Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: 6 älypistorasiaa

Sähkönkulutus kuriin

Matter-yhteensopivalla älypistorasialla voi hallita kodinkoneiden ja muiden sähkölaitteiden virrankulutusta ja toimintaa.

Julkaistu 16.01.2024 - 12:30
6 älypistorasiaa
Jonas Ekelund

Tämän testin tuotteet

Kun 90-luvulla lähti lomamatkalle ja haluttiin jättää koti asutun näköiseksi, laitettiin pistorasiaan mekaaninen ajastin. 24 tunnin ajastinpyörylästä valittiin aloitus- ja lopetusaika, ja sitten jalkalamppu kytkettiin ajastimeen. Tadaa: valo syttyi illalla ja sammui nukkumaanmenoaikaan, joten varkaat varmasti hämääntyivät uskomaan, että kotona oltiin ihan normaalisti.

Mihin tarvitaan nettiversiota?

Kuulostaa siis siltä, että ongelmaan on keksitty ratkaisu jo 30 vuotta sitten, joten miksi ihmeessä nyt kannattaisi valita versio, jonka kylkiäisenä tulee sovellus? Tekniikkaa tekniikan vuoksi, vai?

Ei suinkaan. Älypistorasia – smart plug – ei ole vain tyhmä ajastin. Älypistorasia on osa älykotia, ja sitä voi ohjata etänä sekä ohjelmoida reagoimaan tapahtumiin haluamallaan tavalla.

Mainos
IMG 1079
Smart plug -sovelluksia. Kuvakaappaus

Valojen sytyttelyn ja sammuttelun tai kahvinkeittimen ajastamisen lisäksi älypistorasiaan voi liittää vaikkapa jäähdyttimiä, pattereita ja ilmankostuttimia. Lämpö- tai kosteusmittari tarjoaa silloin valitulle laitteelle tiedon ryhtyä toimiin.

Älypistorasioiden avulla voi myös suunnitella valaistuksen, joka toimii auringonnousun ja -laskun mukaan. Kätevää esimerkiksi jouluvalojen kanssa, jolloin niitä ei tarvitse jättää koko yöksi palamaan.

Erityisen kätevää on kuitenkin mahdollisuus sammuttaa kokonaan käyttämättöminä seisovat laitteet, joita ei näin tarvitse muistaa käydä erikseen sammuttelemassa ja käynnistelemässä. Vanhemmat kotiteatterijärjestelmät ovat hyvä esimerkki laitteista, joiden tuskin tarvitsee olla päällä 24/7.

Ja kun lähtee lomalle, päälle tarvitsee jättää lähinnä jääkaappi ja pakastin. Ja reititin. Etäohjaus on myös hyvä esimerkki siitä, miksi laitteiden on hyvä olla kytkettynä älykotijärjestelmään. Monelle on tuttua tilanne, jossa jokin laite menee jumiin juuri, kun ei itse ole kotona. Lomaresortista käsin on helppo naputella vähän puhelinta ja saada laite uudelleenkäynnistymään – ja kas, näin ongelma on ratkaistu!

SmartPlug Livingroom web
Ei-älykkäät valaisimet muuttuvat älykkäiksi smart plugin avulla. Kuva: Philips Hue

Kaikki ladattavat laitteet hyötyvät älypistorasioista. Esimerkiksi sähköhammasharjan ja tabletin saa ottamaan virtaa vain tarvittaessa sen sijaan, että ne olisivat aina latauksessa. Virtasyöpöt laitteet, kuten sähköauton, saa puolestaan ajastettua latautumaan silloin, kun sähkö on halvinta.

Does it Matter?

Olisimme helposti voineet valita tähän testiin 15 tuotetta eri valmistajilta. Useimmat lienevät kuitenkin kyllästyneitä ohjamaan yksittäisiä laitteita 15 eri sovelluksella. Siksi valitsimme testiin vain Matter-yhteensopivia tuotteita, sillä Matterin avulla eri valmistajien laitteet pystyvät kommunikoimaan keskenään. Näin kaikkia laitteita voi ohjata Google Homella, Apple Homella, Samsung Smartthingsillä tai millä ekosysteemillä nyt haluaakaan. Samalla tuotteet ovat enemmän tai vähemmän yhteensopivia kaikkien puheavustajien kanssa.

Kaikki tämän testin laitteet ovat siis ottaneet tämän ensimmäisen askeleen kohti yhteensopivuutta, mutta ne käyttävät silti yhä eri protokollia kommunikoidakseen. Niinpä ne saattavat yhä vaatia saman valmistajan hubin toimiakseen. Yksi testin tuotteista on kuitenkin saavuttanut jo seuraavan tason, eli se tukee tulevaisuuden Thread-protokollaa.

Border router
Sininen: Matter-yhteensopiva. Punainen: Thread Border Router. Kuva: Eve Home

Sekin vaatii Thread Border Routerin, mutta niitä on vähän kaikkialla, joten moni omistaa jo sellaisen tietämättäänkin. Niitä ovat nimittäin esimerkiksi Apple TV 4K tai uudempi HomePod, Samsung Smartthings Hub v3, Echo Show 8 tai Echo 4gen sekä Nest Hub 2gen, Nest Hub Max tai Nest Wifi Pro.

Tulevissa älykotilaitetesteissämme odotamme kovasti näkevämme tuotteita, jotka kaikki hyödyntäisivät Threadia Matterin kautta, jolloin voisimme jättää faktalaatikostamme Yhteensopiva-kohdan kokonaan pois, sillä kaikki laitteet toimisivat kaiken kanssa. Toivottavasti tämä haave ei ole utopiaa!

Tämän testin tuotteet

Aqara Smart Plug SP-EUC01

Yllättäviä lisäkuluja, muuten hyvä

Jos kotona on jo Aqaran tuotteita, on saman valmistajan pistorasia hyvä valinta – muutoin valinta voi tulla melko kalliiksi.

Yksinkertainen asentaa. Monta ajastusvaihtoehtoa. Yksityiskohtaista tietoa virrankulutuksesta.
Vaatii Aqara Hubin, mikä nostaa kokonaiskustannuksia.
Lue koko testi

Wiz Smart Plug

Hyvä ja simppeli

Sovelluksessa voisi olla enemmänkin toimintoja, mutta pistorasia toimii kuitenkin erinomaisesti.

Toimii luotettavasti. Epätavallinen mutta yksinkertainen käyttöönotto. Yhteensopiva monen ekosysteemin kanssa.
Kulmikas muotoilu vie tilaa. Vähän vaihtoehtoja automatisointiin.
Lue koko testi

Meross Smart Wifi Plug MSS315

Kaksi yhden hinnalla

Yksinkertainen pistorasia tarjoaa perustoiminnot edullisesti.

Sietää kovempaakin kuormitusta. Kappalehinnaltaan edullinen, sillä myydään kahden pakkauksessa. Ohjaus onnistuu Apple Watchilla.
Ei tarjoa juuri muita toimintoja kuin ajastuksen.
Lue koko testi

Hama Smart WLAN Socket

Ohjelmoitava mutta epäluotettava

Ominaisuuksia piisaa, mutta niistä ei ole iloa, jos yhteys pätkii.

Sietää suuritehoisia laitteita. Käyttö onnistuu Apple Watchilla. Halpa.
Ei kulutuksenseurantaa. Yhteys katkeilee.
Lue koko testi

Eve Energy Smart Plug

Aidosti osa älykotia

Eve tarjoaa uusimmat standardit ja kattavan sovelluksen.

Melkein liikaa informaatiota ja vaihtoehtoja. Helppo asentaa. Esimerkillinen virrankulutuksenseuranta.
Kallis.
Lue koko testi

EcoFlow Smart Plug EU

Toimiva, mutta rajoittunut

EcoFlow’n rajoitteet muiden valmistajien laitteiden kanssa vähentävät käyttövaihtoehtoja.

Säädettävä ylikuormitussuoja. Yksityiskohtaista kulutuksen seurantaa. Luotettavan ja laadukkaan oloinen.
Laitetta ei saatu yhdistettyä yleiseen älykotisovellukseen ja valmistajan omaan sovellukseen samanaikaisesti.
Lue koko testi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vertailussa sähköhammasharjat: puhtaammat ja terveemmät hampaat!

Nothing uusi, halvempi puhelin

Sydän paikallaan

Älykäs laturi sähköautolle

Kokkaa kuin ammattilainen

Jäljitä arvotavarasi helposti

Ääni & Kuva
Scroll to Top