Vuoden parhaat 2022-2023

TESTISSÄ Sony Bravia X90J (XR-50X90J)

Terävä ja kirkas

Sony X90J:n pelaamiseen ja muuhun tv-viihteeseen sopiva kuvanlaatu on erinomainen, mutta liitäntävaihtoehdot ovat turhan niukat.

forfatter
Julkaistu 22.12.2021 - 07:00
Karakter
Sony Bravia X90J (XR-50X90J)
Ääni & Kuva kiteyttää
Sony tarjoaa terävää ja tasaista kuvaa, jonka kirkkaus on kohdillaan.
Sony X90J joutuu tyytymään kahteen 4K/120 Hz-yhteensopivaan HDMI-sisääntuloon. Kontrasti ei yllä parhaimpien tasolle ja volyymia saisi olla enemmän.
Faktat
 • Koko/tyyppi: 50-tuumainen 4K-LCD
 • Resoluutio: 3840×2160 (4K Ultra HD)
 • Virkistystaajuus: 100/120 Hz
 • Käyttöjärjestelmä: Android 10
 • Sisääntulot: 4 HDMI (2 x 2.1), 2 USB
 • Ulostulot: Optinen digitaalinen ääni
 • HDR: Dolby Vision, HDR10, HLG
 • Peliominaisuudet: VRR, ALLM
 • Kokovaihtoehdot: 50”, 55”, 65”, 75”
 • Erityistä: XR-videoprosessori
 • Verkkosivusto: sony.fi
Hinta: 1300Pr. 22.12.2021

Sony valmistaa tunnetusti myös pelikonsoleita, joten on melko itsestään selvää, että brändiltä löytyy myös yhteensopivia televisioita. Sonyn itsensä mukaan vuoden 2021 Bravia X90J on täydellinen valinta Playstation 5:n kumppaniksi.

Sony XR-50X90J

X90J on saatavilla monessa koossa aina 50-tuumaisesta 75-tuumaiseen. Olemme aiemmin testanneet 65-tuumaista, mutta pelitestiä varten tilasimme vertailuun pienimmän eli 50-tuumaisen.

X90J on koottu 100/120 Hz:n virkistystaajuutta tukevasta huippuluokan 4K-LCD-paneelista ja suorasta ledtaustavalaistuksesta. Pinnan alla piilee myös Sonyn paras videoprosessori (XR), joka on tehnyt meihin suorituskyvyllään vaikutuksen jo monen mallin kohdalla.

Sony-XR-50X90J-back-scaled-1 Sony-XR-50X90J-front-scaled-1 Sony-XR-50X90J-inputs-scaled-1 Sony-X90J-Xbox-4K-TV-Details-scaled-1 Sony-X90J-remote-scaled-1
<
>
Kuva: Audun Hage

Käyttö ja ominaisuudet

Sony X90J on varustettu uudella Google TV -käyttöliittymällä, joka tarjoaa pääsyn moniin suoratoistopalveluun, sovellukseen ja peliin. Bluetooth-kaukosäätimessä on mikrofoni puheohjausta varten, mutta nappulat ovat löysemmät kuin lippulaivamallien X95J, Z9J ja A90J mukana tulevassa premium-kaukosäätimessä.

Sony X90J:ssä on neljä HDMI-sisääntuloa, joista valitettavasti vain kahdessa on tuki 4K/120 Hz-videosignaalille. Toinen niistä toimii äänen ulostulona, joten jos liittää televisioon soundbariin, jää jäljelle vain yksi HDMI pelikonsolia tai PC:tä varten. Kaksi nykyaikaista liitäntää on meistä varsin vähän etenkin pelitelevisiolle, mutta Sony ei ole ainoa samaan valintaan päätynyt valmistaja.

X90J tukee laajasti eri formaatteja, joista Dolby Vision mahdollistaa esimerkiksi Xbox Series X -konsolilla pelattavien HDR-pelien toiston. Samanaikaisesti ei ikävä kyllä voi valita sekä Dolby Visionia että 120 Hz:n virkistystaajuutta, joten sen kohdalla on tyydyttävä 60 Hz:n virkistystaajuuteen. Tavallinen HDR-toisto onnistuu myös korkeimmalla taajuudella. LG OLED C1 -televisiolla Dolby Visionkin toimii 120 Hz:llä.

Sony tarjoaa erillisen peliasetuksen, ja pelikonsolin voi konfiguroida videosisääntuloon. Omaa pelivalikkoa ei ole Samsungin ja LG:n tapaan.

Mittasimme Sony 50X90J:n viiveen vaihteluksi 16,5–20 millisekuntia, mikä on hyvä mutta ei lähelläkään testin nopeimpia.

Kuvanlaatu

Plussapuolella taas on Sonyn erinomainen kuvanlaatu: 50X90J on kuvaltaan aivan yhtä mehukkaan kirkas kuin sarjan suuremmatkin mallit. Terävyys on erittäin hyvä ja säilyy nopeissakin liikkeissä. Forza Horizonin ja Dirt 5:n vauhdikas toiminta näyttää todella hyvältä Sonyn ruudulla. Kuva on myös silmille miellyttävä, joten tuntikausien pelisessiokaan ei tunnu rasittavalta. Värintoisto on neutraalia ja vivahteikasta – selvästi parhaita perinteisistä LCD-paneeleista näkemiämme.

Tummissa kohtauksissa näkyy jonkin verran valovuotoa: X90J:n LCD-paneelin takana on suhteellisen vähän himmennysalueita, joten tummaa taustaa vasten olevat kirkkaat kohteet saavat ympärilleen sädekehän. Halo-efektiä näkyy eniten, kun kuva on synkkä ja sitä katselee hiukan sivusta eikä ilmiö ole erityisen häiritsevä suoraan katsottuna. Sillä on kuitenkin vaikutusta, kun hiiviskelen Halo: Infiniten pimeillä käytävillä.

On selvää, ettei Sonyn kontrasti, musta ja yleinen valonjakautumisen tarkkuus yllä samalle tasolle kuin OLED-televisioissa tai Samsungin MiniLED-mallissa. Kirkkautta on kuitenkin runsaasti eikä pelkoa kuvan kiinni palamisesta ole.

Kuvanlaatu on aivan erinomainen elokuvien ja sarjojen katseluun. XR-videoprosessori huolehtii, ettei kuvaan pääse kohinaa, vaan se pysyy terävänä.

Äänenlaatu

Vaikka kuvassa on paljon kehuttavaa, ei äänestä voi sanoa samaa. X90J:n ääni melko ohut ja sulkeutunut, ja meidän on käännettävä volyymia kaakkoon saadaksemme selvää puheesta. Bassokin saisi olla lämpimämpi, täyteläisempi ja painokkaampi. Sonyn televisio ansaitsee ehdottomasti Atmos-soundbarin kaverikseen, ja sellaisen saakin helposti liitettyä HDMI eARC-ulostulon kautta – jolloin tosin jäljelle jää enää yksi 4K/120 Hz-sisääntulo.

Yhteenveto: Sony X90J

Sony X90J on loistava LCD-televisio, jonka kirkkaus ja liikkeissäkin säilyvä terävyys tekevät vaikutuksen. Pitkätkin pelisessiot sujuvat mukavasti Sonyn kanssa. Kuvankäsittely on todella hyvää ja elokuva-asetuksella värit toistuvat erittäin neutraalisti. Musta ei ole yhtä syvää kuin OLEDeilla, minkä huomaa etenkin illan hämyssä. Jos hakusessa on tv, joka sopii pelaamiseen, urheilun katsomiseen ja muuhun tv-viihteeseen, on X90J mainio valinta.

Myös tässä testissä

Panasonic JZ1000 (TX-48JZ1000E)

Terävä ja tarkka

Panasonicin ensimmäinen 48-tuumainen OLED toimii erinomaisesti sekä pelatessa että televisiota katsellessa.

Panasonic JZ1000:n miellyttävä ja kontrastiltaan vahva kuvanlaatu sopii yhtä hyvin pelaamiseen kuin elokuvien katsomiseen.
JZ1000:ssa on vain kaksi 4K/120 Hz-yhteensopivaa sisääntuloa eikä pikavalikkoa peliasetuksille.

Samsung QN90A (QE50QN90A)

Tarkka ja kirkas

Samsung QN90A on loistavan kirkas televisio, jolla kaikkea pelaamiseen vaikuttavaa voi säädellä itse helposti.

Samsung QN90A:n kontrasti ja kirkkaus ovat vahvoja. Paljon hyviä peliominaisuuksia.
QN90A tarjoaa vain kaksi HDMI 2.1 yhteensopivaa sisääntuloa. Ei Dolby Vision -tukea.

LG OLED C1 (OLED48C1)

Gaming-suosikki

LG on panostanut pelaamiseen uusimman OLED-sukupolvensa kohdalla – lopputuloksena on erinomaisesti kaikenlaiseen pelaamiseen sopiva televisio!

LG:n OLED on kontrastiltaan vahva ja pelaamisen kannalta hyvin varusteltu. Hyvät liitännät ja laaja tuki eri videoformaateille.
Äänenlaatu ei yllä kuvanlaadun tasolle. OLEDin kirkkaus ei ole yhtä hyvä kuin LCD:llä.

Philips OLED806 (48OLED806/12)

Väri-ilottelua pelaamiseen

Kovan kontrastin OLED-paneeli edessä ja värikylläinen Ambilight-valaistus takana – Philips OLED806 tekee pelaamisesta harvinaisen hauskaa!

Philips 48OLED806 tarjoaa erinomaista kuvaa, loistavaa kontrastia ja pehmeän liikkeidentoiston. Ambilight-valaistus nostaa pelikokemuksen uudelle tasolle.
HDMI 2.1 -ominaisuudet vain kahdessa sisääntulossa. Philipsin kirkkaus ei ole yhtä hyvä kuin parhaissa MiniLED-malleissa.
forfatter

Audun Hage

(s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.
Black Week: parhaat tv-löydöt! Pidä silmällä näitä suosittelemiamme televisiomalleja, kun suuntaat Black Friday -alennusmyynteihin!
OLED plus Ambilight = mahtavampi elämys! Philips on jälleen tehnyt värikkään OLED-television, joka tarjoaa upean kontrastin ja Ambilight-valojen ansiosta mahtavia elokuvakokemuksia.
Suurin koskaan testaamamme tv! Unohda 85-tuumaiset, jos nyt haluaa isomman television kuin naapurilla, pitää valita 98-tuumainen! TCL 98C735 on hirmuisen kokoinen tv, jonka kuvanlaatu yllättää.
Kun viihde ratkaisee Haaveiletko mahtavista elokuvailloista, vaikuttavan näköisistä peleistä tai teräväpiirtoisista urheilulähetyksistä? Silloin voi olla paikallaan ostaa uusi televisio! Kokosimme tähän parhaat vuoden aikana testaamamme mallit, joista löytyy varmasti jokaiseen makuun sopiva.
Samsungin tv:n omistajille enemmän HDR-sisältöjä Apple TV+ ja iTunes tarjoavat osan sisällöistä nyt avoimessa HDR10+-formaatissa – onko Dolby Visionin ylivalta tulossa päätökseen?
MiniLEDillä parempaa kontrastia Sony on tehnyt parhaasta LCD-televisioistaan tälle vuodelle MiniLED-taustavalaistuksella varustetun version, joka tarjoaa todella tarkkaa kontrastia ja kirkkautta – mutta ei ole aivan täydellinen.