Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: 5 pelikannettavaa

Kunnon pelivehkeet järkihinnalla

Uusimmat pelit vaativat tehokasta rautaa – mutta onneksi hyvät pelikannettavat ovat halventuneet. Tässä vertailussa otetaan selvää, kuinka paljon peliherkkua rahalla tänä päivänä oikein saa.

Julkaistu 21.12.2023 - 08:00
5 pelikannettavaa
John Hvidlykke

Tämän testin tuotteet

Testaamme LB Ääni & Kuvassa silloin tällöin pelikannettavia, mutta useimmiten ne edustavat valmistajien huippumalleja. Ne nimittäin kertovat, missä tekniikan rajat kulloinkin menevät. Ja ovat tietysti kamalan hauskoja leikkikaluja…

Valitettavasti ne ovat usein myös aivan liian kalliita, jos ei satu olemaan aivan huippuinnokas pelaaja – tai lottovoittaja.

Katana 1517 B13V Fantasy Theme Scenario Photo 11
Kuva: MSI

Tällä kertaa pyysimme testiin valmistajilta kannettavia, jotka edustavat parasta mahdollista tekniikkaa, mitä noin 2 000 eurolla saa. Sekään ei siis ole aivan halpaa, mutta monelle kuitenkin mahdollisuuksien rajoissa.

Mainos

Valitsimme tämän hintaluokan, koska tämänhintaiset koneet jaksavat pyörittää uusia pelejä muun laadun suuremmin kärsimättä. Toisin sanoen parin tonnin koneet ovat riittävän nopeita renderöidäkseen fotorealistiset maisemat kädenkäänteessä ja ilman, että kuva tökkii taistelun tuoksinassakaan.

Nvidia hallitsee

Pelikannettavan tärkein osa on näytönohjain. Nvidian GeForce-sarja käytännössä hallitsee näytönohjainmarkkinaa. AMD:n Radeon-näytönohjaimet kilpailevat toki samalla alalla, mutta kaikissa tämän vertailun koneissa on GeForce RTX -näytönohjaimet. Tässä hintaluokassa normina on GeForce RTX 4070, ja vain yhdessä kannettavassa oli pykälää heikompi RTX 4060.

Nopea ja terävä

3D-pelaamiseen sopivat kannettavat on tähän mennessä varustettu yleensä melko rakeisella Full HD -resoluutiolla (1920 x 1080 pikseliä). Se on ollut välttämätön kompromissi hinnan ja nopeuden suhteen – sekä näytönohjaimen että näytön takia.

Rajoitteet on vihdoin voitettu ja kaikissa tämän ryhmätestin kannettavissa on QHD-resoluution (2560 x 1440 pikseliä) näyttö. Ja vähintään 165 Hz:n virkistystaajuus. Pelaaminen onnistuu siis nykyään lähes elokuvalaadulla.

Prosessori ja muisti

Prosessorit ovat viime vuosina kokeneet melkoisen muutoksen. Kahdeksannen sukupolven Core i7 -prosessorilla on valtava ero 13. sukupolven Core i7 -malliin. Ytimien määrä on nimittäin yli tuplaantunut. Kun viimeksi vertailimme tämän hintaisia pelikannettavia, oli 6-ytiminen ja 12-säikeinen prosessori suurin mahdollinen. Tässä testissä on edustettuna peräti 24-ytiminen ja 32-säikeinen prosessori!

RAM-muistin määrä sen sijaan on jämähtänyt. 16 GB on tässä hintaluokassa edelleen normi – siis sama kuin viisi vuotta sitten! Muisti on kuitenkin nopeampi ja näytönohjain on käytännössä on itsenäinen, omalla RAM:lla varustettu koneensa.

Katana 1517 B13V Fantasy Theme Scenario Photo 1
Kuva: MSI

Tallennustila

Koska pelit vaativat paljon tilaa, olivat pelikoneet pitkään fyysisten kovalevyjen viimeinen linnake. SSD-levyt ovat kuitenkin viime aikoina halventuneet, joten kaikissa tämän vertailun kannettavissa on vain SSD-tallennustilaa, useimmissa mukavan riittoisan 1 TB:n verran.

Ei selkeää häviäjää – mutta kaikki eivät ole yhtä hyviä

Kisa PC-markkinoilla – ja ennen kaikkea pelikoneissa – on kovaa. Koska valmistajat ovat pyrkineet tarjoamaan testiin parhaan koneensa annettujen toiveiden puitteissa, ovat koneet hyvin samanhintaisia. Sama pätee suorituskykyyn. Raudan kallein osa on näytönohjain, ja kaikissa kannettavissa yhtä lukuun ottamatta on Nvdia GeForce RTX 4070, ja siinä yhdessä GeForce RTX 4060. Lähtökohtaiset erot ovat siis hyvin pieniä.

Tämän päivän näytönohjaimet ovat vähän kuin Obelixin taikajuoma: jos kaikki juovat sitä ja saavat supervoimat, ovat kaikki yhtä vahvoja!

Hyvä uutinen on se, että testattujen joukosta ei voi valita väärin. Yksikään vertailun koneista ei ole millään tavalla huono, joten niistä voi huoletta valita, joka koon ja tyylin puolesta tuntuu sopivimmalta. Tai metsästää parasta tarjousta. Moni tämän vertailun kannettavista saattaa nimittäin lähikuukausina löytyä vieläkin mukavammalla hinnalla!

Katana 15 Scenario Photo 3
Kuva: MSI

Tämän testin tuotteet

Lenovo Legion 5 Pro 16 IRX8 (82WK00ELMX)

Väkevin prosessori

Lenovo Legion 5 on väkevä kone litteässä kuoressa.

Tehokas Intel Core i9 -prosessori. Nopea ja korkearesoluutioinen näyttö. Kevyt ja kompakti, sopii jokapäiväiseen käyttöön.
Suuri laskentateho ei merkittävästi auta 3D-grafiikoiden kanssa.
Lue koko testi

HP Omen 16 wf0xxx

Eniten vastinetta rahalle

HP Omen 16 on monessa yhtä hyvä kuin kilpailijansa, mutta vähän edullisempi.

Mainio hinta, jolla saa samaa 3D-suorituskykyä kuin kalliimmiltakin koneilta – joissain tapauksissa parempaakin.
512 GB:n tallennustila on liian pieni. Rakenteen laatu ei vakuuta. Vain kolme RGB-aluetta.
Lue koko testi

Acer Nitro 17 AN17-41

Enemmän konetta samalla rahalla

Acer Nitro 17 on iso ja erinomainen pelikannettava.

Iso 17,3-tuumainen näyttö tarjoaa todella immersiivisen kokemuksen. Kaikki vertailun koneet ovat nopeita, mutta Acer on tärkeissä tilanteissa nopein. USB 4.0 -portti. Ergonominen.
Liian iso ja painava arkikäyttöön. Virkistystaajuus on vain 165 Hz.
Lue koko testi

MSI Katana 15 B13VGK

Väriä peliin!

MSI Katana 15 on sähäkkä kuin värivaloilla koristeltu samuraimiekka.

Intel Core i9-prosessori. Riittävän kompakti arkikäyttöön.
Virkistystaajuus on vain 165 Hz.
Lue koko testi

Erazer Deputy P50 MD62519

Tuima apulaisseriffi

Paperilla Erazer Deputy P50 on testin heikoin kone, mutta käytännössä sitä ei huomaa.

Hieman halvempi kuin useimmat testin koneet.
Vain GeForce RTX 4060, mutta nopeuseroa ei käytännössä tahdo huomata.
Lue koko testi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Saisiko olla ekstranäyttö?

Nyt on nopea netti!

Mainio työkone kohtuuhintaan

Pelikannettavat kohtuubudjetilla

Mesh-reititin seinälle

Voitto kouraan

Ääni & Kuva
Scroll to Top