Vuoden parhaat 2022-2023

TESTISSÄ Philips OLED806 (48OLED806/12)

Väri-ilottelua pelaamiseen

Kovan kontrastin OLED-paneeli edessä ja värikylläinen Ambilight-valaistus takana – Philips OLED806 tekee pelaamisesta harvinaisen hauskaa!

forfatter
Julkaistu 22.12.2021 - 07:00
Karakter
Philips OLED806 (48OLED806/12)
Ääni & Kuva kiteyttää
Philips 48OLED806 tarjoaa erinomaista kuvaa, loistavaa kontrastia ja pehmeän liikkeidentoiston. Ambilight-valaistus nostaa pelikokemuksen uudelle tasolle.
HDMI 2.1 -ominaisuudet vain kahdessa sisääntulossa. Philipsin kirkkaus ei ole yhtä hyvä kuin parhaissa MiniLED-malleissa.
Faktat
 • Koko/tyyppi: 48-tuumainen 4K OLED
 • Resoluutio: 3840×2160 (4K Ultra HD)
 • Virkistystaajuus: 100/120 Hz
 • Käyttöjärjestelmä: Android 10
 • Sisääntulot: 4 HDMI (2 x 2.1), 3 USB
 • Ulostulot: Optinen digitaalinen ääni, HDMI eARC
 • HDR: Dolby Vision, HDR10+, HLG
 • Peliominaisuudet: AMD Freesync Premium, VRR, ALLM
 • Kokovaihtoehdot: 55”, 65”, 77”
 • Erityistä: Dolby Atmos, P5 AI Perfect Picture Engine, Ambilight neljällä sivulla
 • Verkkosivusto: philips.fi
Hinta: 1400Pr. 22.12.2021

OLED806 on Philipsin tämän vuoden kalleimpia televisioita. Siinä on viidennen sukupolven ja entistä terävämpää kuvaa lupaava P5-videoprosessori sekä Ambilight-valaistus kaikilla neljällä sivulla. Aikamoisen ylellisesti varusteltu 48-tuumainen, siis!

Philips 48OLED806

Hillitysti muotoiltu televisio seisoo kahden pohjaan kiinnittyvän jalan varassa. Jalat ovat toiselta puolelta hopeanväriset ja toiselta puolen grafiitinharmaat, ja käännettävinä ne tarjoavat mahdollisuuden valita itse, kumpi väri näkyy.

Neljällä sivulla oleva Ambilight-valaistus on tietysti Philipsin television näkyvin piirre. Neljännen sivun eli pohjan valo pääsee parhaiten oikeuksiinsa, kun tv:n kiinnittää seinälle.

 

Philips-OLED806-front-scaled-1 Philips-OLED806-top-view-scaled-1 Philips-OLED806-rear-scaled-1
<
>
Kuva: Audun Hage

Käyttö ja ominaisuudet

Philips OLED806 on varustettu Androidin uusimmalla käyttöliittymällä, joka on entistä nopeampi ja television katseluun sopivampi: suositut suoratoistopalvelut, kuten Netflix, Disney+ ja HBO Max ovat avattavissa heti aloitusvalikoista, ja televisio osaa suositella katsottavaa oman katseluhistorian perusteella.

OLED806 tukee eri HDR-formaatteja: Dolby Visionia ja HDR10+:aa. Molemmat videostandardit sisältävät dynaamista metadataa, jonka avulla kontrastin vaihtelu on suurempaa. Formaattien ansiosta kaikki yhteensopivat sisällöt toistuvat parhaalla mahdollisella tavalla. Myös pelaaminen onnistuu Dolby Vision -formaatissa, mutta vain 60 Hz:n virkistystaajuudella – LG C1 -televisiolla sama onnistuu 120 Hz:n täydellä virkistystaajuudella.

Philips gon liitäntäpuolella samoilla linjoilla Panasonicin, Samsungin ja Sonyn kanssa eli tarjoaa neljä HDMI-sisääntuloa, joista kaksi tukee HDMI 2.1 -ominaisuuksia. Televisiossa on tuki eARC:lle (korkearesoluutioinen äänenpalautuskanava) VRR:lle, FreeSyncille ja G-Syncille. Kolme viimeistä säätelevät näytön virkistystaajuutta reaaliaikaisesti 48–120 Hz:n välillä, jotta kuva ei töki missään vaiheessa.

Philipsin tämän vuoden malleissa on erityinen gaming-asetus, jonka viiveeksi mittasimme noin 15 millisekuntia.

 

Philips-OLED806-Ambilight-scaled Philips-OLED806-inputs-scaled Philips-OLED806-remote-scaled
<
>
Kuva: Audun Hage

Kuvanlaatu

Mitä kuvantoistoon tulee, on Philips OLED806:lla selvästi paljon yhteistä Panasonicin ja LG:n OLED-mallien kanssa. Musta ja kontrasti ovat aivan erinomaiset, kuten OLEDilta sopii odottaakin. Philipsillä liikkeet toistuvat todella tasaisesti, mistä on hyötyä etenkin seikkailupelien kohdalla.

Philips ei tunnetusti säätele ruutia kuvankäsittelyssä, ja tehokas P5-tekoälyprosessori korostaa kontrastia ja yksityiskohtia entisestäänkin sekä tekee liikkeistä vielä sulavampia ilman, että mikään kutienkaan tuntuu liioittelulta.

Ambilight on kuitenkin Philipsin varsinainen helmi, jolla valmistaja erottuu joukosta. Värikkäällä valaistuksella on oma peliasetuksensa, jonka ansiosta taustavalaistus vaihtelee väriä salamannopeasti pelin tapahtumien mukaan. Television taustaseinälle heijastuvat värivalot tekevät pelaamisesta intensiivisempää ja viihdyttävämpää – pelin maailmaan todella tempautuu mukaan!

Useimpien OLED-televisioiden tapaan Philipsin kontrasti tummissa kohtauksissa, joita auringonvalon, räjähdysten tai liekkien tapaiset kirkkaat HDR-efektit rikkovat, on erinomaista. Kun katsomme erilaisia tv-sisältöjä valaistussa huoneessa, on tunnelma kesympi etenkin, jos vertaa kuvaa MiniLED-malleihin, kuten Samsung QN90A:han. Yleensä pelaajat kuitenkin viihtyvät hämärissä huoneissa, joten kirkkauden heikkoudet tuskin muodostuvat ongelmaksi.

Philips OLED806 Forza gameplay scaled 1
Ambilight tuo pelaamiseen uuden ulottuvuuden. Kuva: Audun Hage

Äänenlaatu

Philips OLED806 ei vakuuta vain kuvanlaadullaan, vaan sen vahva ääni ilahduttaa myös! 48-tuumainen malli hyödyntää samaa äänijärjestelmää kuin valmistajan suuremmatkin televisiot, joten siinä on esimerkiksi tehokas subwoofer. Ääni on loistava: puhe on selkeää ja basso muhevan täyteläistä niin musiikissa kuin ääniefekteissäkin. Moni elää varmasti tyytyväisenä ilman soundbaria tämän tv:n kanssa.

Huom! Meillä oli vaikeuksia saada Dolby Atmos -äänisignaalia televisiosta soundbariin. Tarkempi kuvaus ongelmasta löytyy OLED856-sisarmallin testistä.

Yhteenveto: Philips OLED806

Philips OLED806 tarjoaa kaikki OLEDin hyvät puolet ja lisäksi sitä jotakin. Avainasemassa on Philipsin tunnelmallinen Ambilight-valaistus sekä keskivertoa selvästi parempi äänenlaatu. OLED806 on varustettu hyvillä ääni- ja videoformaateilla sekä HDMI 2.1 -ominaisuuksilla, tosin vain kahden sisääntulon osalta neljästä. Eri laitteilla pelaavat halunnevat tätä enemmän liitäntäpaikkoja. Muussa tapauksessa voimme lämpimästi suositella OLED806-televisiota sekä pelaamiseen että tv:n katseluun.

Myös tässä testissä

Panasonic JZ1000 (TX-48JZ1000E)

Terävä ja tarkka

Panasonicin ensimmäinen 48-tuumainen OLED toimii erinomaisesti sekä pelatessa että televisiota katsellessa.

Panasonic JZ1000:n miellyttävä ja kontrastiltaan vahva kuvanlaatu sopii yhtä hyvin pelaamiseen kuin elokuvien katsomiseen.
JZ1000:ssa on vain kaksi 4K/120 Hz-yhteensopivaa sisääntuloa eikä pikavalikkoa peliasetuksille.

Samsung QN90A (QE50QN90A)

Tarkka ja kirkas

Samsung QN90A on loistavan kirkas televisio, jolla kaikkea pelaamiseen vaikuttavaa voi säädellä itse helposti.

Samsung QN90A:n kontrasti ja kirkkaus ovat vahvoja. Paljon hyviä peliominaisuuksia.
QN90A tarjoaa vain kaksi HDMI 2.1 yhteensopivaa sisääntuloa. Ei Dolby Vision -tukea.

LG OLED C1 (OLED48C1)

Gaming-suosikki

LG on panostanut pelaamiseen uusimman OLED-sukupolvensa kohdalla – lopputuloksena on erinomaisesti kaikenlaiseen pelaamiseen sopiva televisio!

LG:n OLED on kontrastiltaan vahva ja pelaamisen kannalta hyvin varusteltu. Hyvät liitännät ja laaja tuki eri videoformaateille.
Äänenlaatu ei yllä kuvanlaadun tasolle. OLEDin kirkkaus ei ole yhtä hyvä kuin LCD:llä.

Sony Bravia X90J (XR-50X90J)

Terävä ja kirkas

Sony X90J:n pelaamiseen ja muuhun tv-viihteeseen sopiva kuvanlaatu on erinomainen, mutta liitäntävaihtoehdot ovat turhan niukat.

Sony tarjoaa terävää ja tasaista kuvaa, jonka kirkkaus on kohdillaan.
Sony X90J joutuu tyytymään kahteen 4K/120 Hz-yhteensopivaan HDMI-sisääntuloon. Kontrasti ei yllä parhaimpien tasolle ja volyymia saisi olla enemmän.
forfatter

Audun Hage

(s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.
Black Week: parhaat tv-löydöt! Pidä silmällä näitä suosittelemiamme televisiomalleja, kun suuntaat Black Friday -alennusmyynteihin!
OLED plus Ambilight = mahtavampi elämys! Philips on jälleen tehnyt värikkään OLED-television, joka tarjoaa upean kontrastin ja Ambilight-valojen ansiosta mahtavia elokuvakokemuksia.
Suurin koskaan testaamamme tv! Unohda 85-tuumaiset, jos nyt haluaa isomman television kuin naapurilla, pitää valita 98-tuumainen! TCL 98C735 on hirmuisen kokoinen tv, jonka kuvanlaatu yllättää.
Kun viihde ratkaisee Haaveiletko mahtavista elokuvailloista, vaikuttavan näköisistä peleistä tai teräväpiirtoisista urheilulähetyksistä? Silloin voi olla paikallaan ostaa uusi televisio! Kokosimme tähän parhaat vuoden aikana testaamamme mallit, joista löytyy varmasti jokaiseen makuun sopiva.
Samsungin tv:n omistajille enemmän HDR-sisältöjä Apple TV+ ja iTunes tarjoavat osan sisällöistä nyt avoimessa HDR10+-formaatissa – onko Dolby Visionin ylivalta tulossa päätökseen?
MiniLEDillä parempaa kontrastia Sony on tehnyt parhaasta LCD-televisioistaan tälle vuodelle MiniLED-taustavalaistuksella varustetun version, joka tarjoaa todella tarkkaa kontrastia ja kirkkautta – mutta ei ole aivan täydellinen.