ei tule miinusta.

Yamaha SR-B40A app 2
Sovellus tulee tarpeeseen. Kuvaa: Yamaha

Yamaha SR-B40A:n äänenlaatu

Äänenlaatu on vähän siinä ja siinä. Elokuva-asetuksella dialogi jää latteaksi ja puhe tuntuu venyvän sivuille sen sijaan, että se tuntuisi tulevan keskeltä ruutua, toiminnan keskiöstä. Parhaalta kuulostaa Standard, vaikka ei sekään mikään huippu ole.

Basso römyää hallitsemattomasti, ja siitä puuttuu tarkkuutta ja kirkkautta. Toimintaelokuvien räiskintä ja F1: Drive to Survive -dokumentin moottorin jylinä ja vinkuvat renkaat kuulostavat etäisiltä ja muusta äänikuvasta irtonaisilta.

Lue myös: Yamaha R-N2000A – Highendin kynnyksellä

Musiikki

Musiikkia kuunnellessa basson ongelmat on vielä helpompi huomata. Tiedämme, että Yamaha osaa kyllä homman, sillä valikoimiin kuuluu aivan loistavia tuotteita. Valitettavasti SR-B40A:ssa tästä taiasta ei ole häivähdystäkään. Basso on hyvin värittynyt, ja Infected Mushroomin psykedeellinen trance saa Audunin hämmentyneeksi: ”Mistä basso oikein alkaa ja loppuu? Tämähän on yhtä myllytystä!”

Yamaha SR-B40A lifestyle
Kuva: Yamaha

Yhteenveto

Audio-osaamisestaan tunnettu Yamaha tuottaa tällä kertaa pettymyksen: käytettävyyteen ei ole kiinnitetty huomiota ja äänenlaatu on heikkoa. Yamaha on edelleen merkittävä tekijä alalla, mutta SR-B40A osoittaa, että joskus parhaatkin epäonnistuvat.

Karakter
Yamaha SR-B40A
Basic

Ääni & Kuva kiteyttää

Subwoofer kuuluu hintaan. Dolby Atmos -tuki. Yamaha SR-B40A:n käyttö muistuttaa arvausleikkiä ja äänenlaatu latteudessaan pannukakkua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Vertailussa Dolby Atmos -soundbarit

Säveliä seinästä

Sony ULT Field 1: kannettava bassokone

Klassikkodesignia pöytäkoossa

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Ääni & Kuva
Scroll to Top