Vuoden parhaat 2022-2023

TESTISSÄ Samsung QN90A (QE50QN90A)

Tarkka ja kirkas

Samsung QN90A on loistavan kirkas televisio, jolla kaikkea pelaamiseen vaikuttavaa voi säädellä itse helposti.

forfatter
Julkaistu 22.12.2021 - 07:00
Karakter
Samsung QN90A (QE50QN90A)
Ääni & Kuva kiteyttää
Samsung QN90A:n kontrasti ja kirkkaus ovat vahvoja. Paljon hyviä peliominaisuuksia.
QN90A tarjoaa vain kaksi HDMI 2.1 yhteensopivaa sisääntuloa. Ei Dolby Vision -tukea.
Faktat
 • Koko/tyyppi: 50-tuumainen 4K Neo QLED (MiniLED)
 • Resoluutio: 3840×2160 (4K Ultra HD)
 • Virkistystaajuus: 100/120 Hz
 • Käyttöjärjestelmä: Tizen
 • Sisääntulot: 4 HDMI (2 x 2.1), 3 USB
 • Ulostulot: Optinen digitaalinen ääni, HDMI eARC
 • HDR: HDR10+
 • Peliominaisuudet: VRR, ALLM
 • Kokovaihtoehdot: 50”, 55”, 65”, 75”
 • Erityistä: Game Bar
 • Verkkosivusto: samsung.fi
Hinta: 1400Pr. 22.12.2021

Samsung tunnettaan QLED-televisioistaan, joista esiteltiin 2021 uusi Neo QLED -versio. Kuvapuolen uuden tekniikan lisäksi Neo QLED on myös peliominaisuuksiltaan tuotu tähän päivään!

Samsung QE50QN90A

QN90A on aiemmin testaamamme QN95A-mallin edullisempi versio. Tämän mallin erikoisuuksiin kuuluu MiniLED-paneeli, joka on siis pienen pienillä ledvaloilla taustavalaistu LCD-paneeli. MiniLED on kooltaan 1/40 tavallisesta ledvalosta, joten paneelin taakse mahtuu niitä huomattavasti enemmän. Runsaampi valojen määrä puolestaan tarkoittaa perinteisiin LCD-malleihin verrattuna tasaisemmin ja tarkemmin jakautuvaa valoa sekä parempaa kontrastia.

Käyttö ja ominaisuudet

Samsungilla on oma Tizen-käyttöjärjestelmänsä, jonka avulla valmistaja on voinut räätälöidä käyttäjäkokemuksen mieleisekseen. Aloitusvalikoista pääsee helposti käsiksi useimpiin suoratoistopalveluihin.

Liitäntävaihtoehdot ovat melko hyvät, mutta QN95A-mallista poiketen ei QN90A tarjoa Samsungin mainiota liitäntälaatikkoa. Neljästä HDMI-sisääntulosta vain kaksi tukee 4K/120 Hz-signaalia.

QN90A on toisaalta varsin helppo ottaa käyttöön pelatessa: tv tunnistaa, kun siihen liittää Xboxin tai Playstationin, jolloin se vaihtaa automaattisesti nopeimmalle kuva-asetukselle. Vuoden 2021 malleissa Samsung tarjoaa myös erillisen Game Bar -valikon, joka antaa yleiskatsauksen tärkeimpiin peliominaisuuksiin ja kertoo esimerkiksi valitun kuvanopeuden ja resoluution. Näin on helppo tarkistaa, että televisio ja pelikonsoli puhuvat samaa kieltä.

Samsung QN90A on peliasetuksella äärimmäisen nopea: mittasimme viiveen vaihteluksi 8–14 millisekuntia!

Olemme pettyneitä siihen, ettei Samsung halua vieläkään tukea suosittua Dolby Visionin HDR-formaattia, jota esimerkiksi moni Xbox Series X:lle tehty peli käyttää (muiden muassa Halo Infinite, Gears of War ja Call of Duty) – useimmista uusista elokuvista ja sarjoista puhumattakaan.

 

Samsung-QN90A-Xbox-4K-TV-Details-scaled-1 Samsung-QN90A-inputs-scaled-1 Samsung-QN90A-remote-scaled-1 Samsung-QN90A-Game-Bar-scaled-1
<
>
Kuva: Audun Hage

Kuvanlaatu

Samsungin uusi MiniLED-taustavalaistus on tehnyt meihin vaikutuksen jo aiemmin QN85A- ja QN95A-televisioiden kohdalla. Onkin nopeasti selvää, että myös QN90A nauttii tekniikan eduista jopa suhteellisen pienessä 50 tuuman koossa. Koon ei pidä antaa hämätä, sillä tämä tv on varsin voimakas videokone!

Ensinnäkin Samsungin kirkkaus on vahvaa kuin mikä ja saa auto- ja roolipelit todella loistamaan. Päivänvalossa pelaaminen ei ole tälle televisiolle mikään ongelma. QN90A:n ruutu on lisäksi mattapintainen, mikä vähentää ympäristön heijastuksia.

QN90A:n kanssa on mukava pelata, ja nopeatempoiset auto- ja toimintapelit toistuvat terävästi ja sulavaliikkeisesti. Vivahteikas värintoisto saa Forza Horizonin kaltaiset rallisimulaatiot näyttämään aidoilta.

MiniLEDin tarkka paikallinen himmennys luulisi olevan omiaan synkkien toimintapelien kanssa. Peliasetuksella himmennyksessä näkyy kuitenkin heikkouksia juuri pimeiden ympäristöjen toistossa. Kun laittaa nopeimman kuva-asetuksen päälle, joutuu näyttö tinkimään hiukan paikallisesta himmennyksestä, jolloin tekstien, liekkien ja taskulamppujen ympärillä näkyy halo-efektiä. Valoisassa tilassa ja vaaleasävyisten pelien kanssa tämä ei ole mikään ongelma, mutta Gears 5:n kaltaisten tummasävyisten toimintapelien kohdalla valoilmiö voi häiritä keskittymistä.

Samsung QN90A Dirt 5 scaled 1
Keskelle sijoitettu jalka nostaa tv:n hieman tason yläpuolelle, jolloin sen alle mahtuu soundbar. Kuva: Audun Hage

Äänenlaatu

QN90A näyttää melko litteältä, mutta Samsung on silti mahduttanut televisioon aika toimivat kaiuttimet. Puhe on selkeää ja erottuvaa ja bassossakin täyteläisyyttä, joka tuo ääniefektien ja taustamusiikin toistoon hyvää uskottavuutta.

Toki televisioon voi liittää Atmos-soundbarin HDMI eARC:n kautta, jolloin 3D-äänisignaalia voi vastaanottaa sekä sisäänrakennetuista sovelluksista että ulkoisista AV-lähteistä. Samsungin valmistamaa yhteensopivaa soundbaria käyttämällä pääsee nauttimaan Q Symphony -toimintoa, joka yhdistää television omat kaiuttimet soundbarin ääneen ja tekee näin äänikuvasta isomman.

Yhteenveto: Samsung QN90A

Samsung QN90A son testin parhaita yleistelevisioita, jonka kirkkaus ja kontrasti ovat erinomaiset, viive todella lyhyt ja peliominaisuuksien kirjo erillisine Game Bar -valikoineen mainio. Innokkaimmat pelaajat jäänevät kaipaamaan myös Dolby Vision -tukea ja ennen kaikkea lisää HDMI 2.1 -sisääntuloja. Jos kuitenkin haluaa kompaktin television sekä kaikenlaiseen televisionkatseluun että pelaamiseen, on QN90A erinomainen valinta.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

4 viikkoa
vain 4.50 €!

Myös tässä testissä

Panasonic JZ1000 (TX-48JZ1000E)

Terävä ja tarkka

Panasonicin ensimmäinen 48-tuumainen OLED toimii erinomaisesti sekä pelatessa että televisiota katsellessa.

Panasonic JZ1000:n miellyttävä ja kontrastiltaan vahva kuvanlaatu sopii yhtä hyvin pelaamiseen kuin elokuvien katsomiseen.
JZ1000:ssa on vain kaksi 4K/120 Hz-yhteensopivaa sisääntuloa eikä pikavalikkoa peliasetuksille.

LG OLED C1 (OLED48C1)

Gaming-suosikki

LG on panostanut pelaamiseen uusimman OLED-sukupolvensa kohdalla – lopputuloksena on erinomaisesti kaikenlaiseen pelaamiseen sopiva televisio!

LG:n OLED on kontrastiltaan vahva ja pelaamisen kannalta hyvin varusteltu. Hyvät liitännät ja laaja tuki eri videoformaateille.
Äänenlaatu ei yllä kuvanlaadun tasolle. OLEDin kirkkaus ei ole yhtä hyvä kuin LCD:llä.

Philips OLED806 (48OLED806/12)

Väri-ilottelua pelaamiseen

Kovan kontrastin OLED-paneeli edessä ja värikylläinen Ambilight-valaistus takana – Philips OLED806 tekee pelaamisesta harvinaisen hauskaa!

Philips 48OLED806 tarjoaa erinomaista kuvaa, loistavaa kontrastia ja pehmeän liikkeidentoiston. Ambilight-valaistus nostaa pelikokemuksen uudelle tasolle.
HDMI 2.1 -ominaisuudet vain kahdessa sisääntulossa. Philipsin kirkkaus ei ole yhtä hyvä kuin parhaissa MiniLED-malleissa.

Sony Bravia X90J (XR-50X90J)

Terävä ja kirkas

Sony X90J:n pelaamiseen ja muuhun tv-viihteeseen sopiva kuvanlaatu on erinomainen, mutta liitäntävaihtoehdot ovat turhan niukat.

Sony tarjoaa terävää ja tasaista kuvaa, jonka kirkkaus on kohdillaan.
Sony X90J joutuu tyytymään kahteen 4K/120 Hz-yhteensopivaan HDMI-sisääntuloon. Kontrasti ei yllä parhaimpien tasolle ja volyymia saisi olla enemmän.
forfatter

Audun Hage

(s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.
Black Week: parhaat tv-löydöt! Pidä silmällä näitä suosittelemiamme televisiomalleja, kun suuntaat Black Friday -alennusmyynteihin!
OLED plus Ambilight = mahtavampi elämys! Philips on jälleen tehnyt värikkään OLED-television, joka tarjoaa upean kontrastin ja Ambilight-valojen ansiosta mahtavia elokuvakokemuksia.
Suurin koskaan testaamamme tv! Unohda 85-tuumaiset, jos nyt haluaa isomman television kuin naapurilla, pitää valita 98-tuumainen! TCL 98C735 on hirmuisen kokoinen tv, jonka kuvanlaatu yllättää.
Kun viihde ratkaisee Haaveiletko mahtavista elokuvailloista, vaikuttavan näköisistä peleistä tai teräväpiirtoisista urheilulähetyksistä? Silloin voi olla paikallaan ostaa uusi televisio! Kokosimme tähän parhaat vuoden aikana testaamamme mallit, joista löytyy varmasti jokaiseen makuun sopiva.
Samsungin tv:n omistajille enemmän HDR-sisältöjä Apple TV+ ja iTunes tarjoavat osan sisällöistä nyt avoimessa HDR10+-formaatissa – onko Dolby Visionin ylivalta tulossa päätökseen?
MiniLEDillä parempaa kontrastia Sony on tehnyt parhaasta LCD-televisioistaan tälle vuodelle MiniLED-taustavalaistuksella varustetun version, joka tarjoaa todella tarkkaa kontrastia ja kirkkautta – mutta ei ole aivan täydellinen.