TESTISSÄ OBH Nordica Optigrill+

Pöytägrilli on keskinkertainen kokki

Jos täydellisen pihvin paistaminen tuntuu vaikealta, tarjoaa OBH Nordica Optigrill+ helpon ratkaisun. Voi silti olla järkevämpää vain harjoitella itse.

OBH Nordica bordgrill

Grillausmieli ei aina osu yksiin sopivan grillaussään kanssa. Grilliruuan maku maistuisi toki talvellakin, ja sitä varten grillaus onnistuu nyt sisälläkin. OBH Nordica Optigrill+ lupa suorastaan kypsentää ruuan automaattisesti, jolloin pihvistä pitäisi joka kerta tulla juuri oman maun mukainen.

Optigrill+ -laitetta markkinoidaan sähköisenä pöytägrillinä, mutta se näyttää enemmänkin voileipägrilliltä. Tosiasiassa se onkin jonkinlainen hybridi. Ruoka paistuu laitteen kannen alla kuten voileipägrillissä, mutta automaattitoiminnot keskittyvät grillaussuosikkeihin.

Lämpötilaa säätävät automaattitoiminnot on omistettu nimittäin jauhelihan, kanan, voileipien, makkaran, pihvin ja kalan grillaamiseen. Grilliä voi tietysti käyttää myös manuaalisesti.

Mainos

Paistolevyt on pinnoitettu tarttumattomalla non-stick-pinnoitteella, ja ne saa irrotettua ja pestyä astianpesukoneessa. Levyissä on kallistus, jonka ansiosta grillatessa irtoava neste valuu alla olevaan vuotokaukaloon. Levyn pinnassa on pieniä nyppylöitä, joiden tarkoitus on pitää ruoka paikallaan.

Etualan jättivalo vilkkuu hitaasti kypsennyksen aikana. Kun väri vaihtuu, kuuluu laitteesta kova ääni. Kuva: Lasse Torp

Optigrill+:n etupuolen jättivalo herättää aluksi hämmästystä. Valo vaihtaa väriä lämpötilan tai valitun ohjelman etenemisen mukaan. Käyttöohjetta tavaamalla selviää, mikä väri, ääni ja nappula tarkoittaa mitäkin.

Rakenne ja suorituskyky

Suurin osa grilliin laitettavista raaka-aineista ei vaadi kasaan painamista, vaan kannen sulkeminen riittää. Voileipää tai paninia grillatessa sen sijaan paine olisi tarpeen, ja siihen tarkoitukseen Optigrill+ tuntuu  epäluotettavalta. Kiikkerä laite kaatuu helposti. Grilli saisi olla painavampi tai ainakin jalkojen alle pitäisi saada enemmän kitkaa. Laitteen metalliosat tuntuvat ohuilta, mikä ei sinänsä ole ongelma, mutta vähentää grillin premium-vaikutelmaa, jota hinnan perusteelta siltä odottaisi.

 

<
>
Etualan jättivalo vilkkuu hitaasti kypsennyksen aikana. Kun väri vaihtuu, kuuluu laitteesta kova ääni. Kuva: Lasse Torp

Vaikka rakenne onkin pieni pettymys, ei suorituskyky onneksi ole. Optigrill+ kuumenee todella kuumaksi ja vieläpä nopeasti. Paistolevyt lämpenevät tasaisesti, joten ne voi täyttää reunasta reunaan ilman pelkoa epätasaisesta kypsymisestä. Kaikkien grillattavien palojen kannattaa kuitenkin olla saman paksuisia, tai osa grillattavasta jää ilman paistoraitoja. Siinä on toki kyse fysiikan laeista eikä siis laitteen huonosta suunnittelusta.

Sen sijaan paistolevyjen kallistus on suunnittelupöydällä jäänyt miettimättä loppuun asti: ruoka valuu levyjä pitkin, vaikka nyppylöiden onkin tarkoitus pitää raaka-aineet paikoillaan. Yleensä kaikki tuppasi valumaan levyn alareunaan, joten ainakaan ei kannata asetella painavimpia paloja yläreunaan. Liha- tai kasvispaloja ei myöskään saa asetettua kyljelleen, sillä palat tahtovat liukua lättänäksi. Jos koko paistopinta olisi täynnä nyppylöitä, voisi ruoka pysyä paremmin paikoillaan, mutta nyt ne toimivat vain pienenä esteenä.

Kyseessä ei ole mikään iso miinus, mutta välillä grillattavat valuivat valutuskaukaloon asti.

<
>
Vaikka kantta painaisi kunnolla grillattavia vasten, jää pari palaa yleensä aina ilman paistoraitoja. Hyvältä ne silti maistuivat! Kuva: Lasse Torp

Automaattista, vaan ei älykästä

Optigrill+ -grillin isoin myyntivaltti on sen automaattiohjelmat, joiden ansiosta erityyppisten lihojen luvataan kypsyvän täydellisesti. Ajatus on yksinkertainen. Valitaan grillattava liha, jonka jälkeen laite kuumenee. Grilli arvioi lihan paksuuden ja säätää lämpötilan ja keston sen mukaisesti.

Kun grilli on kuuma, se piippaa sen merkiksi, että lihan voi laittaa paistolevylle. Sen jälkeen valo vilkkuu eri väreissä ilmoittaen sisälämpötilasta. Kun väri vastaa omaa mieltymystä, liha otetaan pois levyltä.

Parhaiten automatiikka toimii pihvin kanssa. Liha saa näkyvät paistoraidat ja sisälämpötilakin on melko kohdillaan. En kuitenkaan ole hirveän vaikuttunut. Paistopinta ei ole täydellinen.

Jos olisin käyttänyt manuaaliasetusta, olisin säätänyt lämmön alussa täysille ja sitten laskenut sitä. Automaattitoiminnolla sama lämpötila pidetään koko paiston ajan. Mitä punaisempana pihvin haluaa sisältä, sitä heikompi paistopinta siinä on.

Sisälämpötila onnistui tosiaan melko hyvin, mutta kypsyysvaihtoehdot ovat vain raaka, medium ja kypsä. Olisin toivonut tarkempaa lämpötilan valintamahdollisuutta.

Asetusta on aivan toivotonta käyttää kanan kanssa. Kananrintaa on vaikea kypsentää täydelliseksi, joten automaattiohjelma tuntuu hyvältä idealta. Laitteelle ei kuitenkaan voi kertoa, onko kana filee vai koipi. Kananrinnasta tuli automaattiasetuksella Saharaakin kuivempi. Sanoisin jopa, että ruoka oli melkein pilalla.

Kasviksille ei ole tarjolla automaattiohjelmaa, joten jos aikoo kypsentää koko aterian grillissä, on joka tapauksessa opeteltava käyttämään laitetta manuaalisesti. Onneksi manuaalitoiminnolla grilli toimii hyvin, etenkin kasvisten suhteen. Kesäkurpitsa- ja munakoisosiivut paistuivat tasaisesti ja nopeasti molemmilta puolilta.

<
>
Manuaalitoimintoa käyttäen grillaus muistutti eniten oikeaa grillausta. Kasviksista ja katkaravuista tuli tällä tavalla kypsennettynä todella herkullisia. Kuva: Lasse Torp

Yhteenveto: OBH Nordica Optigrill+

Optigrill+ on kunnon paistoväline, halusipa sitä kutsua sitten pöytä- tai voileipägrilliksi. Etenkin kasviksista tulee grillissä rapeita ja maukkaita. Automaattiohjelmat eivät toimi kovin hyvin, mutta niistä joutuu kuitenkin maksamaan. Saa olla aika tohelo kokki, että häviäisi taidoiltaan Optigrill+:lle. Vähemmän älykäs pöytägrilli voi olla edullisempi mutta yhtä toimiva ratkaisu.

Jatka lukemista
Exit mobile version