Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sony Bravia X90J (XR-50X90J)

Terävä ja kirkas

Sony X90J:n pelaamiseen ja muuhun tv-viihteeseen sopiva kuvanlaatu on erinomainen, mutta liitäntävaihtoehdot ovat turhan niukat.

Julkaistu 22.12.2021 - 07:00
Sony Bravia X90J (XR-50X90J)
Audun Hage

Sony valmistaa tunnetusti myös pelikonsoleita, joten on melko itsestään selvää, että brändiltä löytyy myös yhteensopivia televisioita. Sonyn itsensä mukaan vuoden 2021 Bravia X90J on täydellinen valinta Playstation 5:n kumppaniksi.

Sony XR-50X90J

X90J on saatavilla monessa koossa aina 50-tuumaisesta 75-tuumaiseen. Olemme aiemmin testanneet 65-tuumaista, mutta pelitestiä varten tilasimme vertailuun pienimmän eli 50-tuumaisen.

X90J on koottu 100/120 Hz:n virkistystaajuutta tukevasta huippuluokan 4K-LCD-paneelista ja suorasta ledtaustavalaistuksesta. Pinnan alla piilee myös Sonyn paras videoprosessori (XR), joka on tehnyt meihin suorituskyvyllään vaikutuksen jo monen mallin kohdalla.

Mainos
Sony-XR-50X90J-back-scaled-1 Sony-XR-50X90J-front-scaled-1 Sony-XR-50X90J-inputs-scaled-1 Sony-X90J-Xbox-4K-TV-Details-scaled-1 Sony-X90J-remote-scaled-1
<
>
Kuva: Audun Hage

Käyttö ja ominaisuudet

Sony X90J on varustettu uudella Google TV -käyttöliittymällä, joka tarjoaa pääsyn moniin suoratoistopalveluun, sovellukseen ja peliin. Bluetooth-kaukosäätimessä on mikrofoni puheohjausta varten, mutta nappulat ovat löysemmät kuin lippulaivamallien X95J, Z9J ja A90J mukana tulevassa premium-kaukosäätimessä.

Sony X90J:ssä on neljä HDMI-sisääntuloa, joista valitettavasti vain kahdessa on tuki 4K/120 Hz-videosignaalille. Toinen niistä toimii äänen ulostulona, joten jos liittää televisioon soundbariin, jää jäljelle vain yksi HDMI pelikonsolia tai PC:tä varten. Kaksi nykyaikaista liitäntää on meistä varsin vähän etenkin pelitelevisiolle, mutta Sony ei ole ainoa samaan valintaan päätynyt valmistaja.

X90J tukee laajasti eri formaatteja, joista Dolby Vision mahdollistaa esimerkiksi Xbox Series X -konsolilla pelattavien HDR-pelien toiston. Samanaikaisesti ei ikävä kyllä voi valita sekä Dolby Visionia että 120 Hz:n virkistystaajuutta, joten sen kohdalla on tyydyttävä 60 Hz:n virkistystaajuuteen. Tavallinen HDR-toisto onnistuu myös korkeimmalla taajuudella. LG OLED C1 -televisiolla Dolby Visionkin toimii 120 Hz:llä.

Sony tarjoaa erillisen peliasetuksen, ja pelikonsolin voi konfiguroida videosisääntuloon. Omaa pelivalikkoa ei ole Samsungin ja LG:n tapaan.

Mittasimme Sony 50X90J:n viiveen vaihteluksi 16,5–20 millisekuntia, mikä on hyvä mutta ei lähelläkään testin nopeimpia.

Kuvanlaatu

Plussapuolella taas on Sonyn erinomainen kuvanlaatu: 50X90J on kuvaltaan aivan yhtä mehukkaan kirkas kuin sarjan suuremmatkin mallit. Terävyys on erittäin hyvä ja säilyy nopeissakin liikkeissä. Forza Horizonin ja Dirt 5:n vauhdikas toiminta näyttää todella hyvältä Sonyn ruudulla. Kuva on myös silmille miellyttävä, joten tuntikausien pelisessiokaan ei tunnu rasittavalta. Värintoisto on neutraalia ja vivahteikasta – selvästi parhaita perinteisistä LCD-paneeleista näkemiämme.

Tummissa kohtauksissa näkyy jonkin verran valovuotoa: X90J:n LCD-paneelin takana on suhteellisen vähän himmennysalueita, joten tummaa taustaa vasten olevat kirkkaat kohteet saavat ympärilleen sädekehän. Halo-efektiä näkyy eniten, kun kuva on synkkä ja sitä katselee hiukan sivusta eikä ilmiö ole erityisen häiritsevä suoraan katsottuna. Sillä on kuitenkin vaikutusta, kun hiiviskelen Halo: Infiniten pimeillä käytävillä.

On selvää, ettei Sonyn kontrasti, musta ja yleinen valonjakautumisen tarkkuus yllä samalle tasolle kuin OLED-televisioissa tai Samsungin MiniLED-mallissa. Kirkkautta on kuitenkin runsaasti eikä pelkoa kuvan kiinni palamisesta ole.

Kuvanlaatu on aivan erinomainen elokuvien ja sarjojen katseluun. XR-videoprosessori huolehtii, ettei kuvaan pääse kohinaa, vaan se pysyy terävänä.

Äänenlaatu

Vaikka kuvassa on paljon kehuttavaa, ei äänestä voi sanoa samaa. X90J:n ääni melko ohut ja sulkeutunut, ja meidän on käännettävä volyymia kaakkoon saadaksemme selvää puheesta. Bassokin saisi olla lämpimämpi, täyteläisempi ja painokkaampi. Sonyn televisio ansaitsee ehdottomasti Atmos-soundbarin kaverikseen, ja sellaisen saakin helposti liitettyä HDMI eARC-ulostulon kautta – jolloin tosin jäljelle jää enää yksi 4K/120 Hz-sisääntulo.

Yhteenveto: Sony X90J

Sony X90J on loistava LCD-televisio, jonka kirkkaus ja liikkeissäkin säilyvä terävyys tekevät vaikutuksen. Pitkätkin pelisessiot sujuvat mukavasti Sonyn kanssa. Kuvankäsittely on todella hyvää ja elokuva-asetuksella värit toistuvat erittäin neutraalisti. Musta ei ole yhtä syvää kuin OLEDeilla, minkä huomaa etenkin illan hämyssä. Jos hakusessa on tv, joka sopii pelaamiseen, urheilun katsomiseen ja muuhun tv-viihteeseen, on X90J mainio valinta.

Karakter
Sony Bravia X90J (XR-50X90J)
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Sony tarjoaa terävää ja tasaista kuvaa, jonka kirkkaus on kohdillaan. Sony X90J joutuu tyytymään kahteen 4K/120 Hz-yhteensopivaan HDMI-sisääntuloon. Kontrasti ei yllä parhaimpien tasolle ja volyymia saisi olla enemmän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Ääni & Kuva
Scroll to Top