Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Samsung QN90A (QE50QN90A)

Tarkka ja kirkas

Samsung QN90A on loistavan kirkas televisio, jolla kaikkea pelaamiseen vaikuttavaa voi säädellä itse helposti.

Julkaistu 22.12.2021 - 07:00
Samsung QN90A (QE50QN90A)
Audun Hage

Samsung tunnettaan QLED-televisioistaan, joista esiteltiin 2021 uusi Neo QLED -versio. Kuvapuolen uuden tekniikan lisäksi Neo QLED on myös peliominaisuuksiltaan tuotu tähän päivään!

Samsung QE50QN90A

QN90A on aiemmin testaamamme QN95A-mallin edullisempi versio. Tämän mallin erikoisuuksiin kuuluu MiniLED-paneeli, joka on siis pienen pienillä ledvaloilla taustavalaistu LCD-paneeli. MiniLED on kooltaan 1/40 tavallisesta ledvalosta, joten paneelin taakse mahtuu niitä huomattavasti enemmän. Runsaampi valojen määrä puolestaan tarkoittaa perinteisiin LCD-malleihin verrattuna tasaisemmin ja tarkemmin jakautuvaa valoa sekä parempaa kontrastia.

Käyttö ja ominaisuudet

Samsungilla on oma Tizen-käyttöjärjestelmänsä, jonka avulla valmistaja on voinut räätälöidä käyttäjäkokemuksen mieleisekseen. Aloitusvalikoista pääsee helposti käsiksi useimpiin suoratoistopalveluihin.

Mainos

Liitäntävaihtoehdot ovat melko hyvät, mutta QN95A-mallista poiketen ei QN90A tarjoa Samsungin mainiota liitäntälaatikkoa. Neljästä HDMI-sisääntulosta vain kaksi tukee 4K/120 Hz-signaalia.

QN90A on toisaalta varsin helppo ottaa käyttöön pelatessa: tv tunnistaa, kun siihen liittää Xboxin tai Playstationin, jolloin se vaihtaa automaattisesti nopeimmalle kuva-asetukselle. Vuoden 2021 malleissa Samsung tarjoaa myös erillisen Game Bar -valikon, joka antaa yleiskatsauksen tärkeimpiin peliominaisuuksiin ja kertoo esimerkiksi valitun kuvanopeuden ja resoluution. Näin on helppo tarkistaa, että televisio ja pelikonsoli puhuvat samaa kieltä.

Samsung QN90A on peliasetuksella äärimmäisen nopea: mittasimme viiveen vaihteluksi 8–14 millisekuntia!

Olemme pettyneitä siihen, ettei Samsung halua vieläkään tukea suosittua Dolby Visionin HDR-formaattia, jota esimerkiksi moni Xbox Series X:lle tehty peli käyttää (muiden muassa Halo Infinite, Gears of War ja Call of Duty) – useimmista uusista elokuvista ja sarjoista puhumattakaan.

 

Samsung-QN90A-Xbox-4K-TV-Details-scaled-1 Samsung-QN90A-inputs-scaled-1 Samsung-QN90A-remote-scaled-1 Samsung-QN90A-Game-Bar-scaled-1
<
>
Kuva: Audun Hage

Kuvanlaatu

Samsungin uusi MiniLED-taustavalaistus on tehnyt meihin vaikutuksen jo aiemmin QN85A- ja QN95A-televisioiden kohdalla. Onkin nopeasti selvää, että myös QN90A nauttii tekniikan eduista jopa suhteellisen pienessä 50 tuuman koossa. Koon ei pidä antaa hämätä, sillä tämä tv on varsin voimakas videokone!

Ensinnäkin Samsungin kirkkaus on vahvaa kuin mikä ja saa auto- ja roolipelit todella loistamaan. Päivänvalossa pelaaminen ei ole tälle televisiolle mikään ongelma. QN90A:n ruutu on lisäksi mattapintainen, mikä vähentää ympäristön heijastuksia.

QN90A:n kanssa on mukava pelata, ja nopeatempoiset auto- ja toimintapelit toistuvat terävästi ja sulavaliikkeisesti. Vivahteikas värintoisto saa Forza Horizonin kaltaiset rallisimulaatiot näyttämään aidoilta.

MiniLEDin tarkka paikallinen himmennys luulisi olevan omiaan synkkien toimintapelien kanssa. Peliasetuksella himmennyksessä näkyy kuitenkin heikkouksia juuri pimeiden ympäristöjen toistossa. Kun laittaa nopeimman kuva-asetuksen päälle, joutuu näyttö tinkimään hiukan paikallisesta himmennyksestä, jolloin tekstien, liekkien ja taskulamppujen ympärillä näkyy halo-efektiä. Valoisassa tilassa ja vaaleasävyisten pelien kanssa tämä ei ole mikään ongelma, mutta Gears 5:n kaltaisten tummasävyisten toimintapelien kohdalla valoilmiö voi häiritä keskittymistä.

Samsung QN90A Dirt 5 scaled 1
Keskelle sijoitettu jalka nostaa tv:n hieman tason yläpuolelle, jolloin sen alle mahtuu soundbar. Kuva: Audun Hage

Äänenlaatu

QN90A näyttää melko litteältä, mutta Samsung on silti mahduttanut televisioon aika toimivat kaiuttimet. Puhe on selkeää ja erottuvaa ja bassossakin täyteläisyyttä, joka tuo ääniefektien ja taustamusiikin toistoon hyvää uskottavuutta.

Toki televisioon voi liittää Atmos-soundbarin HDMI eARC:n kautta, jolloin 3D-äänisignaalia voi vastaanottaa sekä sisäänrakennetuista sovelluksista että ulkoisista AV-lähteistä. Samsungin valmistamaa yhteensopivaa soundbaria käyttämällä pääsee nauttimaan Q Symphony -toimintoa, joka yhdistää television omat kaiuttimet soundbarin ääneen ja tekee näin äänikuvasta isomman.

Yhteenveto: Samsung QN90A

Samsung QN90A son testin parhaita yleistelevisioita, jonka kirkkaus ja kontrasti ovat erinomaiset, viive todella lyhyt ja peliominaisuuksien kirjo erillisine Game Bar -valikoineen mainio. Innokkaimmat pelaajat jäänevät kaipaamaan myös Dolby Vision -tukea ja ennen kaikkea lisää HDMI 2.1 -sisääntuloja. Jos kuitenkin haluaa kompaktin television sekä kaikenlaiseen televisionkatseluun että pelaamiseen, on QN90A erinomainen valinta.

Karakter
Samsung QN90A (QE50QN90A)
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Samsung QN90A:n kontrasti ja kirkkaus ovat vahvoja. Paljon hyviä peliominaisuuksia. QN90A tarjoaa vain kaksi HDMI 2.1 yhteensopivaa sisääntuloa. Ei Dolby Vision -tukea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

IMAX-teatteri kotiin

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Ääni & Kuva
Scroll to Top