Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: 48–50-tuumaiset televisiot pelaamiseen

Parhaat peli-tv:t

Nykyaikainen pelitelevisio ei tarjoa vain hyvää kuvaa, vaan tekee pelaajasta paremman – testasimme viisi OLED- ja LCD-mallia, joiden avulla voitto on varmempi.

Julkaistu 22.12.2021 - 07:00
48–50-tuumaiset televisiot pelaamiseen
Audun Hage

Tämän testin tuotteet

Kuulutko niihin onnekkaisiin, jotka ovat saaneet käsiinsä uuden PlayStation 5:n tai Xbox Series X:n? Siinä tapauksessa voi olla paikallaan päivittää myös televisio tämän päivän pelaamiseen passeliksi.

Uudet pelikonsolit tarjoavat paljon silmäkarkkia, mutta näyttääkseen parastaan pitää televisionkin olla ajan tasalla. 4K-resoluution peligrafiikat, HDR-efektit ja korkea virkistystaajuus ovat nykypelien vaativia ominaisuuksia, jotka saavat vanhan tv:n näyttämään äkkiä kypsältä jäämään eläkkeelle.

Ihanteellinen tv pelaamiseen

Jotta pelissä pääsee ensimmäisenä maaliviivalle tai selviytyy viimeisenä henkiin jääneenä taistelukentällä, tarvitaan tarkkaa silmää, itsevarmuutta ja nopeita refleksejä.

Mainos

Jotta vaste oli varmasti nopea, on televisiossa oltava erillinen, lyhyen viiveen eli input lagin kuva-asetus pelaamiselle. Tv:n pitää myös pystyä käsittelemään pelikonsolien tai PC:n syöttämät vaihtelevat resoluutiot ja kuvanopeudet. Lisäksi on tärkeää, että tv tukee uusimpia kuva- ja ääniformaatteja, jotta pelit näyttävät ja kuulostavat oikeasti juuri niin hyviltä kuin on tarkoitettu.

Televisiovalmistajat ovat huomanneet, että peliominaisuudet ovat yhä tärkeämpiä, ja vuoden 2021 malleissa niihin onkin usein panostettu. Osa brändeistä tarjoaa erityisen pelivalikon, joka kokoaa kaikki pelaajan kannalta oleelliset asetukset yhteen paikkaan. Näin kuvan optimointi sujuu helposti.

LG Game Optmiser menu scaled 1
PC:llä tai konsolilla pelaaminen voi joskus aiheuttaa hämmennystä oikeiden asetusten valinnassa. LG on koonnut ”Game Optimizer”-valikkoon kaikki pelaamisen kannalta tärkeät tiedot. Kuva: Audun Hage

Miksi 48-50 tuumaa on hyvä koko pelitelevisiolle?

Jos hankkii television erityisesti pelaamista ajatellen, ei sen tarvitse olla yhtä suuri kuin olohuoneen tv:n. Hyvä gaming-televisio mahtuu vähän pienempään huoneeseen ja sopii käyttöön, jossa pelaaja istuu melkein nenä kiinni ruudussa.

Pelatessa on keskityttävä siihen, mitä (tai kuka) seuraavan kulman takana lymyää. On siis tärkeää nähdä koko ruudun sisältö yhdellä kertaa katsetta juuri liikuttamatta.

Suorituskyky ja kuvanlaatu ovat pelatessa sitä paitsi useammin merkittävämmässä roolissa kuin koko. Kun tyytyy hieman pienempään malliin, saa usein laadukkaampaa kuvaa samaan tai huokeampaan hintaan kuin isomman television.

TV esker PS5 Xbox Series X scaled 1

Testin televisiot: kompakteja peliruutuja

Tässä testissä halusimme keskittyä nimenomaan televisioiden peliominaisuuksiin ja suorituskykyyn, ja saimme vertailtavaksi viii kiinnostavaa mallia eri valmistajilta. Pelaamisessa mittaa toisistaan ottavat LG (OLED48C1), Panasonic (TX-48JZ1000E), Philips (48OLED806), Samsung (QE50QN90A) ja Sony (XR-50X90K), joissa kaikissa on HDMI 2.1 -sisääntulot ja mahdollisuus toistaa 4K-resoluution kuvaa nopeudella 120 kuvaa sekunnissa (4K/120 fps). Kaikki tukevat myös vaihtelevaa virkistystaajuutta (VRR) ja niissä on erilliset kuva-asetukset pelaamiseen. Joissain malleissa on myös oma valikkonsa peliasetuksille.

Testin televisiot edustavat eri näyttötekniikoita: mukana on OLED, MiniLED ja suoralla ledtaustavalaistuksella varustettuja ruutuja. Kaikki sopivat siis luonnollisesti myös tavallliseen television katseluun. Mikäli innostuu testissä esitellyistä ominaisuuksista myös suuremmassa koossa, on hyvä tietää, että kaikkia testin televisioita saa myös isommassa tuumakoossa, jopa 85-tuumaisena.

Philips OLED806 input lag scaled 1

Lyhyt viive eli input lag on tärkeä ominaisuus, joka takaa, että pelaaja ehtii reagoida ajallaan. Kuva: Audun Hage

Voiko kuva palaa kiinni OLED-televisiossa?

Osa lukijoista saattaa jo tässä vaiheessa miettiä, onko OLED-televisioilla yhä riski kuvan palamiseen. Vastaus on kyllä ja ei. Vaikka nykyisillä OLED-malleilla kuvan palaminen on harvinaista, on staattisten grafiikoiden, kuten valikoiden, kohdalla riski edelleen olemassa, jos ne jättää näkyville todella pitkäksi aikaa. Tämä kannattaa pitää mielessä, kun pelaa OLED-televisiolla, mutta yleensä ongelmalta on helppo välttyä käyttämällä näytönsäästäjää ja varmistamalla, että tv sammuu automaattisesti oltuaan jonkin aikaa käyttämättä.

Testistä

Kuten tavallista, olemme painottaneet televisioiden arvioinnissa eniten kuvaa ja ääntä, mutta myös käyttäjäystävällisyyttä ja etenkin valikoita ja kaukosäädintä. Tämän päivän television on suoriuduttava useista kuva- ja äänilähteistä, kuten suoratoistopalveluista ja tv-bokseista, joten nopea ja helppokäyttöinen käyttöliittymä on suuressa roolissa. Hyvistä liitännöistä saa tietenkin plussaa, jotta käyttäjä saa kytkettyä televisioonsa kaikki haluamansa laitteet. Uusimmat pelikonsolit, kuten PlayStation 5 ja Xbox Series X/S edellyttävät tv:ltä tukea vaihtelevaa virkistystaajuutta (60–120 Hz) varten ja ennen kaikkea lyhyttä viivettä, jotta pelin kaikki nopeat käänteet näkee varmasti.

Mikä testin televisiosta tarjoakaan parhaan pelikokemuksen? Nyt se nähdään!

Tämän testin tuotteet

Panasonic JZ1000 (TX-48JZ1000E)

Terävä ja tarkka

Panasonicin ensimmäinen 48-tuumainen OLED toimii erinomaisesti sekä pelatessa että televisiota katsellessa.

Panasonic JZ1000:n miellyttävä ja kontrastiltaan vahva kuvanlaatu sopii yhtä hyvin pelaamiseen kuin elokuvien katsomiseen.
JZ1000:ssa on vain kaksi 4K/120 Hz-yhteensopivaa sisääntuloa eikä pikavalikkoa peliasetuksille.
Lue koko testi

Samsung QN90A (QE50QN90A)

Tarkka ja kirkas

Samsung QN90A on loistavan kirkas televisio, jolla kaikkea pelaamiseen vaikuttavaa voi säädellä itse helposti.

Samsung QN90A:n kontrasti ja kirkkaus ovat vahvoja. Paljon hyviä peliominaisuuksia.
QN90A tarjoaa vain kaksi HDMI 2.1 yhteensopivaa sisääntuloa. Ei Dolby Vision -tukea.
Lue koko testi

LG OLED C1 (OLED48C1)

Gaming-suosikki

LG on panostanut pelaamiseen uusimman OLED-sukupolvensa kohdalla – lopputuloksena on erinomaisesti kaikenlaiseen pelaamiseen sopiva televisio!

LG:n OLED on kontrastiltaan vahva ja pelaamisen kannalta hyvin varusteltu. Hyvät liitännät ja laaja tuki eri videoformaateille.
Äänenlaatu ei yllä kuvanlaadun tasolle. OLEDin kirkkaus ei ole yhtä hyvä kuin LCD:llä.
Lue koko testi

Philips OLED806 (48OLED806/12)

Väri-ilottelua pelaamiseen

Kovan kontrastin OLED-paneeli edessä ja värikylläinen Ambilight-valaistus takana – Philips OLED806 tekee pelaamisesta harvinaisen hauskaa!

Philips 48OLED806 tarjoaa erinomaista kuvaa, loistavaa kontrastia ja pehmeän liikkeidentoiston. Ambilight-valaistus nostaa pelikokemuksen uudelle tasolle.
HDMI 2.1 -ominaisuudet vain kahdessa sisääntulossa. Philipsin kirkkaus ei ole yhtä hyvä kuin parhaissa MiniLED-malleissa.
Lue koko testi

Sony Bravia X90J (XR-50X90J)

Terävä ja kirkas

Sony X90J:n pelaamiseen ja muuhun tv-viihteeseen sopiva kuvanlaatu on erinomainen, mutta liitäntävaihtoehdot ovat turhan niukat.

Sony tarjoaa terävää ja tasaista kuvaa, jonka kirkkaus on kohdillaan.
Sony X90J joutuu tyytymään kahteen 4K/120 Hz-yhteensopivaan HDMI-sisääntuloon. Kontrasti ei yllä parhaimpien tasolle ja volyymia saisi olla enemmän.
Lue koko testi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Parhaat jättiruudut sarjojen, urheilun ja pelien ystäville

Ääni & Kuva
Scroll to Top