Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

Testissä: 5 premium-pelikannettavaa

Viisi viileää

Pelaaja tarvitsee kunnon vehkeet. Otimme taistelukentälle viisi kannettavaa, jotka eivät säiky mitään tai ketään.

/ 14.02.2019 - 14:53
5 premium-pelikannettavaa

Mitä vaaditaan korkealaatuisten pelien pelaamiseen? Kun tarkoitus on viettää pari viihdyttävää tuntia taistelukentällä ja pysyä hengissä ainakin niin hyvin, ettei naapurin esiteini jyrää sinua heti alleen, on pelipöydältä löydyttävä kunnollista rautaa. Toisin sanoen tietokone, joka toistaa pelin maisemat todenmukaisesti ja töksähtelemättä.

Käytännössä halvimmat kannettavat kannattaa unohtaa saman tien, sillä ne eivät jaksa pyörittää uutuuspelien raskaita grafiikoita, jolloin pelatessa on pudotettava nopeutta ja hävitettävä kuvasta yksityiskohtia. Edulliset koneet toimivat hyvin strategiapeleille ja simulaattoreille, mutta eivät toimintapeleille!

Erittäin hyvä peli-PC:n saa tänä päivänä 2 000-2 500 eurolla. Onhan se paljon, mutta ei kuitenkaan verrattavissa moottoripyörään. Leikkikalujen hinta se on, joka erottaa miehet pojista!

Näytönohjainten sukupolvenvaihdos

Hyvän pelikoneen tärkein osa on näytönohjain. Viime vuosina valinta on osunut joko Nvidian GeForce GTX 1070:een tai GeForce GTX 1080:een. GeForce RTX 20xx- sarjan seuraaja julkaistiin syksyllä 2018 pöytäkoneisiin, mutta vasta nyt, alkuvuonna 2019, myös kannettavissa alkaa näkyä Nvidia GeForce RTX 2070 -näytönohjaimia. Tässä testissä uusin näytönohjain on vasta yhdellä koneella, ja vaikka kyseessä ei olekaan varsinaisesti teknisestä mullistuksesta, povaa se hyvää pelikoneiden tulevalle sukupolvelle.

Näyttö

Kaikissa testin kannettavissa on ”vanhanaikainen” resoluutio. Full HD tuntuu nykyajan 4K-maailmassa muinaiselta, mutta pelatessa nopeudella on enemmän merkitystä kuin pikseleiden määrällä. Kaikki näytöt ovatkin erittäin nopeita ja suoriutuvat 144 Hz:n päivitysnopeudesta.

Prosessori ja RAM

Intel Core i7 -prosessorien kahdeksas sukupolvi on tuonut lisää tehoja koneisiin sitten viime näkemän. Kuusiytiminen i7-8750U on tällä hetkellä ilmeisin valinta. Edellisen sukupolven i7-prosessoreihin verrattuna ei suuria eroja singlecore-suorituksessa ole. Mutta kuuden ytimen ja 12 säikeen ansiosta raskaat ohjelmat pyörivät 30-50 % nopeammin. Toisaalta melko kalliissakin koneissa on edelleen vain 16 GB RAM.

Tallennustila

Fyysisiä kovalevyjä tehdään yhä, mutta ylemmässä keskiluokassa ne alkavat käydä harvinaisiksi. SSD-levyn hinta ja hyödyllisyys kulkevat käsi kädessä. Nopeaa SSD-levyä voi käyttää sekä Windowsin käynnistystiedostoille että peleihin. Kaksi testikonetta täydentää SSD-levyään 1 TB:n kovalevyllä.

Enemmän yhtäläisyyksiä kuin eroja

Pelasimme testikoneilla raskaimpia pelejä ja mittasimme, punnitsimme ja benchmarkkasimme ne. Tietysti koneissa on eroja – mutta ei niin paljon kuin luulisi. Kaikissa testin koneissa on sama prosessori ja suurimmassa osassa on 16 GB RAM ja Nvidia GeForce GTX 1070 -näytönohjain. Mittaustemme perusteella koneet ovat tehoiltaan niin linjassa, että tarvittaisiin maalikameraa selvittämään, kuka vie pisimmän korren. Yksi poikkeus kuitenkin on, eli testivoittajamme, joka uusimmalla näytönohjaimellaan ylittää maaliviivan turvan mitalla. Mutta ei kuitenkaan koko hevosen. Voittajamme myös edustaa hintaluokan yläpäätä.

Acer Predator Helios 500 PH517-51-70N2

Iso on kaunista

Acerin tehomylly on raju ja kookas pelikone, jonka hinta ei hirvitä.

Kaikelle on hyvin tilaa. Ergonominen. Iso näyttö. Hyvä hinta.
Kokonsa ja painonsa puolesta kone ei varsinaisesti ole ”kannettava”. Pienemmät koneet tarjoavat aivan samaa suorituskykyä.
Lue koko testi

Alienware M15 n00awm1506

Ferrarinpunainen sporttimalli

Alienwaren uutuus on täydellisen kahvilauskottava kevyt pelikone.

Tyylikäs ja kevyt luksusmalli, jossa on kamalasti kaikkea. 1 TB:n SSD!
Testin kallein, mutta ei suurin tai nopein.
Lue koko testi

Asus ROG Strix Scar II – GL704GW-EV001T

Sukupolvenvaihdos

Asuksen ensimmäinen uuden sukupolven näytönohjaimella varustettu kevyt kannettava yltää viime vuoden parhaiden jättiläiskoneiden tasolle.

Ensimmäinen kannettava, jossa on GeForce RTX 2070. Erinomaista graafista suorituskykyä litteässä kuoressa. Iso ja tyylikäs kone painaa vain 3 kiloa.
Grafiikat eivät ole sen nopeammat kuin GeForce GTX 1080:ssa. Äänekkäät tuulettimet.
Lue koko testi

HP Omen 15 Laptop dc0805no

Eniten vastinetta rahoille

Edullisessa Omen-mallissa on sama rauta kuin kilpailijoillakin, mutta hieman edullisemmassa paketissa.

Hieno ja luotettava kone, joka tarjoaa erinomaista suorituskykyä huokeampaan hintaan. B&O:n säätämä ääni. 144 Hz:n näyttö.
Ei RGB-valoja. Näppäimistö tuntuu hieman epävakaalta. Kuori näyttää vankalta mutta on silti muovia.
Lue koko testi

MSi P65 Creator 8RF-43NE

Valkoinen kurittaja

MSi:n albiinokone on niin tyylikäs, että se rikkoo ajatuksia pelikannettavalle sopivista paikoista.

Jäänvalkoinen litteä kannettava on todella kaunis. Prosessori ja näyttö ovat luokkansa parhaita.
Tyylikkyys maksaa ekstraa – kone tulee näyttävässä puulaatikossa, joka ei kuitenkaan lisää tehoja.
Lue koko testi
John Hvidlykke
(s. 1964): Toimittaja. John on pyörinyt tekniikkatoimittamisen maailmassa jo vuodesta 1982 (!) ja LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 2013. Hän on työskennellyt monipuolisesti eri rooleissa ja eri medioissa sekä kirjoittanut kirjoja ja oppaita IT-puolelta. John kirjoittaa LB-sivustolle hifi-, kaiutin-, tietokone-, peli- ja historia-aiheista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salamannopea mesh-verkko

Enemmän AI-tehoja

Pelaajalle ja tekijälle

Parempi kuin paras – ja kalliimpi

Täydellinen budjettiluokan PC

Vähän enemmän vähän halvemmalla

Käsittämättömän kova

Tehopakkaus viihtymiseen

Ensimmäinen Snapdragon-kone testissä!

Hillitty pelikannettava kohtuuhintaan

Pistimme näppimme peliin: suuri pelinäppäimistövertailu!

Saisiko olla ekstranäyttö?

Ääni & Kuva
Scroll to Top