TESTISSÄ: Sony Bravia X90J (XR-50X90J)

Terävä ja kirkas

Sony X90J:n pelaamiseen ja muuhun tv-viihteeseen sopiva kuvanlaatu on erinomainen, mutta liitäntävaihtoehdot ovat turhan niukat.

Karakter
Sony Bravia X90J (XR-50X90J)
Ääni & Kuva kiteyttää
+Sony tarjoaa terävää ja tasaista kuvaa, jonka kirkkaus on kohdillaan.
-Sony X90J joutuu tyytymään kahteen 4K/120 Hz-yhteensopivaan HDMI-sisääntuloon. Kontrasti ei yllä parhaimpien tasolle ja volyymia saisi olla enemmän.
Faktat
 • Koko/tyyppi: 50-tuumainen 4K-LCD
 • Resoluutio: 3840×2160 (4K Ultra HD)
 • Virkistystaajuus: 100/120 Hz
 • Käyttöjärjestelmä: Android 10
 • Sisääntulot: 4 HDMI (2 x 2.1), 2 USB
 • Ulostulot: Optinen digitaalinen ääni
 • HDR: Dolby Vision, HDR10, HLG
 • Peliominaisuudet: VRR, ALLM
 • Kokovaihtoehdot: 50”, 55”, 65”, 75”
 • Erityistä: XR-videoprosessori
 • Verkkosivusto: sony.fi
1300

Sony valmistaa tunnetusti myös pelikonsoleita, joten on melko itsestään selvää, että brändiltä löytyy myös yhteensopivia televisioita. Sonyn itsensä mukaan vuoden 2021 Bravia X90J on täydellinen valinta Playstation 5:n kumppaniksi.

Sony XR-50X90J

X90J on saatavilla monessa koossa aina 50-tuumaisesta 75-tuumaiseen. Olemme aiemmin testanneet 65-tuumaista, mutta pelitestiä varten tilasimme vertailuun pienimmän eli 50-tuumaisen.

X90J on koottu 100/120 Hz:n virkistystaajuutta tukevasta huippuluokan 4K-LCD-paneelista ja suorasta ledtaustavalaistuksesta. Pinnan alla piilee myös Sonyn paras videoprosessori (XR), joka on tehnyt meihin suorituskyvyllään vaikutuksen jo monen mallin kohdalla.

Sony-XR-50X90J-back-scaled-1 Sony-XR-50X90J-front-scaled-1 Sony-XR-50X90J-inputs-scaled-1 Sony-X90J-Xbox-4K-TV-Details-scaled-1 Sony-X90J-remote-scaled-1
<
>
Kuva: Audun Hage

Käyttö ja ominaisuudet

Sony X90J on varustettu uudella Google TV -käyttöliittymällä, joka tarjoaa pääsyn moniin suoratoistopalveluun, sovellukseen ja peliin. Bluetooth-kaukosäätimessä on mikrofoni puheohjausta varten, mutta nappulat ovat löysemmät kuin lippulaivamallien X95J, Z9J ja A90J mukana tulevassa premium-kaukosäätimessä.

Sony X90J:ssä on neljä HDMI-sisääntuloa, joista valitettavasti vain kahdessa on tuki 4K/120 Hz-videosignaalille. Toinen niistä toimii äänen ulostulona, joten jos liittää televisioon soundbariin, jää jäljelle vain yksi HDMI pelikonsolia tai PC:tä varten. Kaksi nykyaikaista liitäntää on meistä varsin vähän etenkin pelitelevisiolle, mutta Sony ei ole ainoa samaan valintaan päätynyt valmistaja.

X90J tukee laajasti eri formaatteja, joista Dolby Vision mahdollistaa esimerkiksi Xbox Series X -konsolilla pelattavien HDR-pelien toiston. Samanaikaisesti ei ikävä kyllä voi valita sekä Dolby Visionia että 120 Hz:n virkistystaajuutta, joten sen kohdalla on tyydyttävä 60 Hz:n virkistystaajuuteen. Tavallinen HDR-toisto onnistuu myös korkeimmalla taajuudella. LG OLED C1 -televisiolla Dolby Visionkin toimii 120 Hz:llä.

Sony tarjoaa erillisen peliasetuksen, ja pelikonsolin voi konfiguroida videosisääntuloon. Omaa pelivalikkoa ei ole Samsungin ja LG:n tapaan.

Mittasimme Sony 50X90J:n viiveen vaihteluksi 16,5–20 millisekuntia, mikä on hyvä mutta ei lähelläkään testin nopeimpia.

Kuvanlaatu

Plussapuolella taas on Sonyn erinomainen kuvanlaatu: 50X90J on kuvaltaan aivan yhtä mehukkaan kirkas kuin sarjan suuremmatkin mallit. Terävyys on erittäin hyvä ja säilyy nopeissakin liikkeissä. Forza Horizonin ja Dirt 5:n vauhdikas toiminta näyttää todella hyvältä Sonyn ruudulla. Kuva on myös silmille miellyttävä, joten tuntikausien pelisessiokaan ei tunnu rasittavalta. Värintoisto on neutraalia ja vivahteikasta – selvästi parhaita perinteisistä LCD-paneeleista näkemiämme.

Tummissa kohtauksissa näkyy jonkin verran valovuotoa: X90J:n LCD-paneelin takana on suhteellisen vähän himmennysalueita, joten tummaa taustaa vasten olevat kirkkaat kohteet saavat ympärilleen sädekehän. Halo-efektiä näkyy eniten, kun kuva on synkkä ja sitä katselee hiukan sivusta eikä ilmiö ole erityisen häiritsevä suoraan katsottuna. Sillä on kuitenkin vaikutusta, kun hiiviskelen Halo: Infiniten pimeillä käytävillä.

On selvää, ettei Sonyn kontrasti, musta ja yleinen valonjakautumisen tarkkuus yllä samalle tasolle kuin OLED-televisioissa tai Samsungin MiniLED-mallissa. Kirkkautta on kuitenkin runsaasti eikä pelkoa kuvan kiinni palamisesta ole.

Kuvanlaatu on aivan erinomainen elokuvien ja sarjojen katseluun. XR-videoprosessori huolehtii, ettei kuvaan pääse kohinaa, vaan se pysyy terävänä.

Äänenlaatu

Vaikka kuvassa on paljon kehuttavaa, ei äänestä voi sanoa samaa. X90J:n ääni melko ohut ja sulkeutunut, ja meidän on käännettävä volyymia kaakkoon saadaksemme selvää puheesta. Bassokin saisi olla lämpimämpi, täyteläisempi ja painokkaampi. Sonyn televisio ansaitsee ehdottomasti Atmos-soundbarin kaverikseen, ja sellaisen saakin helposti liitettyä HDMI eARC-ulostulon kautta – jolloin tosin jäljelle jää enää yksi 4K/120 Hz-sisääntulo.

Yhteenveto: Sony X90J

Sony X90J on loistava LCD-televisio, jonka kirkkaus ja liikkeissäkin säilyvä terävyys tekevät vaikutuksen. Pitkätkin pelisessiot sujuvat mukavasti Sonyn kanssa. Kuvankäsittely on todella hyvää ja elokuva-asetuksella värit toistuvat erittäin neutraalisti. Musta ei ole yhtä syvää kuin OLEDeilla, minkä huomaa etenkin illan hämyssä. Jos hakusessa on tv, joka sopii pelaamiseen, urheilun katsomiseen ja muuhun tv-viihteeseen, on X90J mainio valinta.

Myös tässä testissä

Panasonic JZ1000 (TX-48JZ1000E)

Terävä ja tarkka

Panasonicin ensimmäinen 48-tuumainen OLED toimii erinomaisesti sekä pelatessa että televisiota katsellessa.

Panasonic JZ1000:n miellyttävä ja kontrastiltaan vahva kuvanlaatu sopii yhtä hyvin pelaamiseen kuin elokuvien katsomiseen.
JZ1000:ssa on vain kaksi 4K/120 Hz-yhteensopivaa sisääntuloa eikä pikavalikkoa peliasetuksille.

Samsung QN90A (QE50QN90A)

Tarkka ja kirkas

Samsung QN90A on loistavan kirkas televisio, jolla kaikkea pelaamiseen vaikuttavaa voi säädellä itse helposti.

Samsung QN90A:n kontrasti ja kirkkaus ovat vahvoja. Paljon hyviä peliominaisuuksia.
QN90A tarjoaa vain kaksi HDMI 2.1 yhteensopivaa sisääntuloa. Ei Dolby Vision -tukea.

LG OLED C1 (OLED48C1)

Gaming-suosikki

LG on panostanut pelaamiseen uusimman OLED-sukupolvensa kohdalla – lopputuloksena on erinomaisesti kaikenlaiseen pelaamiseen sopiva televisio!

LG:n OLED on kontrastiltaan vahva ja pelaamisen kannalta hyvin varusteltu. Hyvät liitännät ja laaja tuki eri videoformaateille.
Äänenlaatu ei yllä kuvanlaadun tasolle. OLEDin kirkkaus ei ole yhtä hyvä kuin LCD:llä.

Philips OLED806 (48OLED806/12)

Väri-ilottelua pelaamiseen

Kovan kontrastin OLED-paneeli edessä ja värikylläinen Ambilight-valaistus takana – Philips OLED806 tekee pelaamisesta harvinaisen hauskaa!

Philips 48OLED806 tarjoaa erinomaista kuvaa, loistavaa kontrastia ja pehmeän liikkeidentoiston. Ambilight-valaistus nostaa pelikokemuksen uudelle tasolle.
HDMI 2.1 -ominaisuudet vain kahdessa sisääntulossa. Philipsin kirkkaus ei ole yhtä hyvä kuin parhaissa MiniLED-malleissa.

Jätä kommentti