Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Narwal Freo X Ultra

Kodin fiksu apuri

Jos kaipaa apua kodin siivoukseen, on robotti-imuri hyvä investointi.

Julkaistu 06.05.2024 - 10:20
Narwal Freo X Ultra
Mikael Hansen

Jos jotain inhoan, niin siivoamista. Mutta miten pölypalleroista oikein pääsee eroon, jos välttelee ruumiillista työtä? Ratkaisu on robotti-imuri, joskin silläkin on rajoitteensa. Älykkäitä ja melko kalliita siivousrobotteja markkinoidaan ihmeidentekijöinä, vaikka eivät sitä ole. Mutta palataan siihen myöhemmin. Sillä nyt testipenkillä odottaa purkamistaa jättimäinen pahvilaatikko, joka on tullut Kiinasta asti.

Narwal Robotics on nimittäin juuri lanseerannut uusimman lippulaivamallinsa, Freo X Ultran, Pohjoismaiden markkinoille. Kyseessä on melkeinpä robotti-imurimaailman vastine linkkuveitselle, sillä laite sekä imuroi että pesee lattiat. Valkoinen robotti on varustettu älyteknologialla, ja jos oma koti sen vain mahdollistaa, voi laitteen automatisoida siivoamaan melko itsenäisesti.

Jättimäinen laatikko

Kuten mainittua, Narwal Freo X Ultra toimitetaan todella suuressa laatikossa. Ja siihen on syynsä. Imuriin kuuluva latausasema nimittäin on varsin kookas: se on mitoiltaan 41,5 × 37 × 43,4 cm ja painaa 8,5 kg. Koko johtuu pitkälti moppaustoiminnosta, sillä asemaan on pitänyt mahduttaa säiliö sekä puhtaalle että likaiselle vedelle. Valitettavasti pölysäiliötä siinä ei ole, joten imuri ei itse pysty tyhjentämään melko pientä pölysäiliötään, toisin kuin joillakin muilla valmistajilla. Latausaseman päällä on pieni ohjauspaneeli.

Mainos
Primary image narwal basestation
Latausasemassa on säiliöt sekä puhtaalle että likaiselle vedelle. Kuva: Narwal

Robotti itsessään on moneen muuhun markkinoilla olevaan malliin verrattuna kompaktimpi. Muovikuoren keskeltä nousee Lidar-anturi. Jos Narwal on jo tuttu merkki, on imurin ulkonäkökin tuttua edellisen sukupolven malleista (Narwal Freo). Varsinainen uutuus onkin kätketty imurin pohjaan.

Narwal Freo X Ultran enimmäisimuteho on 8 200 Pa (Narwal Freossa 3 000 Pa). Imuri on varustettu uudella Zero-Tangling-harjalla. Vahvemman imutehon ja uuden harjan ansiosta mallin pitäisi sopia erityisen hyvin kissa- ja koirakoteihin.

Robotin mukana toimitetaan kaksi kertakäyttöpussia ja muovinen pölysäiliö. Kertakäyttöpusseissa on omat suodattimet, ja pussit on helppo vaihtaa irrottamalla robotin päälliosa, joka toimii kantena. Jos haluaa käyttää tyhjennettävää pölysäiliötä, on suodattimet ostettava Narwalilta.

Zero tangling Floating Brush 1 1
Narwalin uusi harja on täydellinen koira- ja kissatalouksiin. Kuva: Narwal

Kuten mainittua, Freo X Ultra pesee myös lattiat. Laitteessa on kaksi kolmiomaista moppauspäätä, jotka pyörivät 180 kierrosta minuutissa. Robotti suunnistaa Lidar Slam 4.0 -integraatiolla varustetun Tri-Laser Obstacle Avoidance– järjestelmän avulla. Robottia ohjataan Narwalin omalla sovelluksella, mutta puhekomentojakin voi antaa Alexan, Google Assistantin tai Sirin kautta.

Monimutkainen kartta

Narwal Freo X Ultran käyttöönotto on helppoa ja vie vain pari minuuttia. Laite yhdistetään Bluetoothilla sovellukseen, joka ottaa yhteyden kodin langattomaan verkkoon. Sen jälkeen robotti skannaa kodin – ja tämä on nyt se älykäs osuus. Robotti ajelee ympäriinsä ja kartoittaa kaikki nurkat. Matkan varrella se huomioi erilaiset pinnat, ja lopuksi se luo 2D/3D-kuvan, jota voi tarvittaessa vielä muokata itse.

Tässä kohtaa kohtasin ikävä kyllä ongelmia. Olen aina ajatellut, että robotti-imuri ei oikein sovi vanhaan kerrostaloasuntoon, jollaisessa Kööpenhaminassa asun. Asunto on sokkeloinen, ja yksi kynnyksistä on korkeampi kuin muissa huoneissa. Ja juuri se aiheutti hankaluuksia. Robotti ei päässyt omin voimin olohuoneesta eteiseen, joten minun oli nostettava se kynnyksen yli ja luotava uusi kartta.

Kort02 Narwal
Asuntoni skannaus näyttää tältä. Sen muokkaamiseen oli vähänlaisesti vaihtoehtoja, ja kesti hetken, että sain ideasta kiinni. Kuvakaappaus

Valitettavasti kahta karttaa ei voi yhdistää karttaohjelmassa, joten minun oli vaihdettava kahden kartan välillä joka kerta siivotessani. Ja jos kodissa on useampia kerroksia, on sama vaiva silloinkin vastassa.

Kunnon imuteho

Kun robotti on saanut karttansa valmiiksi, on aika ryhtyä siivoamaan. Sovelluksesta valitaan, haluaako laitteen imuroivan, moppaavan vai tekevän molemmat. Imurin perusasetus on melko matalatehoinen, jolloin laitteesta ei lähde juurikaan ääntä, mutta myös imuteho on alhainen. Kartalta voi valita siivottavat huoneet, ja sovelluksesta voi seurata siivouksen edistymistä.

Useimmilla robotti-imureilla on vaikeuksia mattojen kanssa. Narwal Freo X Ultran imuteho on niin hyvä (8 200 PA), että matotkin puhdistuvat vaivatta, joskin toiminnasta lähtee enemmän meteliä kuin puulattioiden imuroinnista. Laitteen voi määrittää nousemaan ja laskemaan lattiapinnan mukaan. Fiksua!

Narwal Freo X Ultrassa on niin paljon antureita, että teoriassa sen pitäisi osata hienosti väistää huonekaluja ja kaikenlaisia lattialla lojuvia mokkuloita, ja uuden harjan ansiosta robotin ei pitäisi takertua johtoihin. Oma vaikutelmani on, että suurimmaksi osaksi esteiden välttely onnistuu hyvin, mutta on ehdottoman kannattavaa korjata lattioilta kaikki irtotavarat pois ennen siivouksen aloittamista. Muutaman kerran imuri jäi jumiin ohuen johdon tai esiliinan nauhan takerruttua harjaan. Silloin robotti pysähtyy ja pyytää apua. Sama voisi tapahtua tavallisellekin imurille, joten en syytä robottia, mutta en jättäisi sitä yksinään imuroimaan, sillä silloin en voisi pelastaa sitä sohvan alta löytyneeltä laturinjohdolta.

Jokaisen siivouskerran jälkeen Narwal Freo X Ultra palaa latausasemalleen ja käy läpi oman puhdistustoimintonsa. Puhdistus tehdään sekä imuroinnin että moppauksen jälkeen.

Compact self empty 2.0 1 1
Narwalin mukaan litran vetoinen pölypussi kestää jopa seitsemän viikkoa. Kuva: Narwal

Ei automaattityhjennystä

Toisin kuin monella muulla robotti-imurilla, ei Freo X Ultralla ole pölypussia tai -säiliötä latausasemassa. Robotissa oleva pölypussi ja pölysäiliö ovat litran kokoisia, ja Narwalin mukaan voi siivota seitsemänkin viikkoa putkeen ennen kuin pussi täytyy vaihtaa tai säiliö tyhjentää. Huoltoväli riippuu toki kodin koosta ja likaisuudesta. Pusseja ja suodattimia ei niin vain ostetakaan lähikaupasta, vaan ne on tilattava Narwalilta. Pidemmän päälle se voi tulla kalliiksi. Olisi ollut fiksumpaa, että robotti tyhjentäisi säiliönsä latausaseman säiliöön. Esimerkiksi DreameBot L20 Ultran latausasemassa on 3,2-litrainen pölypussi, jonka täyttyminen vie tietysti pidempään kuin litraisen.

Lattiamopin pesu käytön jälkeen

Moppauspuoli on järjestetty käytännöllisemmin. Kun lattia on pesty, latausasema imaisee robotista likavedet omaan säiliöönsä ja pesee ja kuivaa moppauspäät automaattisesti. Sen jälkeen robotti täyttyy latausaseman puhtaan veden säiliöstä ja pesuainesäiliöstä, jonka jälkeen laite on valmiina uusiin koitoksiin.

Yhteenveto: Narwal Freo X Ultra

Narwal Freo X Ultra on mainio vehje, joka parilla viikoittaisella siivousreissulla voi parantaa kodin siisteyttä merkittävästi. Kuten todettua, kyseessä ei kuitenkaan ole mikään ihmekone, eikä robotti ole yhtä joustava ja tehokas kuin vanhanaikainen Miele tai modernimpi Dyson. Robotti-imurin hyödyllisyys riippuukin omista siivoustarpeista ja omasta siisteyskäsityksestä. Itse olen aivan ihastunut robotin tarjoamaan apuun, ja Narwal Freo X Ultra on mielestäni oiva täydennys kodin siivousarsenaaliin, kun haluaa pitää paikat siistinä ja säästää useammin aikaansa imurointia ja lattioiden pesua hauskempiin asioihin.

Karakter
Narwal Freo X Ultra
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Erinomainen 8 200 Pa:n imuteho, hyvä imurointi- ja pesutulos, moppauspään automaattinen puhdistus. Latausasema on jättimäinen eikä siinä ole pölysäiliötä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sunnuntaiaamut on pelastettu!

Kaksi robottia kaksintaistelussa: kumpi siivoaa paremmin?

Freo X Ultra auttaa mutta ei tee kaikkea puolestasi

Vertailussa sähköhammasharjat: puhtaammat ja terveemmät hampaat!

Nothing uusi, halvempi puhelin

Sydän paikallaan

Ääni & Kuva
Scroll to Top