Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: 6 airfryeria

Helpompaa, nopeampaa ja energiatehokkaampaa kokkausta

Kaikki, mikä valmistuu uunissa, voi valmistua myös airfryerissa – ja sitä paitsi nopeammin ja paremmin.

Julkaistu 18.10.2023 - 14:30
6 airfryeria
Jonas Ekelund

Tämän testin tuotteet

Viime vuosina airfryerit ovat vallanneet tavalliset keittiöt, ja ilmafriteerauskeitin, kuten sitä joskus suomeksi nimitetään, onkin tällä hetkellä pienkodinkonekategorian myydyimpiä tuotteita. Niinpä markkinoilla on tunkua, ja jos ei ole ennen omistanut airfryeria, voi olla hankala tietää, mitä niistä oikein pitäisi vertailla.

Tässä testissä selvitämme, mitä kaikkea airfryerilla voi tehdä, mitä taas ei, ja mitä kannattaa tarkistaa ennen ostopäätöksen tekemistä.

Philips esitteli ensimmäinen Airfryer-tuotteensa vuonna 2010, ja nimi on sittemmin muuttunut yleisnimeksi tarkoittamaan kaikkia ilmafriteerauskeittimiä valmistajasta riippumatta. Olen itse omistanut keittimen jo pari vuotta ja käytän sitä melkein päivittäin. Olen myös roikkunut keskustelupalstoilla nappaamassa muiden vinkkejä käyttöön, seuraamassa, mitkä asiat ihmisiä airfryereissa pohdituttavat sekä kokeillut toisten jakamia reseptejä. Nettikeskusteluista olen oppinut välttämään muutamia tärkeitä sudenkuoppia ja saanut yllättävän hyviä vinkkejä, joita itse en olisi tullut keksineeksi!

Mainos

Friteeraustako?

Kummallista kyllä, mainoksissa nostetaan esiin toistuvasti, että airfryerilla voi ”friteerata ilman öljyä”. Se on virheellinen väittämä ja tekee lisäksi laitteelle karhunpalveluksen. Friteerata voi vain öljyssä. Airfryer on erittäin tehokas kiertoilmauuni. On totta, että sillä saa pakasteranskalaisista parempia kuin tavallisessa uunissa, mutta sillä ei ole mitään tekemistä friteerauksen kanssa.

Syy parempiin ranskalaisiin piilee keittimen pienessä koossa ja tehokkaammassa kuumentumisessa tavalliseen kiertoilmauuniin verrattuna. Kuuma ilma puhaltaa suoraan ruokaan. Ilma ei seiso missään vaiheessa, vaan ruoka paistuu tasaisesti ja nopeasti.

Airfryers bacon Airfryers fries Airfryers wings Airfryers ribs Airfryers sausage
<
>
Klassikko: ranskalaisista tulee hyviä, jos ostaa esipaistettuja. Kuva: Jonas Ekelund

Mihin sitä käytetään?

Tavallisimmin airfryeria käytetäänkin pakasteperunoiden ja etenkin ranskalaisten paistamiseen. Vinkki niihin liittyen: osta sellaisia ranskalaisia, jotka on jo kerran paistettu ennen pakastusta – näin niistä tulee takuulla rapeita eikä niihin tarvitse lisätä öljyä ennen paistoa.

Muutoin airfryerissa voi kokeilla kaikkea, mitä uuniinkin laittaisi: kanansiipiä, pekonia, makkaraa, kalaa, gratiinia, juureksia tai vaikkapa muffineita. Hieman yllättäen airfryer toimii myös hedelmien ja sienien kuivatukseen, kunhan lämpöä säätää pienemmälle.

 

Air Fryer Crispier AF2B 550 angled accessory
Joidenkin mallien mukana tulee liuta lisätarvikkeita, mutta usein saa pärjätä ilman. Kuva: Wilfa

Tarvitaanko lisävarusteita?

Ei suinkaan. Jos vain tavallinen kakkuvuokasi mahtuu laitteen koriin, voit hyvin käyttää sitä. Toki valmistajat tekevät erityisesti omille malleilleen räätälöityjä varusteita, mutta ei ole mitenkään välttämätöntä hankkia sellaisia ainakaan heti alkuun.

Osa lisävarusteista on sitä paitsi aivan käsittämättömiä. Keskustelupalstoilla näkee ihmisten laittavan paperia keittimeensä, jotta niiden puhdistaminen olisi helpompaa. Samalla tosin estää ilmankierron, mikä tekee tehokkaasta airfryerista ikään kuin tavallisen, hitaan uunin. Järjetöntä. Kulhon pohjalle korin alle voi kyllä laittaa palan foliota, jos tietää, että ruoasta tippuu rasvaa ja pelkää sen palavan kiinni.

 

OBH Nordica värmelement scaled
Vastusten puhdistamisen helppouteen kannattaa kiinnittää huomiota. Kuva: Jonas Ekelund

Millainen airfryer kannattaa valita?

Rehellisesti sanoen useimmat mallit toimivat paremmin kuin perinteiset uunit. Eroa eri valmistajien välillä ei siis ole kuin yöllä ja päivällä. Yleisin virhe on ostaa ensin liian pieni malli. Kun sitten käytössä tajuaa, miten kätevä laite onkaan, haluaa sillä valmistaa useampia ruokia, myös sellaisia, jotka kaipaisivat enemmän tilaa.

Yleisesti ottaen laitteessa on tärkeää katsoa sen teho ja kyky pitää lämpötilaa yllä. Sitä onkin vaikea lukea spekseistä, mutta testimme kertoo senkin.

Myös helppokäyttöisyys on tärkeää. Onko tarjolla pikaohjelmia, toimivatko ne? Testin aikana ihastuin sovelluskäyttöön, sillä sovellukset tarjoavat paljon pikavalintoja ja reseptejä, eikä tarvitse juosta laitteelle katsomaan, paljonko paistoaikaa on vielä jäljellä.

Airfryers app
Sovellus on hyvä olla! Niistä löytyy esimerkiksi reseptejä. Kuva: Philips

Kannattaa huomioida myös laitteen äänekkyys. Jos airfryerin yli täytyy huutaa, voi laite jäädä äkkiä kaappiin. Tässä vertailussa volyymitasot vaihtelivat 51–67 dB:n välillä. Ei ehkä vaikuta suurelta erolta, mutta 10 dB:n lisäys kuulostaa tuplasti kovemmalta ääneltä. 50 dB vastaa toimiston taustahälyä, 60 dB keskustelua. Yli 60 dB:n metelissä täytyy korottaa ääntään.

 

Tämän testin tuotteet

Cosori Dual Blaze P583S

Kokkaa sovelluksella

Pikaohjelmista ja resepteistään huolimatta Cosoria on helpompi käyttää manuaalisesti.

Sovellus toimii kaukosäätimenä. Lämpenee nopeasti ja pitää lämpötilan tarkasti. Grillivartaat ja keittokirja kuuluvat hintaan.
Ei irrotettavaa koria. Laitetta ei voi käynnistää sovelluksesta. Kyseenalaiset pikaohjelmat.
Lue koko testi

Electrolux Explore 6 Air Fryer

Ulkonäöltään hieno, toiminnoiltaan perus

Electroluxin tyylikäs airfryer on helppokäyttöinen mutta ei tarjoa perustasoa kummempia ominaisuuksia.

Tyylikäs. Lämpenee nopeasti. Helppo käyttää.
Äänekäs. Tilavuuteensa nähden iso. Lämpötila heittelee.
Lue koko testi

Wilfa Airfryer Crispier 5.5 AF2B-550

Helppokäyttöinen, mutta ei virheetön

Wilfan edullinen airfryer pääsisi palkintosijoille ilman muutamaa ärsyttävää heikkouttaan.

Voi käyttää myös kuivurina. Käytännölliset pikaohjelmat. Lisävarusteet kuuluvat pakettiin.
Erittäin äänekäs. Lämpötila heittelee rajusti. Konepesua ei suositella!
Lue koko testi

OBH Nordica Easy Fry & Grill 3in1 Steam+

Monipuolinen liiallisuuksiin asti

Joskus kannattaisi vain panostaa perusominaisuuksien toimivuuteen ja jättää erikoisuudet vähemmälle.

Höyrytys. Maltillinen äänitaso. Varaosia saatavilla pitkään.
Jää 13 astetta alle asetetun lämpötilan. Grillitoiminnolla ei tee mitään. Ei koria.
Lue koko testi

Xiaomi Mi Smart Air Fryer Pro 4L BHR6943EU

Naurettavan halpa

Xiaomi tarjoaa älykkäitä toimintoja ja helppokäyttöisyyttä todella huokeaan hintaan.

Ikkunasta voi seurata kypsymistä. Tyylikäs ja kompakti. Voi valita kokonaisen tai puolikkaan annoksen. Sovelluksesta voi seurata kypsennystä.
Vertailun pienin tilavuudeltaan. Kulhoa ei voi konepestä. Lämpötila heittelee jonkin verran. Englanninkielinen.
Lue koko testi

Philips Combi 7000 XXL Connected HD9880

Airfryer-airut

Airfryerin keksinyt Philips on edelleen tuotekehityksen kärjessä.

Paistomittari. Erinomainen sovellus, jossa suomenkielisiä reseptejä. Kaksi tuuletinnopeutta, joista lähtee maltillisesti ääntä. Vastus on suojattu rasvasroiskeilta.
Kallis! Ei pikavalintoja.
Lue koko testi

1 ajatus aiheesta “6 airfryeria”

  1. “Yleisin virhe on ostaa ensin liian pieni malli. Kun sitten käytössä tajuaa, miten kätevä laite onkaan, haluaa sillä valmistaa useampia ruokia, myös sellaisia, jotka kaipaisivat enemmän tilaa.”
    Tämä. Ostin halvan pikkumallin 2 viikkoa sitten. Ja heti huomasin, että tämä on oikein oiva laite. Nyt tekisi mieli ostaa isompi malli.

    Ja kiitos vertailusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sunnuntaiaamut on pelastettu!

Kaksi robottia kaksintaistelussa: kumpi siivoaa paremmin?

Freo X Ultra auttaa mutta ei tee kaikkea puolestasi

Vertailussa sähköhammasharjat: puhtaammat ja terveemmät hampaat!

Nothing uusi, halvempi puhelin

Sydän paikallaan

Ääni & Kuva
Scroll to Top