Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Panasonic JZ1000 (TX-48JZ1000E)

Terävä ja tarkka

Panasonicin ensimmäinen 48-tuumainen OLED toimii erinomaisesti sekä pelatessa että televisiota katsellessa.

Julkaistu 22.12.2021 - 07:00
Panasonic JZ1000 (TX-48JZ1000E)
Audun Hage

Panasonic tunnetaan luonnollisesta kuvanlaadustaan, mutta peliominaisuuksiltaan japanilaisvalmistaja on jäänyt vähän jälkeen moneen muuhun verrattuna. Vuoden 2021 malleihin Panasonic on kuitenkin vihdoin tehnyt muutamia merkittäviä päivityksiä, joiden ansiosta televisiot ovat kiinnostavampia pelaajienkin silmissä!

TX-48JZ1000

TX-48JZ1000 on Panasonicin ensimmäinen OLED-malli kovasti kilpaillussa 48-tuumaisten joukossa. Se on varustettu valmistajan uusimmalla HCX AI -videoprosessorilla, joka käsittelee kuvaa kaikkien mahdollisten taiteen sääntöjen mukaan. Panasonicin tuoreen ohjelmistopäivityksen myötä JZ1000 on saanut käyttöönsä myös tärkeimmät peliominaisuudet, kuten HDMI VRR:n (variable refresh rate) ja AMD FreeSyncin.

JZ1000:n käyttöönotto sujuu leikiten: television kaksi jalkaa vain naksautetaan paikoilleen ilman ruuveja. Jalkojen mukana tulee kumiset sovittimet, joilla ruutua saa nostettua hieman korkeammalle, mikäli haluaa sijoittaa tasolle tv:n eteen vaikkapa soundbarin.

Mainos

 

Panasonic-JZ1000-front-scaled-1 Panasonic-JZ1000-rear-scaled-1
<
>
Kuva: Audun Hage

Käyttö ja ominaisuudet

JZ1000 pyörii Panasonicin omalla MyHomeScreen-käyttöjärjestelmällä. Olemme aiemmin kritisoineet sitä sovellusvalikoiman niukkuudesta, mutta viime aikoina alustalle on lisätty myös Disney+ ja Apple TV+. Kiitos niistä!

Liitäntöjen puolesta Panasonic noudattaa samaa kaavaa kuin Sony ja Samsung: vain kaksi neljästä HDMI-sisääntulosta tukee 4K/120 fps -kuvansiirtoa. Jos yhdistää televisioon soundbariin, on toinen jo käytetty. Jos siis omistaa useamman pelikonsolin tai vaikkapa lisäksi erillisen pelitietokoneen, käyvät paikat vähiin.

Panasonic JZ1000:ssa on pelaamiseen tarkoitettu Game Mode Extreme -kuva-asetus, jonka viive vaihtelee 11 ja 15 millisekunnin välillä, mikä on todella hyvä tulos.

Kuvapuolella Panasonic tarjoaa myös Dolby Vision IQ -asetuksen, joka varmistaa HDR-videoiden toistumisen oikein. Asetuksella tv:n sisäänrakennettu valosensori mittaa huoneen valoisuutta ja yhdistää tiedon HDR-sisältöjen metadataan ja säätää kirkkauden yhdistelmän pohjalta sopivaksi.

 

Panasonic-JZ1000-Xbox-TV-Details-scaled-1 Panasonic-JZ1000-Gears-5-gameplay-scaled-1 Panasonic-JZ1000-remote-scaled-1
<
>
Kuva: Audun Hage

Kuvanlaatu

Panasonicin kuvantoisto on erinomaista. Kontrasti on vahva ja kuva niin terävä, että nirsompikin elokuvafani ja pelaaja hyväksyy kuvanlaadun mukisematta. Filmmaker Mode -asetus tarjoaa superneutraalin kuvan, joka on juuri sellainen kuin elokuvan tekijät ovat sen tarkoittaneetkin.

JZ1000 tarjoaa kaikki OLEDille tyypilliset edut, kuten syvän mustan ja loistavan kontrastin. Myös pelikokemus on kohdillaan: Forza Horizonin ja Dirt 5:n kaltaiset vauhdikkaat rallipelit toistuvat 120 Hz:n virkistystaajuudella tökkimättä.

Kirkkaus ei ole Panasonicin OLED-ruudulla yhtä intensiivistä kuin MiniLED-televisiolla ja suoralla ledtaustavalaistuksella varustetuilla malleilla. Valoisassa huoneessa tämä voi haitata katselua. Himmeässä valaistuksessa Panasonicilla riittää painetta enemmän kuin tarpeeksi, mutta jos pitää iltaisin kirkkaita kattolamppuja päällä tai pelaa paljon päiväsaikaan, jää kuva himmeämmäksi kuin LCD-televisiolla.

Panasonic JZ1000 Forza gameplay scaled 1
JZ1000 on muotoilultaan melko perinteinen. OLED-paneeli on vain pari milliä paksu, mutta television kaiuttimilla ja elektroniikalla täytetty alaosa on paksumpi ja työntyy näin ollen seinälle kiinnitettynä jonkin verran ulos. Kuva: Audun Hage

Äänenlaatu

JZ1000:n kuva on mehukas, mutta ääni ei niinkään. Äänijärjestelmä ei tarjoa mitään ihmeellistä, vaan on varsin tavallinen 2 x 15 watin tehoineen ja stereokaiuttimineen. Ääni on lattea verrattuna bassoltaan reippaampiin Samsungiin ja Philipsiin. Onneksi Panasonic kuitenkin tukee Dolby Atmos -ääntä, joten laitteeseen voi liittää yhteensopivan soundbarin ja nauttia sen kautta muhkeammasta äänestä. Testin perusteella voimme todeta, että soundbar toimii erittäin hyvin sekä Netflixin kaltaisten sovellusten että ulkoisten videolähteiden kanssa.

Yhteenveto: Panasonic JZ1000

JZ1000 on Panasonicin edullisemman pään OLED-televisioita vuoden 2021 mallistosta. Se tarjoaa OLEDille tutut herkut ja erinomaista kuvankäsittelyä sekä laajan tuen eri formaateille. Tätä televisiota ei kuitenkaan ole räätälöity pelaamiseen yhtä harkitusti kuin testin parhaita: liitännät ovat niukahkot etenkin LG:n OLEDiin verrattuna, eikä malli sovellu pelaamiseen yhtä täydellisesti kuin Samsungin MiniLED-malli QN90A. Äänenlaatu ei tee erityistä vaikutusta. Panasonicin pienin OLED-televisio on silti erinomainen malli, joka kannattaa pitää mielessä etenkin, jos etsii kompaktia tv:tä elokuvien katseluun.

Karakter
Panasonic JZ1000 (TX-48JZ1000E)
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Panasonic JZ1000:n miellyttävä ja kontrastiltaan vahva kuvanlaatu sopii yhtä hyvin pelaamiseen kuin elokuvien katsomiseen. JZ1000:ssa on vain kaksi 4K/120 Hz-yhteensopivaa sisääntuloa eikä pikavalikkoa peliasetuksille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Parhaat jättiruudut sarjojen, urheilun ja pelien ystäville

Ääni & Kuva
Scroll to Top