Vuoden parhaat 2022-2023

TESTISSÄ Panasonic JZ1000 (TX-48JZ1000E)

Terävä ja tarkka

Panasonicin ensimmäinen 48-tuumainen OLED toimii erinomaisesti sekä pelatessa että televisiota katsellessa.

forfatter
Julkaistu 22.12.2021 - 07:00
Karakter
Panasonic JZ1000 (TX-48JZ1000E)
Ääni & Kuva kiteyttää
Panasonic JZ1000:n miellyttävä ja kontrastiltaan vahva kuvanlaatu sopii yhtä hyvin pelaamiseen kuin elokuvien katsomiseen.
JZ1000:ssa on vain kaksi 4K/120 Hz-yhteensopivaa sisääntuloa eikä pikavalikkoa peliasetuksille.
Faktat
 • Koko/tyyppi: 48-tuumainen 4K OLED
 • Resoluutio: 3840×2160 (4K Ultra HD)
 • Virkistystaajuus: 100/120 Hz
 • Käyttöjärjestelmä: MyHomeScreen
 • Sisääntulot: 4 HDMI (2 x 2.1), 3 USB
 • Ulostulot: Optinen digitaalinen ääni
 • HDR: Dolby Vision IQ, HDR10+, HLG
 • Peliominaisuudet: AMD Freesync Premium, VRR, ALLM
 • Kokovaihtoehdot: 48”, 55”, 65”
 • Erityistä: Dolby Atmos, HCX Pro AI-videoprosessori
 • Verkkosivusto: panasonic.fi
Hinta: 1700Pr. 22.12.2021

Panasonic tunnetaan luonnollisesta kuvanlaadustaan, mutta peliominaisuuksiltaan japanilaisvalmistaja on jäänyt vähän jälkeen moneen muuhun verrattuna. Vuoden 2021 malleihin Panasonic on kuitenkin vihdoin tehnyt muutamia merkittäviä päivityksiä, joiden ansiosta televisiot ovat kiinnostavampia pelaajienkin silmissä!

TX-48JZ1000

TX-48JZ1000 on Panasonicin ensimmäinen OLED-malli kovasti kilpaillussa 48-tuumaisten joukossa. Se on varustettu valmistajan uusimmalla HCX AI -videoprosessorilla, joka käsittelee kuvaa kaikkien mahdollisten taiteen sääntöjen mukaan. Panasonicin tuoreen ohjelmistopäivityksen myötä JZ1000 on saanut käyttöönsä myös tärkeimmät peliominaisuudet, kuten HDMI VRR:n (variable refresh rate) ja AMD FreeSyncin.

JZ1000:n käyttöönotto sujuu leikiten: television kaksi jalkaa vain naksautetaan paikoilleen ilman ruuveja. Jalkojen mukana tulee kumiset sovittimet, joilla ruutua saa nostettua hieman korkeammalle, mikäli haluaa sijoittaa tasolle tv:n eteen vaikkapa soundbarin.

 

Panasonic-JZ1000-front-scaled-1 Panasonic-JZ1000-rear-scaled-1
<
>
Kuva: Audun Hage

Käyttö ja ominaisuudet

JZ1000 pyörii Panasonicin omalla MyHomeScreen-käyttöjärjestelmällä. Olemme aiemmin kritisoineet sitä sovellusvalikoiman niukkuudesta, mutta viime aikoina alustalle on lisätty myös Disney+ ja Apple TV+. Kiitos niistä!

Liitäntöjen puolesta Panasonic noudattaa samaa kaavaa kuin Sony ja Samsung: vain kaksi neljästä HDMI-sisääntulosta tukee 4K/120 fps -kuvansiirtoa. Jos yhdistää televisioon soundbariin, on toinen jo käytetty. Jos siis omistaa useamman pelikonsolin tai vaikkapa lisäksi erillisen pelitietokoneen, käyvät paikat vähiin.

Panasonic JZ1000:ssa on pelaamiseen tarkoitettu Game Mode Extreme -kuva-asetus, jonka viive vaihtelee 11 ja 15 millisekunnin välillä, mikä on todella hyvä tulos.

Kuvapuolella Panasonic tarjoaa myös Dolby Vision IQ -asetuksen, joka varmistaa HDR-videoiden toistumisen oikein. Asetuksella tv:n sisäänrakennettu valosensori mittaa huoneen valoisuutta ja yhdistää tiedon HDR-sisältöjen metadataan ja säätää kirkkauden yhdistelmän pohjalta sopivaksi.

 

Panasonic-JZ1000-Xbox-TV-Details-scaled-1 Panasonic-JZ1000-Gears-5-gameplay-scaled-1 Panasonic-JZ1000-remote-scaled-1
<
>
Kuva: Audun Hage

Kuvanlaatu

Panasonicin kuvantoisto on erinomaista. Kontrasti on vahva ja kuva niin terävä, että nirsompikin elokuvafani ja pelaaja hyväksyy kuvanlaadun mukisematta. Filmmaker Mode -asetus tarjoaa superneutraalin kuvan, joka on juuri sellainen kuin elokuvan tekijät ovat sen tarkoittaneetkin.

JZ1000 tarjoaa kaikki OLEDille tyypilliset edut, kuten syvän mustan ja loistavan kontrastin. Myös pelikokemus on kohdillaan: Forza Horizonin ja Dirt 5:n kaltaiset vauhdikkaat rallipelit toistuvat 120 Hz:n virkistystaajuudella tökkimättä.

Kirkkaus ei ole Panasonicin OLED-ruudulla yhtä intensiivistä kuin MiniLED-televisiolla ja suoralla ledtaustavalaistuksella varustetuilla malleilla. Valoisassa huoneessa tämä voi haitata katselua. Himmeässä valaistuksessa Panasonicilla riittää painetta enemmän kuin tarpeeksi, mutta jos pitää iltaisin kirkkaita kattolamppuja päällä tai pelaa paljon päiväsaikaan, jää kuva himmeämmäksi kuin LCD-televisiolla.

Panasonic JZ1000 Forza gameplay scaled 1
JZ1000 on muotoilultaan melko perinteinen. OLED-paneeli on vain pari milliä paksu, mutta television kaiuttimilla ja elektroniikalla täytetty alaosa on paksumpi ja työntyy näin ollen seinälle kiinnitettynä jonkin verran ulos. Kuva: Audun Hage

Äänenlaatu

JZ1000:n kuva on mehukas, mutta ääni ei niinkään. Äänijärjestelmä ei tarjoa mitään ihmeellistä, vaan on varsin tavallinen 2 x 15 watin tehoineen ja stereokaiuttimineen. Ääni on lattea verrattuna bassoltaan reippaampiin Samsungiin ja Philipsiin. Onneksi Panasonic kuitenkin tukee Dolby Atmos -ääntä, joten laitteeseen voi liittää yhteensopivan soundbarin ja nauttia sen kautta muhkeammasta äänestä. Testin perusteella voimme todeta, että soundbar toimii erittäin hyvin sekä Netflixin kaltaisten sovellusten että ulkoisten videolähteiden kanssa.

Yhteenveto: Panasonic JZ1000

JZ1000 on Panasonicin edullisemman pään OLED-televisioita vuoden 2021 mallistosta. Se tarjoaa OLEDille tutut herkut ja erinomaista kuvankäsittelyä sekä laajan tuen eri formaateille. Tätä televisiota ei kuitenkaan ole räätälöity pelaamiseen yhtä harkitusti kuin testin parhaita: liitännät ovat niukahkot etenkin LG:n OLEDiin verrattuna, eikä malli sovellu pelaamiseen yhtä täydellisesti kuin Samsungin MiniLED-malli QN90A. Äänenlaatu ei tee erityistä vaikutusta. Panasonicin pienin OLED-televisio on silti erinomainen malli, joka kannattaa pitää mielessä etenkin, jos etsii kompaktia tv:tä elokuvien katseluun.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

4 viikkoa
vain 4.50 €!

Myös tässä testissä

Samsung QN90A (QE50QN90A)

Tarkka ja kirkas

Samsung QN90A on loistavan kirkas televisio, jolla kaikkea pelaamiseen vaikuttavaa voi säädellä itse helposti.

Samsung QN90A:n kontrasti ja kirkkaus ovat vahvoja. Paljon hyviä peliominaisuuksia.
QN90A tarjoaa vain kaksi HDMI 2.1 yhteensopivaa sisääntuloa. Ei Dolby Vision -tukea.

LG OLED C1 (OLED48C1)

Gaming-suosikki

LG on panostanut pelaamiseen uusimman OLED-sukupolvensa kohdalla – lopputuloksena on erinomaisesti kaikenlaiseen pelaamiseen sopiva televisio!

LG:n OLED on kontrastiltaan vahva ja pelaamisen kannalta hyvin varusteltu. Hyvät liitännät ja laaja tuki eri videoformaateille.
Äänenlaatu ei yllä kuvanlaadun tasolle. OLEDin kirkkaus ei ole yhtä hyvä kuin LCD:llä.

Philips OLED806 (48OLED806/12)

Väri-ilottelua pelaamiseen

Kovan kontrastin OLED-paneeli edessä ja värikylläinen Ambilight-valaistus takana – Philips OLED806 tekee pelaamisesta harvinaisen hauskaa!

Philips 48OLED806 tarjoaa erinomaista kuvaa, loistavaa kontrastia ja pehmeän liikkeidentoiston. Ambilight-valaistus nostaa pelikokemuksen uudelle tasolle.
HDMI 2.1 -ominaisuudet vain kahdessa sisääntulossa. Philipsin kirkkaus ei ole yhtä hyvä kuin parhaissa MiniLED-malleissa.

Sony Bravia X90J (XR-50X90J)

Terävä ja kirkas

Sony X90J:n pelaamiseen ja muuhun tv-viihteeseen sopiva kuvanlaatu on erinomainen, mutta liitäntävaihtoehdot ovat turhan niukat.

Sony tarjoaa terävää ja tasaista kuvaa, jonka kirkkaus on kohdillaan.
Sony X90J joutuu tyytymään kahteen 4K/120 Hz-yhteensopivaan HDMI-sisääntuloon. Kontrasti ei yllä parhaimpien tasolle ja volyymia saisi olla enemmän.
forfatter

Audun Hage

(s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.
Black Week: parhaat tv-löydöt! Pidä silmällä näitä suosittelemiamme televisiomalleja, kun suuntaat Black Friday -alennusmyynteihin!
OLED plus Ambilight = mahtavampi elämys! Philips on jälleen tehnyt värikkään OLED-television, joka tarjoaa upean kontrastin ja Ambilight-valojen ansiosta mahtavia elokuvakokemuksia.
Suurin koskaan testaamamme tv! Unohda 85-tuumaiset, jos nyt haluaa isomman television kuin naapurilla, pitää valita 98-tuumainen! TCL 98C735 on hirmuisen kokoinen tv, jonka kuvanlaatu yllättää.
Kun viihde ratkaisee Haaveiletko mahtavista elokuvailloista, vaikuttavan näköisistä peleistä tai teräväpiirtoisista urheilulähetyksistä? Silloin voi olla paikallaan ostaa uusi televisio! Kokosimme tähän parhaat vuoden aikana testaamamme mallit, joista löytyy varmasti jokaiseen makuun sopiva.
Samsungin tv:n omistajille enemmän HDR-sisältöjä Apple TV+ ja iTunes tarjoavat osan sisällöistä nyt avoimessa HDR10+-formaatissa – onko Dolby Visionin ylivalta tulossa päätökseen?
MiniLEDillä parempaa kontrastia Sony on tehnyt parhaasta LCD-televisioistaan tälle vuodelle MiniLED-taustavalaistuksella varustetun version, joka tarjoaa todella tarkkaa kontrastia ja kirkkautta – mutta ei ole aivan täydellinen.